Kategoria: Nawigacja GPS »

Pathfinder 3101 i Nokia E51

Utworzony: 2009.10.23 11:56 Zmieniony: 2010.03.12 14:18

Mam problem z połączeniem odbiornika z Nokią E51. Niby telefon znajduje urządzenie i próbuje się z nim przez bluetooth połączyć, ale mimo komunikatu, ze polaczenie zostalo nawiazane, telefon urzadzenia nie widzi. Na GPS najpierw lampka Bluetootha pali się cały czas, po chwili zaczyna mrygać. Co zrobić? Dziękuję za pomoc.

Utworzony: 2009.10.23 12:22

A podłączyłeś wszystko zgodnie z instrukcją?
No i jak soft do nawigacji używasz?

Utworzony: 2009.10.23 13:18

Włączyłem urządzenie, włączyłem bluetootha w telefonie - bez problemu telefon go znalazł. Natomiast po tym, gdy niby sie z nim łączy, połączenie od razu znika. Czy to może kwestia konfiguracji?
Używam Garmina.

Utworzony: 2010.07.24 22:12

i jak rozwiązałes ten problem???

Utworzony: 2010.07.26 11:15 Zmieniony: 2010.07.26 11:28

Trochę nie chciałem odświeżać kotleta, ale trudno zostanie już na stałe.

Pokazałbym na E51, ale nie idzie już pobrać z nav4all.com programu, a że miałem teraz tylko na Nokii 3210 Classic to zdjęcia z tego telefonu. W E51 wygląda podobnie.

1. Włączasz odbiornik GPS na P3101
2. Sprawdzasz stan diody GPS i Bluetooth
- GPS ma migać
- bluetooth ma migać albo stale świecić

3. Odpalasz telefon i w nim szukasz modułu łączności lub w tych nowszych klikasz od razu na obrazem Sinozębego.

U mnie jest "łączność" i na tym pokaże.

- wybierasz "Bluetooth"
--- i go włączasz TAK

4. Musisz teraz powiązać telefon z odbiornikiem GPS, wchodzisz w "Urządz. powiązane" a w E51 będziesz miał "Nowe pow. urządzenie". Ogólnie lista jest pusta albo są wcześniejsze powiązania (jak jest jakiś PENTA-GPS to usuń ta pozycję tak na wszelki wypadek).

- włączasz wyszukiwanie, coś tam znajduje i m.in. PENTA-GPS. Wybierasz te urządzenie i na dole naciskasz "Powiąż". Pyta o hasło 0000 i "OK". Pyta jeszcze na sposób łączenia, najlepiej wybrać automatycznie czyli "TAK". W E51 jest podobnie, po prostu wybierasz urządzenie z listy i automatycznie łączy z nim prosząc o hasło dostępu. Teraz na liście uwierzytelnionych masz PENTA-GPS.

Wstępnie wszystko.

Teraz odpalasz jakiś program do Navi u mnie to nav4all.com bo jeszcze się ostał ;) Pyta się o internet, o język (możemy nie pobierać dodatkowych składników) potem pyta czy ma pozwolić nav4all na korzystanie z dostępnych kanałów łączności, zgadzasz się. Wchodzisz w "Ustawienia" -> "Konfiguracja GPS" -> "Wyszukaj GPS..." -> szuka i szuka, znajdzie "PENTA-GPS" i automatycznie nawiązuje połączenie z odbiornikiem (już bez hasła).

Powinien działać.

Utworzony: 2010.07.26 11:16 Zmieniony: 2010.07.26 11:32

Utworzony: 2010.07.26 11:17

Finito