Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »

Eon Cineo 4gb - problem z usunięciem folderu

Utworzony: 2009.10.24 16:07

Mam problem z moim odtwarzaczem. Mianowicie raz podczas aktualizowania biblioteki mój odtwarzacz mp3 się zaciął, więc musiałam go awaryjnie wyłączyć. Gdy go ponownie uruchomiłam jeden z folderów zmienił swoją nazwę i wszystkich plików mp3 które w nim były także (przemieniając je w foldery - przynajmniej tak wyświetla je odtwarzacz, bo na komputerze folder jest pusty), które nazywały się coś jak "yyyyyyyyyy" tylko że były to takie y-umlauty.
W związku z tą sytuacją nie mogę przeprowadzić aktualizacji biblioteki, bo zawsze się wiesza (prawdopodobnie przy tym folderze). Nie mogę tego folderu usunąć, ani z odtwarzacza ani z komputera (pojawia się komunikat "Nie można usunąć.Folder nie jest pusty". Próbowałam kopiować, zmieniać nazwę, komendy w wierszu poleceń na nic się nie zdały. Więc jedynym sposobem wydaje się być formatowanie, ale nie znalazłam na ten temat żadnej wzmianki w instrukcji obsługi, więc chciałabym wiedzieć czy jest jakieś wewnętrzne oprogramowanie które mogłoby zostać usunięte przy formatowaniu? (nie instalowałam nowego firmware'u).
Nie znam się za bardzo na sprzęcie, więc z góry dziękuje za pomoc. ;)

Utworzony: 2009.10.24 21:03

Sformatuj pamięć odtwarzacza w identyczny sposób jak w przypadku np. dysków twardych, z tym że stosuj system plików FAT32. O firmware się nie martw bo taki format mu nie zagraża gdyż nie kombinujesz nic na ukrytej partycji sprzętu. Niestety usuniesz wszystkie dane, więc jeżeli uchowało sie coś istotnego to radzę skopiować :) Powinno pomóc.

Utworzony: 2009.10.25 10:17

Zrób jak Rikert napisał - format pamięci odtwarzacza na pewno pomoże. Tak z czystej ciekawości - zanim zrobisz format, spróbuj uruchomić skandiska na cineo. Scandisk, czyli naprawianie błędów na partycjach, być może coś ci pomoże bez potrzeby formatu.
Anyway, po formacie miej uwagę na to, czy znowu nie będziesz mieć podobnych problemów. Mogłoby to sygnalizować o uszkodzeniu pamięci flash...

Utworzony: 2009.10.25 16:17

Dziękuję za pomoc. Podane przez was sposoby zostawiłam sobie w odwodzie, bo postanowiłam spróbować jeszcze z Nortonem Disk Doktorem no i zadziałało. Folder zmienił się w jakiś plik, który łatwo usunęłam i odzyskałam jeszcze utracone pliki (nie tylko te z folderu "bbb", ale i wszystkie inne, także te o których nie wiedziałam, że coś z nimi nie tak).
Mimo że aktualizacja przebiega bez problemu, w najbliższym czasie zdecyduje się na formata. Dziękuję za pomoc, na przyszłość ;)

Utworzony: 2009.12.28 19:27 Zmieniony: 2009.12.28 19:28

Cześć. Mam podobny problem kiedy nagrywałem płyty na odtwarzacz chciałem folder z płytą przenieść do folderu ogólnego muzyka żeby to uporządkować wtedy wyskoczył jakiś błąd i teraz mam ten folder ale nie mogę go w ogóle usunąć i jest napisane: Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny
a jak chce nagrać jakąś nową muzę to nie mogę bo wtedy na odtwarzaczu jeden kawałek pokazuje mi się pare razy i nie da się go odsłuchać :// Co mam zrobić ??

Utworzony: 2009.12.29 12:14

Za słowem pisanym @pentaMareka format, format bo nic więcej nie dasz rady zrobić. Raz spotkałem się z przypadkiem, że dodatkowo scandisk pomagał ale to nie ten typ pamięci więc raczej to dziwne.

Najlepiej to nie ruszać plików i katalogów do czasu aż zniknie okno kopiowania i jeszcze przez chwilę (bo ta chwila to zazwyczaj jeszcze kopiowanie w tle).

Utworzony: 2009.12.29 17:56

no i sam rozwiązałem ten problem i nie trzeba było wcale formatu: wystarczy kliknąć na tą partycje gdzie był ten folder prawym myszki czyli u mnie (F:) potem narzędzia i sprawdzenie błędów zaznaczyć 2 opcje i trochę odczekać aż się naprawi potem tylko usunąć ten folder który był nie do usunięcia wcześniej...

Utworzony: 2010.03.14 13:06

Miałem ten sam problem z dwoma folderami. Skopiowałem na pulpit działające foldery i sformatowałem tą kartę pamięci, na której miałem te zepsute foldery. Gdy już przeniosłem te wszystkie działające foldery spowrotem na kartę odłączyłem odtwarzacz od komputera. Gdy włączyłem odtwarzacz i chciałem posłuchać muzyki zauważyłem że każdy plik mp3 co do jednego całkowicie się zepsuł to znaczy w każdym utworze była sekunda tego utworu i innego, która cały czas się powtarzała. Czy w takim przypadku oddać Eon Cineo na gwarancję pisząc że odtwarzacz psuje mi pliki?

Utworzony: 2010.03.26 04:08

Najlepiej sprawdź to formatując pamięć i zapełniając ją do pełna INNYMI plikami - niech to będzie nawet ten sam utwór skopiowany multum razy, nieistotne. Byle to nie był pliki, które wcześniej ''odratowywałeś'', bo mogą być skopane.

No i mam nadzieję, że mówisz o pamięci wewnętrznej odtwarzacza, a nie jakiejś karcie pamięci microSD, bo w takim wypadku musisz jeszcze sprawdzić, czy inna akrta działą prawidłowo - może skopała Ci się właśnie sd'ka.