Kategoria: Nawigacja GPS »

Nomad P 5210 nie wyszukuje sygnału

Utworzony: 2009.10.30 10:05 Zmieniony: 2010.03.12 14:55

Witam i proszę o pomoc. 2 tygodnie temu kupiła swoją pierwszą nawigację samochodową - Pentagram Nomad P 5210 z AutoMapą Polska XL (5.1). Raczej z obsługą tego typu urządzeń nigdy nie mam problemów, ale może jest wyjątkowo tępa w temacie nawigacji...
Klikam w pole "nawigacja" i rozumiem, że od razu powinno znaleźć miejsce, w którym przebywam. Czy się mylę? U mnie non stop jest na ekranie jeden komunikat "szukam sygnału GPS" i tak szuka godzinami i nie znajduje. Jaka może być przyczyna? Port jest ustawiony na COM7 Auto.
Pomóżcie, błagam.

Utworzony: 2009.10.30 10:41

krok pierwszy to odwróć zabawkę i na jej plecach znajdź malutki guziczek z napisem reset,,,, wciśnij go

hmm, po pierwsze zacznę od takiego banału jak to ... nie uruchamiaj nawigacji w domu/budynku
wyjdź z nią przed dom np (otwarta przestrzeń) i dopiero uruchom, kliknij ten pasek na ekranie "szukam sygnału gps" , użyj tam opcji "wyłącz gps", odczekaj chwile, i włącz ponownie ... niby powinno załapać w przeciągu 2 minut, jesli to nie zaskoczy, to hmm ...

można zrobić jeszcze takie coś ... wejść w windowsa ,,, wejść w katalog \SDMMC\AutoMapa EU\Settings File ... i w tym katalogu po prostu skasować pliki zaczynające się od słowa "gps" (jeśli się boisz to zrób sobie kopie tych plików, jeśli się upierasz to kopia musi wylądować na karcie, lub na partycji"ResidentFlash")

uruchomić Automape,,, oczywiście poza domem, sprawdzić w opcjach czy po tym zabiegu dobrze jest ustawiony port (AUTO com7), i czekać aż złapie sygnał, więcej pomysłów nie mam

a tak z innej beczki to masz dość stara wersje AM(5.1) ... teraz jest już wersja (5.5.3), polecał bym zainstalować sobie ta tą nowszą, stara wersja tez powinna działać, polecam ci nowsza wersje tylko dlatego ze jest nowsza i bardziej aktualna:)

Utworzony: 2009.10.30 11:01

Dziękuję za szybką odpowiedź, pokombinuję. Sprawdzałam ją oczywiście na zewnątrz.
Co do wersji AM, to kupiłam nawigację z już zainstalowaną tą wersją. Ściągnę nowszą, dzięki.

Utworzony: 2009.10.30 11:06

GPS potrafi szukac satelit nawet 10 minut. Więc spokojnie poczekaj na sygnał. Dla Nomada najlepiej jest ustawić COM 7 i szybkość odczytu 4800.
Może przez przypadek weszłaś w okienko GPS i wyłączyłaś GPS'a ?

Utworzony: 2009.10.30 11:15

Nie, nie, na pewno GPS jest włączony. Tak jest dokładnie ustawiony: COM7 i 4800...Może jakiś pechowy sprzęt mi się trafił :(

Utworzony: 2009.10.30 13:36

Sprawdź na poziomie menu Nomada czy ci łapie fixa. Tam w System - System info i jak coś naciśnij tam GPS Reset.

Utworzony: 2009.10.30 16:08

marekamc... ty musisz mieć chyba strasznego pecha do nawigacji skoro zdarza ci się czekać aż 10 minut:P
ja opuszczam budynek, dopiero wtedy wciskam guzik power, chwile później AM jest włączone, i zanim dojdę do samochodu, jakieś 120 metrów, sygnał złapany:) ... bardzo rzadko mi się zdarza żeby sygnał zaskoczył minute po odpaleniu silnika:)

podam jeszcze moje ustawienia gps z poziomu AM ... są one kontrowersyjne nawet dla mnie ... ale o dziwo jestem z nich zadowolony

PORT: com7 Auto
PRĘDKOŚĆ ODCZYTU Z PORTU: 57600 (kiedyś mi się tak kliknęło i chyba już tak zostanie)

KOMPENSUJ OPÓŹNIENIE SYGNAŁU: 0.8s (fistaszek zaznaczony)
IGNORUJ ODCHYLENIA GPS: małe

CZĘSTOTLIWOŚĆ ODCZYTU PORTU GPS: 0.2 (5 Hz)

Utworzony: 2009.10.30 19:34 Zmieniony: 2009.10.30 21:48

Wysłany przez: Alojzy marekamc... ty musisz mieć chyba strasznego pecha do nawigacji skoro zdarza ci się czekać aż 10 minut:P

Akurat to nie jest mój przypadek, u mnie łapie satelity migiem. W poprzednim Nomadzie też szybko łapał. Ale np. mój kolega mieszka na dużym osiedlu w blokach z betonu i może sobie pomarzyć o złapaniu fixa w mieszkaniu. Gdy wychodzi na dwór to niestety bloki świetnie izolują sygnał i parę minut potrafi upłynąć zanim zaskoczy. Pisząc o łapaniu sygnału przez 10 minut miałem w zasadzie na myśli sprzęt pewnej firmy konkurencyjnej. W Nomadzie nie słyszałem by zdarzały się takie sytuacje.

Jeszcze jedna rzecz:

Spróbuj usunąć dwa pliki z folderu Settings Files, gps.settings i gps.info, jeżeli to nie pomoże to pokombinuj z portami COM i prędkością bps.

Utworzony: 2009.11.03 09:47

Z Settings Files to wszystko nawet możesz wywalić i tak po uruchomieniu ustawi wszystko od nowa :) :)