Kategoria: Nawigacja GPS »

Jak zmienic menu startowe Nomad 5220

Utworzony: 2009.11.10 14:31 Zmieniony: 2010.03.12 14:45

Jestem szczęśliwym posiadaczem Nomada 5220 jest on fabrycznie odblokowany ale jak zmieni menu aby był dostęp do menu windowsa

Utworzony: 2009.11.10 16:43 Zmieniony: 2009.11.10 16:45

Nie ma możliwości pełnego odblokowania. Istnieją co prawda rozwiązania połowiczne, Ale nie jest to ani fajne ani praktyczne. jesli chcesz zmienic na pełny dostep do windowsa to czeka Cię samodzielna żmudna zabawa.

Moja rada: zacznij od backupa.

Utworzony: 2009.12.05 11:13

to mu poradziłeś kolego :) a moze masz gdzies jakies namiary na info coi jak?

Utworzony: 2009.12.05 15:20

Jak będzie coś konkretnego w tym temacie to z pewnością podzielę się informacjami.
Jak do tej pory pojawiły się nakładki typu WOLF, które nie działają dobrze. Co z tego, że pulpit się odpala jak nie można np. zrobić skrótów swoich programów na pulpicie. Nie zmienisz również tapet i nie odpalisz programu do nawigacji z dostępnego pulpitu.

Natomiast może się tak zdarzyć, że navka się zablokuje i wtedy będzie kłopot. U mnie tak się zdarzyło dwukrotnie i tylko wgranie backupa pomogło. Twierdzę więc, że na tą chwilę nie ma żadnego konkretnego programu, który powodowałby swobodny dostęp do pulpitu, tak jak to jest w 5210.

Nie polecę więc niczego nikomu, bo może się to skończyć uszkodzeniem urządzenia. Obecnie moja navka działa bez tego bajeru, dostęp do wszystkiego jest za pomocą ścieżek i to mi wystarcza.

Utworzony: 2009.12.05 23:24

Jeśli tylko 5220 podobnie jak 5230 zachowuje zawartośc rejestru Windows po wyłączeniu lub restarcie urządzenia, zapamietanie skrótów na pulpicie macie tu:

http://forum.pentagram.pl/discussion/1195/pentagram-nomad-35-p-5230-jak-pozostawic-skroty-na-pulpicie/

Nawet i bez tego skróty powinno dać się tworzyć z pulpitu, tyle że będą usuwane po całkowitym wyłączeniu lub restarcie.

Utworzony: 2009.12.06 14:31 Zmieniony: 2009.12.06 14:32

Mogę powiedzieć, że dla mnie navka spełnia założenia, których nie było w 5210. Stąd zmiana modelu na nowszy. Po zmianach w rejestrach dostęp do pulpitu był średni więc dałem sobie z tym spokój.

jak to mówią, " lepsze może być wrogiem dobrego", więc na razie nie kombinuje.

Utworzony: 2009.12.10 14:37

hmmm a mnie doszly plotki ze windows jest odblokowany wiec czy nie istnieje mozliwosc wyciagniecia wiedzy jak zrobic dobrze od serwisu pentagrama? ew od wsparcie technicznego?

ktos ma jakies doswidczenia w tej sprawie?

Utworzony: 2009.12.13 13:17

Zakupiłem dziś Nomad 5220 ale jest to urządzenie bez mapy. Sprzedawca powiedział ,że mapę można ściągnąć ze strony Pentagram, ale nie wiem jak i jak toto zainstalować
POMOCY

Utworzony: 2009.12.13 17:40

Wysłany przez: Ja-TomaszZakupiłem dziś Nomad 5220 ale jest to urządzenie bez mapy. Sprzedawca powiedział ,że mapę można ściągnąć ze strony Pentagram, ale nie wiem jak i jak toto zainstalować
POMOCY

Hmm... nie słyszałem o takiej opcji. Pentagram generalnie oprogramowania do nawigacji nie tworzy, a czy w ramach jakiejś licencji udstępnia je na swoich stronach - wątpię. Ale nie wiem, nie znam się. A o jakim oprogramowaniu sprzedawca Ci mówił?

Utworzony: 2009.12.13 19:09

:shamed:Sprzedawca w Auchan piaseczno powiedział tylko.że ze strony można pobrać darmowe oprogramowanie.a ja uwierzyłem....

Utworzony: 2009.12.13 20:48

Hehe, no dobre. Osobiście nie znam żadnego darmowego oprogramowania do nawigacji. Ale owszem możesz zawsze jakieś sobie dokupić. Niestety obawiam się, że sprzedawca Cię oszukał.

Utworzony: 2009.12.13 22:24 Zmieniony: 2009.12.13 22:26

:swingin:Ja tez coś tak czuje
a jakie oprogramowanie polski polecasz do tej wersji.
czy to jest jednorazowa wpłata czy uaktualnienia są płatne:rolling:

Utworzony: 2009.12.13 22:53 Zmieniony: 2009.12.13 22:54

Ile programów do nawigacji tyle opinii. Osobiście kupiłem urządzenie z Navigo 9i. Teraz mają w promocji z tego co widzę mapę Polski za 49zł, czyli według mnie za całkiem dobrą cenę. Aktualizacje są za darmo przez 3 miesiące, potem trzeba już płacić 19,79 PLN za trzy miesiące lub 79 PLN za rok.

Link: http://www.navigo.pl/

Jeśli masz bardziej zasobny portfel polecam Automapę. Innych nie testowałem, więc się nie wypowiadam.

Utworzony: 2009.12.14 08:49

Dziękuję za rady.
Z Twej wypowiedzi wnioskuję ,że można w to urządzenie wgrać różne mapy.
próbowałem wczoraj wgrać Automapę / demo/ 60 Mb i. wgrałem na SD i dalej nic nie widzi...

Utworzony: 2009.12.14 17:29

Sprawdź czy podałeś ścieżkę do programu nawigacyjnego w samej nawigacji.

Utworzony: 2009.12.14 18:00 Zmieniony: 2009.12.14 18:05

Wysłany przez: Ja-TomaszDziękuję za rady.
Z Twej wypowiedzi wnioskuję ,że można w to urządzenie wgrać różne mapy.
próbowałem wczoraj wgrać Automapę / demo/ 60 Mb i. wgrałem na SD i dalej nic nie widzi...

Zacznijmy więc od początku. Nie wiem jak wygląda urządzenie bez mapy. Co widzisz jak włączysz nawigację? Jakieś menu startowe, pulpit Windowsa?

Utworzony: 2009.12.14 19:39 Zmieniony: 2009.12.14 19:46

Ponieważ mam takie przeczucie, że możesz nie wiedzieć jak się wgrywa AutoMapę to zapraszam Cię do poczytania informacji z poniższego linku. Jest tu opisane wgrywanie krok po kroku:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=8518

Utworzony: 2009.12.14 20:24

Ja tam myślę, że nie doceniasz kolegi. Twierdzi, że zainstalował demo na karcie. Problem w tym, że póki nie uruchomi exeka ustawiając np. do niego właściwą ścieżkę to program sobie na karcie leży i nawet nie wie że ktoś chce go użyć.

Utworzony: 2009.12.14 20:40 Zmieniony: 2009.12.14 20:42

Tylko, że ja pamiętam swoje przygody z tą navką. I faktycznie może tak być, że program sobie leży na karcie i nic. Ale z drugiej strony jeżeli zainstalował go na karcie to Nomad odpala sam z przycisku startowego.

Teraz powstaje pytanie: Czy kolega poprawnie przeprowadził instalację ? Czy może tylko skopiował sobie pliki AM do nawigacji ?

Podałem więc linka do poprawnego zainstalowania. Gdy kolega to zobaczy to sam się zorientuje co miał na myśli mówiąc " wgrałem na SD ".

Utworzony: 2009.12.14 23:06

No oczywiście czasami za zainstalowanie uznać mozna przegranie instalki na kartę SD :)
Czy jednak AM odpala się sama po wicśnięciu ikony nawigacji - tu bym wątpił przy sprzęcie sprzedawanym bez oprogramowania. Pewnie trzeba sobie ustawić ścieżkę pod wybrany program do nawigacji, którym przecież nie koniecznie musi być AM.

Utworzony: 2009.12.15 00:17 Zmieniony: 2009.12.15 00:20

W Nomadzie nie trzeba ustawiać ścieżki. Nomadów serii 5210 przetestowałem pięć sztuk + szósta moja. Wszystkie zakupione bez mapy. Mapa dokupiona później. Każdy odpala/odpalił od razu spod przycisku. Nie trzeba nic kombinować.

Oczywiście spod przycisku odpala AM oraz MapaMap. IGO czy MIO już nie odpali. Wtedy można zmienić ścieżki lub wygodniej, utworzyć sobie skróty na pulpicie i odpalać z pulpitu. Dostęp do Windowsa jest odblokowany więc problemu nie ma.

Utworzony: 2009.12.15 10:09

Wysłany przez: TempakNo oczywiście czasami za zainstalowanie uznać mozna przegranie instalki na kartę SD :)

Zajebiste :bigsmile: ja tak przerzucałem na szybko instalki z 2K na XP hehe i nawet działała cześć :bigsmile: Tak tam dygresja.

Domyślnie zazwyczaj odpali się wszystko co ma folder Mobilenavigator i exe'a mobilenavigator.exe. W P5210 zaszyta jest chyba ścieżka bezpośrednio dla automapy.

Utworzony: 2009.12.15 17:16 Zmieniony: 2009.12.15 17:20

Wysłany przez: balibali
Wysłany przez: TempakNo oczywiście czasami za zainstalowanie uznać mozna przegranie instalki na kartę SD :)

Zajebisteja tak przerzucałem na szybko instalki z 2K na XP hehe i nawet działała cześć

Jak napisałem "instalki" nie zawartości powstałej w wyniku instalacji. To zupełnie dwie różne rzeczy. Może wyjaśnię, instalka - znaczy się program instalacyjny. Natomiast po zainstalowaniu AM (przy użyciu instalki) można oczywiście katalog gdzie instalator umieścił pliki przenosić do woli. Zarówno dla programów pod WinCE, jak i zwykłych windoz większośc tak przeniesionych programów działa, pod warunkiem że istalator nie dorzuca do systemu własnych bibliotek lub ustawień rejestru bez których nie działa. Oczywiście uprzedzę ripostę, tak po dołączeniu brakująch bibliotek oraz wpisów w rejestrze zwykle programy startują. Idąc dalej, nie wystartują te które mają jakieś właśne usługi systemowe i bez nich nie będą w stanie pracować itd, itd.

Podsumowując, jeśli ktoś przegra na kartę instalator (np. w postaci 1 pliku exe) a nie to co w jego wyniku powstaje to oczywiście AM nie wystartuje.

Wracając do wątku kolega marekamc wyczerpał myślę temat. Jak to co zostało zainstalowane nie ruszy ani z przycisku nawigacji ani spod windowsa - znaczy się instalacja została skopana.

Utworzony: 2010.02.28 16:10

Wreszcie udało mi się przerobić menu z Larka do 5220 (AutoMapa, IGO8, MapMapa, Geramin) może nie działa wszysto w 100% do konca, ale ja jestem zadowolony, nawet można słuchać muzyki podczas pracy map (GSPlajer ikonka z głosnikiem) link: http://chomikuj.pl/piokaj