Kategoria: Akcesoria graficzne »
Tablet Pentagram O'pen XL 2000 - problem
Od 1 do 21 z 21
krzysieq
Member
Utworzony: 2009.11.20 21:28
Witam, zakupiłem niedawno tablet graficzny O'pen XL 2000 i niestety tablet ten nie działa. Zainstalowałem najnowsze sterwoniki ze strony pentagram.pl jednak ani piórko ani myszka nie reagują, dodatkowo dioda znajdująca się przy tablecie miga (wydaje mi się że powinna świecić ciągle). Z góry dziękuje za udzieloną mi pomoc.
soyo
Member
Utworzony: 2009.11.23 12:09
Baterie zmieniałeś - ale muszą być baterie mają większe napięcie od akumulatorów. A powiedź czy ta dioda się jakoś inaczej zachowuje jak dotykach piórkiem do tabletu? Była może w zestawie myszka, na niej cos działa?
krzysieq
Member
Utworzony: 2009.11.29 00:09
Dziękuje soyo za zainteresowanie się moim problemem :) Baterie zmieniłem, bo owszem pierwotnie miałem akumulatorki :) A dioda w tablecie niestety nic nie reaguje po naciśnięciu, ciągle miga. Tak w zestawie była myszka ale ona również nie reaguje...
soyo
Member
Utworzony: 2009.11.30 16:11
To nie dobry objaw. Dobra zacznij od zainstalowania tego sterownika 3.10 http://download.pentagram.eu/pl/sterowniki/tablety/open_xl_usb/Open_XL_USB_Win98SE_Me_2K_XP_v310_without_macrokey.rar ale najlepiej na innym komputerze. Sprawdź czy tablet się instaluje i czy jest wykrywany.
Druga rzecz to baterie muszą być nowe, nie ma znaczenia że działają w pilocie lub myszce (chodzi o te napięcie).
Twoje objawy wskazują na uszkodzoną elektronikę tabletu.
Druga rzecz to baterie muszą być nowe, nie ma znaczenia że działają w pilocie lub myszce (chodzi o te napięcie).
Twoje objawy wskazują na uszkodzoną elektronikę tabletu.
krzysieq
Member
Utworzony: 2009.11.30 17:36
Zainstalowałem te sterowniki, i wykrywa tablet bo jest ikona przy zegarze jednak znika gdy wyłączę bądź zresetuje kompa... Baterie mam nowe i nic. A może chodzić o interfejs HID? U mnie jest on wyłączony i nie wiem jak go uruchomić...
soyo
Member
Utworzony: 2009.11.30 17:51
A jest różnica w Menadżerze Urządzeń przed i po tym jak zniknie - chyba to elektronika. Ikona od podłączonych urządzeń usb się pojawia? Może kabel jest pęknięty poruszaj. A w Panelu sterowania powinien być tablet Manager to ta sama ikona co na pasku, zobacz czy da się ręcznie włączyć.
krzysieq
Member
Utworzony: 2009.11.30 18:15 Zmieniony: 2009.11.30 18:25
Jeśli tablet jest podpięty to w menadżerze urządzeń pisze Urządzenia typu HID czy coś takiego a jeśli odłącze tablet to nie pisze, taka sama ikona jak przy zegarze jest w panelu sterowania i się nazywa USB Tablet, próbowałem ręcznie ale pisze że nie ma jakiegoś pliku, więc sciągnąłem ten plik z internetu i wgrałem ale dalej nie odpali. Aaa i kabel jest sprawny.
soyo
Member
Utworzony: 2009.12.01 10:38
Dziwne, a na innym komputerze? Może system się posypał i jest problem z obsługą tego urządzenia.
krzysieq
Member
Utworzony: 2009.12.01 15:55
To co radzisz? Reinstal systemu? Aaa właśnie podobnie jest z ikoną w panelu sterowania, jeśli tablet jest podpięty to jest tam ikona USB Tablet, a jak tablet odepne to już nie ma.
soyo
Member
Utworzony: 2009.12.02 16:00
Wysłany przez: krzysieqReinstal systemu?
jak chce ci się bawić to możesz, ale jaki będzie skutek to ciężko określić, ja bym zainstalował na innym komputerze - może prościej, chociaż niekoniecznie.
Zachowanie ikony ok, więc chyba to jednak nie elektronika tylko uszkodzone piórko lub faktycznie problem z komputerem.
Jak masz kumpla z jakimś tabletem z serii Open to pożycz na próbę piórko tylko to od Open Wide chyba nie będzie pasować ale od innych tak.
krzysieq
Member
Utworzony: 2009.12.02 17:52
Aha, to spróbuje zainstalować jeszcze na innym komputerze i wtedy zobaczę. Niestety nikt z moich znajomych nie posiada tabletu z tej serii no ale spróbuje dokupić takie piórko o ile to będzie możliwe :) Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :)
pangal
Member
Utworzony: 2009.12.02 18:01
Zanim kupisz zobacz na innym komputerze, szkoda od razu wydawać kasę.
krzysieq
Member
Utworzony: 2009.12.02 18:58
Tak, pierwsze spróbuje na innym komputerze. Tylko że jest jeszcze jedna rzecz która mnie nie pokoi, mianowicie ta ciągle migająca lampka. Może piórko jest dobre tylko tablet nie może się poprawnie uruchomić?
krzysieq
Member
Utworzony: 2009.12.03 10:33
Niestety, podłączałem tablet na innym komputerze i dalej to samo, dioda na tablecie miga a myszka i piórko wogóle nie reagują...
pangal
Member
Utworzony: 2009.12.03 10:48
Dioda zazwyczaj miga w moim starym XXL też migała. Mi to wygląda na piórko, ale jednoznacznie tego nie da się potwierdzić na odległość.
krzysieq
Member
Utworzony: 2009.12.03 18:10
Aha, czyli z tego wynika że tablet jest sprawny. A nie wiesz gdzie można by było dokupić takie piórko?
brizilla
Member
Utworzony: 2009.12.04 09:36
W serwisie Pentagrama ci sprzedadzą cena to coś koło 15-30 PLNów.
krzysieq
Member
Utworzony: 2009.12.04 10:29
A to spoko, tylko gorzej jeżeli okaże się że to jednak nie piórko...
pangal
Member
Utworzony: 2009.12.04 10:41
Jeżeli masz jakiś sklep komputerowy pod ręką a oni maja jakiś tablet open na stanie to spróbuj umówić się z nimi czy będą mogli podłączyć ci ten tablet i sprawdzić na swoim piórku.
hihi jest jeszcze jedna opcja Media Markt idź kup tablet, sprawdź samo piórko reszty nie ruszaj a potem zwróć, że ci nie pasuje tylko dowiedz się od sprzedawcy czy ci przyjmą jeśli się rozmyślisz - jak nie zniszczysz to raczej przyjmą bez problemu.
hihi jest jeszcze jedna opcja Media Markt idź kup tablet, sprawdź samo piórko reszty nie ruszaj a potem zwróć, że ci nie pasuje tylko dowiedz się od sprzedawcy czy ci przyjmą jeśli się rozmyślisz - jak nie zniszczysz to raczej przyjmą bez problemu.
awake
Member
Utworzony: 2009.12.30 15:45
masz włączoną obsługę elementów typu tablet PC w panelu sterowania?
Od 1 do 21 z 21