Kategoria: Nawigacja GPS »

Pentagram Nomad 35 P 5230 - dodatkowe menu [Automapa/Windows/Narzędzia]

Utworzony: 2009.11.23 19:50 Zmieniony: 2010.03.12 14:27

Witam,

Jak obiecałem załączam moje własne dodatkowe menu dedykowane nawigacji Pentagram Nomad 35 P 5230, wraz z detaliczną instrukcją instalacji i obsługi. Dzięki niemu zyskacie możliwość uruchamiania alternatywnych programów i narzędzi, w tym np. Automapy, czy Total Commandera oraz możliwość przechodzenia do pulpitu systemu Windows CE. Wszystko to bez konieczności modyfikacji rejestru Windows, przy minimalnej ingerencji w oryginalne oprogramowanie. Wszytkie detale opisałem w załączonym PDF-ie.

Wszelkie sugestie, pytania, opinie wrzucajcie w tym wątku.

Instrukcja "Pentagram_Nomad_35_P_5230_Menu_Addon_by_MST.pdf"
Paczka z menu "Pentagram_Nomad_35_P_5230_Menu_Addon_by_MST.zip"

(Linki usunięte z powodu wypuszczenia wersji 1.2 menu Tutaj)

PS1. Serwis Sendspace.pl pozwala na pobieranie plików za darmo, wystarczy wybrać trzeci sposób ściągania opisany na samym dole strony jako "3. Ograniczona prędkość"
PS2. Linki do serwisu na zewnątrz, gdyż max załącznik na forum to 512KB

Utworzony: 2009.11.23 19:54 Zmieniony: 2009.11.23 19:55

Załączam screeny dodatkowego menu.

Screen1

Screen2

Utworzony: 2009.11.24 10:50

Super robota, jak będę miał możliwość to sprawdzę u siebie. Jak możesz to wrzuć to jeszcze na inny serwer mediafire lub coś podobnego, sendspace i rapid blokuje mi właściciel.

Utworzony: 2009.11.24 17:36 Zmieniony: 2010.01.13 23:12

Prosisz i masz:

Instrukcja "Pentagram_Nomad_35_P_5230_Menu_Addon_by_MST.pdf"
Paczka z menu "Pentagram_Nomad_35_P_5230_Menu_Addon_by_MST.zip"

Utworzony: 2009.11.24 22:50

Świetna robota, sprzęt prezentuje się lepiej, wielkie dzięki :bigsmile:

Utworzony: 2009.11.25 15:12

:bigsmile: ooo i o to mi chodziło, duże piwko

Utworzony: 2009.12.03 17:14

Zanim zaczniecie cokolwiek wgraywać to mam taką uwagę:

ZRÓB KOPIĘ ZAPASOWĄ ( BACKUP ).

Konsekwencje nie zrobienia backup'a mogą zakończyć się serwisem.

Utworzony: 2009.12.03 21:29

Dziękuję koledze za troskę. Procedura backupu zamieszczona jest od samego początku na stronie 10 załączonego manuala do menusa.

Pamiętajmy jednak, że samo wgranie menu nie powoduje żadnych nieodwracalnych skutków, w tym nie modyfikuje rejestru. Co innego oczywiście dołączone narzędzia. Te po pierwsze mogą zosawić jakiś ślad w rejestrze, czy strukturze katalogów, a po drugie można przy ich pomocy oczywiście zrobić sobie chcący czy niechący krzywdę, o czym napisałem we wstępie dokumentu.

Utworzony: 2009.12.10 17:03 Zmieniony: 2010.01.13 23:13

Witam,

Zbliżają się święta, zatem mały prezent z mojej strony. Wersja 1.1 dodatkowego menu dedykowanego nawigacji Pentagram Nomad 35 P 5230. Jak poprzednio razem z menu detaliczna instrukcja obsługi, instalacji od zera oraz aktualizacji z poprzedniej wersji menu.

Co nowego:
- zdecydowanie więcej narzędzi
- korekta terminarza, pod kątem właściwej lokalizacji zapisu danych
- korekty odtwarzaczy MP3 pod kątem właściwej lokalizacji playlist, plików MP3
- aktualizacja PEInfo
- nowe menu z większą ilością gier (25 gier)
- nowe narzędzia pracujące poprawnie tylko z pulpitu Windows CE

Nowe screeny:

screen1

screen2

screen3

Wszelkie sugestie, pytania, opinie wrzucajcie w tym wątku.

Instrukcja "Pentagram_Nomad_35_P_5230_Menu_Addon_by_MST_v1.1.pdf"
Paczka z menu "Pentagram_Nomad_35_P_5230_Menu_Addon_by_MST_v1.1.zip"

Utworzony: 2009.12.13 11:47

dzięki normalnie wszystko chula -tylko te gierko zeby poszły z pda to już byłoby cacy

Utworzony: 2009.12.13 12:27

Wysłany przez: ireneusztylko te gierko zeby poszły z pda to już byłoby cacy

Coś nie tak z nimi? Wszystkie sprawdzone, wszystkie działają.

Utworzony: 2009.12.13 13:13

wiem ze działają tylko ze ich strasznie mało hahahahahah-ale tera problem jest powazniejszy -wyskkoczył mi taki komunikat-catton startcommunications with the detskopcomputer.remonte networkingcould not startdue to a critical error{error 608}---resetowałem kompa -nic niedałao-resetowałem p35 też nic -help

Utworzony: 2009.12.13 13:21

już wiem trzeba zresetować cały gps-ten guziczek z tyłu nawigacji -pomogło-stary szkoda ze niemoge ci postawić browca rzeczywistego-choć sam nie lubie to za twoją prace z p35 wypije z ochotą-a co do gierek-to po rostu mało ich -zassałem troche na pda -ale niechca sie jakoś odpalić do działania-pozdrawiam

Utworzony: 2009.12.13 18:04

Ireneusz: też raz mi się zdarzyło, że urządzenie podpięte do USB wyświetlało jakiś komunikat o błędzie. Restartowałem wtedy kompa i nie pomogło. Potem zapiąłem je krótszym kablem do innego portu USB - i jak ręką odjął. Teraz znowu wróciłem do poprzedniego kabla + ten sam port USB i działa. Przypuszczam, że to bardziej wina kontrolera USB + PC niż nawigacji, ale nie wiem na 100%.

Co do gier - wydaje mi się, że nie jest ich tak mało. Niektóre aby ruszyć potrzebują dodatkowych bibliotek, ale oczywiście te dedykowane np. tylko dla WinMobile nie będą działać. W paczce załączyłem tylko gry najlżejsze, ale miałem okazję odpalać "cięższe" i naprawdę wypasione pod kątem grafiki i muzyki. Bywa jednak że gry dedykowane są dla wyświetlaczy o większej rozdzielczości niż 320x240 lub są obrócone o 90 stopni.

Nieco darmowych gier i użytków znaleźć można na stronie: http://freewareppc.com

Utworzony: 2009.12.13 18:09

A propos testowania gier i użytków - tak przy okazji warto napomknąć, że dostępny jest darmowy emulator Microsoftu, na którym z powodzeniem można sobie co nieco potestować, zanim poleci na nasz sprzęt. Jest szybciej i wygodniej. Zrobiłem wersję portable zawierającą najnowszy sterownik sieciowy v2.6.553.0 oraz emulator w wersji 9.0.21022.8. Jak coś - mogę udostępnić.

Utworzony: 2009.12.18 20:30

i ty jeszcze pytasz czy udostępnić -stary -wal jak w dym dawaj co masz wytestuje!!!!

Utworzony: 2009.12.18 20:34

ty wyslij mi swój gg bo normalnie mam pare pytań co do --cięższych gier-

Utworzony: 2009.12.19 17:15

Wysłany przez: ireneuszi ty jeszcze pytasz czy udostępnić -stary -wal jak w dym dawaj co masz wytestuje!!!!

Emulator jest tu: http://forum.pentagram.pl/discussion/1273/pentagram-nomad-35-p-5230-emulator-windows-ce/

Utworzony: 2009.12.21 10:43 Zmieniony: 2009.12.23 13:31

Wielkie Bro dla Ciebie Tempak. Wszystko hula. Dobra robota.
Polecam do wgrania jeszcze to:

AutoMapa
[Acmon] Link skasowany - regulamin.
a potem dodatki
http://bitnova.info/torrent/1d1dbcd66f3d9ec6858be486bf8219b29e9f7533

Testowałem działa.

Pozdro

Utworzony: 2009.12.22 22:15

francotirador
Wnioskuje że wrzucałeś automapę na kartę SD?

Utworzony: 2009.12.23 12:13 Zmieniony: 2009.12.23 12:20

Tak. Mape wrzucilem na dodatkowa SD.
BTW Działa mi na karcie o pojemnośći 8GB, czyli większej niż jest podane w dokumencie.

Utworzony: 2009.12.23 17:45

Zrobiłem zgodnie z zaleceniami kolegi "Tempak"wszystko ok poza małym problemikiem - chodzi o to że nie mogę odpalić AutoMapy 5.3.3 Klikam na ikonkę auto Mapy i wyskakuje że brak pliku z rozsz. .exe. Tu prosba jak to ugryźć aby swobodnie było mozna odpalać Navigo albo Automapę z pulpitu??????
Dodam że zastosowałem się do rozwiązania kolegi "fizel" rozwiązanie działa ale muszę ręcznie latać po katalogach i oraz przycisk Nawigacja w Menu Główne nie jest już powiązany z menu Navigo.

francotirador
napisz proszę jak to rozwiązałeś??? jeśli nie na forum to dannylid@wp.pl

Utworzony: 2009.12.23 19:47

Panowie pomocy
tak pojechałem że przycisk Nawigacja - w menu głównym w ogóle nie reaguje. zrobiłem backup- nie pomogło

Utworzony: 2009.12.24 11:10 Zmieniony: 2009.12.24 11:25

dann: spokojnie bez stresu. Jeśli w istocie masz zainstalowane AM 5.3.3, to zlokalizuj sobie plik exe którym uruchamia się AM. Standardowo poweinien być to plik \SDMMC\AutoMapa EU\wceAm.exe jesli masz AM na karcie SD. Jeśli zainstalowałeś gdzie indziek - popraw sobie ścieżkę w pliku \ResidentFlash\MobileNavigator\data\tools.ini, ablo popraw ścieżkę na właściwą. Jest jeszcze ewentualność, że zainstalowałeś AM nie pod tą platformę co trzeba i po prostu masz inny exek niż dedykowany dla WINCE 5.0 - wceAm.exe. Wtedy muszisz przeinstalować AM. Właściwy wybór podczas instalacji to:

setup

Co do braku reakcji na przycisk Nawigacji, napisz co zrobiłeś. Na wszelki wypadek wrzuć moje menu jeszcze raz nadpisując istniejące pliki - musi zadziałać. Jeśli nie - zobacz czy masz plik \ResidentFlash\SHELL.INI, a jeśli tak czy masz w nim wpisane \ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.exe.

Utworzony: 2009.12.24 13:35

Tempak dzieki wielkie. zaradziłem tak- zrobiłem update ze stronki pentagrama i kula ok. nadal jednak chciałem uzywać AM tym razem 6 wiec zrobiłem tak jak polecałeś, nadal nie mogę odpalić poprzez ikonkę AM ale odpalam CE i z tamtąd AM.exe i leci. Szczerze kombinuję jak podmienić ikonkę ale nie bardzo wiem jak ? jeśli wiesz jak to proszę podpowiedz. AM 6 mam na SD - przeniosłem Am.exe do Tools I tak odpalam. Wesołych Świąt

Utworzony: 2009.12.24 13:52

dann a co update zapodałeś? Nie wiedziałem żadnego dla 5230.

Co do AM, to powinieneś mieć dwa pliki w katalogu \SDMMC\AutoMapa EU\ - wceAm.exe oraz AutoMapa EU.exe. Skąd masz AM.exe - tego nie wiem. Tak czy siak napisz jakie pliki exe masz w katalogu \SDMMC\AutoMapa EU\ ? No chyba, że wogóle Am masz w innym katalogu to napisz w jakim?

Utworzony: 2009.12.24 15:20

dann
Jeśli masz automape w wersji tylko z mapą polski to Twój plik uruchamiające niekoniecznie jest w lokalizacji: \SDMMC\AutoMapa EU\ tylko w innej. Tak mi się wydaje. Jeśli chcialbyś uruchamiać automapę z ikonki musiałbyś zmodyfikować pliki konfiguracyjne tempaka.
Pozdro

Utworzony: 2009.12.25 09:48

Bez względu na to czy zainstaluje się mapę Polski czy Europy - ścieżki są zawsze takie same. No chyba że ktoś je sobie zmodyfikuje albo używa jakiegoś gotowca.

Utworzony: 2009.12.25 18:15

u mnie AM 6 CHODZI BEZPROBLEMU TYLKO zrobi sie jakby zaciach z innymi rzeczami-karta 8gb sdhc-po wgraniu tego nowego oprogramowania zaczeo mi przycinac filmiki divix-moze po prostu jest to wina tego że niemam miejsca na pamięci wbudowanej-nie wiem co robić -pomocy-reszta chodzi bez problemu-może karta za duza-

Utworzony: 2009.12.25 23:51 Zmieniony: 2009.12.25 23:51

irenerusz: nie ma mowy o tym aby po wgraniu mojego menu cokolwiek zaczęło chodzić gorzej. No chyba że pisząc o nowym oprogramowaniu masz na myśli coś zupełnie innego? Jeśli masz pełno na \ResidentFlash to przenieś coś na \SDMMC, np. cały katalog Tools_Desktop z mojego menu. On nie musi być w przeciwieństwie do reszty na \ResidentFlash. Czy jednak mało miejsca na pamięci wbudowanej może być powodem przycinania filmów - nie sądzę. Bardziej podejrzewałbym fragmentację filmu na karcie SD.

Jakiego playera używasz do odtwarzania filmów?