Kategoria: Nawigacja GPS »

Pentagram Nomad 35 P 5230 - dodatkowe menu [Automapa/Windows/Narzędzia]

Utworzony: 2009.12.27 12:14

Witam wlasnie zainstalowalem nowe menu i do tego am6.0 wszystko dziala wysmienicie ale mam pytanie czy ta rade usunac mape navigo i zamiast tego dac automape?

Utworzony: 2009.12.27 13:32

Oczywiście, że się da, tylko pytanie czy warto? Jeśli jednak chcesz - usuń sobie katalog \ResidentFlash\NAVIGO i przenieś na \ResidentFlash katalog Automapy. Na wszelki wypadek skopiuj sobie wcześniej katalog NAVIGO na PC w ramach kopii zapasowej, gdybyś kiedyś się rozmyślił.
Jeśli chcesz uruchamiać tak przeniesioną AM z mojego menu, muszisz poprawić ścieżkę do AM w pliku \ResidentFlash\MobileNavigator\data\tools.ini, gdyż aktualnie ścieżka odwołuje się do karty SD.

Utworzony: 2009.12.27 14:15

w sumie racja szkoda tej mapy ale w zwiazku z tym czy da sie zeby po nacisnieciu przycisku nawigacja uruchomila sie automapa zamiast navigo

Utworzony: 2009.12.27 17:15

Jeśli myślisz o przycisku Nawigacja z oryginalnym menu - wystarczy, że wyedytujesz sobie plik \ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.ini w którym oryginalnie jest ścieżka względna do NAVIGO:
NAVIGO\NAVIGO_PNA.exe
Należy zastąpić ją ścieżką bezwzględną do AM, np:
\SDMMC\AutoMapa EU\wceAm.exe

Alternatywnie możesz wyedytować plik \SHELL.INI, gdzie oryginalnie jest ścieżka:
\ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.exe
zamieniając ją na ścieżkę do AM:
\SDMMC\AutoMapa EU\wceAm.exe

Jeśli wybierzesz opcję pierwszą, pamiętaj aby przywrócić oryginalne pliki MobileNavigator.exe i MobileNavigator.ini jeśli wgrałeś moje menu. Oryginały masz w katalogu \ResidentFlash\MobileNavigator\ z rozszerzeniami .bak.

Opcja 3 mająca na celu pozostawienie mojego menu mogłaby polegać na podmianie przycisku pod przyciskiem narzędzia na taki co uruchamiać będzie AM zamiast Navigo.

Utworzony: 2009.12.27 22:12

Tak wlasnie mysle ze 3 opcja by byla najlepsza bo nie chce kasowac twojego menu bo jest fajne tylko ze niebardzo wiem jak to sie robi i mial bym prosbe czy bys mogl napisac jak to zrobic albo edytowac taki plik i go wrzucic do sciagniecia zeby inni tez mogli skorzystac bo zrobiles dobra rzecz ze wymysliles to menu du pewnie na tym skorzystalo i dzieki ci za to

Utworzony: 2009.12.27 22:32 Zmieniony: 2009.12.28 10:40

Prosisz i masz. Rozpakuj sobie: Pentagram_Nomad_35_P_5230_AM_Button_Patch_by_MST.zip do katalogu \ResidentFlash zastępując trzy istniejące pliki i gotowe.

Menu wyglądać będzie tak:

pic

Utworzony: 2009.12.28 11:17 Zmieniony: 2009.12.28 12:31

hejka tego twojeg ktory daeś nam wszystkim -kiedyś oglądaem-jais tam filmik i byo naprawde spoko a teraz po prostu zacina-ale przezuce tak jak pisaes te pliki na tą karte prosze jescze o twoje gg bo mam pare pytań a na tej stronie to jesten paz na jakis czas

[Acmon] GG podawajcie na PW.

Utworzony: 2009.12.28 12:47

niech to dżwięki idzie normalnie ale film przycina jak diabli

Utworzony: 2009.12.28 13:16

wolnego miejsca na resident flash tylko 5mb????-co tam tyle zajmuje a i jeszcze jedno wam tez pokazuje że niemacie usb2.0?

Utworzony: 2009.12.28 14:35

Witam:) Mam problem z w/w nawigacja. Mianowicie nie chce Mi się włączyć;( A wczoraj jeszcze pięknie wszystko chodziło. Nawigacje ta odblokowałem tym menu. Włącza się tylko Pentagram Nomad 35 i nic dalej nie pójdzie. Mam zrobiony backup ale nie rozpoznaje urządzenia Windows i nie chce pójść. Pomocy!!!

Utworzony: 2009.12.29 21:23 Zmieniony: 2009.12.29 21:50

Witam koniecznie potrzebuję plik rejestru do NOMADa 35 - bardzo, ale to bardzo was proszę o udostępnienie tego pliku! Namieszałem ze sterownikiem grafiki i kurka zastąpiłem kopię aktualnym złym (bo przekombinowanym) plikiem rejestru. Inaczej mówiąc spaprałem se sprzęcik - jest okropna rozdzielczość. Bardzo proszę o plik rejestru abym mógł programem CERegEditor to naprawić!

ewentualnie kopie bezpieczenstwa - bardzo prosze ;-)

Utworzony: 2009.12.30 17:42 Zmieniony: 2009.12.30 17:43

Wysłany przez: ireneuszwolnego miejsca na resident flash tylko 5mb????-co tam tyle zajmuje a i jeszcze jedno wam tez pokazuje że niemacie usb2.0?

Mało miejsca, bo samo Navigo zajmuje prawie 100% wbudowanej pamięci flash 1GB. Polecam przenieść katalog Tools_Desktop na kartę SDMMC. Reszta menu powinna pozostać w \ResidentFlash

Wysłany przez: ZUTERWitam koniecznie potrzebujęplik rejestrudo NOMADa 35 - bardzo, ale to bardzo was proszę o udostępnienie tego pliku! Namieszałem ze sterownikiem grafiki i kurka zastąpiłem kopię aktualnym złym (bo przekombinowanym) plikiem rejestru. Inaczej mówiąc spaprałem se sprzęcik - jest okropna rozdzielczość. Bardzo proszę o plik rejestru abym mógł programemCERegEditorto naprawić!

ewentualnie kopie bezpieczenstwa- bardzo prosze ;-)

Po pierwsze trzeba było zrobić backup przed tego typu poważniejszymi zabawami. Po drugie post raczej nie powinien znaleść się w tym wątku.

Ale oczywiście jesteśmy po to aby sobie pomagać, załączam dziewiczy zrobiony CeRegEditem:

Utworzony: 2009.12.31 09:59

OK DZIĘKI ZA POMOC!!! JUZ WSZYSTKO DZIAA -PO PROSTU JA TEŻ PRZKOMBINOWAEM W USTAWIENIACH PLAYERA ALE JUZ JEST OK ,CO DO przezucenia wszystkiego na karte sd to jest tak ze niemozna potem niczego odpalić z twojego meni tylko czeba wejść na kart i tom sie bawic ,ale jak juz napisaem wszystko jest ok -oprócz tego portu USB 2.0 PO PROSTU GO NIEWYKRYWA-i cy czas krzyczy o sterowniki do tego urządzenia

Utworzony: 2009.12.31 15:15

Co do przerzucenia na kartę SD jak pisałem tylko i wyłącznie katalog Tools_Desktop wchodzący w skałd mojego menu możesz bez problemów przenieść na SDMMC. Katalogu Tools natomiast nie - bo w istocie nie będzie działać menu. W Tools_Desktop są luźne narzędzia, nie wywoływane z menu, więc te możesz przenieść.

Co do wołania o sterowniki do USB 2.0, może po prostu masz jeszcze płytę z kontrolerem USB 1.1? Wtedy winda mówi za każdym razem, że urządzenie mogłoby działać szybciej. Jeśli masz już płytę z USB 2.0 to napisz co dokładnie Ci się pojawia i jaką masz windę.

Utworzony: 2010.01.05 14:07 Zmieniony: 2010.01.05 14:11

Tempak dzięki wielkie za całe menu i wszelkie wskazówki. Mam jeszcze jedno pytanie techniczne. Czy możliwe jest utworzenie jakiegoś skryptu, który:
1. Gdy karta jest w urządzeniu uruchamia Twoje menu
2. Karty w urządzeniu nie ma - uruchamia NAVIGO
Pytam z ciekawości i ostrożności. Wiem, że coś takiego da się zrobić w biedronkowych Naviach i skrypt wygląda tak:

wersja = DirExists("\SDMMC")
If (wersja=1)
Kill("JBShello.exe")
RunWait("\SDMMC\ayra\Ayra.exe")
Run("\Windows\JBShello.exe")
EndIf</strong>
If (wersja=0)
Run("\DataFlash\MapaMap30\mapamap3.exe")
EndIf

z tym, że mamy tam możliwość ustawienia programu startowego przycisku NAWIGACJA, który w tym przypadku odnosi się do w/w skryptu o nazwie win.exe (skrypt w pliku win.mscr).
Próbowałem jakoś to przerobić na NOMADA, ale ciągle jakieś błędy, że nie rozpoznaje pliku win.exe etc. Może coś podpowiesz?

Utworzony: 2010.01.05 16:57

Pewnie że się da, ale gdy nie będziesz miał karty wtedy nie dostaniesz się do narzędzi z menu 2. Jeśli mimo wszystko coś takiego Cię interesuje - zaraz Ci wyskrobię.

Utworzony: 2010.01.05 17:41 Zmieniony: 2010.01.05 17:43

Jasne zdaję sobie z tego sprawę. Jeśli to nie problem bardzo bym prosił o coś takiego :) Chce się zabezpieczyć na wypadek sytuacji w przyszłości, gdy policja poprosi o nawigację i sprawdzenie licencji programu - wyjmę kartę i po sprawie.

Druga sprawa czy Tobie też zacinają się odtwarzane filmy o wielkości ok. 700MB ? Czy może tu pomóc zmiana karty na SDHC ? W tej chwili mam zwykłą SD 2 GB.

Utworzony: 2010.01.05 17:58 Zmieniony: 2010.01.05 17:59

Załączam to o co prosiłeś. Rozpakuj sobie do \ResidentFlash zastępując istniejące pliki. Jak będziesz miał kartę - odpali drugie menu, jak nie - odpali Navigo.

Co do filmów - nie testowałem. Ale jak sprawdzę - dam znać. Też mam kartę SD. Wątpię by SDHC coś zmieniło.

Utworzony: 2010.01.05 23:20

Witajcie ja także posiadam od niedawna Navi powyższa, zainstalowałem menu od kolegi Tempak. Wszystko bez zarzutu, miałem tylko problem z Automapa 6.. jak kolega Dan. Mam kartę SDHC Toshiba 4GB i na niej automape PL. Z ikony menu od Tempak po 1 uruchomieniu urządzenia pojawia się błąd, że nie widzi pliku wceAm.exe odpowiedzialnego za odpalenie aplikacji.Problem rozwiązuje w moim przypadku wyjecie karty i włożenie od nowa i wtedy dopiero jakby zaczyna ja widzieć razem z tym plikiem wceAm.exe oczywiście.Pozdrawiam

Utworzony: 2010.01.06 11:20

Witam.Mam ten sam problem co kolega stoper86.Wczoraj zainstalowałem menu kolegi Tempak (zgodnie z załączoną instrukcją) następnie włożyłem kartę SD z Automapą i wszystko pięknie chodziło.Kilka razy dla sprawdzenia włączałem i wyłączałem,było ok.Dzisiaj jak na złość po włączeniu tylko panel startowy Pentagram Nomad 35. Proszę o pomoc tak jak i wyżej wspomniany kolega.

Utworzony: 2010.01.06 16:54

modo: problem związany jest z Twoją kartą pamięci. Niestety niektóre karty tak mają, że po restarcie urządzenia nawigacja ich nie widzi i trzeba ją wyjąć i włożyć ponownie. Dlatego też założyłem kiedyś wątek z sprawdzonymi modelami kart. Wątek masz tu:

http://forum.pentagram.pl/discussion/1117/pentagram-nomad-35-p-5230-jaka-karta-pamieci/

Osobiście mam kartę 4GB SD (nie SDHC) i nigdy nie było z nią żadnego problemu.

gregor6420: mogę zapewnić, że taki przypadek nie jest powodem wgrania mojego menu. Menu testowałem oczywiście wiele razy, wszystkie programy uruchamiałem. Nigdy nie miałem przypadku aby nawigacja zawisła na ekranie startowym, w sensie tym jeszcze przed menu producenta. Jeśli nie pomoże Ci pzycisk reset z tyłu obudowy, to niestety nie pomogę. Albo znajdzie się ktoś mądrzejszy, albo pozostaje serwis.
Może kolega stoper86 podzieli się swoimi doświadczeniami? Co to było, i czy udało mu się wskrzesić urządzenie.

Utworzony: 2010.01.06 20:38

Witam.Nie twierdzę że wgranie menu było przyczyna zawieszenia się navi ponieważ po wgraniu tegoż menu navi działała bez zarzutu.Problem pojawił się następnego dnia. Co do programu nie mam żadnych zastrzeżeń ale myślałem że może ktoś miał podobny przypadek jak ja lub kolega stoper86 i sobie z tym problemem poradził. Jeżeli nikt nie będzie wstanie pomóc zostaje tylko serwis. Dzięki.

Utworzony: 2010.01.06 20:53 Zmieniony: 2010.01.06 20:57

Może przydałby się w takim razie osobny wątek, ale rozumiem, kolega stoper86 już wspomniał tu o tym problemie, zatem łatwiej było się podpiąć.

Co do moich jedynych problemów z 5230 mogę wymienić tylko sporadyczny brak możliwości połączenia z ActiveSync, kończący sie takim oto komunikatem:

asbug

na który do tej pory zawsze pomagał reset wciśnięty z tyłu obudowy oraz wygaszanie ekranu po minucie, co zmieniało włączone zarządzanie energią w AM. Oprócz tego zdarzyła mi się ze dwa razy zawiecha AM, raz przy przeliczaniu trasy, raz podczas startu aplikacji, po którym urządzenie dało się wyłączyć, ale nie chciało już się włączyć (cały czas zgaszony ekran, brak reakcji na przyciks ON/OFF). W tych przypadkach znowu pomógł reset z tyłu urządzenia. Poza tym póki co odpukać żadnych innych zapaści.

Utworzony: 2010.01.06 22:06

Nie chciałem otwierać nowego wątku ponieważ właśnie był tu już wcześniej tu wspomniany.Fakt odbiega on od pozostałości dlatego nie będę już go więcej drążył.Do wiadomości zgłosiłem problem do serwisu i czekam za odpowiedzią.Jak będę coś więcej wiedział dam znać.Na marginesie duży szacunek dla wiedzy kolegi Tempaka.Pozdrawiam.

Utworzony: 2010.01.07 18:13 Zmieniony: 2010.01.09 19:06

gregor6420: ok. Ale wrzuć proszę tutaj info, jak sprawa się wyjaśni. Thx za szacun.

Z innej beczki lada dzień menu v1.2 z możliwością uruchamiania iGo oraz Garmina oraz możliwością uruchamiania wprost z menu programów wymagająch do swojej pracy pulpitu WinCE, czyli z katalogu Tools_Desktop.

Utworzony: 2010.01.11 09:07

Witam
Zainstalowałem niedawno manu od kolegi Tempak i wszystko śmiga świetnie, mam jednak pytanie czy można usunąć z menu kilka ikonek z aplikacjami (chodzi mi tylko o usunięcie dostępu do nich z pulpitu a nie całkowite wywalenie z systemu)??

Navi będzie jako prezent dla teścia i nie chcę żeby namieszał sobie w nawigacji. Zostawił bym mu tylko bezpieczne dla niego programiki .

Utworzony: 2010.01.11 15:58

Więc nie było mnie chwilkę na forum i widzę, ze jednego z kolegów dotknął ten sam problem co mnie:( Ja niestety sobie z nim nie poradziłem:( Posiadam dwie te nawigacje i boję się włączać ta druga żeby się to samo nie stało chociaż parę razy była używana i na szczęście nic. Kupiłem te nawigacje po 166zł w promocji i już się bałem ze to jakiś odrzut. Oprócz tego posiadam larka, mio P360 i w teraz zastanawiam się po co było przepłacać za MIO. Myślę nad tym serwisem, ale czy nie będzie jakiś problemów z ingerencja z mojej strony, ze mogą odesłać z powrotem?? Z niecierpliwością czekam na menu z IGO:) A czy nie dało by się Navigona jeszcze dodać i zostawić w menu podstawowe programy??:D Słowa uznania dla twórcy oprogramowania dla P5230. Pozdrawiam

Utworzony: 2010.01.11 18:18 Zmieniony: 2010.01.11 18:18

Wysłany przez: CiepypWitam
Zainstalowałem niedawno manu od kolegi Tempak i wszystko śmiga świetnie, mam jednak pytanie czy można usunąć z menu kilka ikonek z aplikacjami (chodzi mi tylko o usunięcie dostępu do nich z pulpitu a nie całkowite wywalenie z systemu)??

Można wszystko. Wystarczy, że wyedytujesz sobie plik \ResidentFlash\MobileNavigator\data\tools.ini usuwając wybrane przyciski.

Wysłany przez: stoper86A czy nie dało by się Navigona jeszcze dodać i zostawić w menu podstawowe programy??

Jak napiszesz czy Navigon działa na 5230 to mogę dodać. Nie znam tej aplikacji, a nie dodaję do menusa narzędzi, których sam na własnej skórze nie sprawdziłem.

Utworzony: 2010.01.12 11:09

Więc jak dojadę do domu sprawdzę tego Navigona. A tak poza tym polecam to oprogramowanie nawigacyjne. A jak się Garmin spisuje?? Łatwy w instalacji?? Podeśle ktoś linka?? Bo może warto go wypróbować:) Pozdrawiam i dzięki za rady:)

Utworzony: 2010.01.12 16:34 Zmieniony: 2010.01.12 16:35

Co do Garmina warto zapytać na poniższym wątku a propos jego instalacji. Osobiście nie używam.

http://forum.pentagram.pl/comments.php?DiscussionID=1368&page=1