Kategoria: Nawigacja GPS »

Pentagram Nomad 35 P 5230 - dodatkowe menu [Automapa/Windows/Narzędzia]

Utworzony: 2010.02.02 21:19

i ja mam pecha... po wgraniu nowego menu wszystko pięknie działało przez 2 godziny... następnie nawigacja zawiesiła się, a po resecie już poza ekranem startowym nic dalej nie robi. Ciekawe co mi serwis powie.

Utworzony: 2010.02.02 21:45

KCN: pamiętasz może w jakim momencie się zawiesiła? Co miałeś uruchomione? Tak czy siak najpierw spróbowałbym twardego resetu opisanego przez pabloo, a jeśli nie pomoże, to chyba zostaje serwis, który skutecznie wyleczył nawigację w przypadku opisanym przez gregor6420.

Utworzony: 2010.02.02 22:50

Miałem włączoną AutoMape i się po prostu zawiesiła... Twardy reset nic nie daje w tym wypadku

Utworzony: 2010.02.03 10:08

Oddaj do serwisu - przewiduję iż nie będziesz miał większych problemów z serwisem. Generalnie serwis pentagrama świadczony przez mmv jest bardzo przyjazny dla użytkowników. Zrobią Ci update softu i po problemie. Uzbrój się tylko w cierpliwość :)

Utworzony: 2010.02.03 19:16 Zmieniony: 2010.02.03 19:16

Kolega wyżej ma rację. Co do AM - też mi dwukrotnie umarła w taki spsób, że niby dźwięk stuknięć w ekran było słychać, ale nic poza tym. Po uśpieniu nawigacja już nie chciała się włączyć. Na szczęście w tych przypadkach zwykły reset z tyłu obudowy zawsze przywracał właściwy stan rzeczy. Serwis zapewne wgra od nowa ROM jak w przypadku gregor6420. A może gregor6420 podzieli się z nami w jakiej sytuacji jego nawigacja padła?

Utworzony: 2010.02.04 17:09

petro_m, jasiu486: menu dedykowane jest pod Pentagrama Nomad 35 P 5230, co jednak nie oznacza że nie uruchomi się na innych nawigacjach pracujących pod WinCE 5.0. Na pytanie czy uda się je uruchomić bez żadnych modyfikacji nie jestem w stanie odpowiedzieć, gdyż nie znam tych modeli i nie wiem jak są zorganizowane. Następujące elementy są kluczowe:

1. Rozdzielczośc 320x240. Na navigacji z większą rozdzielczością menu samo się nie rozciągnie, tylko będzie zajmować fragment ekranu.
2. Nawigacja posiada wbudowaną pamięć flash widzianą jako ścieżka \ResidentFlash
3. Nawigacja posiada zewnętrzna kartę pamięci widzianą jako ścieżka \SDMMC
4. Nawigacja posiada ścieżkę \ResidentFlash\MobileNavigator\ w której istnieje plik MobileNavigator.exe uruchamiający program do nawigacji (obojętnie jaki)
5. Proces z menu producenta nazywa się "pvshell.exe"

Inna kwestia dotyczy bibliotek dll dołączanych z ROM'em. Może się zdarzyć, że inna nawigacja nie będzie mieć pewnych, które ma 5230 i trzeba by brakujące powrzucać do katalogu z narzędziami, jeśli te by się nie chciały uruchamiać.

Oczywiście jestem przekonany, że menu można dostosować do dowolnej innej nawigacji, jednak nie znając jej układu katalogów, sposobu uruchamiania oprogramowania do nawigacji oraz nazwy procesu oryginalnego menu - nic nie jestem w stanie powiedzieć.

Utworzony: 2010.02.05 22:37

Chce jeszcze wrócić do wątku forumowicza bialy009 z pytaniem do Tempaka: "Tempak dzięki wielkie za całe menu i wszelkie wskazówki. Mam jeszcze jedno pytanie techniczne. Czy możliwe jest utworzenie jakiegoś skryptu, który:
1. Gdy karta jest w urządzeniu uruchamia Twoje menu
2. Karty w urządzeniu nie ma - uruchamia NAVIGO"
No właśnie zrobiłem wszystko jak trzeba tzn. wg wskazówek TEMPAKA "Rozpakuj sobie do \ResidentFlash zastępując istniejące pliki. Jak będziesz miał kartę - odpali drugie menu, jak nie - odpali Navigo." ale wygląda to tak, że teraz wszystko fajnie hula tzn. AutoMapa i Navigo i całe menu dodatkowe tylko jest jeden szkopuł. Wydawało mi się, że będzie to działać dokładnie tak jak prosił bialy009 czyli jak nie mam karty pamięci w urządzeniu to jest tylko same pierwotne oprogramowanie (bez menu dodatkowego TEMPAKA) i można odpalić tylko nawigację navigo. Natomiast jak jest włożona karta pamięci to dopiero wtedy pojawia się menu dodatkowe TEMPAKA + możliwość korzystania z AutoMapy. Niestety jest tak, że czy karta pamięci jest w środku, czy nie to i tak menu dodatkowe TEMPAKA cały czas jest. Jedyne co się zmienia po wyjęciu karty to fakt, że nie można odpalić AM i dostać się do drugiej zakładki menu dodatkowego. Moje pytanie brzmi czy tak to miało być i ja źle zrozumiałem, i czy skoro tak jest to czy można zrobić dokładnie tak jak prosił bialy009?

Utworzony: 2010.02.06 13:19 Zmieniony: 2010.02.06 13:20

Z innej beczki, w poście poniżej zamieściłem myślę ciekawy wykładzik na temat działania menu producenta i możliwością podkładania dowolnych programów pod ikonki oryginalengo menu (Muzyka, Video, Ebook, Zdjęcia, System).
Link

Utworzony: 2010.02.06 13:44 Zmieniony: 2010.02.06 13:45

geremi102: istotnie skrypt który przygotowałem w tym poście działa następująco: gdy masz włożoną kartę SDMMC - wtedy po kliknięciu ikony nawigacji uruchomi się dodatkowe menu, jeśli karta jest wyciągnięta - uruchomi się Navigo.

Skrypt dedykowany był dla menu v1.1. Dla zainteresowanych załączam na spodzie poprawny dla wersji v1.3.

Jeśli działa Ci innaczej dwa pytania:

1. Którą wersję dodatkowego menu masz wgraną? v1.0, 1.1, 1.2 czy 1.3 ?
1. Czy napewno rozpakowałeś zawartość SDMMCNavigoLubMenu.zip i skopiowałeś ją do \ResidentFlash\ zastępując wszystkie istniejące pliki i zrobiłeś to dopiero po zainstalowaniu dodatkowego menu?

Utworzony: 2010.02.07 10:27

mam małą informacje odnośnie gierek na WIN CE,a wrzucam ja tutaj gdyż jest największe zainteresowanie i jeśli ono wzrośnie można by założyć osobny temat.mianowicie kilka gierek jest tutaj:

http://chomikuj.pl/Exodusek/GPS/Gry+WinCE

gierka Caveman chodzi,najpierw testowana i zainstalowana pod emulatorem na PC od pana Tempaka,nie instalowałem jej na Nomadzie z obawy na pozostawienie śladu w rejestrze,ale skopiowałem już zainstalowana do katalogu SDMMC.odpala się pod pulpitem Windowsa z pewnymi zastrzeżeniami:pasek narzędzi jest na wierzchu czyli nie ma fullscreena (wyłączenie gierki za pomocą Banana PC działa),grafa niezbyt zachwycająca dokładnością,przed odpaleniem należy odznaczyć w systemie wyłączanie podświetlenia po jakimś czasie,bo się wyłączy, a wtedy tylko restart (nie reset,tylko wył/wł) nawigacji nas ratuje.jeśli ktoś ma pomysł jak temu zaradzić,bardzo proszę o porady (myślę,że pan Tempak coś wymyśli).

Utworzony: 2010.02.07 10:31

mała aktualizacja,gra odpala się za pomocą menedżera plików z menu Tempaka (niebieska dyskietka z napisem CE) zarówno z menu pierwszego,jak i drugiego,które wykorzystuje pulpit WIN ce bodaj.jest fullscreen i "działa jak natura chciała".

Utworzony: 2010.02.07 10:50 Zmieniony: 2010.02.07 10:50

Co do gier zdecydowanie lepszy będzie nowy wątek. Zastanawiam się tylko czy to forum ma charakter warezowy, dlatego może zamiast podawać linki możnaby podawać same tytuły gier, które działają poprawnie na WinCE 5.0 w 320x240.

Nowy wątek tutaj: http://forum.pentagram.pl/discussion/1531/pentagram-nomad-35-p-5230-gry/

Utworzony: 2010.02.07 19:13 Zmieniony: 2010.02.07 19:14

dj_witus: jako, że wykonywanie instalacji CAB'ów na emulatorze, po to aby uzyskać postać plików po instalacji zbytnio wygodne nie jest, zamieszczam mały tutorialik na temat tego w jaki sposób ekstraktować zawartość CAB'ów pod pecetem, bez konieczności wykonywania instalacji.

Utworzony: 2010.02.08 09:16

TEMPAK:
1. Mam zainstalowane menu v1.3 - może stąd działa tak jak opisałem (czyli nie do końca tak jak powinno)
2. Zrobiłem wszystko zgodnie z Twoimi instrukcjami i wytycznymi. Jedyne co sobie przypominam, co mogło mieć znaczenie to fakt, że rozpakowane pliki, które trzeba było podmienić, to nie dało się tego zrobić total comanderem (bodajże nie widział plików w nawigacji podłączonej do kompa jeżeli dobrze pamiętam) więc zrobiłem to po prostu spod windowsa (mam xp) na zasadzie kopiuj, wklej i przy pytaniu dałem na zamień wszystko.
A więc teraz mam pytanie:
1. Czy w tej sytuacji w moim przypadku wystarczy ściągnąć nowy skrypt, rozpakować na kompie i podmienić pliki w ResidentFlash czy muszę od nowa coś reinstalować i dopiero wgrać nowy skrypt?
2. Czy można to robić spod windowsa na zasadzie kopiuj, wklej, zamień wszystko, czy trzeba to robić total comanderem (jeśli tak to jakim, bo ten tradycyjny nie widzi plików nawigacji). Pytam, bo z tego co pamiętam jak kopiowałem i podmieniałem pliki za pierwszym razem spod windowsa to wyskoczył jakiś komunikat, że niektórych plików nie da się zamienić czy coś takiego.

Utworzony: 2010.02.08 16:40

1. Ściągnij sobie skrypt dedykowany dla 1.3, rozpakuj na pececie i skopiuj zawartość do \ResidentFlash, zastępując wszystkie oryginalne pliki. Nie ma znaczenia czy zrobisz to przy pomocy kopiuj-wklej czy z Total Commandera

2. Total Commander domyślnie nie widzi nawigacji, jeśli ta łączy się przez ActiveSync. Jest jednak fajna wtyczka, po zainstalowaniu której wybierasz w Totalu Otoczenie Sieciowe i tam będzie WinCE Device. W ten sposób możesz operować na plikach w nawigacji. Plugin załączyłem poniżej. Wystarczy, że w Totalu wciśniesz na nim enter, a TC zaproponuje instalację wtyczki.

Utworzony: 2010.02.08 20:14

Wielkie dzięki TEMPAK!!!
Teraz wszystko śmiga jak trzeba tzn. mam kartę pamięci w środku (przy okazji karta pamięci 4 giga SDHC SanDisk Class 2 i narazie odpukać żadnych problemów) to po naciśnięciu rysikiem ikony "Nawigacja" odpala się Menu v1.3 Twojego autorstwa i z tego menu można uruchomiać za pomocą przypisanych ikon zainstalowaną na karcie pamięci AutoMapę lub zainstalowane w ResidentFlash Navigo (dodam, że zaktualizowane Twoim krótszym sposobem do wersji 9.7). Natomiast w przypadku wyjęcia karty pamięci uruchamia się tylko tradycyjne menu, takie jak po zakupie urządzenia, z którego możemy uruchomić tylko nawigację Navigo. Jak korzystna jest taka konfiguracja naszego Nomada i przydatna w wielu sytuacjach chyba nie muszę nikomu tłumaczyć. Razem z menu TEMPAKA i po instalacji innych map Nomad robi się nam bardzo ciekawym urządzeniem i to za naprawdę niewielkie pieniądze. Jak dla mnie bomba. Jeszcze raz wielkie dzięki dla forumowicza TEMPAK za pomoc, bo to w całości jego robota.

Utworzony: 2010.02.08 22:07

Do usług :)

Utworzony: 2010.02.09 10:35

Tempak - nie myślałeś może o napisaniu windowca ce od nowa? :D

Utworzony: 2010.02.09 17:06

wystarczy ze napisał Menu,czyli coś w stylu Service Packa ;]

Utworzony: 2010.02.09 19:01

No co Wy, takie menu bazujące na silniku SystemInformation to pestka w porównaniu do systemu operacyjnego. Skupiam się raczej na poznaniu architektury WindowsCE. Nie mam nawet czasu, żeby napisać jakiś pierwszy własny program pod tą platformę, ale może kiedyś się uda.

Utworzony: 2010.02.10 10:46

Może to powinien być osobny wątek, ale skoro tu ciągnie się dyskusja na różne tematy to dorzucam tutaj to pytanie. Może jest to banalne, ale podczas jazdy z włączoną AutoMapą wszystko jest jak trzeba, poza jednym szczegółem tzn. nie mam na poziomym górnym pasku informacji o aktualnej ulicy, odległości w km do celu, pozostałego czasu oraz tej grubej strzałki z informacją o odległości do najbliższego manewru. Innymi słowy mam pasek z informacją tylko o aktualnej prędkości. Pozostałych informacji nie ma. Od razu zaznaczam, że wszedłem wcześniej w Ustawienia/Interfejs/Preferencje i zaznaczyłem ptaszkiem "kierunek do punktu trasy" i "pasek postępu trasy". Mimo to nadal podczas jazdy z włączoną nawigacją te informacje nie są w górnym pasku pokazywane. Mam Nomada 35 P 5230 z menu v1.3 TEMPAKA i AutoMapę 6.0.0 (854) zainstalowaną na karcie pamięci (SanDisk SDHC 4 giga Class 2), poza AutoMapą nie mam nic innego na karcie pamięci. Czy jest to może kwestia rozdzielczości? NIe wiem aż tak się nie znam. Może ktoś ma podobny problem i zna rozwiązanie? Z góry dzięki za pomoc.

Utworzony: 2010.02.10 11:10

to ja tez przeproszę za zaśmiecanie tematu ...
Tempak znasz jakiś programik uruchamiany z poziomu WINCE5.0 który służy do testowania prędkości odczytu i zapisu karty SD i residentflasha ?

Utworzony: 2010.02.10 11:44 Zmieniony: 2010.02.10 13:31

Alojzy: tak. PocketPCMark 1.03 Mierzy wydajność CPU, pamięci RAM, kart pamięci (ResidentFlash i SDMMC) oraz wydajność biblioteki graficznej.

Aplikacja niestety średnio się mieści w 320x240, ale przy pomocy aplikacji Move można przemieszczać jej okno tak, aby zobaczyć całość rezultatów. Szkoda, że nie eksportuje wyników do jakiegoś pliku. Trochę mnie zdrowia kosztowała zabawa w zrzuty i sklejanie tego w calość, ale dla zainteresowanych załączam wyniki testów 5230.

Utworzony: 2010.02.10 13:52 Zmieniony: 2010.02.10 13:53

geremi102: Zakładam, że chodzi Ci o pasek widoczny na górze poniższego screena. Jeśli go nie masz upewnij się czy masz włączonego pilota. Klikasz Menu->Opcje i tu Pilot ma być załączony. Jeśli nie będzie to tego paska nie będzie widać.

ampilot

Utworzony: 2010.02.10 14:27 Zmieniony: 2010.02.10 14:27

Sensacyjna wiadomość. Producent udostępnił oryginalny obraz systemu Pentagrama Nomad 35 P 5230. To znakomita informacja dla osób, którym nawigacja z jakiegoś powodu nie chce się uruchomić po restarcie. Oryginalny post tutaj:
http://forum.pentagram.pl/comments.php?DiscussionID=1537&page=1#Item_7

Tak czy innaczej fajnie jeżeli będziecie wpisywali info w jakich okolicznościach zawiesiła się nawigacja (jaki program był uruchomiony, w jakim momencie). Wszelkie wskazówki myślę pomogą jak nie nam to producentowi być może wyeliminować problem.

Utworzony: 2010.02.10 15:27

Tempak orientujesz sie moze jakich bibliotek brakuje temu programikowi? ... u mnie się nie uruchamia, a może mógł byś udostępnić paczuszkę z z tym programikiem?

Utworzony: 2010.02.10 17:12 Zmieniony: 2010.02.10 22:46

Jako, że padł temat brakujących bibliotek załączam tutorial jak radzić sobie samemu, na przykładzie aplikacji PocketPCMark, z którą autor nie dostarcza żadnych bibliotek. Przy próbie uruchomienia takiego programu widać następujący komunikat:

0

Edycja postu: zamiast opisu jednej z metod poszukiwania brakujących bibliotek załączam opis trzech metod w postaci PDF'a spakowanego w dwóch kawałkach (z powodu limitu załączników forum 512KB).

Metoda pierwsza bazuje na narzędziu PEInfo dostępnym w moim dodatkowym menu:

lib1

Załączam również zestaw brakujących bibliotek dla PocketPCMark.

Utworzony: 2010.02.10 17:20

Nie dawało mi to spokoju więc posiedziałem z nawigacją i szukałem do upadłego, aż w końcu wpadłem na to, że trzeba w "opcjach" zaznaczyć funkcję "pilot". Mimo wszystko tradycyjnie dzięki TEMPAK za szybką i trafną odpowiedź. Jak ja Ci postawię te trzy piwka za dotychczasowe porady?:)))) Tak na marginesie dziwnym pomysłem jest umieszczenie włączania tej funkcji w "opcjach", a nie w "Ustawienia/Interfejs" gdzie definiujemy właśnie elementy związane z wyglądem naszego okienka, mapy i tego co ma być widoczne. No ale to taka moja luźna uwaga.

Utworzony: 2010.02.10 18:03

Co do luźnej uwagi - i tu jest rada. Zawsze możesz sobie poprzenosić elementy menu za pomocą narzędzia naznaczonego logo AutoMapy: Menu Editor v1.0. Ale nigdy nie używałem, nie testowałem, nie wiem czy kompatybilne z 6.x.

Utworzony: 2010.02.10 18:44 Zmieniony: 2010.02.10 18:47

Menu edytor działa całkiem elegancko
ja po ponad roku używania gpsa doszedłem do wniosku ze moje główne MENU powinno wyglądać tak ...

ps. Tempak dzięki za ten instruktarz wyszukiwania bibliotek, dobra robota:P