Kategoria: Nawigacja GPS »

Pentagram Nomad 35 P 5230 - dodatkowe menu [Automapa/Windows/Narzędzia]

Utworzony: 2010.02.10 18:49 Zmieniony: 2010.02.10 18:50

Rzeczy niemożliwe na tym forum załatwiamy od ręki. Cuda zajmują nam trochę więcej czasu :)

Utworzony: 2010.02.10 20:47

Dobry wieczór, chce się zapytać szanownego pana " Tempak" czy jest możiwośc tylko zrobienia nie wiem jak to nazwać skryptu ? aby po włożeniu karty SD z AutoMapa 6.1 do urządzenia pokazywało się po naciśnięciu nawigacji menu z wyborem nawigacji ( Navigo - Automapa ) oraz przycisk powrót do głównego menu. A po wyjęciu karty startowała tylko mapa Navigo. Poszperałem po forum i znalazłem dodatek autorstwa Pana w wersji 1.3, wgrałem i sprawuje się dobrze ale nie w całości, wgrałem "tools" i "tools_desktop" wgrałem na SD i działają mi tylko dodatki z pulpitu 2 z pierwszego żaden program nie działa wyskakuje błąd... . Jest tam dużo znakomitego oprogramowania tylko ja z nie go nie korzystam. Widocznie wiek mi nie pozwala i z tego względu bardzo bym się uradował tylko z możliwości wyboru nawigacji. Pozdrawiam i przepraszam jeżeli zawracam Panu głowę.

Utworzony: 2010.02.10 22:09

witam
ma ktos moze cały folder residentFlash skopiowany na dysk i byłby w stanie wrzucic go gdzies na serwer bo moja kopia zapasowa uległa zniszczeniu;/
bede naprawde wdzieczny

Utworzony: 2010.02.10 22:51

damian-cj: W ResidentFlash oryginalnie jest wyłącznie Navigo, więc jak sobie je zainstalujesz od nowa i zarejestrujesz - bedziesz miał tyle co było. No chyba że interesuje Cię oryginalna, pierwotna wersja Navigo, a nie najnowsza.

Utworzony: 2010.02.10 22:51 Zmieniony: 2010.02.10 22:53

residentflash to takie zabawne miejsce które nie zawiera żadnych istotnych ani tym bardziej potrzebnych plików do poprawnego działania zabawki:P

lepiej powiedz co ci nie działa, bo coś czuje ze twoja prośba jest podchwytliwa:P

ok ... u mnie w residentflash jest tylko to ...
katalogi...

Program Files
Program Files Windows
Windows ... w tym katalogu jest jeszcze katalog Desktop, Programs, StartUp

i podkreślam, residentflash może być całkiem puste a zabawka powinna działać:P

edit ...

o to sorki nie wiedziałem ze w p5230 we flashu siedzi program do nawigacji:P

Utworzony: 2010.02.10 22:57

whitesea: Nie działa Ci w całości bo katalog Tools powinieneś skopiować do \ResidentFlash, a nie \SDMMC. Katalog Tools_Desktop można tu albo tu, ale nie Tools. Wszystko dokładnie opisane jest w dokumentacji do menu.

Co do prośby jak rozumiem jedno menu, bez narzędzi, z wyborem startu tylko Navigo gdy nie ma karty lub Navigo lub AM gdy jest karta, dobrze zrozumiałem?

Utworzony: 2010.02.10 23:12 Zmieniony: 2010.02.10 23:15

Tempak, myślisz ze AM zainstalowana w residentflashu działałaby szybciej niż z karty SD?
tzn czy będzie widoczna różnica w płynności działania?:P

edit:

dodam ze pytam o to gdyż mam oczywiście AM w wersji oryginał i nie bardzo mam jak sprawdzić

Utworzony: 2010.02.10 23:27

Panie "Tempak" dziękuje za odpowiedź, tak chodzi mi o ( Navigo gdy nie ma karty lub Navigo lub AM gdy jest karta ). Ma Pan racje nie dokładnie przeczytałem instrukcje jeśli chodzi o dodatkowe narzędzia. Pozdrawiam.

Utworzony: 2010.02.10 23:43

probowalem wgrac AM ale cos nie poszlo i chcialbym wrocic chcociaz do mapy copernicus ktora mialem gdy kupilem nawigacje bo mi potrzebna a nie mam zbytnio czasu zeby sie bawic;/

Utworzony: 2010.02.11 17:56 Zmieniony: 2010.02.11 17:56

Wysłany przez: AlojzyTempak, myślisz ze AM zainstalowana w residentflashu działałaby szybciej niż z karty SD?
tzn czy będzie widoczna różnica w płynności działania?:P

Jak widać z wyników testu ResidentFlash vs moja karta SD (nie SDHC) bezkonkurencyjna jest ResidentFlash. Odczyt na ResidentFlash mam rzędu 35MB/s natomiast z SDMMC tylko 7MB/s. Teraz pytanie czy moja karta jest aż taka wolna, czy może czytnik kart w 5230 jest taki wolny. Tego się nie dowiem, póki ktoś jeszcze nie zapuści testu "Staorage Cards" z PocketPCMark'a.

Utworzony: 2010.02.11 17:58

Wysłany przez: whiteseaPanie "Tempak" dziękuje za odpowiedź, tak chodzi mi o ( Navigo gdy nie ma karty lub Navigo lub AM gdy jest karta )

Zrobi się.

Utworzony: 2010.02.11 18:06 Zmieniony: 2010.02.11 18:09

Wysłany przez: damian-cjprobowalem wgrac AM ale cos nie poszlo i chcialbym wrocic chcociaz do mapy copernicus ktora mialem gdy kupilem nawigacje bo mi potrzebna a nie mam zbytnio czasu zeby sie bawic;/

Oryginalne Navigo 9 zajmuje prawie 1GB. Lepiej zapodaj sobie najnowsze, które zajmuje 350MB. Wywal wszystko z \ResidentFlash, ściągnij ze strony Navigo aktualizację do wersji 9.3 (Dane 9.7), uruchom instalator, który wypakuje całość do c:\NAVIGO\NAVIGO9_1377\. Anuluj oryginalny instalator. Skopiuj z podanej ścieżki katalogi NAVIGO i MobileNavigator do \ResidentFlash oraz z podkatalogu Nomad35 plik shell.ini również do \ResidentFlash. Gotowe, masz Navigo. Aby je zarejestrować, uruchom choć raz Navigo w nawigacji, zamknij, a potem uruchom z peceta instalator: c:\NAVIGO\NAVIGO9_1377\NavigoManager.exe i wybierz opcję rejestruj aby zarejestrować dane.

Utworzony: 2010.02.13 16:01

Jakiś czas mnie tu nie było i zauważyłem że już więcej osób dotknął problem padniętej nawigacji.Miałem nie drążyć tutaj tego tematu ale prośba o podzielenie się tym jak padła moja nawigacja nie może zostać bez odzewu. Jak pisałem w pierwszym moim poście wgrałem nowe menu i wszystko było OK. Następnego dnia chciałem przetestować w trasie i już jej nie mogłem włączyć,pojawił się tylko panel startowy. Pozostał tylko serwis.

Utworzony: 2010.02.13 18:06 Zmieniony: 2010.02.13 18:06

gregor6420: dzięki za info. Wygląda więc na to że nie ma reguły. Dobrze jednak, że dostawca udostępił oryginalny obraz systemu, dzięki czemu nie trzeba będzie wysyłać urządzenia do serwisu. Zyskuje serwis, który będzie miał mniej zgłoszeń, ale przede wszystkim użytkownik, który może "wskrzesić" swoją nawigację w kilka minut.

Utworzony: 2010.02.15 12:46

załączam link do dodatkowych bibliotek dll,tyle że chyba dla mio,ale z tego co się orientuję to pod WIN CE 5 także powinny się przydać.nie testowałem także nie mam pojęcia czy śmiga,ale jeśli kogoś to zainteresuje i pomoże to oczywiście info mile widziane.

http://www.speedyshare.com/776726515.html

Utworzony: 2010.02.16 20:40 Zmieniony: 2010.02.16 20:41

whitesea: Zrobione. Dodatkowe menu, bez narzędzi, pozwalające uruchomić Navigo (menu po lewej) gdy nie ma karty SD oraz Navigo lub AM, gdy jest karta (menu po prawej). Wystarczy rozpakować i przegrać do katalogu \ResidentFlash zastępując wszystkie pliki.

navam

Utworzony: 2010.02.16 21:23

to menu nie dla mnie, i generalnie mi to ryba ... ale mam pytanko, ewentualnie spostrzeżenie
może zacznę od pytania ... do czego służy guzik "powrót"?
nie lepiej żeby w przypadku kiedy niema karty, navigo włączało się automatycznie, zamiast menu?:P
moje pytanie może być głupie ale to tylko dlatego ze nie wiem do czego służy guzik "powrót"

Tempak kiedyś pomogłeś mi zrobić zajfajny auto start AM dla p5210 ... używam go do dziś i naprawdę jest to zaj..e udogodnienie ... klikam guzik "power" i zanim dochodzę do samochodu mam już odpalone AM, złapanego fixa i to wszystko bez wyjmowania zabawki z kieszeni

Pozdro

Utworzony: 2010.02.16 22:15

Alojzy: menu wykonane na specjalne życzenie użytkownika whitesea. Przycisk powrót wraca do głównego menu bez uruchamiania żadnej aplikacji do nawigacji. Ot taki drugi poziom przed uruchomieniem Navigo. Dajmy na to klikniesz sobie niechcący ikonkę nawigacji, to jeszcze możesz się wycofać. Istotnie ten etap możnaby pominąć - żaden problem.

Co do autostartu - na zdrowie. Cieszę się, że służy jak należy.

Pozdro.

Utworzony: 2010.02.19 18:10

Nawigacja wróciła z serwisu z nowym systemem. Szkoda, że nie wrzucili tego obrazu systemu ciut szybciej. No ale bynajmniej mam z głowy wgrywanie nowej mapy Navigo, bo wgrali mi ją przy okazji. Ponownie wrzuciłem menu od Tempak'a do nawigacji i jak narazie śmiga poprawnie.

Utworzony: 2010.02.22 23:00

Witam szanownych kolegów.
Potrzebuję pomocy. Bawiłem się moją nawigacją próbując zainstalować dodatkowe menu usunąłem wszystko z katalogu ResidentFlash oprócz katalogu Navigo. Niestety nie zrobiłem sobie kopi zapasowej i również nie przeczytałem załączonej tutaj instrukcji.
Dlatego proszę o pomoc.
Jak mam przywrócić katalog Mobile Navigator i całą jego zawartość?
Może ktoś podrzucić jakiś link?
Z góry dziękuje.

Utworzony: 2010.02.22 23:29

czarny81:jak już wcześniej napisał kolega Tempak oryginalne navigo zajmuje prawie 1GB tak więc ściągnij sobie aktualizację (wszystko pięknie opisał wspomniany kolega kilka postów wcześniej) zainstaluj i po kłopocie, na pewno wszystko będzie działać. Chcąc mieć menu też będzie potrzebne ponowne wgranie tylko tym razem zrób kopię zapasową.

Utworzony: 2010.02.23 10:38

gregor6420 próbowałem zarejestrować użądzenie na stronie NAVIGO, ale po pierwsze wyskakuje mi, że nie poprawna długość numeru seryjnego, a po drugie nigdzie w moich dokumentach nie mogę znaleźć klucza kontrolnego. Wiesz może skąd wziąść taki klucz lub gdzie powinien się znajdować?
Na dokumentach była tylko naklejka z kluczem licencyjnym.

Utworzony: 2010.02.23 10:49 Zmieniony: 2010.02.23 10:52

Proszę o nie poruszanie każdego możliwego problemu w wątku "Pentagram Nomad 35 P 5230 - dodatkowe menu [Automapa/Windows/Narzędzia]" dotyczy on zupełnie innego tematu. Będzie to ukłon zarówno w kierunku jego twórcy, jak również ułatwienie dla każdego z nas w zapoznaniu się z problemami dotyczącymi instalacji, rejestracji Navigo.

Pomocne informacje.

http://navigo.pl/wsparcie/pomoc-techniczna

Pomoc techniczna

Sprawdź, czy Twój problem nie znajduje się na liście najczęściej zadawanych pytań, jeśli tak – zapoznaj się z podanym rozwiązaniem i zastosuj je.

Zadzwoń na naszą infolinię: 022 58 51 787
Infolinia jest czynna w dni powszednie w godz. 10.00 – 15.00

Skontaktuj się poprzez e-mail: navigo@navigo.pl . Odpowiemy najszybciej jak to będzie możliwe.

Utworzony: 2010.02.23 16:44 Zmieniony: 2010.02.23 16:48

Skoro już padło w tym wątku to odpowiem.

czarny81: Jeśli usunąłeś wszystko z \ResidentFlash\ oprócz katalogu NAVIGO to brakuje Ci do szczęścia wyłącznie pliku SHELL.INI oraz katalogu MobileNavigator z dwoma plikami. Załączam na spodzie. Pliki te nie zmieniają się w kolejnych aktualizacjach Navigo, ale są do nich dołączane, zatem aktualizacja by Ci pomogła.

Kolega gregor6420 ma rację, zaktualizowane Navigo jest sporo "lżejsze" i naprawdę warto. Aby je pobrać trzeba się zarejestrować na stronie rejestracji użytkownika (nie urządzenia) pod adresem http://rejestracja.navigo.pl/register. W polu klucz licencyjny wklej klucz z nalepki na karcie gwarancyjnej. W polach numer telefonu i telefon do przyjaciela możesz zostawić pusto. Pojęcia nie mam co to ostatnie może znaczyć. Jak już się zarejestrujesz, logowanie odbywa się z tej strony: http://rejestracja.navigo.pl/login. Po zalogowaniu u góry wybierasz Aplikacje, polem z menu po lewej Twoje aplikacje. Powinieneś zobaczyć Twój klucz oraz aktualizacje do pobrania "Turystyka Polska" i "Polska standard". Interesuje Cię ta pierwsza bo ma więcej. Jeśli nie widzisz tu aplikacji skorzystaj z pozycji po lewej "Dodanie aplikacji", gdzie wklej swoją licencję z karty gwarancyjnej. Pozycja w menu "Rejestrowanie urządzenia" dotyczy jakichś innych urządzeń niż ta nawigacja, jest zbędna, zatem nie masz czegoś takiego jak klucz kontrolny.

Na marginesie uważam, że sposób rejestracji i pobierania aktualizacji ze strony Navigo, naprawdę nie jest intuicyjny. Brak objaśnień co to jest rejestracja użytkownika, a co urządzenia. Brak informacji jak sprawdzić jaką wersję Navigo ma się zainstalowaną w urządzeniu, brak informacji na temat tego czym różni się aktualizacja "Turystyka Polska" od "Polska standard", którą wybrać i po co udostępniane są obie. Na część z tych pytań odpowiedziało mi wsparcie Navigo, reszty domyśliłem się sam. Pamiętajmy jednak, że za Navigo odpowiada Navigo, nie Pentagram.

Utworzony: 2010.02.24 14:35

Tempak, dzięki za odpowiedź. W prawdzie jestem początkującym użytkownikiem tego forum, ale czytając inne wątki widzę, że na Twoją pomoc zawsze można liczyć. Niestety na razie nie mogę sprawdzić Twojego rozwiązania (bo jestem w pracy:)) ale jak tylko wrócę do domu to to zrobię.

Pozdro

Utworzony: 2010.02.24 19:55

Witam.
Dwa tygodnie temu zainstalowałem sobie na swoim Nomadzie dodatkowe menu Tempaka. Nawigacja jak i nowe oprogramowanie przeszły chrzest bojowy podczas mojego wyjazdu do Warszawy. Wszystko działało tak jak należy. Na szczególną pochwałę zasługuje właśnie to dodatkowe menu, dające wiele możliwości jakich nie doświadczymy w podstawowej (fabrycznej) wersji. Panie Tempak jestem pod wrażeniem.
Na moim Pentagramie oglądam dużo filmów które ściągam z youtuba. Jestem jednak zmuszony dokonywać ich konwersji z flv na formaty "zjadliwe" dla Pentagrama. I tu moje pytanie - czy istnieje jakiś program do odtwarzania filmów w formacie flv który mógłbym wgrać na Nomada ? Jeśli tak to jaki i w jaki sposób mógłbym go dodać do listy programów w dodatkowym menu ?

Utworzony: 2010.02.25 22:07

Witam.
W dniu dzisiejszym postanowiłem wgrać dodatkowe menu "TEMPAKA" do mojego 35 P 5230. Foldery MobileNavigator i Tools poszły bez problemów natomiast z folderem Tools_Desktop miałem problemy przedstawione na zdjęciu w załączniku. Próbowałem kopiować "go" również do folderu SDMMC - ta sama sytuacja. Zauważyłem, że niektóre programy w menu pod WINDOWS'em nie działają. Czy ktoś z Was spotkał się z takim samym problemem. Dzięki za info. Pozdrawiam

Utworzony: 2010.02.26 05:04

Witam, mam pytanie z innego rodzaju:
czy do aktualizacji Navigo powinienem mieć dostęp , połączenie GPS
jestem poza obszarem Polski, dokładnie rejs statkiem obecnie jeszcze morze Bałtyckie i wciskając opcje lokalizuj - navigo nie znajduje mojego położenia. czy w takiej sytuacji jest sens czy jakies ryzyko zabierac się za aktualizacje Navigo?

Utworzony: 2010.02.26 05:09

prośba do Tempak , co radzisz? mam nową tą nawigację, chcę zrobić z nią kilka rzeczy:
- wgrać twoje menu 1.3, jednoczesnie dostosowac do własnych potrzeb, ilosc ikon i aplikacji mnie przeraza i napewno połowa jest mi zbędna
- zaktualizowac Navigo do tej nowszej oszczędniejszej w MB wersji
- wgrać na sd auto mapę z mozliwoscią korzystania z niej gdy jest karta SD w srodku oraz z autoamtycznym odpalaniem Navigo gdy kartę wyjmę

czy kolejnosc tych usprawnien ma jakies znaczenie? wagę?
dzieki z góry

Utworzony: 2010.02.26 09:51

Wysłany przez: spokogoscczy do aktualizacji Navigo powinienem mieć dostęp.... ,

Tak jak napisałem wyżej dyskusje niezwiązane z danym tematem proszę zakładać/prowadzić w oddzielnym wątku inaczej zostaną usunięte.