Kategoria: Nawigacja GPS »
Pentagram Nomad 35 P 5230 - dodatkowe menu [Automapa/Windows/Narzędzia]
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.10 18:49 Zmieniony: 2010.02.10 18:50
whitesea
Member
Utworzony: 2010.02.10 20:47
damian-cj
Member
Utworzony: 2010.02.10 22:09
ma ktos moze cały folder residentFlash skopiowany na dysk i byłby w stanie wrzucic go gdzies na serwer bo moja kopia zapasowa uległa zniszczeniu;/
bede naprawde wdzieczny
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.10 22:51
Alojzy
Member
Utworzony: 2010.02.10 22:51 Zmieniony: 2010.02.10 22:53
lepiej powiedz co ci nie działa, bo coś czuje ze twoja prośba jest podchwytliwa:P
ok ... u mnie w residentflash jest tylko to ...
katalogi...
Program Files
Program Files Windows
Windows ... w tym katalogu jest jeszcze katalog Desktop, Programs, StartUp
i podkreślam, residentflash może być całkiem puste a zabawka powinna działać:P
edit ...
o to sorki nie wiedziałem ze w p5230 we flashu siedzi program do nawigacji:P
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.10 22:57
Co do prośby jak rozumiem jedno menu, bez narzędzi, z wyborem startu tylko Navigo gdy nie ma karty lub Navigo lub AM gdy jest karta, dobrze zrozumiałem?
Alojzy
Member
Utworzony: 2010.02.10 23:12 Zmieniony: 2010.02.10 23:15
tzn czy będzie widoczna różnica w płynności działania?:P
edit:
dodam ze pytam o to gdyż mam oczywiście AM w wersji oryginał i nie bardzo mam jak sprawdzić
whitesea
Member
Utworzony: 2010.02.10 23:27
damian-cj
Member
Utworzony: 2010.02.10 23:43
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.11 17:56 Zmieniony: 2010.02.11 17:56
Wysłany przez: AlojzyTempak, myślisz ze AM zainstalowana w residentflashu działałaby szybciej niż z karty SD?
tzn czy będzie widoczna różnica w płynności działania?:P
Jak widać z wyników testu ResidentFlash vs moja karta SD (nie SDHC) bezkonkurencyjna jest ResidentFlash. Odczyt na ResidentFlash mam rzędu 35MB/s natomiast z SDMMC tylko 7MB/s. Teraz pytanie czy moja karta jest aż taka wolna, czy może czytnik kart w 5230 jest taki wolny. Tego się nie dowiem, póki ktoś jeszcze nie zapuści testu "Staorage Cards" z PocketPCMark'a.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.11 17:58
Wysłany przez: whiteseaPanie "Tempak" dziękuje za odpowiedź, tak chodzi mi o ( Navigo gdy nie ma karty lub Navigo lub AM gdy jest karta )
Zrobi się.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.11 18:06 Zmieniony: 2010.02.11 18:09
Wysłany przez: damian-cjprobowalem wgrac AM ale cos nie poszlo i chcialbym wrocic chcociaz do mapy copernicus ktora mialem gdy kupilem nawigacje bo mi potrzebna a nie mam zbytnio czasu zeby sie bawic;/
Oryginalne Navigo 9 zajmuje prawie 1GB. Lepiej zapodaj sobie najnowsze, które zajmuje 350MB. Wywal wszystko z \ResidentFlash, ściągnij ze strony Navigo aktualizację do wersji 9.3 (Dane 9.7), uruchom instalator, który wypakuje całość do c:\NAVIGO\NAVIGO9_1377\. Anuluj oryginalny instalator. Skopiuj z podanej ścieżki katalogi NAVIGO i MobileNavigator do \ResidentFlash oraz z podkatalogu Nomad35 plik shell.ini również do \ResidentFlash. Gotowe, masz Navigo. Aby je zarejestrować, uruchom choć raz Navigo w nawigacji, zamknij, a potem uruchom z peceta instalator: c:\NAVIGO\NAVIGO9_1377\NavigoManager.exe i wybierz opcję rejestruj aby zarejestrować dane.
gregor6420
Member
Utworzony: 2010.02.13 16:01
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.13 18:06 Zmieniony: 2010.02.13 18:06
dj_witus
Member
Utworzony: 2010.02.15 12:46
http://www.speedyshare.com/776726515.html
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.16 20:40 Zmieniony: 2010.02.16 20:41
Alojzy
Member
Utworzony: 2010.02.16 21:23
może zacznę od pytania ... do czego służy guzik "powrót"?
nie lepiej żeby w przypadku kiedy niema karty, navigo włączało się automatycznie, zamiast menu?:P
moje pytanie może być głupie ale to tylko dlatego ze nie wiem do czego służy guzik "powrót"
Tempak kiedyś pomogłeś mi zrobić zajfajny auto start AM dla p5210 ... używam go do dziś i naprawdę jest to zaj..e udogodnienie ... klikam guzik "power" i zanim dochodzę do samochodu mam już odpalone AM, złapanego fixa i to wszystko bez wyjmowania zabawki z kieszeni
Pozdro
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.16 22:15
Co do autostartu - na zdrowie. Cieszę się, że służy jak należy.
Pozdro.
KCN
Member
Utworzony: 2010.02.19 18:10
czarny81
Member
Utworzony: 2010.02.22 23:00
Potrzebuję pomocy. Bawiłem się moją nawigacją próbując zainstalować dodatkowe menu usunąłem wszystko z katalogu ResidentFlash oprócz katalogu Navigo. Niestety nie zrobiłem sobie kopi zapasowej i również nie przeczytałem załączonej tutaj instrukcji.
Dlatego proszę o pomoc.
Jak mam przywrócić katalog Mobile Navigator i całą jego zawartość?
Może ktoś podrzucić jakiś link?
Z góry dziękuje.
gregor6420
Member
Utworzony: 2010.02.22 23:29
czarny81
Member
Utworzony: 2010.02.23 10:38
Na dokumentach była tylko naklejka z kluczem licencyjnym.
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.02.23 10:49 Zmieniony: 2010.02.23 10:52
Pomocne informacje.
http://navigo.pl/wsparcie/pomoc-techniczna
Pomoc techniczna
Sprawdź, czy Twój problem nie znajduje się na liście najczęściej zadawanych pytań, jeśli tak – zapoznaj się z podanym rozwiązaniem i zastosuj je.
Zadzwoń na naszą infolinię: 022 58 51 787
Infolinia jest czynna w dni powszednie w godz. 10.00 – 15.00
Skontaktuj się poprzez e-mail: navigo@navigo.pl . Odpowiemy najszybciej jak to będzie możliwe.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.23 16:44 Zmieniony: 2010.02.23 16:48
czarny81: Jeśli usunąłeś wszystko z \ResidentFlash\ oprócz katalogu NAVIGO to brakuje Ci do szczęścia wyłącznie pliku SHELL.INI oraz katalogu MobileNavigator z dwoma plikami. Załączam na spodzie. Pliki te nie zmieniają się w kolejnych aktualizacjach Navigo, ale są do nich dołączane, zatem aktualizacja by Ci pomogła.
Kolega gregor6420 ma rację, zaktualizowane Navigo jest sporo "lżejsze" i naprawdę warto. Aby je pobrać trzeba się zarejestrować na stronie rejestracji użytkownika (nie urządzenia) pod adresem http://rejestracja.navigo.pl/register. W polu klucz licencyjny wklej klucz z nalepki na karcie gwarancyjnej. W polach numer telefonu i telefon do przyjaciela możesz zostawić pusto. Pojęcia nie mam co to ostatnie może znaczyć. Jak już się zarejestrujesz, logowanie odbywa się z tej strony: http://rejestracja.navigo.pl/login. Po zalogowaniu u góry wybierasz Aplikacje, polem z menu po lewej Twoje aplikacje. Powinieneś zobaczyć Twój klucz oraz aktualizacje do pobrania "Turystyka Polska" i "Polska standard". Interesuje Cię ta pierwsza bo ma więcej. Jeśli nie widzisz tu aplikacji skorzystaj z pozycji po lewej "Dodanie aplikacji", gdzie wklej swoją licencję z karty gwarancyjnej. Pozycja w menu "Rejestrowanie urządzenia" dotyczy jakichś innych urządzeń niż ta nawigacja, jest zbędna, zatem nie masz czegoś takiego jak klucz kontrolny.
Na marginesie uważam, że sposób rejestracji i pobierania aktualizacji ze strony Navigo, naprawdę nie jest intuicyjny. Brak objaśnień co to jest rejestracja użytkownika, a co urządzenia. Brak informacji jak sprawdzić jaką wersję Navigo ma się zainstalowaną w urządzeniu, brak informacji na temat tego czym różni się aktualizacja "Turystyka Polska" od "Polska standard", którą wybrać i po co udostępniane są obie. Na część z tych pytań odpowiedziało mi wsparcie Navigo, reszty domyśliłem się sam. Pamiętajmy jednak, że za Navigo odpowiada Navigo, nie Pentagram.
czarny81
Member
Utworzony: 2010.02.24 14:35
Pozdro
Kacper
Member
Utworzony: 2010.02.24 19:55
Dwa tygodnie temu zainstalowałem sobie na swoim Nomadzie dodatkowe menu Tempaka. Nawigacja jak i nowe oprogramowanie przeszły chrzest bojowy podczas mojego wyjazdu do Warszawy. Wszystko działało tak jak należy. Na szczególną pochwałę zasługuje właśnie to dodatkowe menu, dające wiele możliwości jakich nie doświadczymy w podstawowej (fabrycznej) wersji. Panie Tempak jestem pod wrażeniem.
Na moim Pentagramie oglądam dużo filmów które ściągam z youtuba. Jestem jednak zmuszony dokonywać ich konwersji z flv na formaty "zjadliwe" dla Pentagrama. I tu moje pytanie - czy istnieje jakiś program do odtwarzania filmów w formacie flv który mógłbym wgrać na Nomada ? Jeśli tak to jaki i w jaki sposób mógłbym go dodać do listy programów w dodatkowym menu ?
dobromi
Member
Utworzony: 2010.02.25 22:07
W dniu dzisiejszym postanowiłem wgrać dodatkowe menu "TEMPAKA" do mojego 35 P 5230. Foldery MobileNavigator i Tools poszły bez problemów natomiast z folderem Tools_Desktop miałem problemy przedstawione na zdjęciu w załączniku. Próbowałem kopiować "go" również do folderu SDMMC - ta sama sytuacja. Zauważyłem, że niektóre programy w menu pod WINDOWS'em nie działają. Czy ktoś z Was spotkał się z takim samym problemem. Dzięki za info. Pozdrawiam
spokogosc
Member
Utworzony: 2010.02.26 05:04
czy do aktualizacji Navigo powinienem mieć dostęp , połączenie GPS
jestem poza obszarem Polski, dokładnie rejs statkiem obecnie jeszcze morze Bałtyckie i wciskając opcje lokalizuj - navigo nie znajduje mojego położenia. czy w takiej sytuacji jest sens czy jakies ryzyko zabierac się za aktualizacje Navigo?
spokogosc
Member
Utworzony: 2010.02.26 05:09
- wgrać twoje menu 1.3, jednoczesnie dostosowac do własnych potrzeb, ilosc ikon i aplikacji mnie przeraza i napewno połowa jest mi zbędna
- zaktualizowac Navigo do tej nowszej oszczędniejszej w MB wersji
- wgrać na sd auto mapę z mozliwoscią korzystania z niej gdy jest karta SD w srodku oraz z autoamtycznym odpalaniem Navigo gdy kartę wyjmę
czy kolejnosc tych usprawnien ma jakies znaczenie? wagę?
dzieki z góry
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.02.26 09:51
Wysłany przez: spokogoscczy do aktualizacji Navigo powinienem mieć dostęp.... ,
Tak jak napisałem wyżej dyskusje niezwiązane z danym tematem proszę zakładać/prowadzić w oddzielnym wątku inaczej zostaną usunięte.