Kategoria: Nawigacja GPS »
Przesuwanie mapy w Navigo 9i (Nomad 35)
Od 1 do 6 z 6
xradar
Member
Utworzony: 2009.11.24 18:37 Zmieniony: 2010.03.12 14:30
Witam,
Zaopatrzyłem się dziś w urządzenie Nomad 35 z programem Navigo 9i, jednak nie mogę dojść w jaki sposób mogę przesuwać mapę na ekranie? Przykładowo chcę zobaczyć dalsze miejsca w wyznaczonej trasie. Jednak gdy próbuje przesuwać palcem po ekranie przechodzę do menu, a mapy nie idzie przesunąć :( Szukałem w instrukcji i na forum jednak nie znalazłem. Podpowiedzcie proszę.
Pozdrawiam
Zaopatrzyłem się dziś w urządzenie Nomad 35 z programem Navigo 9i, jednak nie mogę dojść w jaki sposób mogę przesuwać mapę na ekranie? Przykładowo chcę zobaczyć dalsze miejsca w wyznaczonej trasie. Jednak gdy próbuje przesuwać palcem po ekranie przechodzę do menu, a mapy nie idzie przesunąć :( Szukałem w instrukcji i na forum jednak nie znalazłem. Podpowiedzcie proszę.
Pozdrawiam
Tempak
Member
Utworzony: 2009.11.24 20:15
Zapewne z głównego ekranu kliknąłeś w środkową ikonkę - Lokalizuj. W tym trybie mapa pokaże Ci tylko gdzie jesteś, bez mozliwości przesuwania. Jak chcesz przesuwać mapę kliknij Planuj trasę. Instrukcję do Navigo 9i ściągniesz stąd:
http://download.pentagram.eu/pl/sterowniki/gps/nomad_35/
Nie ma jej z urządzeniem.
http://download.pentagram.eu/pl/sterowniki/gps/nomad_35/
Nie ma jej z urządzeniem.
xradar
Member
Utworzony: 2009.11.24 22:13
Dzięki :) Faktycznie nie działa to w "Lokalizuj" ani podczas jazdy w widoku trasy. Trzeba wejść w opcje trasy i tam "Pokaż trasę" wtedy można. Przyznam, że bym do tego nie doszedł.
Swoją drogą Navigo 9i działa bardzo słabo, w Bydgoszczy wyprowadziło mnie na ulicę która nie istnieje i nigdy nie istniała, dodatkowo kazała mi zawracać w miejscu w którym nie można ;) Trzeba się rozejrzeć za alternatywnym softem :)
Swoją drogą Navigo 9i działa bardzo słabo, w Bydgoszczy wyprowadziło mnie na ulicę która nie istnieje i nigdy nie istniała, dodatkowo kazała mi zawracać w miejscu w którym nie można ;) Trzeba się rozejrzeć za alternatywnym softem :)
Tempak
Member
Utworzony: 2009.11.24 22:31
Nie ma map idealnych. Osobiście jeszcze dużo nie jeździłem na Navigo, ale najgorzej nie jest. Zależy pewnie od miasta. Na Automapie zdarzyło mi się, że kazała mi skręcić w miescu gdzie jest zakaz skrętu. Każdy soft ma wady i zalety. Nawigacja to pomocnik, nie zastąpi w pełni człowieka.
petarda
Member
Utworzony: 2009.11.24 23:02
Testowałem Navigo i Auto Mapę w Gdańsku i wg mnie porażka, Navigo prowadzi mnie trasą gdzie nie ma przejazdu i po takich wertepach że o mało nie straciłem tłumika, w rezultacie przejazd o wiele dłuższy, mapa nie jest aktualna, na Westerplatte prowadzi objazdem wiaduktu pomimo że wiadukt jest po remoncie jakieś dwa lata.
Auto Mapa prowadzi mnie w ulicę z zakazem ruchu, chcę jeszcze porównać inne warianty i mapy ale jak na razie wg mojej oceny Navigo jest beznadziejne.
Auto Mapa prowadzi mnie w ulicę z zakazem ruchu, chcę jeszcze porównać inne warianty i mapy ale jak na razie wg mojej oceny Navigo jest beznadziejne.
Tempak
Member
Utworzony: 2009.11.25 16:44
Ja też nieco porównuję. Wszystko zależy od aktualności map. Na AM zdarzyło mi się, że pokazał drogę, której fizycznie nie ma (no chyba że chodnik zaliczymy do jezdni). Dziś AM zaliczyła też zawiechę na maksa, gdy w pewnym momencie musiała przeliczyć trasę umarła. Urządzenie wydawało dźwięki klikając w ekran ale zupełnie nie reagowało na kliknięcia w przyciski. Uśpiłem urządzenie i po tym nie dało się go już włączyć. Pomógł reset. Mimo wszystko komunikaty i ich trafność bez porównania lepsze. Możnaby jeździć ze zgaszonym wyświetlaczem i dojedzie się do celu. Navigo wydaje mi się jest nieco mniej płynne, owszem mapy czasami mają niedopatrzenia (np. brak połączenia pomiędzy drogami). Czasami też lektor mam wrażenie pomija niektóre zakręty, zwłaszcza najbliższy po tym jak przeliczy trasę. Trochę za wcześnie informuje o manewrach. Informacja w stylu za 5km na rondzie drugi zjazd nieco dezorientuje. Pomyślałem sobie, jakie rondo? A tu faktycznie jest ale 5km to kawałek drogi, po co głowę zawaracać. Z pozytywów wydaje mi się, że Navigo wytycza ścieżki, które mnie wydają się bardziej optymalne, ale to zapewne zależy również od sytuacji i precyzji map.
Od 1 do 6 z 6