Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »
Vanquish VOLT P 5103 - sugestie dotyczące aktualizacji firmware'u
Shamoth
Member
Utworzony: 2009.12.08 23:17 Zmieniony: 2009.12.10 00:20
Na początek rzecz mogąca wydłużyć czas pracy przy włączonym transmiterze FM, mianowicie dodanie opcji wyciszenia/wyłączenia dźwięku w słuchawkach w momencie włączenia transmitera.
Poprawienie usuwania pasm z listy transmitera z poziomu menu urządzenia, nie zawsze działa to jak należy i trzeba plik edytować z palca z komputera.
Nie zaszkodzi także, jeśli jest taka możliwość, dodania opcji manualnej korekcji czułości odbiornika radiowego. W skrajnych warunkach będzie szumieć bardziej ale zawsze będzie można coś złapać.
Dodać także można opcję, o ile jest taka możliwość, ustawienia bitrate, częstotliwości, mono/stereo i innych parametrów kodeka w przypadku nagrywania z radia/dyktafonu. Pozwoliło by to użytkownikom wybrać między wysoką jakością nagrania a ilością miejsca zajmowaną przez nagranie.
Brakuje opcji usuwania folderów z poziomu eksploratora jak również opcji powrotu do folderu macierzystego, cholernie uciążliwe to przeklikiwanie się przez kilka folderów w głąb bez możliwości cofnięcia się do poprzedniego folderu. Przenoszenie plików/folderów także było by mile widziane między pamięciami czy też w obrębie tej samej pamięci.
Opcja dodaj do ulubionych szwankuje jeśli w ogóle działa.
Tryb odtwarzania np. odtwarzanie wszystkiego w pętli często przechodzi w tryb odtwarzania jednorazowego, przydała by się opcja zmiany trybu odtwarzania z poziomu odtwarzania tak jak zmienia się tryb equalizera.
Może dodać opcję stworzenia dodatkowych playlist niż tylko "ulubione".
Piotrek
Member
Utworzony: 2009.12.14 11:36
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.12.14 17:07
Shamoth
Member
Utworzony: 2009.12.14 22:09
Na papierze jest naprawdę ładnie, jak się nie nie bawi tym za dużo też jest fajnie ale jak przychodzi czas żeby głębiej pogrzebać to wychodzą takie niedociągnięcia.
Inna sprawa, że mam wrażenie iż jest to przynajmniej druga wersja firmware'u ponieważ są pewne rozbieżności z instrukcją która była pisana pod inny firmware, no i część opcji nie działa jak opisano w instrukcji.
Piotrek
Member
Utworzony: 2009.12.15 15:10
@Acmon - dzięki za odpowiedź. liczymy że w jakimś rozsądnym czasie pojawią się poprawki które zaproponował Shamoth. A że do tej pory nie zostały wprowadzone - jest wyścig we wprowadzaniu nowszych urządzeń na rynek zanim konkretnie są przetestowane i firmware dopracowany. widać to nieźle było i pewnie nadal tak jest w produktach nokii
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.12.15 16:14
Wysłany przez: Piotrek@Acmon - dzięki za odpowiedź. liczymy że w jakimś rozsądnym czasie pojawią się poprawki które zaproponował Shamoth.
Jak tylko będę miał poprawki to je udostępnię.
mag1313
Member
Utworzony: 2009.12.16 10:48
prosiłbym o dołożenie do listy poprawek sortowanie utworów z folderów. Mam kilkanaście folderów, w każdym inna płyta ale mam też kilka folderów z utworami pozbieranymi z kilku różnych płyt i tu problem - Volt sortuje je wg roku, wykonawcy, gatunku, albumu czy wszystkie utwory - lecz wszystkie utwory nie daje mi po kolei z pierwszego folderu potem drugiego itd tylko daje mi po pierwszym z każdego folderu potem po drugim itd. A dodawanie po jednym utworze do ulubionych czy play listy jest bardzo czasochłonne. Nie chciałbym też zmieniać nazw utworów. Czy może jest jakiś szybki sposób na tworzenie playlisty? Proszę o wyrozumiałość - to mój pierwszy Pentagram, a wcześniej miałem Creativa MuVo T100 i tam tkiego problemu nie było. Podobnie nie mam takiego problemu w radiu samochodowym Blaupunkta.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
rjstrcja
Member
Utworzony: 2009.12.16 22:23
Shamoth
Member
Utworzony: 2009.12.16 22:28
Hmm nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi ale w moim przypadku wchodzę na folder, klikam przycisk menu i wypieram opcję odtwórz folder i leci tylko zawartość folderu.
Mimo wszystko brakuje kilku playlist i możliwości ich modyfikacji z poziomu playera
mag1313
Member
Utworzony: 2009.12.17 00:09
Shamoth
Member
Utworzony: 2009.12.17 09:35
Nie głupie było by też dodanie opcji wyłączenia obsługi TAG'ów.
Ja czyszczę TAG'i w mp3 i polegam na nazwach plików i folderów np. 70's 80's 90's i jest to w zupełności wystarczające.
W końcu chyba każdy jak już ma mp3 to wie jaki zespół/artysta co śpiewa i pozostaje kwestia znalezienia tego konkretnego pliku/folderu.
Piotrek
Member
Utworzony: 2009.12.17 13:26 Zmieniony: 2009.12.17 13:27
W końcu chyba każdy jak już ma mp3 to wie jaki zespół/artysta co śpiewa i pozostaje kwestia znalezienia tego konkretnego pliku/folderu.
</em>
z tym nie do końca bym się zgodził. zakładam że mam folder w którym mam różnych wykonawców a mogę tam i ze 100 mieć. nie ma szans żebym ich wszystkich rozpoznawał :)
Shamoth
Member
Utworzony: 2009.12.17 14:44
Mogę pamiętać melodię a nie pamiętać nazwy pliku ale jak zobaczę nazwę pliku to już wiem co w nim piszczy ;]
Ale tak jak napisałeś jeśli bym "dostał" od znajomego folder z 100 mp3 to za chiny ludowe bym ie wiedział co jest co ;]
Shamoth
Member
Utworzony: 2009.12.19 19:24
Krastek
Member
Utworzony: 2009.12.20 17:45 Zmieniony: 2009.12.20 17:46
- pierwsza sprawa, która od razu rzuca się w oczy, kiedy włączamy transmiter FM - działające słuchawki. Jest to bez sensu, kiedy używamy transmitera, żeby posłuchać muzyki przez radio w samochodzie, ale może mieć sens, kiedy kilka osób chce posłuchać tej samej muzyki na swoich odtwarzaczach (np. w schronisku podczas ciszy nocnej). Dlatego też proponowałbym, żeby w trybie Transmiter FM regulować głośność nadawania, a regulację głośności słuchawek regulować w każdym innym trybie. Dzięki temu będzie można sterować głośnością nadawania FM jednocześnie zachowując możliwość sterowania głośnością słuchawek (w tym także kompletnego ich wyciszenia).
- odtwarzanie muzyki: powiedzmy, że mamy następującą strukturę katalogów:
-artysta1
--ar1album1
--ar1album2
--ar1album3
-artysta2
--ar2album1
--ar2album2
W chwili obecnej kiedy włączę piosenkę artysty1 z albumu 2, odtworzą się wszystkie piosenki z albumu 2 począwszy od wybranej. Po odtworzeniu ostatniego kawałka odtwarzanie zatrzyma się. Jest to dość irytujące, bo rzadko kiedy chcę słuchać tylko jednego albumu. Moim zdaniem odtwarzacz powinien samodzielnie przechodzić do kolejnego katalogu na liście. Wg przykładu po wybraniu kawałka z albumu 2 artysty 1 powinny być zagrane katalogi ar1album2, ar1album3, ar2album1, ar2album2.
-sortowanie utworów: myślę, że powinny zostać dodane opcje sortowania plików. Chodzi mi tu dokładnie o wybranie wartości, na podstawie której odtwarzacz będzie sortował utwory (nazwa pliku, nazwa utworu z tagu, nr utworu z tagu). Opcje sortowania mogą się pojawiać np po krótkim naciśnięciu przycisku Back na utworze/katalogu. Odtwarzacz powinien odgrywać utwory zgodnie z aktualnie wybraną opcją sortowania. Katalogi w eksploratorze, albumy/artyści w bibliotece oczywiście winny być sortowane alfabetycznie (tak, jak to ma miejsce obecnie).
- bez dalszego opisywania podłączyć się mogę do opcji zaproponowanych przez Shamotha: wybieranie jakości nagrywanego z radia/przez dyktafon utworu, usuwanie katalogów, opcja nawigacyjna analogiczna do "do góry" z windowsa (np back przez 2sec - "do góry", back przez 4sec - powrót do menu nadrzędnego).
To tyle po dwóch dniach korzystania z volt'owego cudeńka. Jeśli będę miał jeszcze jakieś uwagi, to na pewno je wypiszę:)
Pozdrawiam wszystkich.
Slavek
Member
Utworzony: 2009.12.27 11:52 Zmieniony: 2009.12.27 12:03
Volt pewnie nie ma odpowiedznich sensorów ruchu aby taką funkcję dodać w softwarze, ale skoro jest zegar to może dało by się dodać również jakiś stoper i alarm.
Poza tym przydałby się jeszcze RDS w radiu
epsonix
Member
Utworzony: 2009.12.28 13:23 Zmieniony: 2009.12.28 14:19
Druga sprawa(już wspomniana przez kolegów) to dodawanie - kasowanie nowych stacji- u mnie namnarzają się stacje przy próbie ich kasowania! Również są problemy z dodawaniem nowych. Póki co rzucę okiem po plikach konfiguracyjnych i wyedytuję liste manualnie. Dziwię się jednak że tak oczywisty/łatwy do wychwycenia problem przeszedł przez testy urządzenia i wyszedł z finalnym produktem.
Dodane później: Problem może być związany z próbą zapisania częstotliwości 108.00MHz. Z tego co widzę w pliku fmTransmitter.ini, po próbie dodania, taka częstotliwość jest zapisana, problem jest że później nie jest ona wyświetlana na liście stacji w samym playerze! 108MHz jest jednak dość fajną częstotliwością - w mojej okolicy komercyjne stacje na niej nie nadają (również jest 0.3MHz odstępu od najbliższej) i wszystko chodzi w miarę czysto - na innych częstotliwościach są problemy z zakłóceniami (np już 107.9MHz idzie z szumami).
Życzyłbym sobie aby poziom głośności transmittera FM był niezależny od głośności słuchawek. Póki co zamiast słuchawek używam kabelka ze starych słuchawek jako anteny transmittera (z odciętymi słuchawkami).
piter777
Member
Utworzony: 2009.12.28 13:51
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.12.28 14:47 Zmieniony: 2009.12.28 14:49
Wysłany przez: SlavekJak dla mnie brakuje tu licznika kroków. Taką funkcję widziałem do tej pory tylko w odtwarzaczach Sony.
Funkcja ta była także dostępna w modelu Vanquish R Wave - posiadał czujnik ruchu.
http://pentagram.pl/produkty/odtwarzacze_mp3_pmp/seria-Vanquish/pentagram_vanquish_r_wave_twin_core_p_5115
seyoum
Member
Utworzony: 2009.12.29 21:45
przy aktualizacji softa dodalbym prosty edytor notatek tekstowych z poziomu odtwarzacza, przegladarke dwukolorowych grafik i edytor takich grafik dostepny z PC, by jakos uatrtakcyjnic ten odtwarzacz, skoro nie ma sensorow
piter777
Member
Utworzony: 2009.12.31 10:19 Zmieniony: 2009.12.31 11:15
[Acmon] Zdublowane posty zostały usunięte.
seyoum
Member
Utworzony: 2009.12.31 11:46
nie wiem czy tylko u mnie ale ja mam tak ze bateria laduje mi sie tylko do 75% (wg wskazan w 'ustawieniach' , po wybraniu pozycji 'bateria'). czy wy tez tak macie?
slyszalem ze nowy soft ma wyjsc na poczatku stycznia. szczesliwego nowego roku ;)
wanzel_morda
Member
Utworzony: 2009.12.31 12:15
Wysłany przez: seyoumladuje mi sie tylko do 75%
jak kiedyś tak miałem w innym odtwarzaczu, odłącz od zasilania i podłącz ponownie, najczęściej to przekłamanie w pomiarze.
seyoum
Member
Utworzony: 2010.01.01 18:03
:) próbowałem, nie działa :/
seyoum
Member
Utworzony: 2010.01.01 22:39 Zmieniony: 2010.01.01 22:54
edit: juz wiem o jakie codowanie chodzi: unicode
ale moglibyscie wspierac te dwa najpopularniejsze typy (ANSI, UTF-8) bo niewygodie jest zmieniac kodowanie dla kazdego pliku txt...
w ebooku przydaloby sie aby nie wyswietlal wszystkich plikow z pamieci, lecz tylko te z danego folderu
seyoum
Member
Utworzony: 2010.01.02 23:00
seyoum
Member
Utworzony: 2010.01.02 23:05 Zmieniony: 2010.01.04 10:13
[Acmon] Zagląda i przekazuje - lista jest robiona.
rodzief
Member
Utworzony: 2010.01.03 12:09
piter777
Member
Utworzony: 2010.01.03 12:32 Zmieniony: 2010.01.03 14:42