Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »

Vanquish VOLT P 5103 - sugestie dotyczące aktualizacji firmware'u

Utworzony: 2010.12.18 22:47

Dlaczego nie ma equalizera w radiu i czy to się zmieni .Bo w radiu to gra fatalnie płasko zero basu i wysokich tonów.

Utworzony: 2010.12.26 16:11

Acmon moze na swieta cos programisci przygotowali ? Czekamy na nowy soft. ale ani widu ani slychu. Truj tam caly czas i pisz na forum jak sytuacja wyglada :) z gory dzieki

Utworzony: 2010.12.28 13:32

Chyba byłem niegrzeczny w tym roku.

Utworzony: 2010.12.28 18:08

Czyli możemy rozumieć, że aktualizacji oprogramowania już nie będzie???
Przecież z sortowaniem plików to tragedia jest, o głośnym pukaniu transmitera nie wspomnę.

Utworzony: 2010.12.28 18:23

Napisałem już swoje uwagi w innym temacie ale tutaj dodam raz jeszcze, w skrócie, bo to chyba odpowiedni temat:

1. Sortowanie plików - albo przynajmniej informacja na jakiej zasadzie są one w ogóle sortowane, bo zmiana daty ani zmiana nazwy (a nawet wszystkich nazw) katalogów nie spowodowały "przeindeksowania" zawartości w kolejności alfabetycznej (korzystam z trybu "eksplorator"); może chociaż jakaś podpowiedź który plik odpowiada za kolejność wyświetlania katalogów i jaka jest jego struktura, to dopiszę sobie jakiś prosty programik do sortowania we własnym zakresie.

2. Korektor - albo wyświetlać tylko 3 zakresy albo dorobić obsługę 80Hz i 12000Hz, bo na razie te suwaki są dołożone tylko dla ozdoby i jak ktoś nie ma wysoko rozwiniętej wyobraźni (auto-sugestii), to nie usłyszy żadnej różnicy.

3. Funkcja "Limiter" w SRS - albo napisać jak to cudo działa (może gdzieś na granicy słyszalności przepoławia bity i je poleruje) albo też usunąć, bo mimo szczerych chęci nie słyszę różnicy nawet pomiędzy wartością 0 a 127.

4. Zapisywanie własnych ustawień korektor+SRS (tak, żeby jednym ruchem można się było przełączyć w zupełnie inne ustawienia korektora i systemu SRS równocześnie). A przynajmniej ustawienia SRS zapisywalne!

Ogólnie player można polecić, mi się bardzo podoba, ale jak ktoś nie jest specem i komputerowcem (np. starsze osoby, którym się chce zrobić prezent) to lepiej polecić coś innego, bo się zgubi.

PS. Transmiter bardzo fajny - problem z głosem w słuchawkach rozwiązałem trywialnie - zamiast słuchawek wpinam po prostu przedłużacz małego jacka. Nie dość, że dłuższy (lepsza antena) to jeszcze słuchawki odpoczywają. A poza tym i tak transmiter służy mi raczej do wyciszania niechcianego dźwięku (mam wspaniałe oggi z godziną ciszy) niż do transmitowania czegokolwiek, więc na jakość nie narzekam. :)

Utworzony: 2010.12.30 18:31

niedawno kupiłem odtwarzacz lecz chyba już żałuję wyboru

Utworzony: 2010.12.31 17:28 Zmieniony: 2010.12.31 17:29

<blockquote>4. Zapisywanie własnych ustawień korektor+SRS (tak, żeby jednym ruchem można się było przełączyć w zupełnie inne ustawienia korektora i systemu SRS równocześnie). A przynajmniej ustawienia SRS zapisywalne!</blockquote>

przytrzymaj sobie play przy odtwarzaniu mi zmienia wtedy EQ

Mnie jak na razie najbardziej irytuję powtarzanie losowe często zdarza się że lecą dwie takie same piosenki podrząd co nie powinno mieć miejsca.

Utworzony: 2011.01.02 16:39

A czy ja chcę sobie zmienić EQ? Ustawienia equalizera zmieniam dosyć szybko, nawet gdy przechodzę normalnie w menu. Chodzi mi o predefiniowanie ustawień dźwięku - pełnych, SRS+EQ.

Utworzony: 2011.01.03 10:49

po wlaczeniu urzadzenia transmitter nie dzialal wiec postanowilem uaktualnic firmware wg wskazan, postepowalem krok po kroku teraz urzadzenie jest calkowicie nieczynne, nie reauguje na zadne przyciski co robic?

Utworzony: 2011.01.03 11:02

Temat wątku nie dotyczy twojego problemu.

Utworzony: 2011.01.03 12:34

to prosze o wskazanie miejsca gdzie moge umiescic to pytanie albo o odpowiedz na PW

Utworzony: 2011.01.03 12:53 Zmieniony: 2011.01.03 12:55

Masz kilka tematów na ten temat już na pierwszej stronie kategorii - Odtwarzacze MP3 / PMP, jeżeli jednak żaden z poniższych nie odpowiada problemowi, na który trafiłeś, załóż oddzielny wątek.

http://forum.pentagram.pl/discussion/2617/vanquish-volt-p-5103-nie-wlacza-sie/#Item_1
http://forum.pentagram.pl/discussion/2684/pentagram-volt-4-gb-zwiecha/#Item_12
http://forum.pentagram.pl/discussion/2715/pentagram-vanquish-volt-4gb-mp3-nie-wlacza-sie/#Item_7

Wątek w którym piszesz dotyczy - sugestii zmian w oprogramowaniu.

Wysłany przez: ShamothProszę o zamieszczanie sugestii odnośnie dodania/poprawienia funkcjonalności Vanquish VOLT P 5103 poprzez aktualizację firmware'u.

http://forum.pentagram.pl/discussion/1210/1/vanquish-volt-p-5103-sugestie-dotyczace-aktualizacji-firmwareu/#Item_1

Proszę o przestrzeganie regulaminu.

Utworzony: 2011.01.04 18:29

Znalazłem swój sposób na sortowanie plików w katalogach. Wiąże się to z pewną ilością pracy ale nie jest trudne. Należy pobrać program np. mp3tag (działa również w przypadku oggów) a następnie: ponumerować (wewnątrz tagów mp3) wszystkie utwory (jest specjalne pole) - 1, 2, 3 itd. Program mp3tag ma specjalny mechanizm, który zrobi to automatycznie, zaczynając numerować od nowa dla plików w każdym kolejnym katalogu (wystarczy na początek posortować sobie listę wg katalogów w programie). Potem dodatkowo można ujednolicić tagi dla danego wykonawcy (żeby żaden nie był "no name"). A na koniec zmienić nazwę wszystkich katalogów na urządzeniu dodając przed nimi np prefix "o_". W ten sposób po odpięciu urządzenia stworzy on sobie od nowa listę wykonawców traktując wszystkie katalogi jako "nowe". Przy wyborze "muzyka / wykonawcy" będzie widać ładną listę posortowaną wykonawcami (wg tagów mp3) a wewnątrz każdego katalogu utwory będą we właściwej kolejności. W zależności od umiejętności operacja zajmie Wam od 5 minut do... cóż, tutaj nie chcę nikogo zniechęcać ale bez filemanagera porządnego sama zmiana nazw katalogów może się wydłużyć z 5 sekund do 5 minut. :)

Utworzony: 2011.01.10 19:40 Zmieniony: 2011.01.10 21:12

Przepraszam za double-posting ale chcę "pchnąć" temat do góry. Czy Pentagram szykuje się do wypuszczenia nowego firmware'u?

Największym problemem do poprawienia jest ZDECYDOWANIE korektor graficzny, w którym nie można regulować najniższego i najwyższego zakresu (bo przesuwanie suwaków nic nie zmienia), jakość korekcji (algorytm jest naprawdę słaby) oraz poprawienie całego tego systemu SRS, który w chwili obecnej lepiej w ogóle wyłączyć (pomniejszony efekt stereo - kanały schodzą się do środka, pogorszenie barwy dźwięku plus ekstremalne cyfrowe uwypuklenie niektórych zakresów co powoduje POZORNĄ poprawę brzmienia kosztem jakości dźwięku oraz bólu głowy od cyfrowych zniekształceń; przesunięcie ustawień w kierunku mniej uciążliwych powoduje zupełne spłaszczenie dźwięku). Dźwięk jest do poprawy całkowicie (poprawienie korektora mi wystarczy, SRS może w ogóle nie być). Do całej reszty można się przyzwyczaić.

Utworzony: 2011.01.22 13:32

Jak to jest z tym firmware że mam oryginalny soft 5.374, a na stronie jest dopiero 5.365? Który w takim razie jest nowszy?

Utworzony: 2011.01.22 14:44

Utworzony: 2011.01.22 15:50

Dzięki! Dziwi mnie czemu na stronie wsparcia technicznego jest jedynie stary soft 5.365 podczas gdy pod linkiem archimedius'a dostępna jest już wersja 5.385?

Utworzony: 2011.01.24 10:57

Nie wszystko jest bezpośrednio udostępniane na stronie - a pod tym linkiem co podał @archimedius masz dostęp do ftp pentagram, który czasem zawiera dodatkowe wersje (przedstawiane na forum) http://download.pentagram.eu/pl/sterowniki/multimedia/pentagram/mp3/ (lub ładniejsza wersja http://download.pentagram.eu/index.php?dir=pl%2Fsterowniki%2Fmultimedia%2Fpentagram%2Fmp3%2F)

Utworzony: 2011.01.25 16:22

Witam! Mam pytanie w sprawie wersji firmware, ponieważ najnowsza dostępna wersja do pobrania to 5385, a mam podobno zainstalowany soft 6395. Jak mam to rozumieć?

Utworzony: 2011.01.26 17:12

Soft był udostępniany do tej wersji 385 (5=6 było o tym wcześniej) potem już nie. Po co chcesz wrzucać coś do niego jeśli działa, chyba że nie działa.

Utworzony: 2011.01.26 18:39

balibali dzięki za odpowiedź. A jak narazie to ten soft działa bezbłędnie:bigsmile:.

Utworzony: 2011.01.28 12:45

mam swojego Volta (wersja 8 GB) od grudnia 2009 roku, niedługo potem trafiłem na forum i i wśród próśb innych użytkowników o zmiany w sofcie prosiłem o sortowanie plików jakie jest chyba w każdej mptrójce tylko nie w Volcie (chodzi mi o odtwarzanie plików po kolei z kolejnych folderów - czyli od pierwszego pliku w pierwszym folderze do ostatniego pliku, a następnie przejście do kolejnego folderu itd). Bądź co bądź na 8 GB wejdzie trochę plików i niepoukładanie ich w folderach byłoby głupotą. Czy Pentagram ma użytkowników w nosie? Ponad rok od wypuszczenia playerka i brak tak ważnej aktualizacji... Czy jest jakakolwiek nadzieja, że poprawią swój błąd...
Skoro mają nas gdzieś to niech może udostępnią kody oprogramowania i wierzę, że raz dwa znajdzie się ktoś kto będzie wiedział co z tym zrobić.
Pozdrawiam wszystkich

Utworzony: 2011.01.30 10:39 Zmieniony: 2011.01.30 10:40

Wysłany przez: mag1313[...]prosiłem o sortowanie plików jakie jest chyba w każdej mptrójce tylko nie w Volcie (chodzi mi o odtwarzanie plików po kolei z kolejnych folderów - czyli od pierwszego pliku w pierwszym folderze do ostatniego pliku, a następnie przejście do kolejnego folderu itd). Bądź co bądź na 8 GB wejdzie trochę plików i niepoukładanie ich w folderach byłoby głupotą.[...]

W "changelog'u" czytam:
"Wersje przed 5.375.
[...]
3. Dodano sortowanie Muzyka/Foldery.
[...]"
Czy to nie działa satysfakcjonująco?

Utworzony: 2011.01.30 10:52 Zmieniony: 2011.01.30 10:55

Wysłany przez: koszatniczki555Witam! Mam pytanie w sprawie wersji firmware, ponieważ najnowsza dostępna wersja do pobrania to 5385, a mam podobno zainstalowany soft 6395. Jak mam to rozumieć?

Masz 6.395 czy 6.385?
Nawet jeśli zamienimy 6 na 5 to 5.395 jeszcze nie widziałem. :surprised:

Utworzony: 2011.01.30 11:05

Czy wysyłał ktoś Volt'a do serwisu z powodu niewłaściwie działającego transmitera FM?
Czy uznali reklamację? Podesłali działający dobrze?
W moim radioodbiorniku po dostrojeniu praktycznie nic nie słychać. Transmisja jest szumiąca, charcząca i zrywana.
Chiński transmiter, który kupiłem za 20 PLN działa całkiem dobrze - po prostu działa. Ten z Volta albo jest tragiczny albo ja trafiłem na taki egzemplarz.
Czytałem opinie o nie,najlepszej jego jakości, ale mimo wszystko Wam chyba działa?

Utworzony: 2011.01.30 19:12 Zmieniony: 2011.01.30 21:10

pentas Nie wiem dlaczego, ale mam 6.395 :swingin: - w załączniku daję zdjęcie wersji. A co do transmitera spróbuj sobie zrobić mini nadajnik: wystarczy zakupić jakieś słuchawki - potem je odciąć tak aby został sam główny kabel, zdjąć z niego trochę osłonki i przymocować go do puszki po piwie - mi pomogło - transmiter działa do ok. 5m.

Utworzony: 2011.01.30 22:09

Wysłany przez: koszatniczki555pentas Nie wiem dlaczego, ale mam6.395:swingin:" alt=":swingin:" src="http:///extensions/Vanillacons/smilies/happy/swingin.gif" />- w załączniku daję zdjęcie wersji. [...]

koszatniczki555, dzięki za odpowiedź i zdjęcie.
Acmon, pisałeś, że pomylono nr-y wersji: zamiast 5.xxx wpisano 6.xxx. Czy aż tak pomylono aby zamiast 5.385 wpisać 6.395??? Mam przeczucie, że to jednak inny soft. Czy mógłbyś spróbować to wyjaśnić?

Utworzony: 2011.01.30 22:14 Zmieniony: 2011.01.30 22:19

W "changelog'u" czytam:
"Wersje przed 5.375.
[...]
3. Dodano sortowanie Muzyka/Foldery.
[...]"
Czy to nie działa satysfakcjonująco?</blockquote>

Niestety ale u mnie nie działa to wogóle. po zakończeniu ost. piosenki w folderze wraca do pierwszej. Poza tym skoro było to we wcześniejszym sofcie to dla czego nie ma w nowszym. I dla czego nie jest to takie funkcjonalne jak w innych odtwarzaczach? Nawet w radiu samochodowym działa jak należy (a miałem ich już kilka podobnie jak playerków).

Utworzony: 2011.01.30 22:17

Wysłany przez: koszatniczki555[...]A co do transmitera spróbuj sobie zrobić mini nadajnik: wystarczy zakupić jakieś słuchawki - potem je odciąć tak aby został sam główny kabel, zdjąć z niego trochę osłonki i przymocować go do puszki po piwie - mi pomogło - transmiter działa do ok. 5m.[...]

Dziękuję za sugestię, ale puszek po piwie nie będę mocował :shocked:
To ma działać w konfiguracji jaką fabryka dała, tzn. na zwykłych słuchawkach. Wspomniany przeze mnie transmiter chiński jest mały i działa bez żadnych dodatkowych kabli, a tym bardziej puszek po piwie. Jeśli wszystkie Volt'y działają tak jak mój, to Pentagram zwyczajnie nas oszukał! :devil:

Utworzony: 2011.01.30 22:23 Zmieniony: 2011.01.30 22:25

penas nie musisz do puszki po piwie - wystarczy do czegoś metalowego - im większa powierzchnia po której sygnał jest rozprowadzany tym mamy lepszą jakość transmitera - tak przynajmniej wynika z mojego testu. A bez żadnych pomocników to jakość transmitera też jest u mnie słaba - bardzo dużo szumów i zero basu; nawet podłączenie słuchawek daje tu niewiele.