Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »

Vanquish VOLT P 5103 - sugestie dotyczące aktualizacji firmware'u

Utworzony: 2010.01.03 21:36

<blockquote><cite>Wysłany przez: rodzief</cite>Czy Wam też przycisk REC działa jak mu się podoba, tzn. raz włącza się blokada mp3-ki, a raz dyktafon (przy krótkim naciśnięciu)</blockquote>

on tak ma działać, fakt jest to czasem wkurzajace bo trzeba sie nauczyc jego obslugi (wyczucia)

ta lista czestotliwosci w transmiterze jest problemem, zgadza sie, zamiast kasowac powiela te same pozycje... :/

Utworzony: 2010.01.04 00:28

<blockquote><cite>Wysłany przez: piter777</cite>Najlepsze basy choc itak nadal troche za slabe przy sluchaniu muzy z transmitera udaje sie uzyzkac przy opcji :System srs-wow hd-trubass 127/127,ale jeszcze najlepiej w :Equalizer ustawic na np.dance bo na normal i nietylko jest dosc czesto slyszalne jakby ,,syczenie''. Noi jeszcze jak ktos wspomnial jest problem z lista czestotliwosci w transmiterze,mianowicie niemozna nic skasowac, a dodaja sie te same i niemoge dodac nowych.</blockquote>

Jak bez zadnych ustawien na normal powinny byc bassy przy transmitowaniu muzyki z mp3 do radioodbiornika... gdybym chcial bez basow polecial bym do sklepu za wszystko po 4 zl i kupil za przerpszeniem transmiter bez tonow i na to samo by wyszlo :) byc moze to wada fabryczna a byc moze ta mp3 tak ma ;/ jak tam ma to bez sensu...

Utworzony: 2010.01.04 10:43

Wysłany przez: maxxx34powinny byc bassy przy transmitowaniu muzyki

No z tym to jest różnie i raczej się nie zgodzę - najlepiej jest jak takie urządzenie czy mp3 czy nawigacja podaje dźwięk płasko a odbiornik radiowy załatwia resztę. ustawiam basy i inne takie na radio a nie na transmiterze, zazwyczaj różnie odbierają radia taką transmisję z podbicie i dlatego płaski przekaz jest lepszy a kombinacje dopiero na radio, poza tym każde radio, instalacja w samochodzie inaczej sobie z tym radzi.

Utworzony: 2010.01.04 13:24

lecz jezeli transmiter w tej mp3 byl testowany w roznych radioodbirnikach a na odbiornikach ustawione bylo full bass to i tak podawalo bez tonow a moim zdaniem transmiter powinien dzialac na zasadzie aby przesylac i odwzorowac muzyke w sluchawkach z mp3 na radioodbiornik a dopiero pozniej na radioodbiorniku dostosowac :)

Utworzony: 2010.01.04 16:38

Zgodzę się tylko czy takie małe urządzenie o malej mocy nadawczej może coś idealnego zagwarantować, w końcu to nie nadajnik taki jak w radio.

Utworzony: 2010.01.04 19:23

-Przydała by się możliwość nagrywania z radia prosto do mp3, wydaje mi się że sprzęcik na to pozwala, ale soft nie.

Poza tym cieszę się ze sprzętu, czekam na poprawy błędów i nowe funkcję:bigsmile:

Utworzony: 2010.01.04 19:57

Co do nagrywania z radia: Pozwala i mi chodzi :) nagrywam z radia ale chyba w formacie WAV o ile sie nie myle :) a nie w mp3. A co do transmitera w starszych Vanquishach transmiter dziala idealnie :) wiec to winna raczej softu :)

Utworzony: 2010.01.04 22:42

O dziwo dyktafon u mnie nagrywa w mp3 a nie wav jak to opisano w instrukci.
Czyżby na rynek wyszły urządzenia z różnym firmware'm.
Co do przycisku dyktafonu to przydał by się dłuższy czas zwłoki przed zablokowaniem urządzenia bo faktycznie trzeba się trochę wyćwiczyć w wyczuwaniu kiedy blokada zaskakuje a kiedy nagrywanie.

Sugestia odnośnie waszych sugestii, nie przesadzajcie z wodotryskami które nie są przydatne, to maleństwo nie ma nie wiadomo jak mocnych bebechów żeby uciągnąć każdą funkcję.
Raczej chodzi o dopieszczenie tego co jest i dodanie kilku naprawdę niezbędnych rzeczy poprawiających ergonomię obsługi playera.

Utworzony: 2010.01.05 12:56

<blockquote>Sugestia odnośnie waszych sugestii, nie przesadzajcie z wodotryskami które nie są przydatne, to maleństwo nie ma nie wiadomo jak mocnych bebechów żeby uciągnąć każdą funkcję.
Raczej chodzi o dopieszczenie tego co jest i dodanie kilku naprawdę niezbędnych rzeczy poprawiających ergonomię obsługi playera.</blockquote>

Ja też jestem za tym, żeby raczej dopracować te funkcje, które juz są zaimplementowane niż dodawać nowe, calkiem (wg mnie) niepotrzebne - jaki sens na tak małym wyświetlaczu ma np przegladarka grafiki dwukolorowej, e-book to juz dla mnie szalenstwo.

Podpisuje się pod sugestiami dotyczącymi:
-płaskości dźwięku z transmitera - basow rzeczywiscie nie slychac, a szkoda, bo rani to ucho niezmiernie
-czasu wymaganego do wlaczenia blokady - w tej chwili zrobiona jest tak, ze przyadkowo moze sie wlaczyc badz wylaczyc. Rozsadny czas po ktorym blokada powinna reagowac to ok 3sek.
-ladownie akumulatora - akumulator po pierwszym naladowaniu rzeczywiscie pelen jest w 75% (wg wskazania w Ustwieniach). W tej chwili testuję, czy ponowne podłączenie do ładownia rozwiąże ten problem. Bateria na ekranie głównym zapełniona jest w 100%, ale w związku z tym, że wskaźnik w ustawieniach ma większą rozdzielczość, to ufam jego wskazaniom.

Ze swojej strony zauważylem, ze przy zmiana ustawień equalizera za pomoca przycisku PLAY (w trybie Odtwarzane) jest tak szykba, ze z trudem mozna ustawic to, czego sie zada. Mysle, ze ustawienia powinny przeskakiwac np co 1sek, ewentualnie jeden przeskok na jedno dluzsze przytrzymanie przycisku.

To tyle na teraz, pozdrawiam:)

Utworzony: 2010.01.05 18:55

he he umnie takze nagrywa z radia do mp3 :)

Utworzony: 2010.01.06 13:55 Zmieniony: 2010.01.06 13:59

Powiem że po 2 tygodniach użytkowania jestem bardzo rozczarowany i już prawie nie używam tego urządzenia. Wydałem 200 zł żeby słuchać mp3 w samochodzie, a ogólnie vanquish ani nie jest wygodny w użyciu jako transmitter FM (brak przywracania transmisji FM i kanału po włączeniu, błędy w oprogramowaniu) jak również oferuje słabą jakość sygnału FM (coś brakuje dynamiki, jest cicho i są minimalnetrzaski lub lekkie przesterowania)

O pewnych zastrzeżeniach co do transmittera już pisałem dokładniej we wcześniejszym poście. Teraz dodałbym jeszcze bardzo cichy poziom nadawanege przez transmitter sygnału(za płytka modulacja FM?). Normalnie stacji FM i CD w samochodzie słucham na ustawieniu radia VOL ok 10, do Vanquisha musze zwiększać na ok20 lub więcej (mimo że Vanquish jest ustawiony na Full - 40). Jak przy przełączeniu z kanału dla Vanquisha przełączę się na inną stację FM lub CD, uderza mnie ryk głośników!

Druga sprawa to nie jestem zadowolony z jakości nadawanego sygnału poprzez FM. Może po części winna jest zbyt słaba moc nadawanego sygnału FM, choć pewnie nie tylko. Wydaje mi się jakby sygnał był lekko przesterowany (nawet na ustawieniach equalizera i SRS neutralnych). Może coś od strony firmwaru możnaby poprawić?

Czekam z utęsknieniem na popawiony soft, póki obsługa i jakość nie będą poprawione, nikomu nie polecam tego produktu.

Z ciekawości, może ktoś inny skomentuje jak u niego z jakośćią i głośnością sygnału nadawanego przez transmitter FM. Może tylko mój Vanquish ma problem i trzebaby go oddać do serwisu?

Utworzony: 2010.01.06 14:20

Dwie podstawowe wady to:
1. brak możliwości odtwarzania plików z folderów (tylko wg. tagów)
2. po zakończeniu jednego albumu, player nie przełącza się automatycznie na następny
Funkcji FM nie testowałem jeszcze.

Utworzony: 2010.01.06 14:41

U mnie transmiter działa dobrze (z wyjątkiem tych zabaw z zapisywaniem/kasowaniem i dźwięku w słuchawkach).

Utworzony: 2010.01.06 16:20

u mnie tak jak w poscie wyzej Transmiter FM nie przesyla tonow ( bassow ) i to jest bol najwiekszy nie wspomne o drobnych niedociagnieciach :) za bardzo sie pospieszyli... Wanzel_morda a tobie przesyla taka jakosc dzwieku jak w sluchawkach z bassami czy tez bez ?

Utworzony: 2010.01.06 17:36 Zmieniony: 2010.01.06 17:36

Hmm ja muszę powiedzieć że na brak basów w słuchawkach nie narzekam, a wymiana słuchawek na creative ep-635 czy sennheiser cxl300II daje całkiem pozytywne efekty no i mamy cały czas player na szyi.
Transmiter także ładnie daje na 3m spokojnie przy wykorzystaniu słuchawek, lub więcej i mocniejszy jest sygnał i nie gra w pustkę jak się zrobi jacka i do masy przylutuje kawałek zaizolowanej linki ;]

Utworzony: 2010.01.07 12:02

Wysłany przez: maxxx34Wanzel_morda a tobie przesyla taka jakosc dzwieku jak w sluchawkach z bassami czy tez bez ?

Tak jest inaczej, ale jak podłączam inne słuchawki też jest zawsze inaczej więc to jak dla mnie norma i jakoś mi to za bardzo nie wadzi. Też mi się wydaje że to jeszcze kwestia odbiornika w samochodzie może mieć znaczenie i jak w przypadku słuchawek na każdym jest trochę inaczej.

Utworzony: 2010.01.09 03:56

czasem (prawdopodobnie przy duzej ilosci danych w pamieci odtwarzacza ) ladpowanie playlisty(start odtwarezacza) trwa bardzo dlugo,:/ sprawdzcie to

Utworzony: 2010.01.09 23:16

mimo kilkugodzinnego wczytywania przez odtwarzacz playlisty, nie wlacza sie . nadal widnieje napis 'pentagram volt ładowanie...' sądzę ze domyslnie odtwarzacz powinien wlaczac sie w menu wybou (odtwarzane, ustawiena, radio, itd.),

Utworzony: 2010.01.15 17:09 Zmieniony: 2010.01.15 21:41

1. Dołączę się do, prośby pogłośnienia dźwięku w transmiterze fm, poprawi to jakość odbieranego dźwięku, gdyż przy mniejszej głośności odbiornika obejdziemy się bez dodatkowych szumów i zakłóceń, a także zwiększy się głośność, która jak wiemy, czasem staje się bezcenna.
Moja propozycja jest taka, aby po włączeniu transmitera fm, była możliwość pogłośnienia dźwięku o 10mW na kanał np. po przez przytrzymanie "+"; jeszcze lepiej było by, gdy by istniała możliwość wyłączenia słuchawek podczas transmisji, a wtedy mielibyśmy cudmiód.

2. Gdy włączam odtwarzacz, chciałbym aby puszczało się na tym, na czym ostatnio skończyłem słuchać.(mam włączone odtwarzanie losowe)

3. Przy odtwarzaniu losowym bardzo często powtarzają się piosenki(mam ponad 1000 utworów i w ciągu pół godziny słyszałem 2 piosenki 2 razy, i nieraz zdarzyło mi się że jak przełączam piosenkę dalej to włącza się ta sama raz jeszcze:confused:

Utworzony: 2010.01.16 09:31

jak już było wcześniej wspomniane przez epsonix'a aktywacja transmitera przy każdorazowym uruchomieniu odtwarzacza jest dość uciążliwa. liczę, że pokaże się poprawka na tą dolegliwość.

Utworzony: 2010.01.18 14:57

Proponowane zmiany po poprawieniu stabilności:
- Oto propozycja na kosmetykę, pasek stanu, bardzo by się przydał, to moje 2 pomysły(w załącznikach)
- W nazwie odtwarzanego pliku niepotrzebnie wyświetla się końcówka .mp3, .wav, itd; przecież jest napisane jest w górnym panelu!!

Do Administracji: kiedy można się spodziewać nowego softu??

Utworzony: 2010.01.18 17:01

Jak tylko będzie gotowy zostanie udostępniony na stronie pentagram.pl oraz na forum.

Utworzony: 2010.01.18 21:22 Zmieniony: 2010.01.18 21:39

Mnie najbardziej raza w tym odtwarzaczu dwie rzeczy:
1: Zbyt plaskie basy przy transmisji muzy na radiu
2:Przy kasowaniu listy czestotliwosci stacji radiowych w transmiterze zamiast kasowac sie to sie dubluja te same noi niemozna dodac nowych.

Utworzony: 2010.01.19 09:56

do Acmon'a - dzięki za notkę, ale może udałoby Ci się choć w przybliżeniu określić czy to zajmie jeszcze tydzień, miesiąc czy rok?

Utworzony: 2010.01.19 14:13

Informację podałem ci na PW, a plik zostanie umieszczony na forum, jak tylko otrzymam wersje beta.

Utworzony: 2010.01.20 00:28

@czarny
co to za pasek ten u dolu? 'postęp' w otwarzaniu?

Utworzony: 2010.01.20 00:34 Zmieniony: 2010.01.20 00:43

podsumowanie problemow

1 czas blokowania klawiszy/nagrywania
2 zapisywanie ustawien transmitera
3 automatyczne wlaczanie transmitera przy starcie
4 zbyt slaba losowosc piosenek
5 przy wiekszej ilosci danhych w pamieci odtwarzacz sie zawiesza
6 odtwarzacz laduje sie do 75 proc, wg wskazan w ustawieniach
7 zegar spieszy
8 szumy w przy transmisji d radia
9 czasem slabe basy
10 tylko 1 lista odtwarzania
11 odtwarzacz nie czyta plikow txt UTF-8 i ANSI (najpopularniejsze) tylko UNICODE
12 odtwarzacz laduje wszystkie pliki txt w pamieci a powinien tylko z danego folderu
13 slaby dzwiek w transmiterze
14 sluchawki graja gdy dziala transmiter
15 zbyt szybka zmiana equlizera przyciskiem ">||"
16 przy przegladaniu katalogow przyciska back powinien cofac do poprzedniego katalogu a nie na początek (wybor pamięć/karta)
17 powinna byc mozliwosc przelaczania pomiedzy rozpoznawaniem utworow z [id tagow] i z [nazw plikow]
18 jak ktos wspomnial przydalby sie stoper/timer ale dopracujcie najpierw zegar by chodzil tak jak ma chodzic i nie klamal...
19 przypomnijcie jesli o czyms zapomnialem

Utworzony: 2010.01.20 15:04 Zmieniony: 2010.01.20 15:07

<blockquote><cite>Wysłany przez: seyoum</cite>@czarny
co to za pasek ten u dolu? 'postęp' w otwarzaniu?</blockquote>

Tak, zrobiłem ilustrację jak mógłby wyglądać pasek postępu, a te prostokąciki wyżej informowały by nas dokładnie o czasie, tak sobie to wyobrażam.

Utworzony: 2010.01.20 18:23

Widzę, że ten wątek jest aktywny, więc może ktoś mi tu odpowie, a przy okazji zasugeruję niezbędną poprawkę, jeśli jeszcze jej nie ma:

- resume dla plików z karty pamięci - czy jest taka funkcja?

Nie mam tego odtwarzacza, chcę go kupić, ale tylko jeśli ma lub będzie miał tę funkcję.

Ktoś pisze wyżej, że zegarek powinien chodzić dokładnie. Jeśli zegarek chodzi bardzo niedokładnie, to jest wina "hardware" i żaden nowy firmware tego nie naprawi, można ten punkt wyrzucić z listy.

Utworzony: 2010.01.21 15:40

resume dla plików
co to za funkcja?

jestes pewien ze zegara nie da sie wykalibrowac softem?