Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »
Vanquish VOLT P 5103 - sugestie dotyczące aktualizacji firmware'u
pepe4
Member
Utworzony: 2010.01.21 19:10
pepe4
Member
Utworzony: 2010.01.24 20:17
Maciej Kaczkowski
Member
Utworzony: 2010.01.24 20:56
czarny
Member
Utworzony: 2010.01.24 21:24 Zmieniony: 2010.01.24 21:28
Temat jest o sugestiach dotyczących nowego firmware, uważam że zamiast szybkiego zegarka(po krótkim kliknięciu "power", podczas odtwarzania), lub opcji A-B(krótki przycisk "back"), dużo bardziej przydało by się sub-menu w którym błyskawicznie:
- nagrywanie (dla przycisku "rec")
- sprawdzimy czas(dla przycisku "power")
- włączyli odtwarzanie odcinka A-B(dla przycisku "back")
- dodamy aktualną piosenkę do ulubionych
- wejdziemy w ustawienia dźwięku
- włączymy, lub wyłączymy szybko transmitter
- sprawdzimy aktualny stan baterii
- zmienimy sposób odtwarzania
- wejdziemy w ulubione
Bardzo podniosło by to komfort, wygodę użytkowania volta.
Liczę na to że niektóre pomysły użytkowników zostaną pozytywnie rozpatrzone, liczę na tą firmę.)
pepe4
Member
Utworzony: 2010.01.24 23:05
Ciekawy jestem, czy nowy firmware coś uwzględni. Tak na oko, to wprowadzenie i przetestowanie tych wszystkich zmian mogłoby potrwać rok albo dłużej, do tego czasu pojawią się na rynku inne tanie odtwarzacze, które mogą już to wszystko mieć :)
czarny
Member
Utworzony: 2010.01.25 08:08
askme
Member
Utworzony: 2010.01.25 17:40 Zmieniony: 2010.01.25 18:14
seyoum
Member
Utworzony: 2010.02.01 20:22
2 poprawienie zapisywania ustawien transmitera
3 automatyczne wlaczanie transmitera przy starcie jesli byl wczesniej uzywany
4 zwiekszenie losowosci piosenek
5 przy wiekszej ilosci danhych w pamieci odtwarzacz sie zawiesza
6 odtwarzacz laduje sie do 75 proc (wg wskazan w ustawieniach)
7 (zegar spieszy)
8 szumy w przy transmisji do radia
9 czasem slabe basy
10 przydaloby sie wiecej list odtwarzania lista odtwarzania
11 odtwarzacz nie czyta plikow txt kodowanych w UTF-8 i ANSI (najpopularniejsze kodowanie) tylko UNICODE
12 odtwarzacz laduje wszystkie pliki txt w pamieci a powinien tylko te z danego jednego folderu
13 slaby dzwiek w transmiterze
14 sluchawki graja gdy dziala transmiter a powinny byc wtedy wyciszane lub powinna byc mozliwa regulacja osobno glosnosci sluchawek i ewentualnie osobno equlizera
15 zbyt szybka zmiana equlizera przyciskiem ">||" (PLAY)
16 przy przegladaniu katalogow przyciska back powinien cofac do poprzedniego katalogu a nie na początek (wybor pamięć/karta)
17 powinna byc mozliwosc przelaczania pomiedzy rozpoznawaniem utworow z [id tagow] i z [nazw plikow]
18 jak ktos wspomnial przydalby sie stoper/timer (ale jesli to mozliwe dopracujcie najpierw zegar by chodzil tak jak ma chodzic i nie klamal..., chyba ze tak jak powiedzial pepe4 nic sie nie da zrobic :/)
19 resume dla plikow zarowno z karty pamieci jak i z pamieci wlasnej odtwarzacza, w dowolnym trybie odtwarzania, rowniez w lsowym (ostatnio odsluchiwany plik odtwarzany jest od momentu pauzy, a nie od początku lub losowany jest wogole inny plik)
20 w podmenu ebook, po kliknieciu przycisku back, zamiast 'auto strojenie' powinno byc 'odtwarzanie automatyczne' (czy cos takiego-chodzi o automatyczne zmienianie stron, blad w tlumaczeniu?)
21 programowalne przyciski - kazdy moze ustawic dowolna (wybrana z dostepnych) funkcje dla dowolnego przycisku
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.02.02 14:06 Zmieniony: 2010.02.02 14:11
- volt_5_361_silent.zip (mniejsza głośność transmitera FM, wersja 5.361) - link http://download.pentagram.eu/index.php?dir=pl%2Fsterowniki%2Fmultimedia%2Fpentagram%2Fmp3%2FVolt_fw_beta%2F&download=volt_5_361_silent.zip
- volt_5_362_loud.zip (większa głośność transmitera FM, wersja 5.362) - link http://download.pentagram.eu/index.php?dir=pl%2Fsterowniki%2Fmultimedia%2Fpentagram%2Fmp3%2FVolt_fw_beta%2F&download=volt_5_362_loud.zip
Lista zmian w porównaniu z wersją podstawową:
1. Dodano nagrywanie z dyktafonu do mp3 oraz wybór jakości nagrywania (128kb/s i 192kb/s).
2. Dodano nagrywanie z radia do mp3.
3. Dodano sortowanie Muzyka/Foldery.
4. Poprawiono zapamiętywanie daty i godziny.
5. Usunięto tworzenie listy częstotliwości w transmiterze.
6. Dodano pamiętanie ostatniej pozycji Mhz w transmiterze po wyłączeniu urządzenia.
8. Usunięto problem z odczytem ładowania 75% vs. 100%
9. Poprawiono funkcję Shuffle (prace nad optymalizacją tej opcji w dalszym ciągu są prowadzone)
10. Skrócono czas pojawiania się symbolu kłódki przy zablokowaniu klawiszy (prace nad optymalizacją tej opcji w dalszym ciągu są prowadzone, gł. czasy reakcji klawiszy)
11. Wydłużono czas przy zmianie ustawień EQ z poziomu „Now Playing”
12. Usunięto zbędne wersje językowe (tylko PL i EN).
13. Poprawki językowe.
14. Usunięto pojawianie się w transmiterze zapamiętanych kanałów radia.
Na obecnym etapie prac nie są możliwe do wprowadzenia następujące zgłoszone zmiany:
- Możliwości stworzenia więcej niż 1 playlisty (tylko „Favourite”).
- Możliwość całkowitego wyłączenia muzyki w słuchawkach podczas nadawania transmiterem (jedyna opcja to odłączenie słuchawek)
- Usuwanie katalogów z poziomu odtwarzacza.
- Długie przytrzymanie klawisza BACK = Home (powrót do góry tj. pierwszego pliku w folderze).
Instrukcja update'u:
1. Pobierz i rozpakuj katalog z firmware'em.
2. Z rozpakowanego katalogu uruchom program StUpdaterApp_MSC_4Min.exe.
- zostanie uruchomiona aplikacja SigmaTel SDK Device Firmware Download
3. Na wyłączonym urządzeniu naciśnij i trzymaj wciśnięty przycisk "Back"/"Powrót", podłącz przewód usb.
4. Zostanie wykryte nowe urzadzenie (Win Xp Generic MSC Recovery USB Device)
5. w oknie programu SigmaTel SDK Device Firmware Download na pasku statusu zamiast informacji "Please connect device" pojawi się napis "Searching" -> "Initializing" -> "Ready".
6. Zwolnij przycisk "Back" / "Powrót" na odtwarzaczu.
7. Zaznacz pole "Format Data Area"
!!! Uwaga. Po zaznaczeniu powyższego pola wszystkie dane zapisane na w urządzeniu zostaną usunięte. Wykonaj backup danych na inny nośnik.
8. Naciśnij przycisk "Start" w oprogramowaniu do update'u i poczekaj, aż pojawi się w pasku statusu komunikat "Complete". Naciśnij przycik "Close" i odłącz bezpiecznie odtwarzacz od komputera.
Dziękuję z góry za wszelkie uwagi dotyczące tych wersji oprogramowanie.
seyoum
Member
Utworzony: 2010.02.02 18:42 Zmieniony: 2010.02.02 18:43
pobralem wersje 'loud' i sprawdzilem częściowo
Ocena:
'-' poprawka nie działa
'+' poprawka działa
'?' nie wiem o co chodzi
'T' testuję
+1. Dodano nagrywanie z dyktafonu do mp3 oraz wybór jakości nagrywania (128kb/s i 192kb/s).
+2. Dodano nagrywanie z radia do mp3.
T 3. Dodano sortowanie Muzyka/Foldery.
-4. Poprawiono zapamiętywanie daty i godziny. (sa problemy bo odtwarzacz nie zapamietuje jej jesli ja ustawie i wcisne 'back', poprostu nie idzie ustawic godziny)
-5. Usunięto tworzenie listy częstotliwości w transmiterze.
listy wprawdzie nie usunieto, ale dizala juz poprawnie. mysle ze moze tak zostac (minusa dalem bo zdanie powyzej nie jest prawdziwe)
+/-6. Dodano pamiętanie ostatniej pozycji Mhz w transmiterze po wyłączeniu urządzenia. (nie zapamietuje ostatniej pozycji i nie wlacza sie po ponownym wlaczeniu urzadzenia jesli byl aktywny wczesniej, ale lista dziala poprawnie)
T 8. Usunięto problem z odczytem ładowania 75% vs. 100%
T 9. Poprawiono funkcję Shuffle (prace nad optymalizacją tej opcji w dalszym ciągu są prowadzone)
+10. Skrócono czas pojawiania się symbolu kłódki przy zablokowaniu klawiszy (prace nad optymalizacją tej opcji w dalszym ciągu są prowadzone, gł. czasy reakcji klawiszy)
+11. Wydłużono czas przy zmianie ustawień EQ z poziomu „Now Playing”
-12. Usunięto zbędne wersje językowe (tylko PL i EN).
+13. Poprawki językowe. (odtwarzacz rozpoznaje kodowanie utf-8 i ANSI ktore sa dosyc popularne, ANSI to domyslne kodowanie w notatniku)
?14. Usunięto pojawianie się w transmiterze zapamiętanych kanałów radia. (lista dziala poprawnie)
Do poprawki/dodania pozostało jeszcze (oprócz niektórych minusów z wymienionych powyżej):
1. automatyczne wlaczanie transmitera przy starcie jesli byl wczesniej uzywany
2. odtwarzacz laduje wszystkie pliki txt obecne w pamieci a powinien tylko te z danego (1) folderu (powinien zapamietywac folder, tak aby po wylaczeniu i wlaczeniu odtwarzacza otwierany był ten sam folder co poprzednio i ładowane tylko pliki z tego folderu)
3. przydalby sie stoper/timer
4. przydalyby sie programowalne przyciski - kazdy moze ustawic dowolna (wybrana z dostepnych) funkcje dla dowolnego przycisku
5. funkcja resume nie dziala dla odtwarzania losowego (nie wiem jak z kartą bo nie posiadam)
do sprawdzenia pozostało (do użytkowników sprawdźcie to jeśli możecie)
-dzwiek w transmiterze
-basy
-czy zegar spieszy
-szumy w transmiterze
-przy wiekszej ilosci danhych w pamieci odtwarzacz sie zawiesza
czarny
Member
Utworzony: 2010.02.02 19:38
seyoum
Member
Utworzony: 2010.02.02 20:51
ten bug z bateria chyba nadal jest, bo nie chce przekroczyc magicznej wartosci 75% :/
Maciej Kaczkowski
Member
Utworzony: 2010.02.02 21:01
po prawidłowej aktualizacji pokazał się ekran startowy, a teraz nic nie pokazuje - nie działa na reset, ani na podłączenie do komputera.
czy są jakieś rady?
Shamoth
Member
Utworzony: 2010.02.02 21:23
Jeśli już nie można ich wyłączyć to przynajmniej byście wprowadzili do sprzedaży dedykowaną antenkę na mini jack żeby nie tracić na zasięgu ;]
czarny
Member
Utworzony: 2010.02.02 21:48
Pomysł z antenkami od pentagrama to jest coś, ale równie dobrze można uciąć 0,5 metra kabla z wtykiem Jack(np. od starych, nieużywanych słuchawek), osobiście posiadam i są mniejsze zniekształcenia niż ze słuchawkami. Tylko musimy pamiętać aby żyłki na końcu nie zwierały, gdyż można uszkodzić mp3, a dźwięk na transmiterze będzie fatalny.
Mam wersję silent i transmiter nadaje na takiej głośności jak Rmf, chodzenie po folderach, albumach to już przyjemność, odtwarzacz nie jest za głośny na najniższej głośności(czego się obawiałem), jestem z aktualizacji bardzo szczęśliwy:]
Zastanawiam się czym różni się wersja LOUD, czy na niej jest gorsza jakość dźwięku??, Większe basy??, jest przystosowana bardziej do transmittera??
skylla1
Member
Utworzony: 2010.02.02 22:42
- można odtwarzać utwory z folderów a niekoniecznie albumy?
- gra automatycznie kolejny album po zakończeniu wybranego?
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.02.03 09:14 Zmieniony: 2010.02.03 09:16
Wysłany przez: seyoum-4. Poprawiono zapamiętywanie daty i godziny. (sa problemy bo odtwarzacz nie zapamietuje jej jesli ja ustawie i wcisne 'back', poprostu nie idzie ustawic godziny)
Przycisk Back na dwa skoki, spróbuj nacisnąć przycisk bardzo krótko (nie za długo).
Wysłany przez: seyoum-5. Usunięto tworzenie listy częstotliwości w transmiterze.
listy wprawdzie nie usunieto, ale dizala juz poprawnie. mysle ze moze tak zostac (minusa dalem bo zdanie powyzej nie jest prawdziwe)
Sprawdź czy update był wykonywany z opcją Format Data Area - lub usuń wszystko z odtwarzacza i wykonaj jeszcze raz update (może wystąpić taki przypadek że za pierwszym razem nie wszystko pójdzie tak jak powinno, ale bez konsekwencji dla działania urządzenia)
Wysłany przez: seyoum+/-6. Dodano pamiętanie ostatniej pozycji Mhz w transmiterze po wyłączeniu urządzenia. (nie zapamietuje ostatniej pozycji i nie wlacza sie po ponownym wlaczeniu urzadzenia jesli byl aktywny wczesniej, ale lista dziala poprawnie)
Jak wyżej, na moich testowych odtwarzaczach opcja ta działa poprawnie. Wykonaj jeszcze raz aktualizację. jeżeli zaś chodzi o automatyczne zachowanie stanu ON dla Transmitera FM po wyłączeniu to na chwile obecną nie jest to możliwe.
Wysłany przez: seyoum-12. Usunięto zbędne wersje językowe (tylko PL i EN).
Tak jak wcześniej, spróbuj jeszcze raz wykonać aktualizację.
Wysłany przez: seyoum
?14. Usunięto pojawianie się w transmiterze zapamiętanych kanałów radia. (lista dziala poprawnie)
Znaczniki stacji radiowych pojawiały się w transmiterze.
Jeśli coś nie działa lub macie jakieś uwagi do FW to zapraszam do ich zamieszczania w tym wątku (zapewniam, że nie tylko ja się z nimi zapoznaję).
Proszę też o potwierdzenie wersji systemu operacyjnego, na którym pojawiają się problemy z aktualizacją.
suputek
Member
Utworzony: 2010.02.03 10:51
wgrałem do pamięci kilka naście płyt
no i niby wszystko działa
tylko dlaczego po wyłaczeniu za każdym razem włączanie sieurządzenia trwa około 2 godzin? przez cały czas kometarz `ładowanie`
no tak to na pewno byc nie powinno, żebym korzystanie z odtwarzxacza musiał planować z dwugodzinnym wyprzedzeniem
askme
Member
Utworzony: 2010.02.03 13:33 Zmieniony: 2010.02.03 17:20
sprawdż czy tagi mp3 są poprawne np. odpal plajera bez nagranej muzyki albo nagraj coś co na 100% jest dobre.
może pomóc sformatowanie pamięci plajerka...
wielkie dzięki pentagramowi za softa!
świętną poprawką jest to odtwarzanie folderów. transmiter na maksymalnej głośności dorównuje stacjom (wersja loud[chyba;P]).
jedyny mankament: foldery nie są posegregowane alfabetycznie. nie wiem dlaczego. czy inni też mają ten problem?
właśnie zauważyłem że stan baterii w ustawieniach jest cały czas 0% ;p mało przeszkadza ale można poprawić.edit: sory coś mi się przewidziało z tą baterią... jest ok
suputek
Member
Utworzony: 2010.02.03 14:04
no i tak w ogóle to działa dobrze, tagi OK, tylko ten start...
askme
Member
Utworzony: 2010.02.03 14:25 Zmieniony: 2010.02.03 14:26
Maciej Kaczkowski
Member
Utworzony: 2010.02.03 17:00 Zmieniony: 2010.02.03 17:09
Wysłany przez: czarnyMaćku spróbuj wyłączyć odtwarzacz a następnie przeprowadź aktualizację raz jeszcze bez "format data area" u mnie za pierwszym razem odtwarzacz nic nie wyświetlał, był "uśpiony" po podłączeniu i wgraniu updata śmiga.
dziękuję za pomoc w końcu ruszył :) ciągle go resetowałem (reset+power), aż się uruchomił
czarny
Member
Utworzony: 2010.02.03 17:11
Oto szczegóły:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: StUpdaterApp_MSC_4Min.exe
Wersja aplikacji: 1.785.6.9
Sygnatura czasowa aplikacji: 49b574ed
Nazwa modułu z błędem: StUpdaterApp_MSC_4Min.exe
Wersja modułu z błędem: 1.785.6.9
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 49b574ed
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 0000e2bd
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 805f
Dodatkowe informacje 2: 805fcfc24e9b58c3de86c678f01b59cd
Dodatkowe informacje 3: a07f
Dodatkowe informacje 4: a07fcff51aaf84f27873645f97daee7c
epsonix
Member
Utworzony: 2010.02.03 20:18
U mnie update firmware-u nie przeszedł łatwo. Wszystko robiłem tak jak w instrukcji (z zaznaczoną opcją Format Data Area), jednak po zakończeniu, gdy software raportował status Complete, urządzenie nie pojawiło się się w systemie. Później nie chciało się również włączyć. Resetowanie wielokrotne również nic nie dało. Dwukrotnie pojawił się tylko napis Vanquish Volt na ekraniku, po zniknięciu znów nic nie dało się zrobić.
W końcu próbowałem wielokrotnie procedurę Reset -> Przytrzymać Back -> podpiąć do kompa; za którymś z rzędu razem w końcu updater wykrył Vanquisha. Zrobiłem jeszcze raz update. Tym razem po zakończeniu update'u Vanquish został odrazu wykryty przez kompa i wydaje się działać (kopiuję właśnie sprowrotem moje mp3 - trochę to trwa dla 8GB wersji)
Czekam i tak na nowszy firmware z przywracaniem włączenia transmittera, jeśli przed wyłączeniem Vanquisha był on włączony.
Zaraz potestuję czy update ma jakikolwiek wpływ z bardzo dokuczliwym terkotaniem w sygnale nadawanym przez transmitter(ale nie w słuchawkach), które pojawia mi sie po jakimś czasie działania w niższych temperaturach np 10st C (pisałem o tym w wątku: )
seyoum
Member
Utworzony: 2010.02.04 00:28 Zmieniony: 2010.02.04 00:30
wykonam niedlugo aktualizacje jeszcze raz i dam znac czy:
-Usunięto tworzenie listy częstotliwości w transmiterze
-Dodano pamiętanie ostatniej pozycji Mhz w transmiterze po wyłączeniu urządzenia
-Usunięto zbędne wersje językowe
na windows vista aktualizowanie działa.
@suputek - tez tak mialem (ladowanie plikow trwalo kilka godzin, w koncu zresetowalem go i usunalem niepotrzebne dane) gdy wgrałem jakieś dane do pamieci (rzekomo moze sluzyc takze jako pendrive). wraz ze wzrostem ilosci danych na urzadzeniu coraz dluzej sie ono laduje. sadze ze powinno sie wlaczac w menu wyboru i dopiero z tamtad mozemy wybrac radio, dyktafon czy np folder ktory chcemy odtwarzac (mysle ze zmniejszyloby to troche czas oczekiwania na start)
@epsonix moderator pisal powyzej:
"jeżeli zaś chodzi o automatyczne zachowanie stanu ON dla Transmitera FM po wyłączeniu to na chwile obecną nie jest to możliwe."
ile masz GB plikow w tej 8GB wersji wgrane? ja mam jakies 3,5GB troche sie laduje... jak dodam wiecej innych danych (mp3ek nie testowalem) to sie zawiesza i mimo kilkugodzinnego czekania nie startuje :/
epsonix
Member
Utworzony: 2010.02.04 13:24 Zmieniony: 2010.02.05 12:09
Nie widzę powodu dla którego zaimplementowanie zapamiętania stanu włączenia/wyłączenia transmittera miałoby być dla programisty zadaniem dłuższym nież parę minut. Użądzenie może pamiętać i pewnie w jakimś bateryjnie podtrzymywanym RAMie albo w wewnętrznej pamięci (nawet jako plik).
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.02.04 13:46
Wysłany przez: epsonixNie widzę powodu dla którego zaimplementowanie zapamiętania stanu włączenia/wyłączenia transmittera miałoby być dla programisty zadaniem dłuższym nież parę minut. Użądzenie może pamiętać i pewnie w jakimś bateryjnie podtrzymywanym RAMie albo w wewnętrznej pamięci (nawet jako plik).
Nie jest to takie proste do wykonania jak myślisz.
epsonix
Member
Utworzony: 2010.02.04 14:02
askme
Member
Utworzony: 2010.02.05 09:41