Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »

Vanquish VOLT P 5103 - sugestie dotyczące aktualizacji firmware'u

Utworzony: 2010.04.20 13:18

Zgłoszone. Podaj jeszcze wersję soft'u i czy pliki przy transmisji odtwarzane są w trybie - Kolejno, Powtórz jeden, Powtórz wszystko, Losowo.

Utworzony: 2010.04.20 13:51

wersja softu 5.365,
pliki odtwarzane są w trybie powtórz wszystko

Utworzony: 2010.04.20 17:43

Jeżeli jeszcze pracujecie nad nowym softem to, moglibyście skrócić czas włączania się volta, skrócić czas trzymania przycisku "power" aby włączyć volta, oraz skrócić czas wyskakującego loga na początku do minimum, jeżeli by to pomogło w szybszym włączaniu, było by git. Aha i kiedy sofcik, w tym czy przyszłym miechu?

Apropo terkotania w transmiterze to ja już to zaobserwowałem na pierwszym sofcie(na nowszym jakby częściej występuje), Acmon włącz po prostu swoje radio w pokoju, transmiter pobaw się suwakami od SRS to przyspiesza ten efekt, albo posłuchaj na nim muzy cierpliwie to będziesz wiedział o czym wszyscy piszą, nie ma się co pytać tylko sprawdź to, bo na pewno i tobie się to stanie;)

Utworzony: 2010.04.20 20:31

Terkotanie na transmiterze potwierdzają już z chyba wszyscy. Zrobiło się cieplej i jakby mniej, rzadziej terkotał. To by potwierdzało wspomnianą już wcześniej teorię o słabej wydajności prądowej baterii lub jednak kwestia softu.

A jeszcze moja propozycja. Pracuję jako kierowca. Często wsiadam i wysiadam na dłużej lub krócej. By zaoszczędzić baterię wyłączałem cały odtwarzacz a teraz tylko transmiter co jest mniej kłopotliwe ale odtwarzacz nadal odtwarza. W czasie mojej nieobecności przeleci kilka kawałków. A gdyby to był ebook to musiałbym trochę przewijać i szukać.
Może by wraz z wyłączeniem transmitera aktywowała się pauza lub stop.
Kolega lokers proponuje
Poza tym mógłby pamiętać, że działał transmiter. Teraz po każdym włączeniu odtwarzacza trzeba go uruchamiać.

Lepiej nie. Zapomnisz że transmiter działa i zje baterię. A w kiosku nie kupisz.

Utworzony: 2010.05.05 09:58

Witam.Moze glupie pytanie bo sie po prostu nie znam ale czy mozliwe jest zeby radio w volt mialo rds??

Utworzony: 2010.05.05 10:06

RDS - nie ma takiej możliwości.

Utworzony: 2010.05.08 20:29

A ja mam pytanie, czy byłaby możliwość dodania funkcji Replay Gain w nowym firmware? Jest to wyrównywanie głośności utworów do jednego poziomu, aby nie trzeba co chwilę podgłaśniać i ściszać. Funkcja stosowana już jest m.in. w odtwarzaczach Sony, Sansa Clip+/Fuze, iPodach i kilku jeszcze :)
Zastanawiam się nad kupnem Volta lub Clipa+ i od tego uzależniam swoją decyzję, reszta funkcjonalności jest dość podobna.

Utworzony: 2010.05.09 12:38

Kiedy w końcu będzie możliwość odtwarzania plików wg sposobu: Folder/pliki ew.następny folder/pliki i tak po kolei alfabetycznie ale co do nazw katalogów. Przykład:
mam wgrane pliki w katalogach o nazwach A, B, C, D itd. W niektórych katalogach są podkatalogi z plikami. Wcześniej miałem Creative Muvo V100 i odtwarzał po kolei tak jak napisałem wyżej. A w Volcie jest pogmatwane. Pliki wszystkie są ułożone alfabetycznie ale nie brane jest pod uwagę położenie tych plików co do folderu, np. plik 01. xxxxx.mp3 mam tylko w katalogu Z, a Volt mi go odtwarza jako pierwszego. Myslę że weźmiecie to pod uwagę i wprowadzicie zmiany do softu jak najszybciej.

Utworzony: 2010.05.11 13:44

Chciałem jeszcze powiedzieć, że sporym minusem jest to, że pliki są odtwarzane (kolejno lub losowo) TYLKO w obrębie aktualnie wybranego, pojedynczego folderu. Zatem jeśli zamierzamy słuchać „mieszanki” plików zgromadzonych w pamięci playerka, np. podczas dłuższej jazdy samochodem, utwory trzeba przedtem „wrzucić” do jednego katalogu - co z kolei wypacza ideę gromadzenia plików pogrupowanych (np. wykonawcami, albumami) w osobnych folderach. Jestem przekonany, że można tę niedogodność usunąć poprzez poprawkę firmware'u.

Utworzony: 2010.05.11 22:31

Acmon?.. Nie wymigacie się z tego porządkowania plików coś widzę ;) Czekam na informację, kiedy możemy spodziewać się poprawki. Sugerowałbym przy tym, że jeśli trwają prace nad innymi modyfikacjami, to można by je odłożyć na później, a wydać poprawkę z porządkowaniem plików jak najszybciej :) A przy okazji: czy byłaby możliwość uzyskania odpowiedzi na pytanie:
jak Volt obecnie sortuje pliki do odtworzenia?
Próbowałem dojść do jakiejś reguły, ale zawsze znalazło się jakieś mp3, które odtwarzało się poza kolejnością :( Pozdrawiam

Utworzony: 2010.05.12 09:13

Zgłoszę i zobaczymy co da się zrobić w tym temacie.

Utworzony: 2010.05.14 06:07

Witam, zakupiłem Volta i postanowiłem wgrać nowe oprogramowanie. Po zrobieniu tego wg instrukcji mp3 coś nie śmiga. Otóż cały czas pokazuje napis Pentagram Volt - Ładowanie ... Może mi ktoś poradzić jak naprawić tą usterkę?

Utworzony: 2010.05.14 10:00

Naciśnij reset, jeśli nic to nie da wykonaj jeszcze raz update z zaznaczonymi opcjami Format Data Area i Full Media Erase.

Utworzony: 2010.05.14 14:09 Zmieniony: 2010.05.14 14:27

Niestety komputer nie wykrywa sprzętu ... :/ Mp3 cały czas pokazuje tylko Pentagram Volt - Ładowanie i nic nie można zrobić. Pewnie nic się nie da zrobić i będzie trzeba do serwisu wysłać?

Utworzony: 2010.05.14 14:47

Ta dziurę w obudowie między 'back' a 'włącznik' naciskałeś?

Utworzony: 2010.05.14 15:51

Tak.

Utworzony: 2010.05.14 16:50

Dziwne i cały czas jest mimo to ten napis. Chyba jest uszkodzony może serwis coś ci więcej powie.

Utworzony: 2010.05.14 16:50

Do tej dziury masz włożyć jakiegoś druta:D, a potem jak zgaśnie ekran, włączyć program do update, przytrzymać na mp3 przycisk "cofnij" podłączyć do usb w pc no i jazda, Jak ci się nie uda to może masz zryte usb, spróbuj wtedy na innym komputerze;)

Utworzony: 2010.05.14 17:09

Dzięki czarny, coś nie trybiło z przyciskiem, ale wykałaczka podziałała :)

Utworzony: 2010.05.14 20:24

No problem.
Acmon kiedy nowa beta, zdradź jakieś sekrety i powiedz mi dlaczego to tak długo trwa?

Utworzony: 2010.05.15 11:19

Acmon? A ja się przypominam, póki co, z pytaniem o obecny algorytm sortowania odtwarzanych plików. To chyba żadna tajemnica? ;) Ułatwiłoby to znacznie korzystanie z VOLT-a... A może ktoś z forumowiczów odkrył regułę?

Utworzony: 2010.05.16 00:25

A ja mam pytanie co do baterii. Po zakupie na wskaźniku miałem baterię pełną (wszystkie kreski) oraz w ustawieniach 100%. Jak mi ubyła jedna kreska, to w ustawieniach było 0%, czyli tak jakby była rozładowana, ale grała. Dlaczego więc pokazuje w ustawieniach nieprawidłowo?

Utworzony: 2010.05.16 21:28

Co do baterii to już wiem że trzeba zaktualizować firmware. Ja mam wersje 5.361. Proponują 5.365, ale zauważyłem na forum, że są problemy po aktualizacji na tą wersję wiec lepiej poczekam, aż to naprawicie i dopiero wtedy zauktualizuję softa. Nie chcę zepsuć sprzętu.

Utworzony: 2010.05.17 09:23

Z samą aktualizacją nie ma problemu - trzeba tylko wykonać z zaznaczonymi opcjami czyszczenia pamięci i jest ok.

Utworzony: 2010.05.17 09:52

Wysłany przez: czarnykiedy nowa beta

Nie mam jeszcze informacji.

Utworzony: 2010.05.18 11:43 Zmieniony: 2010.05.18 11:48

Witam,
Oto moje uwagi i propozycje odnośnie tej mp3ki:
* czy dałoby się dodać do transmitera opcję nadawania za pomocą rds informacji z wyświetlacza (szczególnie tytuł piosenki albo nazwę pliku)?
* do tej pory nikt na forum i tym nie pisał, ale przestało mi działać autowyłączanie. Nie jest to spowodowane raczej nowym softem, bo przez jakieś 2-3 tygodnie po jego wgraniu wszystko działało ok, dopiero później przestało
* nadal obecny jest problem z błędnie wyświetlanym poziomem naładowania baterii (przy 0% działa jeszcze kilkanaście minut), ale wiem, że to jest ogólnie znany problem
* co do sortowania plików, to chyba jest tak, jak ktoś wcześniej napisał: po wybraniu katalogu odtwarzane są według kolejności przegrania ich z kompa. O wiele wygodniej byłoby, gdyby odtwarzał po nazwach plików w kolejnych podkatalogach. Obecnie to kompletny random wychodzi.
* trochę irytujące jest to, że przy ładowaniu "z gniazdka" a nie przez usb Volt jest cały czas włączony i trzeba pamiętać, żeby wcisnąć pauzę, jeśli ma się ustawione automatyczne wznawianie. Chyba lepiej i szybciej naładowałby się na wyłączonym

Utworzony: 2010.05.18 14:00

Zgadzam się z Georegm, ostanie dwa razy jak dałem usypianie na noc to rano ekran volta był rozświetlony, i była pauza, nie wiem czemu sam się nie wyłączył,( włączone mam auto wyłączanie na 1min), ale się nie zaciął

Utworzony: 2010.05.18 19:51

Przeprowadziłem małe testy autowyłaczania:
1. ustawiłem autowyłaczanie na brak
2. wyłączyłem i włączyłem volta
3. ustawiłem autowyłączanie na 1 min. i czekałem. volt sam się wyłączył po około minucie.
4. włączyłem go z powrotem i znów czekałem. Tym razem nie chciał się już wyłaczyć sam :(

Utworzony: 2010.05.18 21:00

Sortowanie przestalo mnie juz obchodzic, od kiedy przestalem korzystac z opcji 'albumy', tylko zaczalem uzywac 'foldery', odtwarza pliki wg. kolejnosci zgrania, czyli zazwyczaj dobrej, jesli pliki sa nazwane 01... ,02.. itd.
Problemem pozostal brak mozliwosci odtwarzania paru folderow pod rzad, nie dzialajaca opcja automatycznego wylaczania.
Doszedl za to nowy problem, mp3 ma problem z odtwarzaniem niektorych (nowszych, duzych, 320kbs) mp3'ek. W moim przypadku nie widzi np. ostatniego albumu The Knife (w rozmiarze 217mb), poprzedni mp3 (creative zen) tez mial z nim problem, troche sie glowil, ale zaskakiwal, ten calkiem ignoruje folder.

Utworzony: 2010.05.19 16:52

Otrzymałem dzisiaj informację od Product Managera, że prowadzone są testy nad możliwością wprowadzania/zmiany dla następujących elementów:
- usunięcie problemu z automatycznym wyłączaniem;
- przyspieszone przewijanie (dla długich plików);
- zmiana układu sortowania plików/kolejności odtwarzania (wprowadzanie układu alfabetyczny - katalogi -> zawartość);

- RDS nie jest możliwy do wprowadzenia;
- stan baterii (mogą występować nieznaczne odchylenia przy wartości, nie da się jej wyliczyć co do 100%);
- włączenie urządzenie nie ma wymiernego wpływu na czas ładowania.

@Szczerbatybober możesz dokładnie opisać problem z plikami 320kbps

Sprawdziłem to na mp3 320 kbps i plikach umieszczonych w katalogu, jak i luzem i za każdym razem pliki były widoczne i odtwarzane poprawnie

Codec : MPEG-1 Audio layer 3
Bit rate mode : CBR
Bit rate : 320 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 44.1 KHz
Resolution : 16 bits