Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »
Vanquish VOLT P 5103 - sugestie dotyczące aktualizacji firmware'u
filozof
Member
Utworzony: 2010.05.19 19:28 Zmieniony: 2010.05.19 19:31
Jestem posiadaczem MP3 Pentagram Vanquish Volt 2GB i byłem z niej całkiem zadowolony, niestety do dziś. Bez jakichkolwiek zbędnych wstępów powiem, że jeden mały błąd popsuł moją opinię na temat tego sprzętu. Mały, aczkolwiek straszny. Moja MP3 jest ustawiona na język Angielski - tak z przyzwyczajenia. Dziś pierwszy raz od momentu gdy sprzęt stał się moją własnością, bateria wyładowała się doszczętnie. Gdy wróciłem do domu i podłączyłem MP3 do kontaktu pojawił mi się komunikat:
Battery charging, please <strong>WAITING</strong>.
Jest to błąd w tłumaczeniu dość absurdalnie głupi, jednakże boli mnie to i strasznie przeszkadza.
Dla osób, które nie znają języka angielskiego podpowiem, że powinno być:
Battery charging, please wait.
Jeżeli ktoś już wcześniej znalazł ten błąd, to przepraszam, nie jestem w stanie ogarnąć całego forum w 5 minut. Mam nadzieję, że błąd zostanie poprawiony.
PS: W jaki sposób mogę zmienić software na najnowszy? Możliwe, że mi umknął link lub jakaś inna wzmianka na ten temat.
Koniec wypocin :)
Pozdrawiam!
Szczerbatybober
Member
Utworzony: 2010.05.19 20:31
Sprawdziłem to na mp3 320 kbps i plikach umieszczonych w katalogu, jak i luzem i za każdym razem pliki były widoczne i odtwarzane poprawnie
Codec : MPEG-1 Audio layer 3
Bit rate mode : CBR
Bit rate : 320 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 44.1 KHz
Resolution : 16 bits
Moze zle sie wyrazilem, ale nie dzialaja jedynie niektore mp3 320kbps, nie wszystkie. Chodzi o mp3, ktorych czas nie wyswietla sie po dodaniu do kolejki w winampie, dopoki ich nie odtworzymy (kraza takie niekiedy, mam nadzieje ze wiadomo o co chodzi).
Wszystkie odtwarzacze maja z nimi problemy, ale ten sprzet jako jedyny z 3 w domu nie radzi sobie z nim w ogole ;)
Nie wiem czy moge ;), ale zuploadowalem jeden plik na sendspace, zeby pokazac o co chodzi.
http://www.sendspace.com/file/9k3pqr
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.05.20 11:30
Wysłany przez: filozofJest to błąd w tłumaczeniu dość absurdalnie głupi, jednakże boli mnie to i strasznie przeszkadza.
Zostało to zmienione w trakcie zmian fw i niewyłapane. Oczywiście zostanie to zmienione.
Wysłany przez: SzczerbatyboberWszystkie odtwarzacze maja z nimi problemy, ale ten sprzet jako jedyny z 3 w domu nie radzi sobie z nim w ogole ;)
Odp na PW, po ponownym przekodowaniu pliku mp3 już jest ok.
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.05.20 12:16
Wysłany przez: Acmon- usunięcie problemu z automatycznym wyłączaniem;
Problem wynika z niewłaściwej interpretacji/opisu dla funkcji.
Działanie dla opcji Auto-wyłączanie.
- Wyłączanie*** --- oznacza wyłączenie po czasie bezczynności
- Usypianie --- oznacza wymuszone wyłączenie po zadanym czasie (jak funkcja sleep w TV)
Zostanie to zmienione.
profiler
Member
Utworzony: 2010.05.20 23:12
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.05.21 16:34
Wersja 5.374 normal (mniejsza głośność transmitera FM) - link
http://download.pentagram.eu/index.php?dir=pl%2Fsterowniki%2Fmultimedia%2Fpentagram%2Fmp3%2F&download=Vanquish_VOLT_firmware_v5374_normal.zip
Wersja 5.375 loud (większa głośność transmitera FM) - link
http://download.pentagram.eu/index.php?dir=pl%2Fsterowniki%2Fmultimedia%2Fpentagram%2Fmp3%2F&download=Vanquish_VOLT_firmware_v5375_loud.zip
Zmiany w wersjach 5.374 i 5.375
1. Poprawki OSD dla opcji Auto-wyłączanie.
2. Poprawki w tłumaczeniu - wersja EN.
Nie uda się wprowadzić przyspieszonego przewijanie (dla długich plików), co do pozostałych elementów są sprawdzane.
W załączniku poprawiona instrukcja.
filozof
Member
Utworzony: 2010.05.21 17:03
Wielkie dzięki za nowe oprogramowanie!
Mam jeszcze jedno zastrzeżenie - w instrukcji aktualizacji programowania moim zdaniem za późno jest napisane że należy dokonać backupu - o mały włos i bym tego nie zrobił.
Cała wzmianka powinna być pogrubiona i podana wcześniej - jako ostrzeżenie.
Pozdrawiam!
Chomik
Member
Utworzony: 2010.05.22 20:48
Mam jeszcze parę uwag:
1. Transmiter nadaje stanowczo zbyt słabo. Pojawiają się szumy w radiu i zakłócenia. Trudno jest dobrać na tyle wolną częstotliwość aby to dobrze działało.
2. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu transmiter mógłby pozostać włączony.
3. Po jakimś czasie, gdy urządzenie jest "zimne" w radiu do którego transmitujemy dźwięk pojawia się niskie buczenie. Ustaje gdy zastopujemy piosenkę i zrestartujemy transmiter.
ilia
Member
Utworzony: 2010.05.22 22:44 Zmieniony: 2010.05.22 22:49
paveld
Member
Utworzony: 2010.05.23 20:27
Dotychczasowe wnioski.
U mnie transmiter działa bez zarzutu, po znalezieniu wolnej częstotliwości (+/- 0,1 MHz również!) nadawanie jest bez zarzutu - wersja loud.
Ból z sortowanie plików rozwiązałem "ręcznie" - sortowanie VOLT-a w katalogach jest po prostu wg kolejności wgrania plików. Odpowiada to kolejności w menedżerach plików określanej jako nieposortowane/unsorted.
Jako że od lat używam linuxa przy użyciu google i własnej głowy przygotowałem skrypt w shellu, który porządkuje wszystkie pliki we wszystkich podkatalogach tak, aby "nieposortowanie" odpowiadało posortowaniu wg nazwy :)
Działa pod linuxem ale uruchomiony TYLKO w katalogu odtwarzacza, lub innej partycji z systemem plików FAT32. Nie sortuje plików na partycjach ext3. Na innych nie wiem, bo nie mam ;) Może się komuś przyda.
#!/bin/sh
start="`pwd`"
echo $start
tmp1=`mktemp -p .`
find . -type d > $tmp1
while read line ;do
dir=`echo $line | sed -e 's/ /\\ /g'`
echo "$dir directory"
cd "$dir"
tmp=`mktemp -d -p .`
find . -maxdepth 1 -mindepth 1 | grep -v $tmp | xargs -n1 -d"\n" -I'{}' mv '{}' $tmp
cd $tmp
find . -maxdepth 1 -mindepth 1 | sort -n | xargs -n1 -d"\n" -I'{}' mv '{}' ..
cd ..
rmdir $tmp
cd "$start"
done < $tmp1
rm $tmp1
paveld
Member
Utworzony: 2010.05.23 20:41
Powyższy skrypt poprawi kolejność plików w BIEŻĄCYM katalogu, z którego zostanie uruchomiony, a który nie ma podkatalogów, lub we WSZYSTKICH podkatalogach jeśli zostanie uruchomiony z poziomu katalogu zawierającego podrzędne. Jest bardzo szybki, gdyż nie stosuje polecenia kopiuj (cp) tylko przesuń (mv). Stopień zagłębienie podkatalogów zasadniczo dowolny, u mnie są trzy poziomy i działa bez zarzutu :)
Wymagania systemowe - edytor strumieniowy sed, ale on jest chyba w każdej dystrybucji ;) oraz xargs będący składnikiem pakietu findutils, który też jest chyba w każdym distro...
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.05.24 11:08 Zmieniony: 2010.05.24 11:13
Wysłany przez: filozofWitam!
Mam jeszcze jedno zastrzeżenie - w instrukcji aktualizacji programowania moim zdaniem za późno jest napisane że należy dokonać backupu - o mały włos i bym tego nie zrobił.
Praktycznie należy zawsze przeczytać całą instrukcję przed dokonaniem aktualizacji żeby nie być zaskoczonym, ale oczywiście dzięki za sugestie zostanie to zmienione.
Wysłany przez: Chomik
1. Transmiter nadaje stanowczo zbyt słabo.
W większym stopniu nie będzie modyfikowany.
2. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu transmiter mógłby pozostać włączony.
Przy takim układzie każdy kto zapomniałby o włączonej funkcji FM TR automatycznie miałby zbędnie rozładowywany akumulator. Dlatego zdecydowaliśmy się zrezygnować z takiego rozwiązania.
3. Po jakimś czasie, gdy urządzenie jest "zimne" w radiu do którego transmitujemy dźwięk pojawia się niskie buczenie.
Jest to sprawdzane.
Wysłany przez: ilia
czekamy jeszcze na zmianę układu sortowania plików/kolejności odtwarzania
Jest to sprawdzane.
Wysłany przez: ilia
możliwość ominięcia folderów (coś jak Skip folder w Creative)
Nie ma takiej możliwości.
Wysłany przez: paveld
Nie można edytować postów więc muszę dopisać.
Można, można mógł być jakiś chwilowy problem :)
ilia
Member
Utworzony: 2010.05.24 12:20
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.05.24 13:44 Zmieniony: 2010.05.24 14:22
Zmieniona instrukcja aktualizacji z dodatkowym ostrzeżeniem (załącznik).
Chomik
Member
Utworzony: 2010.05.24 14:29 Zmieniony: 2010.05.24 14:32
Wysłany przez: AcmonWysłany przez: Chomik
1. Transmiter nadaje stanowczo zbyt słabo.
W większym stopniu nie będzie modyfikowany.
Czy to oznacza, że nic z nim nie będziecie robić? Bo tutaj już ktoś wspominał między innymi o bardzo słabej jakości dźwięku z niego płynącego (np. strasznie marne basy). No i ja dodałem od siebie to słabe nadawanie gdyż bardzo ciężko jest znaleźć odpowiednio pustą falę.
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.05.24 14:45
czarny
Member
Utworzony: 2010.05.24 16:14
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.05.24 16:30 Zmieniony: 2010.05.24 16:35
Poprawki OSD i układu były kosmetczne dlatego zostały wprowadzone od ręki, pozostałych zmian nie da się tak szybko dokonać bez sprawdzenia.
grzegorz75
Member
Utworzony: 2010.05.24 17:49 Zmieniony: 2010.05.25 16:32
Moment, moment. Powyższa wypowiedź dotyczyła poprzedniej wersji oprogramowania. Czy coś zostało zmienione w obecnej wersji bo teraz wersja loud jest słabsza i to dużo. Czy ja coś popśtrykałem ?
czarny
Member
Utworzony: 2010.05.25 18:50 Zmieniony: 2010.05.25 19:14
Chomik
Member
Utworzony: 2010.05.25 20:30
Moim zdaniem muzyka powinna przy tej operacji dalej lecieć w słuchawkach bez żadnych przerw.
paveld
Member
Utworzony: 2010.05.25 21:13
grzegorz75
Member
Utworzony: 2010.05.25 23:51
Wysłany przez: czarnyAcmon, jest problem w tej nowej wersji oprogramowania wersja loud to wersja normal, transmiter nadaje cicho na full mocy, trzeba coś z tym szybko zrobić, na wersji normal działa tak samo, wersje loud instalowałem nawet dwa razy:( transmiter nie nadaje tak jak wcześniej na loud, dlatego przesiadam się na starszą wersję loud;(
Już myślałem, że coś namieszałem. Jednak nadal uważam iż poprzednia wersja loud powinna zostać minimalnie obniżona.
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.05.26 13:59 Zmieniony: 2010.05.26 14:09
Wysłany przez: profilerA czy jest wśród nich również poprawka automatycznego odtwarzania utworu po włączeniu urządzenia, jeśli jest podłączona karta pamięci?
Niestety nie będzie można tego wprowadzić, ponieważ obsługa czytnika kart realizowana jest przez oddzielny moduł podlegający każdorazowo indeksacji przez co nie można wznowić odtwarzania. Nie da się tego zmodyfikować ze względu na ograniczenia SDK.
http://forum.pentagram.pl/comments.php?DiscussionID=1853&page=1#Item_1
Można natomiast dodać do wyświetlania większą liczbę TAG'ów obecnie jest ona ograniczona do trzech żeby nie zaśmiecać zbędnymi informacjami podawanych danych. Jeżeli będzie przynajmniej kilka osób zainteresowanych to proszę podać jakie kategorie oprócz "Tytuł", "Artystę" i "Album" miałyby być wyświetlane.
Pozostałe elementy w dalszym ciągu są weryfikowane, włącznie z siłą gł. dla loud i normal @czarny :)
George
Member
Utworzony: 2010.05.26 16:47 Zmieniony: 2010.05.26 16:52
Natomiast dzisiaj zauważyłem ciekawą sprawę. Mianowicie, po całkowitym rozładowaniu się baterii jej poziom pokazywany jest jako: -1%. Teraz już wiem, że nie trzeba się przejmować, jak jest 0%, bo jeszcze trochę pogra. Wyłączy się dopiero na ujemnych wartościach
profiler
Member
Utworzony: 2010.05.28 12:32
Wysłany przez: AcmonWysłany przez: profilerA czy jest wśród nich również poprawka automatycznego odtwarzania utworu po włączeniu urządzenia, jeśli jest podłączona karta pamięci?
Niestety nie będzie można tego wprowadzić, ponieważ obsługa czytnika kart realizowana jest przez oddzielny moduł podlegający każdorazowo indeksacji przez co nie można wznowić odtwarzania. Nie da się tego zmodyfikować ze względu na ograniczenia SDK.
No to jest bardzo smutne.... Jak rozumiem problem w tym, że indeks może się zmienić przy każdym włączeniu urządzenia. A gdyby przyjąć, że jednak się nie zmienił? Można by wtedy zaryzykować, że w przypadku zmiany zawartości karty będzie odtwarzany inny utwór niż powinien, natomiast jeśli na karcie nic się nie zmieniało (to jednak większość przypadków użycia!) to wszystko będzie ok.
Druga opcja to taka, żeby wznawiać odtwarzanie tylko, jeśli ostatni utwór był odtwarzany z pamięci wbudowanej - bez względu na to, czy karta jest obecna czy nie. Rozwiązanie połowiczne, ale zawsze coś...
roobert27
Member
Utworzony: 2010.05.28 19:04 Zmieniony: 2010.05.31 09:25
Wczoraj kupiłem PENTAGRAM Vanquisch VOLT P5103, pobawiłem się nim troszkę , bateria się rozładowała chciałem naładować ładowarka ale stwierdziłem że zrobię dwa w jednym podczesz ładowania dorzucę sobie utworów mp3. Podłączyłem MP3ke pod kompa, komp MP3ke wyszukał następnie powiadomił mnie że musi się wyłączyć aby zainstalować znalezione nowe urządzenie. Uruchomił się komp na nowo, wyświetlacz wciąż świecił że bateria się ładuje, następnie auto-odtwarzanie w komie wyszukało MP3ke no tu zaczęły się małe schody gdy zaznaczałem aby otworzyło mi w fedorach zawartość MP3ki kilkakrotnie wyszukiwało samo i się wyłączało choć przez chwile otwierało się okno z folderami i utworami mp3, ale udało się dorzuciłem do 20 gratisowych utworów jeszcze 30, zamknąłem okno w kompie od MP3ki i chciałem zobaczyć jak idzie ładowanie a tu nic się nie świeci przyciskałem przycisk od startu a tu nic a ni trzymając go krótko ani długo, wątpię aby tak szybko bateria się naładowała, na wyświetlaczy nie widzę postępów ładowania ponieważ nie wiem jak włączyć, i nigdzie nie ma ile mniej więcej eis ładuje MP3ke, czy ktoś może pomóc??
[Acmon] Temat dotyczy innych spraw. W przypadku nie poruszanego problemu załóż oddzielny wątek.
stenko
Member
Utworzony: 2010.05.28 23:32 Zmieniony: 2010.05.28 23:37
Czy można w jakiś sposób zmienić funkcję przełączenia utworu wstecz lub w przód tak aby przy wygaszonym wyświetlaczu nie trzeba było 2x naciskać przycisku ? ( Pierwszy raz budzimy wyświetlacz, drugi raz przeskakujemy wstecz lub w przód).
Pozdrawiam