Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »

Vanquish VOLT P 5103 - sugestie dotyczące aktualizacji firmware'u

Utworzony: 2010.05.31 09:25

Nie ma takiej możliwości.

Utworzony: 2010.06.01 00:10 Zmieniony: 2010.06.01 00:16

Acmon, co z pozostałymi zmianami nad którymi się zastanawiacie, zwłaszcza z tym segregowaniem plików?

Utworzony: 2010.06.01 09:14 Zmieniony: 2010.06.01 09:34

Męcze przez cały czas osoby za to odpowiedzialne.

Utworzony: 2010.06.01 20:38 Zmieniony: 2010.06.02 08:37

Acmon:
Męcze przez cały czas osoby za to odpowiedzialne.

To i ja pomęczę Ciebie. Może to chociaż ciut przyspieszy?.. :wink:
< męczenie_Acmona >

Utworzony: 2010.06.02 17:49 Zmieniony: 2010.06.03 11:20

Mam pytanie. Acmon, czy mógłbyś poprosić kogoś odpowiedzialnego za oprogramowanie, aby dodał zegarek do ekranu odtwarzania muzyki np. pod ikonkę baterii (tak jak jest w vedia a10 - mp3 oparta na tym samym chipsecie) ? Tak jak na tym vedia a10 obrazku (centralnie na górze jest godzina) .
edit: Aha i jeszcze zauważyłem, że nie odtwarza plików flac - kwadracik ze znakiem zapytania :( (Soft najnowszy - 5.375 loud)

Utworzony: 2010.06.07 12:36 Zmieniony: 2010.06.07 22:09

1. Co z tym loudem
2. trzeba dodać opcję dodaj do ulubionych lecącą nutę (może być nawet w ustawieniach)
3. trzeba dodać opcję usuń lecącą nutę (może być nawet w ustawieniach)

Jeszcze parę pytanek- czy najnowsze wersje loud i normal niczym się nie różnią?, bo głośność transmitera ta sama, a mam wrażenie że basik jest delikatnie mocniejszy na loud, czy to złudzenie, nie mam dwóch takich odtwarzaczy więc nie sprawdzę:( mimo wszystko brakuje mi tej większej głośności i mówiłeś że jest możliwość wzmocnienia basu w transmiterze tylko nie robicie tego ze względu na szumy, może niech pozwolą nam ocenić czy te szumy nam przeszkadzają bardziej niż brak basu??

Nie można by dać regulacji w ustawieniach, bezpośrednio w odtwarzaczu Basu, sopranu oraz głośności transmitera?? Bo jak można to od razu trzeba to zrobić, każdy dostosuje odtwarzacz do swoich potrzeb i nie będzie problemu, nawet jeżeli regulacja miała by polegać na: duże, małe

Opcja wzmocnienia odbiornika radiowego by się przydała, skracała by czas pracy na baterii, ale czasem bardziej potrzebna niż oszczędność baterii.

Sorry za wyczerpujące pytania ale mam wielką nadzieję że postarasz się na nie odpowiedzieć z wcześniejszym zapoznaniem się z problemem Acmon;)

Utworzony: 2010.06.07 22:31

czarny: nie pisz, że trzeba dodać, tylko proszę o dodanie, bo nas przestaną lubić, a szkoda by było :wink: My tu tak naprawdę po prośbie przyszliśmy :smile:
Moim zdaniem z nadawaniem FM jest OK. Nawet w aucie. Na czym wy odbieracie, że wam to kiepsko gra? Regulacja głośności przecież jest, ja jeśli korzystam z transmitera daję głośność na max 30. Tylko zamiast słuchawek podłączam 1-metrowy kabel audio.
Nie podejrzewam, żeby ekipa Pentagrama zrobiła cokolwiek z barwą dźwięku przy nadawaniu, bo akustycznie by wyszła z tego wielka kiszka pasztetowa. Modulacja FM ma swoje prawa i cała "mądrość" brzmienia powinna być po stronie odbiornika. To naprawdę TYLKO radio :bigsmile:
Będąc natomiast konsekwentnym w uporze kontynuuję < męczenie_Acmona > w kwestii sortowania. Powiem tak: mnie mój skrypt zajął coś ponad pół godziny, z czego pierwsze 15 minut szukałem sprawnej metody omijającej kopiowanie. Czy naprawdę zrobienie sortowania po nazwie pliku to taki problem?...
Proszę... < piwo >

Utworzony: 2010.06.08 09:14

Wysłany przez: paveldCzy naprawdę zrobienie sortowania po nazwie pliku to taki problem?...

Ciężko powiedzieć ja tego nie robię, pewnie też sam bym to zrobił z zapasem w 45min ;) ale mi tego nie wolno. Jak tylko coś dostanę dam znać.

Wysłany przez: czarnyNie można by dać regulacji w ustawieniach, bezpośrednio w odtwarzaczu Basu, sopranu oraz głośności transmitera?? Bo jak można to od razu trzeba to zrobić, każdy dostosuje odtwarzacz do swoich potrzeb i nie będzie problemu, nawet jeżeli regulacja miała by polegać na: duże, małe

Uwierz mi, że też bym tak wolał.

Wysłany przez: czarnyOpcja wzmocnienia odbiornika radiowego by się przydała, skracała by czas pracy na baterii, ale czasem bardziej potrzebna niż oszczędność baterii.

Główny nacisk przy ustawieniach parametrów stawiany jest na czas pracy odtwarzacza. To on determinuje pewne wartości progowe.

Utworzony: 2010.06.08 17:17

Wysłany przez: AcmonGłówny nacisk przy ustawieniach parametrów stawiany jest na czas pracy odtwarzacza. To on determinuje pewne wartości progowe.

OK jasne zgadzam się, ale można dodać możliwość wyboru w ustawieniach, przecież da się to zrobić, już dużo wcześniej ktoś o tym wspominał, aby dać możliwość wyboru. Kiedy jesteś w bezruchu jeszcze jakoś jest, ale gdy jadę autobusem to szkoda gadać, nie używam często radia, ale czasem chcę posłuchać wiadomości, posłuchać czegoś innego, no i volt daje mi możliwość odskoczni w postaci radia i chcę go posłuchać bez tak okropnych zakłóceń. Jest taka opcja błagam wprowadzcie ją niech po restarcie ustawia się na domyślne ustawienie, ale niech znajdzie się ta opcja w nowym fw. Drugi problem w radiu jest taki, że zawsze pisze stereo pomimo że też włącza się mono, ale to nie jest tak ważne jak poprzednie.
Paveld dzięki za upomnienie, ale nie wiesz jak bardzo zależy mi na tych rzeczach, używam tej empetrójki codziennie, mam 8gb, i np leci mi jakaś nuta, chcę ją usunąć, to wcześniej musiałbym wiedzieć gdzie ona może się znajdować i to samo z dodawaniem do ulubionych, te opcje powinny się znaleźć już w pierwszym fw, są to standardowe opcje mp-trójki sortowanie również. Poza tym jak coś da się zrobić, niewielkim kosztem, to czemu to nie jest robione? czemu pewne opcje są ukryte, jak np zmiana mocy odbiornika? te pytania zostawiam wam:/

Utworzony: 2010.06.15 00:59

Widzę, że zapomniano już o jakichkolwiek poprawkach w sofcie Volta, a juz o sortowaniu nie wspomnę, bo chyba nie ma po co....

Utworzony: 2010.06.15 09:20

Witam. W poprzednich postach przewinęła się informacja, że nie można tworzyć własnych playlist. Jak dla mnie jest to największa wada odtwarzacza. Ciekawi mnie też folder "Playlists", który jest od samego początku.
Czy jest już może jakas możliwość tworzenia własnych playlist ?
jeśli nie to czy jest szansa, że zostanie to dodane w nowym sofcie ?
Dziękuję i pozdrawiam. mru

Utworzony: 2010.06.15 09:40

Wysłany przez: iliaWidzę, że zapomniano już o jakichkolwiek poprawkach w sofcie Volta

Nie zapomniano.

Wysłany przez: mr.uCzy jest już może jakas możliwość tworzenia własnych playlist ?

Nie ma takiej możliwości.

Utworzony: 2010.06.16 12:08

To w takim razie po co jest ten katalog Playlists? Z samej nazwy widać, że ma on przechowywać KILKA PLAYLIST (Playlists), a nie jedną albo nawet wcale, bo tu przecież mamy tylko katalog Ulubione. Więc pewnie jest on tylko tak dla jajec;)

Utworzony: 2010.06.16 22:09 Zmieniony: 2010.06.16 22:09

Wysłany przez: Acmon Nie zapomniano.

:bigsmile: To ja na razie daruję Ci < męczenie Acmona > :wink: A programistom życzę czasu i powodzenia!

Utworzony: 2010.06.17 08:47

Witam.
Już wiem, jak to jest z automatycznym wyłączaniem przy braku aktywności użytkownika.
1. działa poprawnie przy korzystaniu ze słuchawek, tzn. włączam pauzę i po określonym czasie (np. 5 min.) volt sam się wyłącza.
2. jeśli mam włączony transmiter to funkcja auto wyłączenia nie chce w ogóle działać. pauzuję piosenkę, wychodzę z samochodu. wracam po pół godzinie i volt nadal jest włączony :( ciekawe ile baterii zjadło przez ten czas.

Sprawa druga. Czy można by jakoś regulować moc transmitera. Teraz strasznie skraca czas baterii, co w przypadku długich tras jest dość istotne.

Również dołączam się do pytania o playlisty i pomysłu, żeby z poziomu ekranu odtwarzania można było dodać aktualnie grany utwór do ulubionych albo go skasować. teraz trzeba najpierw ręcznie wyszukać piosenkę w odpowiednim katalogu, a potem skasować, co w przypadku bardzo rozbudowanej struktury katalogów jest uciążliwe.

Utworzony: 2010.06.17 14:05

1. Dodana opcja wyświetlania większej liczby tagów.
2. Poprawiona opcja nagrywania "Dyktafon -> tryb -> aktywacja głosem'

Wersja 5.384 Normal
http://download.pentagram.eu/pl/sterowniki/multimedia/pentagram/mp3/Vanquish_VOLT_firmware_v5384_normal.zip

Wersja 5.385 Loud
http://download.pentagram.eu/pl/sterowniki/multimedia/pentagram/mp3/Vanquish_VOLT_firmware_v5385_loud.zip

Reszta tak jak napisałem poniżej - nie zapomniano, jak tylko dostanę wrzucę.

Wysłany przez: Acmon
Wysłany przez: iliaWidzę, że zapomniano już o jakichkolwiek poprawkach w sofcie Volta

Nie zapomniano.

Odnośnie playlist i regulacja mocy nadajnika nie ma możliwości na ich wprowadzenie.

Utworzony: 2010.06.17 15:55

Mi chodziło o czułość odbiornika FM, a nie nadajnika!!!:angry:

Utworzony: 2010.06.17 16:03 Zmieniony: 2010.06.17 16:09

Wysłany przez: GeorgeSprawa druga. Czy można by jakoś regulować moc transmitera.

Mi o odp dla @George, poprawię się i będę cytował na przyszłość aby była jasność co i jak.

Edycja. Regulacja odbiornika też nie jest możliwa, urządzenie jak każde ma swoje ograniczenia.

Utworzony: 2010.06.18 22:07

Szkoda, że nie można zwiększyć "mocy", albo jakości transmitera FM. Kupiłem ten sprzęt właśnie dla tej funkcji. Rozumiem, że nie jest to typowe urządzenie typu TRANSMITER FM, ale uważam, że jest to jego szczególna funkcjonalność, której inne mp3 nie mają. Uważam, że użytkownik powinien mieć wybór pomiędzy czasem działania urządzenia w wyborem jakości/mocy transmitera. U siebie nie narzekam na słaby bass (bo mam odpowiednie nagłośnienie w którym mogę sobie podbić basy, co prawda nie jest to co bass w zwykłym radiu, ale lepiej taki jak płaski dźwięk), ale mam małe zastrzeżenia co do jakości, mogła by być lepsza (nawet kosztem krótszej żywotności baterii - w moim przypadku). Czasem ma też jakieś błędy (jakieś stukanie, brzęczenie ) przy transmitowaniu dźwięku, ale nie występuje to często i wystarcza wyłączyć i włączyć mp3. Podsumowując: Fajnie by było, gdyby programiści popracowali trochę nad transmiterem (oczywiście na tyle na ile sprzęt pozwala) gdyż jest to ogromy atut tego odtwarzacza, bateria naprawdę bardzo długo trzyma (chociaż jak bym miał wybierać pomiędzy jakością a żywotnością to wybrał bym jakość), no i małe rozmiary. Można by stworzyć 2 wersje oprogramowania (postawioną na jakość albo na długość trzymania), albo dodać odpowiednie opcje.

Z niecierpliwością czekam na nową wersję oprogramowania, czy wiadomo kiedy może się pojawić ?

Utworzony: 2010.06.19 19:48 Zmieniony: 2010.06.19 19:48

Może się czepiam. Poziom naładowania baterii podczas odtwarzania (prawy, górny róg) wskazanie pełna a w ustawieniach, bateria 76%.
Już mi się nie chce zmieniać softu. Ale mam wrażenie iż na starszym sofcie. Tym bez spapranego transmitera dźwięk na słuchawkach był lepszy. Czyli coraz gorzej.
A i oczywiście Pentagram nadal twierdzi, że na transmiterze żadnych terkotów i innych "efektów" u nich nie ma.

Utworzony: 2010.06.20 00:56

Popieram kolegę, faktycznie u mnie też występuje ten problem, że inny stan jest na głównym wyświetlaczu a inny w ustawieniach, co do dźwięku to zauważyłem, że jak jest jakiś głośniejszy dźwięk to wycisza trochę muzykę - wszystkie opcje które mogłyby to powodować są wyłączone.

Utworzony: 2010.06.20 12:17

Wgrałem soft volt_5_364_loud. Teraz da się przynajmniej słuchać.

Utworzony: 2010.06.20 23:45

O! Na 5.385 wreszcie odtwarza FLAC :)

Utworzony: 2010.06.21 00:27

Ciekawe. U mnie robi to od początku. A na pewno na sofcie 5.364loud.

Utworzony: 2010.06.21 07:21

Z kolei ja nie zauważyłem żadnych mankamentów typu zła jakość. U mnie gra znakomicie :)

Utworzony: 2010.06.21 17:53 Zmieniony: 2010.06.21 20:00

Przydało by się więcej opinii.
Jakiego softu używasz normal czy loud ?

Utworzony: 2010.06.21 22:57

5.385 loud

Utworzony: 2010.06.22 10:54

Wysłany przez: krisss117Fajnie by było, gdyby programiści popracowali trochę nad transmiterem

Nie jest to wykluczone bo temat jest jeszcze otwarty i nie zakończony.

Wysłany przez: krisss117Można by stworzyć 2 wersje oprogramowania (postawioną na jakość albo na długość trzymania), albo dodać odpowiednie opcje.

Główny nacisk zostało położony na wypośrodkowanie takich parametrów jak jakość, żywotność i ustawienie ich w najbardziej optymalny sposób.

Wysłany przez: grzegorz75Poziom naładowania baterii podczas odtwarzania (prawy, górny róg) wskazanie pełna a w ustawieniach, bateria 76%.

Masz rację - występują różnice, dokładniejszy pomiar pokazywany jest w 'Ustawienia' -> 'Bateria'

Wysłany przez: grzegorz75A i oczywiście Pentagram nadal twierdzi, że na transmiterze żadnych terkotów i innych "efektów" u nich nie ma.

Nikt nic nie twierdzi. Tak jak pisałem temat transmitera nie jest zamknięty. Cały czas jest sprawa jest otwarta i weryfikowana z tym co piszesz.

Utworzony: 2010.06.22 15:25 Zmieniony: 2010.06.22 15:26

Wysłany przez: grzegorz75Poziom naładowania baterii podczas odtwarzania (prawy, górny róg) wskazanie pełna a w ustawieniach, bateria 76%.

Masz rację - występują różnice, dokładniejszy pomiar pokazywany jest w 'Ustawienia' -> 'Bateria'

Czy coś z tym będzie zrobione, czy po prostu wiecie, że taki problem występuje i już? O wiele wygodniej jest spojrzeć na główny ekran a nie grzebać się po menu.

[...]Tak jak pisałem temat transmitera nie jest zamknięty. Cały czas jest sprawa jest otwarta i weryfikowana z tym co piszesz.

Terkoty są jak najbardziej. Z moich obserwacji wynika, że transmiter najlepiej działa w temperaturze 17-21 stopni. Jak tylko jest trochę zimniej/cieplej to zaczynają się problemy (terkotanie). Czas pojawiania się terkotów jest różny: od 5 minut do ponad godziny od włączenia.

Utworzony: 2010.06.23 13:09 Zmieniony: 2010.06.23 13:18

Wysłany przez: GeorgeCzy coś z tym będzie zrobione, czy po prostu wiecie, że taki problem występuje i już? O wiele wygodniej jest spojrzeć na główny ekran a nie grzebać się po menu.

Rozumiem, priorytetowo są ważniejsze rzeczy niż sprawa tego wskaźnika, dlatego może to zostać zmienione w następnych aktualizacjach. Na pewno będę o to męczył.

Wysłany przez: GeorgeJak tylko jest trochę zimniej/cieplej to zaczynają się problemy (terkotanie). Czas pojawiania się terkotów jest różny: od 5 minut do ponad godziny od włączenia.

Cały czas nie mam informacji w tym temacie, ale sprawa nie została zakończona i czekam na odzew PM w tej sprawie.

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie uwagi. Staramy się usprawniać te urządzenie, mimo że nie zawsze wszystko da się zmienić i wprowadzić (różne przyczyny i ograniczenia).