Kategoria: Nawigacja GPS »

AutoMapa Traffic

Utworzony: 2009.12.12 14:02 Zmieniony: 2010.03.12 14:10

Mam pytanie czy jakieś urządzenie do nawigacji z rodziny Pentagram będzie w przyszłości w stanie obsłużyć system AutoMapa Traffic tak aby możliwa był wymiana danych z serwerami zbierającymi i udostępniającymi dane o natężeniach ruchu (danych pobieranych w trybie on-line).

Utworzony: 2010.02.03 15:01

Na pytanie z 12 grudnia nikt nie odpowiedzial. Mam identyczne pytanie. Czy Pentagram przewiduje korzystanie z Traffica Automapy tak jak zrobil to NavRoad w modelach 560BF oraz 460BT?

Utworzony: 2010.02.03 15:26

Na chwilę obecną nie.

Utworzony: 2010.04.22 20:52 Zmieniony: 2010.04.22 20:55

Tylko, że z tego co wiem to obsługa AM Traffic w nawigacjach Navroad sprowadza się do tego, że trzeba sparować połączenie przez BT pomiędzy nawigacją, a telefonem komórkowym, który z kolei łączy się z Internetem.
Takie informacje uzyskałem z supportu AM i przy okazji dowiedziałem się, że obsługa Traffic w Navroad działa cyt. "średnio".
Pytanie brzmi, czy komuś udało się dokonać takiej sztuki na Nomadzie?
Odpowiedź na to pytanie jest dla mnie ważna, gdyż stoję przed wyborem jaką nawigację kupić.

Btw.
Witam wszystkich na forum.

Utworzony: 2010.04.25 13:20

Witam, również rozważam zakup nomada i tak się zastanawiałem czy obsługa AM Traffic ruszyłaby przy podłączeniu telefony po usb...

Utworzony: 2010.04.28 21:37

Za kilka dni kolega zamierzać nabyć Nomada GT 5220 (z moją pomocą)
Przymierza się od dłuższego czasu i chyba przyszedł czas na finał.
Tak, czy inaczej o ile będę miał ten sprzęt w ręku nie omieszkam się spróbować użyć AM Traffic.
Po testach dam znać, co i jak.

Utworzony: 2010.04.29 09:01

A nie jest do tego potrzebny jakiś profil komunikacji dla bluetooth tak jak przy zwykłych bluetoothach?

Utworzony: 2010.04.29 18:05

Z tego, co się dowiedziałem w rozmowie z konsultantem infolinii AM to w zasadzie każda nawigacja, która umożliwia połączenie z Internetem za pomocą BT i telefonu komórkowego obsługuje AM Traffic.
Co ciekawe zdaniem konsultanta rekomendowane do Traffic nawigacje Navroad radzą sobie z tym średnio.
Na pewno ktoś z użytkowników forum, który ma Nomada mógłby spróbować.

Utworzony: 2010.04.30 09:43

<blockquote><cite>Wysłany przez: reneyvan</cite>umożliwia połączenie z Internetem za pomocą BT i telefonu komórkowego</blockquote>

Mi się wydaje że sam bluetooth musi posiadać odpowiedni profil, ale też jestem ciekaw. Ciekawe jak często AM aktualizuje te dane i z jakiego obszaru bo jeśli to tylko dane na postawie statystyk to tak naprawdę AMT byłby zbędny wystarczyło to zaszyć w urządzeniu i co pewien czas robić aktualizację jak z Miplo.

Utworzony: 2010.05.01 13:58

Osobiście nie korzystałem z AMT on - line.
Offline obsługuje to każda nawigacja tylko, że prognozuje możliwość wystąpienia korka na podstawie uprzednio pobranych danych statystycznych.
Z tego, co przekazał mi kolega, który ma AM na telefonie HTC to AMT nie jest doskonała.
On - line przy przejeździe przez Warszawę pobrała mu 7 - 8 MB danych.
Dane te jednak były mało aktualne.
Np. co do jednego korka dane dotyczyły sytuacji sprzed 24 h.
Krótko mówiąc przydatne, gdy ktoś często jeździ w dużych miastach w korkach.

Utworzony: 2010.05.04 11:03 Zmieniony: 2010.05.04 11:09

Przydatne na pewno, szkoda że brakuje w Polsce rozwiniętego TMC, może to się zmieni i jest jakieś światełko w tunelu http://www.destiatraffic.pl/site/index.php?os=100&lan=pl

W Polsce, usługi oparte na technologii TMC będą wprowadzane etapami. W pierwszej kolejności - od maja 2010 roku - zostaną uruchomione informacje o ruchu drogowym, takie jak roboty drogowe, wypadki oraz nietypowe utrudnienia. W miesiącach jesiennych zostanie udostępniona także podstawowa usługa monitoringu ruchu drogowego. Aplikacją, która będzie mieć swoją premierę na przełomie roku, będzie alert pogodowy, informujący kierowców o zmianach warunków meteorologicznych, jakich należy spodziewać się na trasie.

Utworzony: 2010.05.04 21:58

Ja akurat użyłem AMT na nawigacji Navroad NR 560BF.
Działa bez zarzutu, po sparowaniu nawigacji z komórką i połączeniu za jej pośrednictwem z Internetem (połączenie DUN).
Sądzę, z Pentagram też nie powinien mieć z tym problemów.