Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »

Problem z kolejnoscia utworow [VOLT 5103]

Utworzony: 2009.12.13 18:19

Witam,
Mam problem z kolejnoscia utworow odtwarzanych w albumie. Wyglada na to, ze odtwarza utwory nieparzyste w kolejnosci rosnacej, a potem w malejace parzyste ... (a na koncu utwor pierwszy) czyli np:
003
005
007
006
004
002
001
Da sie z tym cos zrobic ??? HELP.

Utworzony: 2009.12.15 15:31 Zmieniony: 2009.12.15 15:33

przed wgraniem plików do urządzenia->
odpal total commandera. zaznacz wszystkie pliki które chcesz wrzucić do volta, wciskasz CTRL+M (uruchomi się okno od masowej zmiany nazw plików) i pozmieniaj nazwy na coś innego :) obejście problemu niezbyt eleganckie, ale może pomocne.

Utworzony: 2009.12.16 18:53

No nie zupelnie to zalatwia problem. Te nazwy podalem przykladowo, ale dokladnie tak samo sie zachowuje przy wrzucaniu albumow muzycznych. Czyli odtwarza:
03. tytul 3
05. tytul 5
07. tytul 7
06. tytul 6
04. tytul 4
02. tytul 2
01. tytul 1
To troche bez sensu, zebym przy kazdym albumie musial pozmieniac numery, zeby posluchac piosenek we wlasciwej kolejnosci :( W ogole ktos ma podobny problem z tym odtwarzaczem, czy u Was jest wszystko ok ? Bo moze tylko w moim egzemplarzu problem wystepuje i powinienem reklamowac ?

Utworzony: 2009.12.16 22:14

Po malym sledztwie okazalo sie, ze zla kolejnosc jest kiedy wybieram opcje "odtwarzaj albumy". Kiedy biore "wszystkie utwory" kolejnosc jest OK. Uwazam, ze jest to blad.

Utworzony: 2009.12.17 13:28

czyli do tematu o prośbach poprawy softu :)

Utworzony: 2010.01.15 13:04

U mnie jest dokładnie tak samo.

Żałuję, że wcześniej nie trafiłem na to forum - nie kupiłbym tego odtwarzacza z pewnością.

Utworzony: 2010.01.15 14:14

A mi się podoba i jestem zadowolony, jeżeli jeszcze pojawią się poprawki, o których wspominali inni (w wątku o poprawkach softu) to będzie to na pewno miły plus.

Utworzony: 2010.01.15 15:26 Zmieniony: 2010.01.15 15:40

kupiłem ten odtwarzacz głównie po to, żeby słuchac książek w samochodzie (jako jedyny miał wbudowany transmiter). a on miesza mi rozdziały w ksiązkach i kiepsko przekazuje sygnał do radia (że nie wspomnę o konieczności włączania transmitera za każdym razem, kiedy uruchamiam odtwarzacz).

trudno być zadowolonym chyba...

Utworzony: 2010.01.19 10:08

mam wrażenie, że znalazłem na to sposób. wygląda na to, że Volt nie korzysta z nazwy pliku, tylko z id tag'ów do sortowania i ustalania kolejności odtwarzania. wszystkie pliki "wrzucane" do odtwarzacza muszą mieć poprawnie wypełnione tagi - zwłaszcza określające numer utworu w zestawie i liczbę utworów. da się to zrobić dowolnym edytorem id tagów, albo np. w iTunes (polecenie Get Info, potem edycja ręczna).

Utworzony: 2010.10.31 12:42

Witam nawiązując do tematu zmuszenia odtwarzacza do poprawnego sortowania np. audiobooków
testuję różne ustawienia tagów z mizernym skutkiem, jedyna 100% metoda na zapewnienie odpowiedniej kolejności jaką udało mi się ustalić to kolejność wgrywania utworów do urządzenia. Windows kopiując katalog nie nie przenosi plików w kolejności alfabetycznej, nie udało mi się ustalić jakie są kryteria doboru kolejności :/ . Ale jest na to rada, mianowicie kopiując pliki przy pomocy np Total Comandera można uzyskać pożądaną kolejność, sztuczka polega na utworzeniu katalogu w pamięci urządzenia zaznaczeniu posortowanych alfabetycznie plików w TC i skopiowanie ich do katalogu docelowego. działa za każdym razem w 100%. Rozwiązanie może niezbyt wygodne ale skuteczne.
Jeśli ktoś odkryje na jaki standard (ISO i wersję) tagów reagują pentagramy będę wdzięczny za info, bo jak do tej pory mój Volt zawzięcie ignoruje wszelkie manipulacje przy tagach i nazwach plików nawet ręczne nadanie dat utworzenia i modyfikacji plików nie daje oczekiwanego rezultatu.
Pozdrawiam. V.

Utworzony: 2010.11.03 11:37

Zrób w ten sposób pliki ustaw wg. daty utworzenia, dodaj Tag z nazwą albumu - skopiuj na odtwarzacz w tej kolejności 1/2/3 i potem drugi raz np. w różnej 2/5/6 (przy kopiowaniu zmienia się też data utworzenia/modyfikacji) potem wejdź w Music i nie wybieraj folder tylko Album i zobacz jak masz ustawione.