Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »
VOLT: Problem z transmiterem
epsonix
Member
Utworzony: 2010.11.03 15:30 Zmieniony: 2010.11.03 15:34
dla innych cierpiących na problemy terkotania w transmitterze. blisko rok temu kupilem tego Volta (8GB), od tego czasu leży w szufladzie - był kupiony dla funkcji transmittera FM - chiałem korzystać dalej z radia oryginalnego w samochodzie, a to ma tylko CD/FM. zmiany firmware to ściema, problem najwyraźniej jest z samym sprzętem i z tego co czytałem w innych wątkach masa ludzi ma ten problem.
Na wiosnę kupiłem sobie symulator zmieniarki XCarLink na karty SDHC i dawno zapomniałem o Volcie (choć sam symulator też ma swoje problemy, ale to nie temat na ten wątek). Volta trzeba jeszcze zwrócić zanim skończy się gwarancja- 200zł piechotą nie chodzi, tylko panoszy się po szufladzie i przeszkadza. Polecam innym zrobić to samo - generalnie niedopracowany produkt - widać pentagram zbyt szybko chciał wejść na rynek - a nie wszystko można poprawić nowym firmwarem po paru miesiącach od zgarnięcia kasy. bardzo zawiodłem się na tej firmie - pretenduje do miana produktów przynajmniej średniej jakości, a widać momentami porażka jak nie wiem. zresztą wystarczy spojżeć na dołączone słuchawki do Volta.
Na wiosnę kupiłem sobie symulator zmieniarki XCarLink na karty SDHC i dawno zapomniałem o Volcie (choć sam symulator też ma swoje problemy, ale to nie temat na ten wątek). Volta trzeba jeszcze zwrócić zanim skończy się gwarancja- 200zł piechotą nie chodzi, tylko panoszy się po szufladzie i przeszkadza. Polecam innym zrobić to samo - generalnie niedopracowany produkt - widać pentagram zbyt szybko chciał wejść na rynek - a nie wszystko można poprawić nowym firmwarem po paru miesiącach od zgarnięcia kasy. bardzo zawiodłem się na tej firmie - pretenduje do miana produktów przynajmniej średniej jakości, a widać momentami porażka jak nie wiem. zresztą wystarczy spojżeć na dołączone słuchawki do Volta.
mare
Member
Utworzony: 2011.04.15 12:37
Mam ten sam problem - stwierdziłem, że terkotanie wynika z "uciekania" częstotliwości, tzn. z czasem częstotliwość sukcesywnie spada względem tej nastawionej w transmiterze.
Doraźnie można sobie radzić tak:
a. zatrzymać (OFF) i włączyć ponownie (ON) funkcję transmitera
b. "gonić" radiem, czyli jak zaczyna buczeć - zmniejszać trochę (np. o 0,05MHz) nastawioną w radiu częstotliwość - w ten sposób od biedy można słuchać dosyć długo
Czy ktoś rozwiązał ten problem skutecznie sam, albo we współpracy z serwisem?
Czy jest to wada egzemplarza, czy wszystkie tak mają i wymiana nie pomoże?
Doraźnie można sobie radzić tak:
a. zatrzymać (OFF) i włączyć ponownie (ON) funkcję transmitera
b. "gonić" radiem, czyli jak zaczyna buczeć - zmniejszać trochę (np. o 0,05MHz) nastawioną w radiu częstotliwość - w ten sposób od biedy można słuchać dosyć długo
Czy ktoś rozwiązał ten problem skutecznie sam, albo we współpracy z serwisem?
Czy jest to wada egzemplarza, czy wszystkie tak mają i wymiana nie pomoże?
andi190
Member
Utworzony: 2011.12.04 18:30
Kochani,
Szukałem jakiś czas innego odtwarzacza Mp3, bo niedawno po 3 latach korzystania z VEdia A10, jestem w potrzebie poszukania czegoś nowego.
Po prostu parę dni temu odtwarzacz przestał pokazywać ekran, chociaż moge dalej przez komputer, wgrywać pliki.
Odtwarzacz jesli chodzi o transmitter był super, w radiu w aucie spokojnie dzialal na 0,5 metra, gdzie wkladalem do przedniej konsoli, koło lewarka, działał bardzo czysciutko.
Bateria dzialala około 15 godzin, a moze nawet mniej.
Ale generalnie byłem bardzo zadowolony. nie chce go naprawiac pewnie sie nie bedzie oplacac.
czytajac ta cala historie, moge z czystym sumienniem polecic ten sprzet, chociaz jestem zaskoczony bo cztajac o volcie, byla mowa o 70 godzinach baterii, i fm trasmiter, wiec sobie mysle moze sprobuje pentagrama.
Ale chyba dochodze do wniosku ze odtworze chyba stary sprzet.
ciekaw jestem Waszej dalszej opinii, jak poradziliscie sobie z problemem transmitera fm.
pozdrawiam
Andy
Szukałem jakiś czas innego odtwarzacza Mp3, bo niedawno po 3 latach korzystania z VEdia A10, jestem w potrzebie poszukania czegoś nowego.
Po prostu parę dni temu odtwarzacz przestał pokazywać ekran, chociaż moge dalej przez komputer, wgrywać pliki.
Odtwarzacz jesli chodzi o transmitter był super, w radiu w aucie spokojnie dzialal na 0,5 metra, gdzie wkladalem do przedniej konsoli, koło lewarka, działał bardzo czysciutko.
Bateria dzialala około 15 godzin, a moze nawet mniej.
Ale generalnie byłem bardzo zadowolony. nie chce go naprawiac pewnie sie nie bedzie oplacac.
czytajac ta cala historie, moge z czystym sumienniem polecic ten sprzet, chociaz jestem zaskoczony bo cztajac o volcie, byla mowa o 70 godzinach baterii, i fm trasmiter, wiec sobie mysle moze sprobuje pentagrama.
Ale chyba dochodze do wniosku ze odtworze chyba stary sprzet.
ciekaw jestem Waszej dalszej opinii, jak poradziliscie sobie z problemem transmitera fm.
pozdrawiam
Andy
balibali
Member
Utworzony: 2011.12.05 10:16
Co do volta to bym się wstrzymał, bo ma być ponoć jego następca, ale to w styczniu ma być.
andi190
Member
Utworzony: 2011.12.18 15:27
WItam,
1/Czy problem tranmitera jest już rozwiazany i mozna bezproblemowo, laczyc sie na przyklad w aucie.
Mialem Vedia 10, nie musiałem miec kabla jako anteny tranmitera fm/
2/Czy Volt musi miec, czy bedzie nadawał
3. Zastanawiam, sie co jeszcze ekstra Volt ma czego konkurencji nie maja.
Jest na przyklad podobny odtwarzac Mp3 z OMNA,
http://www.mp3mp4.pl...t.php?idprod=68
i chce miec pewnosc ze wybierajc Volta, dostaje maksimym wartosci.
Prosba o komentarze.
Dziekuje
Andy
1/Czy problem tranmitera jest już rozwiazany i mozna bezproblemowo, laczyc sie na przyklad w aucie.
2/Czy Volt musi miec, czy bedzie nadawał
3. Zastanawiam, sie co jeszcze ekstra Volt ma czego konkurencji nie maja.
Jest na przyklad podobny odtwarzac Mp3 z OMNA,
http://www.mp3mp4.pl...t.php?idprod=68
i chce miec pewnosc ze wybierajc Volta, dostaje maksimym wartosci.
Prosba o komentarze.
Dziekuje
Andy
wanzel_morda
Member
Utworzony: 2011.12.19 10:45
Wysłany przez: andi1901/Czy problem tranmitera jest już rozwiazany i mozna bezproblemowo, laczyc sie na przyklad w aucie.
Zależy od instalacji radiowej, może się udać że jak położysz blisko radia to i słuchawki będą zbędne.
Wysłany przez: andi1902/Czy Volt musi miec, czy bedzie nadawał
Za antenę robią słuchawki i mogą być konieczne.
andi190
Member
Utworzony: 2012.02.05 18:57
WItam,
1. Czy ktoś Wie czy bedzie nastepca Volt w styczniu 2012?
2. Ile Wam godzin chodzi bateria na uzywanym transmiterze z Radiem?
3. Czy Wam sie zawiesza ten odtwarzacz?
Mam dylemat czy kupic Volt, czy poczekać, czy zainwestować w ten sam produkt?
Dzieki z gory.
Andi
1. Czy ktoś Wie czy bedzie nastepca Volt w styczniu 2012?
2. Ile Wam godzin chodzi bateria na uzywanym transmiterze z Radiem?
3. Czy Wam sie zawiesza ten odtwarzacz?
Mam dylemat czy kupic Volt, czy poczekać, czy zainwestować w ten sam produkt?
Dzieki z gory.
Andi
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2012.02.06 15:47
Z informacji jakie otrzymałem za ok miesiąc ma się pojawić model Loop, więcej informacji na temat tego modelu ma się pojawić na stronach pentagram za ok tydzień.
andi190
Member
Utworzony: 2012.02.18 11:37
Witam Acmon,
Daj prosze znac kiedy bedzie info o nastepcy VOLTa LOOP, jak pisałeś?
Dziekuje
Andi
Daj prosze znac kiedy bedzie info o nastepcy VOLTa LOOP, jak pisałeś?
Dziekuje
Andi
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2012.02.20 10:23
Dam, ale musi się pojawić oficjalnie na stronie Pentagrama.
andi190
Member
Utworzony: 2012.02.21 10:00
Acmon,
Zrozumiałem, ze na stronie miała się pojawić tydzien temu, mozesz prosze rozpoznać, czy jest to realne w tym tygodniu?
Daj info, prosze.
Dziekuje
Andi
Zrozumiałem, ze na stronie miała się pojawić tydzien temu, mozesz prosze rozpoznać, czy jest to realne w tym tygodniu?
Daj info, prosze.
Dziekuje
Andi
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2012.02.21 10:17 Zmieniony: 2012.02.21 10:25
Pytałem rano Product Manager i jeżeli nie będzie przeszkód za dwa dni ma być udostępniona informacja na stronie (news i specyfikacja), całość jest już gotowa.
http://img.pentagram.pl/?dir=Products%2FMP3_PMP%2FVanquish_LOOP
Proponuję ew. kontynuację tematu już w nowym wątku.
http://img.pentagram.pl/?dir=Products%2FMP3_PMP%2FVanquish_LOOP
Proponuję ew. kontynuację tematu już w nowym wątku.
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2012.02.24 16:23 Zmieniony: 2012.02.24 16:24
Informacja - model LOOP.
http://pentagram.pl/nowosci/nowy_odtwarzacz_mp3_pentagram_loop
http://forum.pentagram.pl/discussion/3925/nowy-odtwarzacz-mp3-pentagram-loop/
http://pentagram.pl/nowosci/nowy_odtwarzacz_mp3_pentagram_loop
http://forum.pentagram.pl/discussion/3925/nowy-odtwarzacz-mp3-pentagram-loop/
Ertew
Member
Utworzony: 2012.02.24 20:13
Zapowiada się ciekawie.
Zdradzisz jakiego typu jest wyświetlacz?
Na stronie jest tylko podane że wyświetlacz kolorowy, nie ma natomiast informacji LCD czy OLED czy może jeszcze inny.
Zdradzisz jakiego typu jest wyświetlacz?
Na stronie jest tylko podane że wyświetlacz kolorowy, nie ma natomiast informacji LCD czy OLED czy może jeszcze inny.
KUBUTECH911
Member
Utworzony: 2012.03.14 20:52
Sluchajcie problem tkwi w tym że VOLT jest slabej jakości. I to wszyscy wiemy. Ale problem z transmiterem jest bvo jest źle dobrany soft do MP3 . Dlatego problemy. POLECAM ze starych słuchawek do usznych odciuąć końcówki ktore wkladacie do uszu i stworzenie tak jakby anteny z nich. I dziala