Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »

VOLT: Problem z transmiterem

Utworzony: 2010.11.03 15:30 Zmieniony: 2010.11.03 15:34

dla innych cierpiących na problemy terkotania w transmitterze. blisko rok temu kupilem tego Volta (8GB), od tego czasu leży w szufladzie - był kupiony dla funkcji transmittera FM - chiałem korzystać dalej z radia oryginalnego w samochodzie, a to ma tylko CD/FM. zmiany firmware to ściema, problem najwyraźniej jest z samym sprzętem i z tego co czytałem w innych wątkach masa ludzi ma ten problem.
Na wiosnę kupiłem sobie symulator zmieniarki XCarLink na karty SDHC i dawno zapomniałem o Volcie (choć sam symulator też ma swoje problemy, ale to nie temat na ten wątek). Volta trzeba jeszcze zwrócić zanim skończy się gwarancja- 200zł piechotą nie chodzi, tylko panoszy się po szufladzie i przeszkadza. Polecam innym zrobić to samo - generalnie niedopracowany produkt - widać pentagram zbyt szybko chciał wejść na rynek - a nie wszystko można poprawić nowym firmwarem po paru miesiącach od zgarnięcia kasy. bardzo zawiodłem się na tej firmie - pretenduje do miana produktów przynajmniej średniej jakości, a widać momentami porażka jak nie wiem. zresztą wystarczy spojżeć na dołączone słuchawki do Volta.

Utworzony: 2011.04.15 12:37

Mam ten sam problem - stwierdziłem, że terkotanie wynika z "uciekania" częstotliwości, tzn. z czasem częstotliwość sukcesywnie spada względem tej nastawionej w transmiterze.

Doraźnie można sobie radzić tak:
a. zatrzymać (OFF) i włączyć ponownie (ON) funkcję transmitera
b. "gonić" radiem, czyli jak zaczyna buczeć - zmniejszać trochę (np. o 0,05MHz) nastawioną w radiu częstotliwość - w ten sposób od biedy można słuchać dosyć długo

Czy ktoś rozwiązał ten problem skutecznie sam, albo we współpracy z serwisem?
Czy jest to wada egzemplarza, czy wszystkie tak mają i wymiana nie pomoże?

Utworzony: 2011.12.04 18:30

Kochani,

Szukałem jakiś czas innego odtwarzacza Mp3, bo niedawno po 3 latach korzystania z VEdia A10, jestem w potrzebie poszukania czegoś nowego.

Po prostu parę dni temu odtwarzacz przestał pokazywać ekran, chociaż moge dalej przez komputer, wgrywać pliki.

Odtwarzacz jesli chodzi o transmitter był super, w radiu w aucie spokojnie dzialal na 0,5 metra, gdzie wkladalem do przedniej konsoli, koło lewarka, działał bardzo czysciutko.

Bateria dzialala około 15 godzin, a moze nawet mniej.

Ale generalnie byłem bardzo zadowolony. nie chce go naprawiac pewnie sie nie bedzie oplacac.

czytajac ta cala historie, moge z czystym sumienniem polecic ten sprzet, chociaz jestem zaskoczony bo cztajac o volcie, byla mowa o 70 godzinach baterii, i fm trasmiter, wiec sobie mysle moze sprobuje pentagrama.

Ale chyba dochodze do wniosku ze odtworze chyba stary sprzet.

ciekaw jestem Waszej dalszej opinii, jak poradziliscie sobie z problemem transmitera fm.

pozdrawiam

Andy

Utworzony: 2011.12.05 10:16

Co do volta to bym się wstrzymał, bo ma być ponoć jego następca, ale to w styczniu ma być.

Utworzony: 2011.12.18 15:27

WItam,

1/Czy problem tranmitera jest już rozwiazany i mozna bezproblemowo, laczyc sie na przyklad w aucie.
Mialem Vedia 10, nie musiałem miec kabla jako anteny tranmitera fm/

2/Czy Volt musi miec, czy bedzie nadawał

3. Zastanawiam, sie co jeszcze ekstra Volt ma czego konkurencji nie maja.
Jest na przyklad podobny odtwarzac Mp3 z OMNA,
http://www.mp3mp4.pl...t.php?idprod=68

i chce miec pewnosc ze wybierajc Volta, dostaje maksimym wartosci.

Prosba o komentarze.

Dziekuje
Andy

Utworzony: 2011.12.19 10:45

Wysłany przez: andi1901/Czy problem tranmitera jest już rozwiazany i mozna bezproblemowo, laczyc sie na przyklad w aucie.
Mialem Vedia 10, nie musiałem miec kabla jako anteny tranmitera fm/

Zależy od instalacji radiowej, może się udać że jak położysz blisko radia to i słuchawki będą zbędne.

Wysłany przez: andi1902/Czy Volt musi miec, czy bedzie nadawał

Za antenę robią słuchawki i mogą być konieczne.

Utworzony: 2012.02.05 18:57

WItam,

1. Czy ktoś Wie czy bedzie nastepca Volt w styczniu 2012?
2. Ile Wam godzin chodzi bateria na uzywanym transmiterze z Radiem?
3. Czy Wam sie zawiesza ten odtwarzacz?

Mam dylemat czy kupic Volt, czy poczekać, czy zainwestować w ten sam produkt?

Dzieki z gory.

Andi

Utworzony: 2012.02.06 15:47

Z informacji jakie otrzymałem za ok miesiąc ma się pojawić model Loop, więcej informacji na temat tego modelu ma się pojawić na stronach pentagram za ok tydzień.

Utworzony: 2012.02.18 11:37

Witam Acmon,

Daj prosze znac kiedy bedzie info o nastepcy VOLTa LOOP, jak pisałeś?

Dziekuje
Andi

Utworzony: 2012.02.20 10:23

Dam, ale musi się pojawić oficjalnie na stronie Pentagrama.

Utworzony: 2012.02.21 10:00

Acmon,

Zrozumiałem, ze na stronie miała się pojawić tydzien temu, mozesz prosze rozpoznać, czy jest to realne w tym tygodniu?

Daj info, prosze.

Dziekuje
Andi

Utworzony: 2012.02.21 10:17 Zmieniony: 2012.02.21 10:25

Pytałem rano Product Manager i jeżeli nie będzie przeszkód za dwa dni ma być udostępniona informacja na stronie (news i specyfikacja), całość jest już gotowa.

http://img.pentagram.pl/?dir=Products%2FMP3_PMP%2FVanquish_LOOP

Proponuję ew. kontynuację tematu już w nowym wątku.

Utworzony: 2012.02.24 16:23 Zmieniony: 2012.02.24 16:24

Informacja - model LOOP.
http://pentagram.pl/nowosci/nowy_odtwarzacz_mp3_pentagram_loop

http://forum.pentagram.pl/discussion/3925/nowy-odtwarzacz-mp3-pentagram-loop/

Utworzony: 2012.02.24 20:13

Zapowiada się ciekawie.

Zdradzisz jakiego typu jest wyświetlacz?
Na stronie jest tylko podane że wyświetlacz kolorowy, nie ma natomiast informacji LCD czy OLED czy może jeszcze inny.

Utworzony: 2012.02.27 10:28

Proszę o nie poruszanie tematu Loop'a w tym wątku.

Utworzony: 2012.03.14 20:52

Sluchajcie problem tkwi w tym że VOLT jest slabej jakości. I to wszyscy wiemy. Ale problem z transmiterem jest bvo jest źle dobrany soft do MP3 . Dlatego problemy. POLECAM ze starych słuchawek do usznych odciuąć końcówki ktore wkladacie do uszu i stworzenie tak jakby anteny z nich. I dziala