Kategoria: Nawigacja GPS »

MP3 i automapa jednocześnie- Nomad 5220

Utworzony: 2009.12.16 13:48 Zmieniony: 2010.03.12 14:46

Czy jest możliwość słuchania muzyki poprzez transmiter i jednoczesnego korzystania z Automapy podczas jazdy ? Bo jeżeli nie to zaczynam żałować że kupiłem nomada. Proszę o odpowiedź przedstawiciela firmy Pentagram.

Utworzony: 2009.12.16 19:17

Niestety takiej opcji nie ma. Może następna aktualizacja zlikwiduje ten problem.

Utworzony: 2009.12.19 17:54

a kiedy zostanie wypuszczona taka aktualizacja ?

Utworzony: 2009.12.19 20:26 Zmieniony: 2009.12.19 20:30

Nie sądze aby były jakiekolwiek przeszkody aby słuchać MP3 i jechać z Automapą równocześnie. Zresztą przed chwilą to wykonałem, co prawda na Nomad 5230, ale 5220 to przecież też WinCE 5.0.

Jak to uczynić:

1. Wrzucamy na nawigację program Banana PC, uruchamiamy
2. Wrzucamy na nawigację jakiś odtwarzacz MP3, np. GSPlayer, odpalamy

1

3. Uruchamiamy Automapę. U góry widzimy Banana PC

2

Oczywiście AM przykryje nam ekran playera, ale muzykę nadal słychać. Na szczęście zasze na wierzchu jest pasek Banana PC. Zatem jeśli chcemy zmienić powrócić do odtwarzacza, nie wyłączając AM of coz, przytrzymujemy rysik na ikonie X BananaPC i przełączamy się na GSPlayer. Wygląda to tak:

3

Jak powrócić do AM? W przypadku tego playera klikamy po prostu na AM w tle i okienko playera poleci w tło, przy innym playerze pełnoekranowym przełączamy się za pomocą Banana PC.

Przy słuchaniu MP3 ważne aby w opcjach AM Ustawienia->Komunikaty odznaczyć poniższą opcję, bo inaczej AM będzie pogłaśniać dźwięk podczas czytania komunikatów, co nie brzmi zbyt ładnie.

4

Oczywiście ktoś powie, że Banana PC zasłania mu kawałek ekranu. Przypomnę tylko, że program ten pozwala na ustawienie wybranej przez siebie lokalizacji na ekranie, a poza tym posiada tryb małych ikonek, dzięki czemu naprawdę można go umieścić w takim miejscu żeby niczego istotnego nie zasłaniał.

Utworzony: 2009.12.19 22:08

No jest to jakaś metoda, a czy nie uważasz że producent uprościł by całą sprawę gdyby dodał w zainstalowanym programie do odtwarzania opcje "minimalizuj" ?

Utworzony: 2009.12.20 10:34

Odpal sobie Banana PC to będziesz mógł przełączać się pomiędzy AM i firmowym odtwarzaczem. Co do producenta - oczywiście można go poprosić, ale na szybką reakcję bym nie liczył. Zobacz ile różnych urządzeń dystrybuują. Raczej nie są firmą typu 'software house', a wszelkie zmiany zlecają na zewnątrz. Wtedy trzeba rozważyć, czy opłaca się dla kilku osób zlecić zwykle kosztowną modyfikację oprogramowania jednego z X oferowanych urządzeń? Domyślam się, że nie bardzo, zatem ja bym na wiele nie liczył. Ale oczywiście w moich przypuszczeniach mogę się mylić.

Utworzony: 2009.12.20 11:38

Tylko czy w 5220 napewno da rade uruchomic Banana PC? Bo w tej navi nie ma dostepu do pulpitu.

Utworzony: 2009.12.20 20:23

Z tego co wiem to 5220 jest na dzieńdobry 'odblokowany', czyli zakładam można na nim uruchomić dowolny program. Banana PC nie musi być uruchomiony z pulpitu Windows CE.

Zakładam, że w tym modelu można ustawić dowolną ścieżkę do programu który zostanie uruchomiony po kliknięciu w ikonę nawigacji (http://forum.pentagram.pl/discussion/1087/jak-zmienic-menu-startowe-nomad-5220). Oczywiście scenariusz: ustawiam ściezkę do Banana PC, uruchmiam go, ustawiam ścieżkę do Automapy, uruchamiam ją pewnie nie brzmi najlepiej, zwłaszcza jak ktoś wyłącza całkowicie nawigację, lub ma zamiar wyłączać Banana PC. Dlatego osobiście zrobiłbym dodatkowe, proste menu pozwalające na uruchomienie Banana PC i Automapy, lub nawet prosty skrypt w MortScripcie, który odpali Banana PC przed AM.

Utworzony: 2009.12.20 20:35

Tempak, a moglbys podac jakies linki opisujace tworzenie dodatkowego menu? Lub tego skryptu? Bo faktycznie zmienianie sciezek pod ikona nawigacji nie jest najlepszym rozwiazaniem :)
I przy okazji, skad sciagnac Banana PC?
Z gory dzieki za wszelkie info.
Pozdrawiam

Utworzony: 2009.12.20 20:39

<blockquote><cite>Wysłany przez: Tempak</cite>Wtedy trzeba rozważyć, czy opłaca się dla kilku osób zlecić zwykle kosztowną modyfikację oprogramowania jednego z X oferowanych urządzeń?</blockquote>

Myślę że nie jest to opcja dla kilku osób tylko ludzie kierują się takimi rzeczami dokonując wyboru zakupu i jest raczej oczywiste, że można słuchać muzyki i jednocześnie korzystać z nawigacji. Końcowego użytkownika interesują możliwości jakie niesie ze sobą urządzenie i jest sprawą firmy Pentagram jaką prowadzi politykę w zakresie tworzenia oprogramowania. Kolega sprawia wrażenie jak by był jednym z pracowników firmy Pentagram pisząc takie usprawiedliwienia.

Utworzony: 2009.12.20 21:46

Nie jestem, nie byłem pracownikiem firmy Pentagram. Jednak pracuje w branży informatycznej co nieco wiem na temat czasu i kosztów realizacji zmian oprogramowania. Oczywiście zgadzam się, że jeśli producent nie będzie brał pod uwagę uwag konsumentów, jego produkty mogą starcić nieco na popularności. Biznes to jednak biznes, jeśli nakład kosztów nie przełoży się na zysk - być może funkcja będzie dostępna ale w ramach jakiejś większej zmiany w bardziej odległej przyszłości.

@szeryf - jutro Ci wszystko wystawię. Zrobię Ci mały skrypt, który będziesz w stanie dostosować sobie do swoich potrzeb. Do tworzenia menu również zapodam parę linków. Generalnie dwa narzędzia rządzą: SystemInformation oraz WolfNCU. Pozwalają na tworzenie menu wyłącznie za pomocą plików konfiguracyjnych, bez konieczności programowania.

Utworzony: 2009.12.21 21:13

@szeryf na początek załączam prosty skrypt z BananaPC. Rozpakuj sobie na /ResidentFlash lub /SDMMC jak masz kartę SD i w programie wskaż ścieżkę do programu Launcher.exe z tego ZIP'a. Zakładając że masz AM w ścieżce \SDMMC\AutoMapa EU\wceAm.exe stanie się tak:

1. Odpali się BananaPC jeśli nie był odpalony
2. Odpali się AM
3. Po zamknięciu AM zamknie się BananaPC

Jeśli masz inny program do nawigacji, lub inną ścieżkę popraw dowolnym edytorem tekstu ścieżkę w pliku Launcher.mscr.

Utworzony: 2009.12.24 21:09

Tempak niestety coś mi nie działa. Zmieniłem ścieżkę do automapy, i ona się włącza, ale BananaPC nie chce się włączyć, nawet jak podam ścieżkę do niego. Pisze że to nie jest program do nawigacji.

Utworzony: 2009.12.25 09:51

Ja ustawisz ścieżkę do Launcher.exe to pisze Ci że to nie jest progfam do nawigacji?
Czy jak ustawisz bezpośrednio do BananaPC.exe?

Utworzony: 2009.12.25 11:24 Zmieniony: 2009.12.25 11:25

W Nomadzie 5220 jest możliwość korzystania z dowolnego programu za pomocą ścieżki dostępu. Jeżeli wskażesz BananaPC to odpali Ci się bez problemu, jeśli zaś AM to odpali się AM. Dwóch programów nie udało mi się jednocześnie odpalić.

Należy pamiętać, że w tym modelu nie ma resetu. Jeżeli coś się wywali to pozostaje tylko backup.

Utworzony: 2009.12.25 11:36

jak podaje ścieżkę do BananaPC to pisze że nie znaleziono programu do nawigacji.

Utworzony: 2009.12.25 11:39

a jeżeli chodzi o backup to też nie mogę zrobić w active sync, pisze że plik jest pełny czy coś podobnego:/

Utworzony: 2009.12.25 13:01

Skoro marekamc pisze, że można odpalić BananaPC, znaczy że coś nie tak określasz tą ścieżkę. Natomiast właśnie Launcher.exe, który Ci przygotowałem odpala zarówno BananaPC jak również AM.

Utworzony: 2009.12.25 15:01

no właśnie nie włącza, albo tego nie widzę, ale na górze ekranu nic nie mam. W tym skrypcie musiałem zmienić SDMMC na StorageCard i wtedy dopiero działa automapa.

Utworzony: 2009.12.25 23:43 Zmieniony: 2009.12.25 23:44

ok, sorry, nie wiedziałem, że na 5220 kartę widać jako StorageCard. Na 5230 widać ją jako SDMMC. Czyli zakładam, że pod przycisk nawigacji podpięty masz już Launcher.exe i udało Ci się zmodyfikować skrypt Launcher.mscr, tak że startuje już AM. Piszesz jednak, że nie startuje BananaPC. Potencjalnie powinien, gdyż linia:
Run(SystemPath("ScriptPath")\"BananaPC.exe")
powinna uruchomić go z tej samej lokalizacji co skrypt, a w niej znajduje się również BananaPC. Może spróbuj wpisać pełną ścieżkę do BananaPC, coś w stylu:
Run("\StorageCard\BananaPC\BananaPC.exe")

Tak czy siak dziwne, bardzo dziwne, bo oczywiście skrypt testowałem i działa. Co prawda na 5230, ale nie powinno mieć to żadnego znaczenia.

No chyba że plik BananaPC.exe umieściłeś w innym katalogu niż Launcher.exe?

A co jak podasz w nawigacji ścieżkę bezpośrednio do samego pliku BananaPC.exe? Pojawia się u góry ekranu?

Utworzony: 2009.12.26 00:01

jak podam ścieżkę bezpośrednio do banana, to pisze, że program nawigacyjny nie znaleziony. Poza tym w activesync nie mogę włączyć synchronizacji, nie mogę zrobić backupu, bo pisze że dysk zapełniony, nie mogę też nagrać nic na urządzenie, bo niby nie mam dostępu. Może mam coś zablokowane?

Utworzony: 2009.12.26 16:25

Ja to rozwiązałem w ten sposób odpalam transmiter,automapę następnie ją minimalizuję, wrzucam teledyski lub mp3 i mam jedno i drugie tyle że nie widać mapy na którą i tak nie patrzę tylko słucham komunikatów.

Utworzony: 2009.12.26 16:49

niech ktoś z 5220 potwierdzi że może włączyć BananaPC z paczki od Tempaka. No i nadal nie wiem dlaczego nie mogę nic wrzucić na urządzenie. Może ktoś wrzucić GSPlayer, zobaczę czy się włączy, w necie znalazłem tylko instalację.

Utworzony: 2009.12.26 22:24

GSPlayera oraz wiele innych znajdziesz w mojej paczce z dodatkowym menu do 5230 na stronie:

http://forum.pentagram.pl/comments.php?DiscussionID=1146&page=1#Item_9

Utworzony: 2009.12.26 23:04

wiem, widziałem ta paczkę, ale korzystam z neta w telefonie, i 20mb to sporo:) będę musiał poczekać do poniedziałku, wtedy będę miał neta na kompie. Podłączyłem navi pod viste bez instalowania dodatkowych programów, i bez problemu mogę wrzucić coś na urządzenie, widzę nawet katalog z windowsem:)

Utworzony: 2009.12.31 16:17

Mój patent na odtwarzanie muzyki + automapa:

Łączymy się Activesync'em z Nomadem.
1. Wchodzimy w ścieżkę \NANDFlash\$MSD$ i otwieramy za pomocą notatnika DeviceConfig.cfg
2.Wiersz NaviPath zmieniamy tak, żeby wyglądał następująco: NaviPath=0=\Windows\Explorer.exe
3.Wrzucamy na pamięc storage program NaviPlayer.
Wyłączamy i włączamy Nomada i teraz po kliknięciu mamy dostęp do exploratora windows.
Uruchamiamy NaviPlayera, minimalizujemy, uruchamiamy automapę. Okienko Playera jest zminimalizowane w postaci małego logo w prawym rogu automapy. W każdym momencie możemy go powiększyć, zmienić piosenkę bez potrzeby wychodzenia z automapy.

Fajnie byłoby, gdyby ktoś napisał jakiegoś launchera, który uruchamia dwie ścieżki naraz (coś, jak mialo być z tym bananemPC - niestety mi nie zadziałało mimo licznych prób). Wtedy obie aplikacje mogłyby uruchamiać się ze startem urządzenia.

Utworzony: 2009.12.31 22:18

Rozwiązanie z BananaPC testowałem wielokrotnie i działa, ale na 5230. Widocznie na 5220 z jakichś powodów nie chce, ale trochę mnie to dziwi.

Co do launchera po prostu można nieco przerobić to co zrobiłem dla BananaPC+AM i gotowe. 15 sekund roboty.

Utworzony: 2010.05.28 12:17

No to trzeba by podusić troszkę programistów z pentagrama by nam w odtwarzaczu ikonkę "minimalizuj" dorobili lub jakąś ikonkę "zawsze na wierzchu" z której można by z dowolnej aplikacji wskoczyć do głównego menu i dali to z jakąś aktualizacją softu. Wtedy nie będzie problemu z odblokowywaniem itd.. ;)