Kategoria: Akcesoria graficzne »

Tablet O'penWide 2004 i windows 7

Utworzony: 2009.12.16 15:19

Posiadam Pentagram O'penWide 2004, korzystam z niego na platformie: Windows 7 (32bit),
Problem jest w tym, że nacisk pióra nie działa! (spradzałem w cs3 i Zbrushu)
Wydaje mi się, że win7 ma własne sterowniki (nie obslugujace nacisku), które "kłócą" się ze sterami z pentagramu...
Co ciekawe po zainstalowaniu sterowników ze strony pentagramu (do o'penwid'a 2004):
http://pentagram.pl/pentagram/pl/wsparcie_techniczne/tablety_graficzne/o_pen_wide
w której jest tylko ster do windows 7 [beta]
system woła restart, a po uruchomieniu ponownie - nie włącza się (pomaga tylko naprawa z plyty windows 7 - gdzie podmienia sterowniki na widows'owskie)
Dodam że nacisk piórka działał w 100% na Viscie (32bit jak i 64bit), ale tam nie bylo problemu z instalacja sterownika...
Czy ktoś z Was wie w jaki sposób można uzyskać pełną funkcjonalność tabletu - bez instalacji innego systemu oczywiście :)??
Proszę o pomoc...

Utworzony: 2010.01.07 19:03

Zauważyłem, że gdy piórko lekko dotyka tabletu (działa nacisk oraz bezwzględny obszar aktywny) ale wystarczy je odsunąć aby znowu działało jak myszka,
[ Postawiłem nowy system, wgrałem stery, ponownie uruchomiłem, podpiąłem tablet, zainstalowały się stery pod USB i dalej to samo... ]
Czy ktoś wie co jest grane?

Utworzony: 2010.01.12 13:24

Sterownik tabletu z tego co pamiętam wykorzystuje w jakimś tam stopniu sterownik systemowy czyli powiązane są na pewno ze sobą. A możesz na próbę zobaczyć czy nadal działa pod Vistą.

Utworzony: 2010.01.27 17:14

Ani na Viscie ani na xp ani na linuchu nie dzialalo poprawnie!

Pożyczyłem piórko kolegi i testowałem na tym tablecie chodziło bez zarzutów
dodam, że zmiana baterii jak i rysika w moim piórku nie pomogła...
zostaje zakup nowego piórka - dzwoniłem dziś do biura obsługi i podali mi cenę 47zł (nie wiem czy z czy bez przesyłki) tyle, że słyszałem, że ludzie kupują za 12,5zł z przesyłka =]
Zbieram na Wacoma! - a póki co hmm zobaczymy kiedy i za ile dostane piórko i ile wytrzyma :(
Pozdrawiam - Baaardzo zawiedziony użytkownik !!!

Utworzony: 2010.01.28 11:13

Zastanawiam się czym jesteś zawiedziony, tym że zepsuło sie pióko, bywa świt się nie kończy na tym a koszt i tak zakupu nowego nie jest aż tak wysoki jak w wacomie (przeszło 100 zł jak patrzę). Skoro robi ci różnicę 47 zł a 12,5 zł??? w co wątpię bo jak ostatnio pytałem to najtańsze piórko do chyba starego modelu Open xl kosztowały oficjalnie 30 zł br. W każdym razie pozdrawiam.

Utworzony: 2010.02.04 00:49

Hehe no nie bądźmy dziećmi... zawiedziony z powodu zepsucia się piórka hmm... zawiedziony ze sposobu ich zrobienia... Jestem użytkownikiem pentagramu od paru ładnych latek i z tego co pamiętam Wacom zawsze bił na głowę pentagram jeśli chodzi o technologie i wykonanie tabletów (bo przecież tylko tym się zajmują). Piórko natomiast jest tańsze, ale wolałbym zapłacić więcej i mieć pewność długotrwałej i przyjemnej pracy (i tu wchodzi w grę piórko bez i z bateria, a swoją drogą ciekaw jestem ile piórko bezbateryjne kosztuje w pentagramie)...
Kupiłem tablet pentagram bo jest tańszy od konkurencji i ma DUUUZY obszar roboczy =]...
ale teraz zależy mi na dokładności i wygodnej pracy...

Utworzony: 2010.02.04 12:59

:bigsmile: wiesz depresje po Avatarze to trochę się bałem co może być po tablecie. W każdym razie pozdrawiam.

Utworzony: 2011.10.25 08:39

Ja co prawda nie mam nic do powiedzenia na temat wcześniejszych wypowiedzi, ale temat pasuje również do mojego problemu. Otóż, mam O'Pen Wide'a P-2004 z zainstalowanym sterownikiem dla Win 7 64 bit (ten nowy sterownik) i za każdym razem kiedy podłączam tablet do pracy modlę się, żeby w ogóle zadziałał, bo bywa z tym różnie. Problemy miewam następujące:
1) jeśli tablet działa i został podłączony, gdy np. PhotoShop był już odpalony, to nacisk nie działa i trzeba na nowo włączyć program - wtedy jest już ok. Pytanie: co można zrobić, żeby nacisk działał niezależnie od tego co włączę pierwsze?
2) najnowszy problem - pióro nie działa normalnie, tzn. tablet reaguje na nie tylko przy nacisku rysika na matrycę obszaru roboczego, ale przestaje gdy tylko rysik straci kontakt z powierzchnią urządzenia. Cały czas miga dioda zasilania, a przestaje właśnie gdy dotykam piórkiem o obszar roboczy. Najciekawsze jest to, że jakiś tydzień temu korzystałem z tabletu i wszystko grało. Jeśli chodzi o baterie, to używałem akumulatorków. Po pojawieniu się problemu specjalnie je naładowałem i nic. Niemniej, myślę, że to nie kwestia baterii, bo gdyby była za słaba tablet nie reagowałby w ogóle.
Nie wiem, czy to problem pióra czy sterowników... Proszę o pomoc.

Utworzony: 2011.10.25 10:41

Wysłany przez: mike.woodsJeśli chodzi o baterie, to używałem akumulatorków.

Aku ma mniejsze napięcie 1.2V zamiast 1.5V wystarczy ze minimalnie spadnie i piórko źle będzie działać, przy 1.3V lub 1.2V często już nie działa poprawnie. Zobacz baterie, ale nie z pilota :)
Tablet będzie reagować też na słabszych aku, ale działać i tak nie będzie.

Nie możan też wykluczyć tego gorszego scenariusza np. usterki piórka, zale zacznij od baterii.

Wysłany przez: mike.woods1) jeśli tablet działa i został podłączony, gdy np. PhotoShop był już odpalony, to nacisk nie działa i trzeba na nowo włączyć program - wtedy jest już ok. Pytanie: co można zrobić, żeby nacisk działał niezależnie od tego co włączę pierwsze?

tego to nie wiem to tak jakby sterownik nie był dopuszczany po odpaleniu programu, ładowany jest z opóźnieniem i dlatego nie działa.

Utworzony: 2011.12.06 14:51

To znowu ja.
Kupiłem w końcu te baterie (1,5V jest) i jest pewien postęp, tzn. po naciśnięciu końcówką o tablet, piórko reaguje przez kilka sekund po czym znowu traci łączność. Czy to może być wina piórka czy tablicy? Musze powiedzieć, że mam pecha, bo akurat jak potrzebuję tego ustrojstwa, to zawsze coś jest nie tak

Utworzony: 2011.12.06 16:40

Mi się wydaje że to bardziej piórko, ale nie jestem pewien.