Kategoria: Nawigacja GPS »

Nomad 5210 i POI w AutoMapa 6

Utworzony: 2010.01.04 09:01 Zmieniony: 2010.03.12 14:50

Witam
Chcialbym sie dowiedziec czy uzytkownicy Nomada 5210 (z literka D) maja problemy z rozwijaniem sie listy (kategorii) POI w nowej AutoMapie 6? Bo nie wiem czy to wina sprzetu czy oprogramowania. Moze nie wyrabia na procesorze w Nomadzie? Po kliknieciu kategorii w POI nic sie nie dzieje. Nie rozwija sie :(
Dziekuje za informacje

Utworzony: 2010.01.04 10:55

AM 6 jest mocno niedopracowana - spróbuj z AM 6.1. nowa wersja jest już na stronie www.automapa.pl.
Info na temat AM 6.1 poniżej:
Dodane:

* włączenie kolejnych źródeł danych traffic
* przewijanie długich list wyboru przy pomocy gestów z "efektem bezwładności"

Zmiany:

* poprawki wyznaczania tras w obszarach przygranicznych oraz w końcowych fragmentach tras długich
* korekta usterki przełamywania blokad na drodze w sytuacji gdy istnieje długi objazd
* synchronizacja czasu ETA pokazywanego w panelu informacyjnym z czasem wyliczonym dla trasy szybkiej
* poprawki komunikatów nawigacyjnych w złożonych manewrach
* przywrócony pasek postępu przy wczytywaniu dużych plików POI
* usunięty problem wyłączenia nawigacji zdarzający się tuż przed dotarciem do celu
* znacznie przyspieszony eksport śladów GPS do formatu KML
* zawartość plików ze śladem GPS w formacie KML zoptymalizowana pod kątem szybkości działania w Google Earth
* poprawki w programie instalacyjnym (m.in. wyświetlanie czasu do końca instalacji)
* dostosowania dla nowych modeli urządzeń m.in. HTC, Navman, Pentragram, Peying, Trak
* usunięcie usterki w monitorowaniu poziomu baterii i pamiętania ostatniej pozycji na Pentagram Nomad
* poprawki usterek wersji 6.0 zgłoszonych przez użytkowników

Utworzony: 2010.01.04 10:56 Zmieniony: 2010.01.04 10:59

(--)

Utworzony: 2010.01.04 11:08

Troche malo prezyzyjnie sie wyrazilem. Majac na mysli AM 6 chodzilo mi o wersje zarowno 6.0 jak i 6.1.
Dlatego zadalem pytanie na forum. Sprawdzalem u znajomego na smartfonie z WindowsMedia 6.5 i wszystko gra jak powinno a na Nomadzie z Windows CE 5.0 nie chce.
Nie mam gdzie sprawdzic jak sie zachowuje na innym sprzecie z WCE 5.0

Utworzony: 2010.01.04 11:12

może spróbuj wgrać nowy obraz systemu do swojego nomada

Utworzony: 2010.01.04 11:15

Dzisiaj po poludniu sprobuje tak zrobic.
A u was na Nomadach AM6.x dziala poprawnie?

Utworzony: 2010.01.04 11:56

U mnie działa ok. Wyślij zapytanie do supportu automapy, może wiedzą o co chodzi.

Utworzony: 2010.01.04 12:20

Wgralem jeszcze raz firmware do Nomada ale wydaje mi sie ze to wina malej ilosci pamieci. W AM 6.1 mam dostepne tylko 12 MB pamieci (max). Czy u was tez tak jest czy to jakis szczegolny przypadek. Subiektywne odczucie to wolniejsza praca nowej AM. Szkoda ze do starej wersji programu nie ma aktualnych map :(

Utworzony: 2010.01.04 18:17

Miałem to samo przyczyną jest zmiana wyglądu interfejsu lub zmiana skórki, nie mogą być z niższej wersji. W wersji 6.0 możesz jedynie bez konsekwencji zmienić sobie kursor np. samochodzik i przenieść sobie lektora ten jednak może nie rozpoznawać nazw POI.

Utworzony: 2010.01.04 18:23

No to moze to jest faktycznie to. Mam wgrany plik AutoMapa.skin.commands z wersji 5.5.3.
Jutro poprobuje jak to wyglada na standardowych ustawieniach.
Dzieki za podpowiedz.
Reszta jest bez zmian tzn lektor i skorka

Utworzony: 2010.01.05 17:36

Jeszcze jedno pytanie do kogos kto posiada Nomaga 5210.
Prosze podac ile macie pamieci (po dopaleniu i przejsciu do WinCE) w informacjach o systemie w panelu sterowania. U mnie jest 49420 KB RAM. Wydaje mi sie ze poczatkowo bylo jej wiecej. Nie wiem czy cos sie poprostu nie zepsulo.
Dziekuje za informacje
Pozdrawiam

Utworzony: 2010.01.05 17:44

No to na bank nie będzie widział POI. Żeby było wszystko ok najlepiej zaformatować kartę i wgrać na nowo AM 6. Tak samo jak przeniesiesz lektora np.Czesia Nie będzie już "uwaga misiaczki na drodze" tylko "punkt POI".

Utworzony: 2010.01.06 19:49

Wysłany przez: prezes_kkJeszcze jedno pytanie do kogos kto posiada Nomaga 5210.
Prosze podac ile macie pamieci (po dopaleniu i przejsciu do WinCE) w informacjach o systemie w panelu sterowania. U mnie jest 49420 KB RAM. Wydaje mi sie ze poczatkowo bylo jej wiecej. Nie wiem czy cos sie poprostu nie zepsulo.
Dziekuje za informacje
Pozdrawiam

Chociaż mam 5230 to wydaje się, że Twoja ilość wygląda sensownie. Powinieneś napisać czy chodzi Ci o całkowity RAM, czy też Program Memory, będący częścią RAM-u. RAM w Windows CE jest bowiem podzielony na Storage Memory (Object Store) i Program Memory. Suma obu to całkowity RAM. Ile urządzenie wykorzystywać ma na Object Store (dane zapisywane poza Resident Flash i poza SDMMC) a ile na Program Memory, czyli zwykłą pamięć RAM dostępną dla aplikacji możesz zmieniać we właściwościach systemu w zakładce Memory. W 5230 całkowitej pamięci mam 41488 KB, z czego 1124KB przypada na Storage memory, a reszta 40364 KB przypada na program memory. Takie ustawienie mam domyślne. Niestety nie wiem jaki default jest w 5210. Już na starcie widać że 5210 ma łącznie 48MB, a 5230 tylko 40MB. Co więcej producent wogóle nie wymienia w specyfikacji ile pamięci RAM ma urządzenie. Mówi tylko o pamięci ROM - 64MB w przypadku 5230, a to już zupełnie co innego.

Utworzony: 2010.01.07 07:26

No sam juz nie wiem. Ale urzadzenie wyraznie chodzi wolniej niz chodzilo tuz po zakupie. Wgralem od nowa firmware. Nic to nie pomoglo.
Wczoraj u kolegi ogladalem podobne urzadzenie ale Mio (tez ma 64 MB RAM i procesor SiRFStarIII) i po uruchomieniu i wejsciu do Windowsa CE w informacjach o systemie dostepne jest prawie 63MB RAM.
AutoMapa w wersji 6.1 zasowala az milo zadnych zaciec i zadnych zamulen. Po wlozeniu karty do mojego Nomada AutoMapa co prawda sie uruchomila ale chodzila wyraznie wolniej (max dostepnej pamieci dla mapy w ustawiniach bylo na poziomie 10.5MB natomiast na tym Mio ponad 22MB). Punkty POI w Prowadz do na Mio rozwijaly sie z tych kategorii bardzo szybko a na Nomadzie trwalo to ok 2 minut a po 2 gim wybraniu innej kategorii wogole sie nie rozwinelo). Nomad lezal sobie przez jakies 3 miesiace nie uzywany i po wlaczeniu takie problemy sie pojawily. Serwis Pantagrama nie udzielil mi zadnej konkretnej informacji.
PS. W instrukcji jest napisane pamiec 64 MB SDRAM i 1 GB pamieci Flash. W instrukcji jest literowka. Pamiec ROM nie moze byc w formacie SDRAM ;] tak samo pamiec RAM nie moze byc flash. W instrukcji do Nomada 5220 jest poprawione.

Utworzony: 2010.01.07 12:45 Zmieniony: 2010.01.07 12:49

Ja natomiast porównywałem działanie AM 5.5.3 na swoim Nomadzie i Mio Moov 300. Praca na Mio była o wiele sprawniejsza niż na Pentagramie z Certyfikatem Automapy. U mnie z AM 6.1 sprawa z pamięcią wygląda jak na załącznikach:
screen
screen
screen

Utworzony: 2010.01.07 12:56

Dzieki za odpowiedz
No to wyglada ze wszystko jest ok tzn pamieci jest tyle samo i dostepnej dla AM u mnie ok 11.5 ale dziala naprawde duuuuuzoooo wolniej niz Mio Moov 500.
Chyba bedzie trzeba pozegnac sie z Pentagramem i poszukac cos innego.
U mnie wogole nie dzialaja te rozwijane kategorie POI poprostu z tego nie mozna wogole kozystac.
Niestety AM uaktualnia mapy tylko w nowym programie a mapy w wersji 5.5.x sa nieaktualne a to mija sie z celem.
Pozdrawiam

Utworzony: 2010.01.07 20:05

No i wszystko jasne. Producent nie podaje ilości pamięci RAM. Pod tym pojęciem podaje ilość pamięci ROM - 64MB, a to zupełnie co innego. 1GB to też nie RAM, tylko wbudowana pamięć flash. Jak widać na obrazkach powyżej prawdziwego RAM-u jest 48MB.

Co do procka w Pentagramie masz jak widać Centrality ARM926T-AT4X0A. Od połowy 2007 roku firma Centrality nie istnieje i te procki od tej pory znane sa jako SiRFatlasIII. Jedni piszą, że CPU trakowany jest 372Mhz, inni że 400Mhz. Nie wiem jak jest w 5210. Taki sam procek mam w 5230 i TCPMP podaje że taktowany jest 328Mhz. Ponoć jednak TCPMP nieco zaniża wynik, ale raczej bliżej mu do 372Mhz niż 400Mhz. Mio Moov 500 ma zupełnie inny procek - Samunga, ponoć z takowaniem 400Mhz. Który jest szybszy - nie wiem. Napewno z tego co piszesz masz róznicę w ilości pamięci RAM. Tak czy siak prędkość działania AM na tym procku wydaje się być wystarczająca, aczkolwiek widać że system się trochę męczy w porównaniu z innymi aplikacjami do nawigacji.

Utworzony: 2010.01.08 23:51 Zmieniony: 2010.01.08 23:53

Mam wprawdzie 5230 ale też miałem problem z wyświetlaniem POI, na liście POI było u mnie pusto, znalazłem że za to odpowiada zmiana skórki stosowana wcześniej do AM 5.5.
Wgrałem POI z 31 grudnia i okazało się że Nomad zaczął się "mulić" , po edycji i skasowaniu części niepotrzebnych POI tzn. np. stacji metra w Paryżu, stacji benzynowych w Czechach itp sprzęt przestał sie "mulić".
Po formacie karty i zainstalowaniu czystej AM ze zmniejszoną o niepotrzebne punkty POI listą wszystko ładnie śmiga.

Utworzony: 2010.02.08 21:52

Witam.Jestem tutaj nowy.Też miałem problem z rozwijaniem się drzew kategorii punktów POI w AUTOMAPIE 6.1.Mam Nomada p 5210 o numerze seryjnym z literą E.Powróciłem do starszego softu ( ze starym menu) no i problem zniknął.Pozostaje ubolewać,że wszelkie aktualizacje,tak od producentów Pentagrama jak i Automapy katują tylko nasze urządzenia.Nam użytkownikom pozostaje tylko cały czas kombinować,żeby to wszystko jakoś pracowało.Nie wspomnę nawet o odtwarzaniu filmów (płynności) w tym urządzeniu.Problem chyba nie do opanowania.Cały czas uważam,że to wina pamięciożernego softu. Panowie z Pentagrama zróbcie w końcu coś do przodu.Miałem niedawno w rękach bliżej nieokreślone urządzenie ze znanego dyskontu o wartości 190 pln i tam nie było żadnego problemu z płynnością i szybkością pracy tak w trybie nawigacji jak i odtwarzania multimediów.Taki po prostu sprzęt dla laika,który normalnie użytkuje wyrób.

Utworzony: 2010.02.09 01:11

Mam dokladnie ten sam problem z rozwijaniem listy kategorii punktow POI a AM 6.1 w Pentagramie 5210 z literka D. Co dziwne raz dana kategoria nie da sie rozwinac ale jak sie ja przesunie w np. gorne mijesce na ekranie to czasem da sie otworzyc ale to nie regula. Czasem kategogia otwiera sie po kilku minutach klikania ale to raczej nie ma sensu... problemy zaczely sie od AM w wersji 6. Soft Nomada oczywiscie najnowszy.

Utworzony: 2010.02.09 07:37

No dokladnie te same objawy. Czasami dziala czasami nie. Jak zaczniesz cos wpisywac tak zeby wyszukal jakiegos miejsca w poi to nagle zaczynaja dzialac rozwijane kategorie (ale to tez nie jest regola).
Wydaje mi sie ze wina lezy po stronie procesora.
1. nie ma on w rzeczywistosci 400MHz
2. gdzies wyczytalem ze podczas szukania satelitow procesor jest zatrudniany przez uklad gps do obliczen co znaczaco zmniejsza jego wydajnosc
Moze nalezaloby oddac sprzet do producenta kozystajac z ustawy ze sprzet jest niezgodny ze stanem faktycznym. W koncu w instrukcji napisali 400MHz.
Dziwne jest tez to ze Nomad posiada certyfikat AutoMapy a a program sie na nim muli natomiast wlasnie sprzet z marketu za 100 dziala ze hej.
Sprawdzalem tez na 2 markowych gps i takich problemow nie ma wiec wina lezy na 100% po stronie Nomada.
Co wy na to piszemy jakies pismo do Pentagrama zeby ustosunkowal sie do naszego pytania. Ile w koncu jest w tym naszym Pentagramie pamieci RAM i jaki ile taktowany jest procesor (i nie chcodzi mi o wartosci podawane przez producenta chipu tylko o wartosci faktyczne)
Pozdrawiam

Utworzony: 2010.02.09 10:04

Jeżeli jest certyfikat tzn że urządzenie do nich trafiło i było testowane innej opcji nie ma, inna sprawa że AM w wersja 5.x.x a w 6.x.x. to inne produkty, nie piszę o wyglądzie, od czasu opublikowania wersji 6 pojawiły się jak dobrze liczę beta, beta2 zaraz po tym 2 lub 3 finalne wersje 6ki i wciąż wychodzą problemy z różnymi opcjami i kompatybilności urządzeń. Optymalizacja i dopieszczenie oprogramowania trochę trwa inna sprawa to naciski speców od PR, marketingu i innych, którzy chcą mieć jak najszybciej produkt na rynek i tego są skutki. Zazwyczaj problemy pojawiają się też na wersjach z witaminką, sam miałem dwóch gości w sklepie, że niby nie działa im navi a jak zaglądam na kartę to masa śmiecia. W tej navi jest Atlas zintegrowany a nie Samsung + układ GPS, wiec wydajność w porównaniu do samsunga będzie niższa, na my-navia leżą testy wydajności różnych modeli z PocketPCMark wiec jak ktoś jest zainteresowany to polecam lektur.

Wysłany przez: prezes_kksprzet z marketu za 100

Jakoś nie wierzę w sprzęt za 100zł z legalem AM, a jak masz to daj namiar chętnie szef wrzuci na sklep.

Utworzony: 2010.02.09 10:09

Wysłany przez: prezes_kkNo dokladnie te same objawy. Czasami dziala czasami nie. Jak zaczniesz cos wpisywac tak zeby wyszukal jakiegos miejsca w poi to nagle zaczynaja dzialac rozwijane kategorie (ale to tez nie jest regola).
Wydaje mi sie ze wina lezy po stronie procesora.
1. nie ma on w rzeczywistosci 400MHz
2. gdzies wyczytalem ze podczas szukania satelitow procesor jest zatrudniany przez uklad gps do obliczen co znaczaco zmniejsza jego wydajnosc
Moze nalezaloby oddac sprzet do producenta kozystajac z ustawy ze sprzet jest niezgodny ze stanem faktycznym. W koncu w instrukcji napisali 400MHz.
Dziwne jest tez to ze Nomad posiada certyfikat AutoMapy a a program sie na nim muli natomiast wlasnie sprzet z marketu za 100 dziala ze hej.
Sprawdzalem tez na 2 markowych gps i takich problemow nie ma wiec wina lezy na 100% po stronie Nomada.
Co wy na to piszemy jakies pismo do Pentagrama zeby ustosunkowal sie do naszego pytania. Ile w koncu jest w tym naszym Pentagramie pamieci RAM i jaki ile taktowany jest procesor (i nie chcodzi mi o wartosci podawane przez producenta chipu tylko o wartosci faktyczne)
Pozdrawiam

Korzystam z modelu 5210 już ponad rok i z doświadczenia z kolejnymi wersjami am najlepiej uderzać do serwisu automapy.
Sam procesor Atlas III jest taki sam montowany w całej palecie modeli - większość producentów korzysta z tego procesora i nie słyszałem aby różniły się taktowaniem. Wspomniałeś o mio - ale mio 500 ma samsunga a to zupełnia inna klasa zarówno pod względem wydajności jak i konstrukcji. W przypadku samsunga zawsze jest osoby chip odpowiedzialny za sam odbiór i przetwarzanie sygnału gps i z wydajnością zawsze będzie lepiej.

Utworzony: 2010.02.09 10:20

A automapa ze słabym cukrem zawsze kiepsko działa. Jak cukrzysz automapę sprawdź czy masz dobry słodzik.

Utworzony: 2010.02.25 22:15 Zmieniony: 2010.05.03 18:39

Też mam problemy z drzewkami kategorii POI. I w sumie chyba mam rozwiązanie, ale to by się musiała AutoMapa pofatygować. Naprawdę nie wydaje mi się, aby tu coś miał do powiedzenia procesor, lub pamięć urządzenia. Bo przecież chodzi tu o to, że czasem zadziała, czasem nie. Zaznaczenie przecież działa zawsze, a co nie działa? Rozpoznawanie kiedy użytkownik chciałby drzewko rozwinąć. U mnie raz zadziała po jednym dłuższym "stuknięciu", czasem po dwóch, a czasem wygodniej jest przeczesać mapę Polski i znaleźć swój cel "na piechotę". Moim zdaniem problem rozwiązałby dodatkowy przycisk na dole. Tak samo jak mamy przycisk "Wstecz", tak powinien być zrobiony przycisk "Dalej". Ale jak już wspomniałem, AutoMapa musiała by się pofatygować.

Utworzony: 2010.05.03 18:40

Nie zauważyłem, aby ktoś poruszył temat wydanej wersji BETA AutoMapy 6.5. Ja z mojej ciekawskiej natury zainstalowałem ją i postanowiłem się nieco pobawić. Błędy wciąż są, ale mam dla was jedną ważną i krótką informację. Na moim Nomadzie (P5210) drzewko nawigacji śmiga bezbłędnie, więc myślę, że i u was skończą się z nim kłopoty. Pozostaje tylko czekać na AM 6.5 w wersji pełnej ;)

Utworzony: 2010.05.04 09:18

Jak moja licencja jest jeszcze ważna to wrzucę. Dzięki za informację bo do tej pory jadę na 5.5.3 bo jakoś do 6ki nie miałem siły.