Kategoria: Nawigacja GPS »
brak komunikacji z PC
Od 1 do 13 z 13
subway
Member
Utworzony: 2010.01.05 23:00 Zmieniony: 2010.03.12 14:52
Witam,
mam Nomada P 5210. Po podłączeniu do komputera urządzenie nie pojawia się na liście, komputer go "nie widzi".
Czy ktoś miał już podobny problem? Jak to naprawić? Czy urządzenie wymaga interwencji serwisu?
Komputer na 100% jest ok....
Dzięki za odpowiedzi
mam Nomada P 5210. Po podłączeniu do komputera urządzenie nie pojawia się na liście, komputer go "nie widzi".
Czy ktoś miał już podobny problem? Jak to naprawić? Czy urządzenie wymaga interwencji serwisu?
Komputer na 100% jest ok....
Dzięki za odpowiedzi
SN3
Member
Utworzony: 2010.01.06 00:10
...u mnie problem wyglądał podobnie - rozwiązanie: użyłem innego kabla USB (w tym przypadku od Pada PS3), nie polecam tanich kabli USB np.: z hipermarketów - przerabiałem już podobny temat z drukarką, sprzęt dosłownie pojawiał się i znikał ;)
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.06 16:45
A o jakiej liście piszesz? Sprawdź sobie listę managera urządzeń, czy po podłączeniu nawigacji coś się nie pojawia a odłączeniu coś znika.
Rychu
Member
Utworzony: 2010.01.07 01:00
oczywiście masz activesync na kompie i wcześniej wszystko działało?
subway
Member
Utworzony: 2010.01.07 19:25
<blockquote><cite>Wysłany przez: Tempak</cite>A o jakiej liście piszesz? Sprawdź sobie listę managera urządzeń, czy po podłączeniu nawigacji coś się nie pojawia a odłączeniu coś znika.</blockquote>
hmm, nie jestem specem od komputerów ale wg instrukcji załączonej instrukcji urządzenie po podłączeniu miało się pokazać jako dodatkowa pamięć flash
hmm, nie jestem specem od komputerów ale wg instrukcji załączonej instrukcji urządzenie po podłączeniu miało się pokazać jako dodatkowa pamięć flash
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.07 19:42 Zmieniony: 2010.01.07 19:45
Niestety jak np. w przypadku 5230 instrukcja swoje a życie swoje (potwierdzone przez support). Zatem niew eim jaki masz system operacyjny, ale jeśli Windows XP to:
1. Gdy masz klasyczne menu start na pulpicie masz pewnie ikonę 'Mój komputer'. Kliknij na niej prawym przyciskiem myszy i wybierz 'Właściwości'. Następnie kliknij zakładkę 'Narzędzia' a powinien w okinie być widoczny przycisk 'Menedżer urządzeń'. Kliknij go. Mniej więcej wygląda to tak:

2. Jeśli masz nowe menu start kliknij po prostu prawym przyciskiem muszy na ikonie 'Mój komputer' którą widać jak się wyświetli menu start. Reszta jak wyżej.
I teraz spróbój podłączyć włączone urządzenie do komputera. Powinna pojawić Ci się nowa pozycja co jak u mnie na końcu. Jak ją rozwiniesz małym plusikiem to widać 'Microsoft USB Sync'.

Jak odłączysz urządzenie od komputera to ta pozycja zniknie. Gdy masz taki efekt - kabel masz ok. Potzrebujesz jednak programu pozwalającego na wymianę danych z urządzenie - ActiveSync. To darmowe narzędzie Microsoftu. Pentagram go nie dołącza.
Napisz jak to wygląda u Ciebie. Jeśli po podłączeniu urządzenia pojawia się coś innego niż na obrazku wyżej, jakieś nierozpoznane urządzenie, cokolwiek innaczej niż jak nie masz podłączonego urządzenia - napisz.
1. Gdy masz klasyczne menu start na pulpicie masz pewnie ikonę 'Mój komputer'. Kliknij na niej prawym przyciskiem myszy i wybierz 'Właściwości'. Następnie kliknij zakładkę 'Narzędzia' a powinien w okinie być widoczny przycisk 'Menedżer urządzeń'. Kliknij go. Mniej więcej wygląda to tak:
2. Jeśli masz nowe menu start kliknij po prostu prawym przyciskiem muszy na ikonie 'Mój komputer' którą widać jak się wyświetli menu start. Reszta jak wyżej.
I teraz spróbój podłączyć włączone urządzenie do komputera. Powinna pojawić Ci się nowa pozycja co jak u mnie na końcu. Jak ją rozwiniesz małym plusikiem to widać 'Microsoft USB Sync'.
Jak odłączysz urządzenie od komputera to ta pozycja zniknie. Gdy masz taki efekt - kabel masz ok. Potzrebujesz jednak programu pozwalającego na wymianę danych z urządzenie - ActiveSync. To darmowe narzędzie Microsoftu. Pentagram go nie dołącza.
Napisz jak to wygląda u Ciebie. Jeśli po podłączeniu urządzenia pojawia się coś innego niż na obrazku wyżej, jakieś nierozpoznane urządzenie, cokolwiek innaczej niż jak nie masz podłączonego urządzenia - napisz.
Daro
Member
Utworzony: 2010.01.07 20:44
Można też skorzystać ze zmiany trybu komunikacji nawigacji GPS Nomad z komputerem PC
LINK
W archiwum znajduje się instrukcja. Po zmianie ustawień na USB Mass Storage na PC widoczny jest ResidentFlash oraz karta pamięci zainstalowana w Nomadzie.
LINK
W archiwum znajduje się instrukcja. Po zmianie ustawień na USB Mass Storage na PC widoczny jest ResidentFlash oraz karta pamięci zainstalowana w Nomadzie.
Sławek
Member
Utworzony: 2010.01.22 11:13
Ba ja mam problem z Nomadem 5210 , ale pod Windows7. Po zainstalowaniu nowego systemu komp nie widzi nomada , podobno brak jest sterowników pod 7. Pod XP było ok. Może ktos coś poradzi , albo wie czy firma ma już sterowniki pod 7
Sławek
Sławek
Daro
Member
Utworzony: 2010.01.22 11:43
A masz zainstalowany Windows Mobile Device Center 6.1 dla systemu 32-bit bądź dla wersji 64-bit
Sławek
Member
Utworzony: 2010.01.22 12:17
nie , nie mam , ale w XP to komp widział Nomada jako dysk wymienny. Sory , ale nie jestem mocny w komputerach
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.22 16:31
Rzuć okiem do menadżera urządzeń czy coś się pojawia lub znika jak podłączasz i odłączasz urządzenie do portu USB. Jeśli nie - stawiam na kabel, jeśli tak to co takiego się pojawia?
Wątpie aby 7 nie miał sterowników do masowego urządzenia magazynującego, skoro pod XP widział Ci to jako dysk wymienny.
Wątpie aby 7 nie miał sterowników do masowego urządzenia magazynującego, skoro pod XP widział Ci to jako dysk wymienny.
Od 1 do 13 z 13