Kategoria: Nawigacja GPS »

brak komunikacji z PC

Utworzony: 2010.01.05 23:00 Zmieniony: 2010.03.12 14:52

Witam,
mam Nomada P 5210. Po podłączeniu do komputera urządzenie nie pojawia się na liście, komputer go "nie widzi".
Czy ktoś miał już podobny problem? Jak to naprawić? Czy urządzenie wymaga interwencji serwisu?
Komputer na 100% jest ok....
Dzięki za odpowiedzi

Utworzony: 2010.01.06 00:10

...u mnie problem wyglądał podobnie - rozwiązanie: użyłem innego kabla USB (w tym przypadku od Pada PS3), nie polecam tanich kabli USB np.: z hipermarketów - przerabiałem już podobny temat z drukarką, sprzęt dosłownie pojawiał się i znikał ;)

Utworzony: 2010.01.06 16:45

A o jakiej liście piszesz? Sprawdź sobie listę managera urządzeń, czy po podłączeniu nawigacji coś się nie pojawia a odłączeniu coś znika.

Utworzony: 2010.01.07 01:00

oczywiście masz activesync na kompie i wcześniej wszystko działało?

Utworzony: 2010.01.07 19:25

<blockquote><cite>Wysłany przez: Tempak</cite>A o jakiej liście piszesz? Sprawdź sobie listę managera urządzeń, czy po podłączeniu nawigacji coś się nie pojawia a odłączeniu coś znika.</blockquote>

hmm, nie jestem specem od komputerów ale wg instrukcji załączonej instrukcji urządzenie po podłączeniu miało się pokazać jako dodatkowa pamięć flash

Utworzony: 2010.01.07 19:42 Zmieniony: 2010.01.07 19:45

Niestety jak np. w przypadku 5230 instrukcja swoje a życie swoje (potwierdzone przez support). Zatem niew eim jaki masz system operacyjny, ale jeśli Windows XP to:

1. Gdy masz klasyczne menu start na pulpicie masz pewnie ikonę 'Mój komputer'. Kliknij na niej prawym przyciskiem myszy i wybierz 'Właściwości'. Następnie kliknij zakładkę 'Narzędzia' a powinien w okinie być widoczny przycisk 'Menedżer urządzeń'. Kliknij go. Mniej więcej wygląda to tak:

1

2. Jeśli masz nowe menu start kliknij po prostu prawym przyciskiem muszy na ikonie 'Mój komputer' którą widać jak się wyświetli menu start. Reszta jak wyżej.

I teraz spróbój podłączyć włączone urządzenie do komputera. Powinna pojawić Ci się nowa pozycja co jak u mnie na końcu. Jak ją rozwiniesz małym plusikiem to widać 'Microsoft USB Sync'.

2

Jak odłączysz urządzenie od komputera to ta pozycja zniknie. Gdy masz taki efekt - kabel masz ok. Potzrebujesz jednak programu pozwalającego na wymianę danych z urządzenie - ActiveSync. To darmowe narzędzie Microsoftu. Pentagram go nie dołącza.

Napisz jak to wygląda u Ciebie. Jeśli po podłączeniu urządzenia pojawia się coś innego niż na obrazku wyżej, jakieś nierozpoznane urządzenie, cokolwiek innaczej niż jak nie masz podłączonego urządzenia - napisz.

Utworzony: 2010.01.07 20:44

Można też skorzystać ze zmiany trybu komunikacji nawigacji GPS Nomad z komputerem PC
LINK
W archiwum znajduje się instrukcja. Po zmianie ustawień na USB Mass Storage na PC widoczny jest ResidentFlash oraz karta pamięci zainstalowana w Nomadzie.

Utworzony: 2010.01.09 22:01

Dzięki za hintsy, popróbuję ...

Utworzony: 2010.01.22 11:13

Ba ja mam problem z Nomadem 5210 , ale pod Windows7. Po zainstalowaniu nowego systemu komp nie widzi nomada , podobno brak jest sterowników pod 7. Pod XP było ok. Może ktos coś poradzi , albo wie czy firma ma już sterowniki pod 7

Sławek

Utworzony: 2010.01.22 11:43

Utworzony: 2010.01.22 12:17

nie , nie mam , ale w XP to komp widział Nomada jako dysk wymienny. Sory , ale nie jestem mocny w komputerach

Utworzony: 2010.01.22 16:31

Rzuć okiem do menadżera urządzeń czy coś się pojawia lub znika jak podłączasz i odłączasz urządzenie do portu USB. Jeśli nie - stawiam na kabel, jeśli tak to co takiego się pojawia?

Wątpie aby 7 nie miał sterowników do masowego urządzenia magazynującego, skoro pod XP widział Ci to jako dysk wymienny.

Utworzony: 2010.01.22 17:58

dzięki , sprawdze