Kategoria: Nawigacja GPS »
Oprogramowanie Garmin Mobile XT na Nomad 35
Od 1 do 16 z 16
SN3
Member
Utworzony: 2010.01.06 01:31 Zmieniony: 2010.03.12 14:39
Jestem nowym użytkownikiem Penta..Nomad 35 P, moje pytanie dotyczy oprogramowania nawigacyjnego - czy jest możliwość zainstalowania softu Garmina: Mobile XT, jeśli ktoś już próbował proszę o informacje i wskazówki jak go zainstalować (dodam że mam zupełnie nowe urządzenie, jest więc zablokowane).
Długo używam Garmina i właściwie jest to dla mnie optymalne rozwiązanie (AutoMapa, TomTom, navigon jakoś mi nie pasuje).
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.06 17:01 Zmieniony: 2010.01.06 17:15
Oczywiście inne też działają, ale sprawdzałem tylko AM oraz Nav N Go iGO 8.3.4.102680 PL.
Odpalenie Garmina oraz iGO będzie dostępne z kolejnej wersji mojego dodatkowego menu v1.2, które już wkrótce pojawi się w poniższym wątku:
http://forum.pentagram.pl/discussion/1146/pentagram-nomad-35-p-5230-dodatkowe-menu-automapawindowsnarzedzia/
Póki co tylko screen z wersji 1.2. Czwarta ikona od lewej to Garmin:
SN3
Member
Utworzony: 2010.01.07 00:12
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.07 19:29 Zmieniony: 2010.01.09 09:42
Korekta: Da się również uruchomić cokolwiek z spoza \ResidentFlash, ale w ini wpisać trzeba ścieżkę względną, w stosunku do stałej ścieżki startowej \ResidentFlash\. Czyli jak chcielibyśmy coś uruchomić z SDMMC musimy w tym ini napisać tak: ..\SDMMC\katalog\plik.exe, z czego powstanie ścieżka \ResidentFlash\..\SDMMC\katalog\plik.exe.
Moim zdaniem najrozsądniej będzie podmienić oryginalny program \ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.exe na coś co uruchomi Ci Garmina. I tu wykorzystałbym sprawdzonego MortScripta. Załączam prościutki skrypt. Rozpakuj sobie zawartość do \ResidentFlash zastępując plik MobileNavigator.exe. Spokojnie kopia oryginały jest w paczce w pliku MobileNavigator.exe.bak. Cały skrypt mieści się w pliku tekstowym MobileNavigator.mscr.
Zadziała to tak: jak bedziesz miał włożoną kartę i urządzenie będzie ją widziało to uruchomi Ci się \SDMMC\Garmin Mobile XT.exe. Jeśli natomiast karty nie będzie lub urządzenie nie będzie jej widziało uruchomi Ci się Navigo - \ResidentFlash\NAVIGO\NAVIGO_PNA.exe.
Jeśli masz inną ścieżkę do garmina - popraw sobie w pliku MobileNavigator.mscr.
Piszę o tym że urządzenie musi widzieć kartę, gdyż niektóre modele kart urządzenie nie widzi po restarcie lub wznowieniu z uśpienia pomimo że karta jest w slocie.
Poniższy link ma na celu dzielenie się tego typu doświadczeniami:
http://forum.pentagram.pl/discussion/1117/pentagram-nomad-35-p-5230-jaka-karta-pamieci/
Alternatywą do skryptu jest wgranie mojego dodatkowego menu dedykowanego 5230. Wersja 1.1 jeszcze nie pozwala na uruchamianie Garmina, ale 1.2 która już wkrótce - będzie na to pozwalać.
SN3
Member
Utworzony: 2010.01.07 20:46 Zmieniony: 2010.01.07 20:59
Wydaje mi się że jest coś nie tak z plikami na karcie, twój plik MobileNawigator wydaje się być i działać OK - niestety program Garmin....exe nie startuje ?! (po wyjęciu karty odpala Navigo).
1 - Garmina instalowałęm na karcie przy użyciu oprogramowania do jego instalacji co powoduje pojawienie się folderów: 5277, Garmin i pliku Garmin Mobile XT.exe (podczas próby włączenia nic się nie dzieje poza mignięciem wyświetlacza).
2 - Niestety nie mogę edytować pliku MobileNavigator.mscr ?! w celu sprawdzenia ścieżki dostępu (chociaż myślę że jest OK ponieważ urządzenie zachowuje się tak samo jak przy próbie uruchomienia aplikacji zainstalowanej w ResidentFlash po edycji ścieżki ini)...
<em>Przepraszam - chyba się stażeje, oczywiście wiem jak edytować plik mscr ;) jest OK</em>
Wersja garmina jaką chcę/prubuje zainstalować to Garmin Mobile XT for Windows Mobile V5.00.20W
...więc jeśli masz jakieś wskazówki ;)
Z góry dzięki
aha - problem z kartą raczej wykluczam ponieważ jest widziana po wybraniu Ebook (ScanDisk 4GB SDHC).
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.07 21:14 Zmieniony: 2010.01.07 21:15
Co do plików Garmina katalog 5277 to zakładam autostart dla jakiegoś rodzaju urządzeń. Samego exeka uruchamiającego oprogramowanie szukałbym raczej w katalogu Garmin. Masz tam jakieś pliki exe?
Co do edycji pliku mscr zrób to po pecetem chociażby przy użyciu notatnika. To zwykły plik tekstowy, tyle że ma rozszerzenie mscr, a nie np. txt. Jak wyedytujesz kopiujesz na nawigację.
Moja wersja Garmina była pozbawiona instalatora więc miałem jedynie katalog Garmin a w środku Garmin.exe. Poszukaj u siebie jakiegoś exeka, być może w jednym z podkatalogów w katalogu Garmin.
SN3
Member
Utworzony: 2010.01.07 21:20
Wizualna zawartość SDMMC:
- folder 5277
- folder Garmin
- plik Garmin Mobile XT.exe
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.07 22:22
Jutro pobawię się z instalatorem, jednk na dzieńdobry możesz sprzątnąc tego exeka Garmin Mobile XT.exe oraz katalog 2577. Tylko katalog Garmin zawiera przydatną zawartość. Jutro opiszę co i jak.
SN3
Member
Utworzony: 2010.01.07 22:28 Zmieniony: 2010.01.07 22:29
...czekam na instrukcje w sprawie Garmina
Jak zadziała masz u mnie piwo XXL
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.09 11:43 Zmieniony: 2010.01.10 10:12
1. Wkładasz kartę do czytnika w PC, instalujesz Garmina z instalatora (GarminMobileXTforWindowsMobile_50020w.exe)
2. Instalujesz mapę bazową (GarminMobileXTFreeBasemap_4xxxx.exe)
3. Instalujesz pliki pomocy i głosowe (GarminMobileXTSupportFiles_4xxxx.exe)
Masz teraz na karcie katalog Garmin, 2577 oraz plik Garmin Mobile XT.exe.
4. Wywalasz cały katalog 2577 z zawartością oraz plik Garmin Mobile XT.exe (nie są potrzebne)
5. Kopiujesz do katalogu Garmin patcha, którego ściągniesz z z poniższego linku
Link
6. Uruchamiasz patcha z katalogu Garmin na pececie i klikasz przycisk Patch, zamykasz patcha
7. Możesz usunąć patcha, jak również podkatalog Firmware z zawartością (nie jest potrzebny)
Teraz widzisz, że w katalogu Garmin pojawiły się nowe pliki, w tym Garmin.exe, którym uruchamiać będziesz Garmina. Pod niego podpięty jest skrypt w MortScripcie, który załatwi wszystko co trzeba w sensie odpalenia pulpitu, odtworzenia konfiguracji, złożenia pulpitu itd.
Teraz w tym skrypcie, co masz w poście wyżej zmienić po prostu ścieżkę dla programu uruchamianego jak jest karta na \SDMMC\Garmin\Garmin.exe i gotowe.
Acha, no oczywiście do szczęścia potrzebujesz posiadać jeszcze mapę w postaci pliku GMAPPROM.IMG oraz lincencje.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.09 18:54 Zmieniony: 2010.01.09 18:55
SN3
Member
Utworzony: 2010.01.09 20:41
Teraz pytanie z innej beczki - nie orjętujesz się czy w Navigo 9i (to które fabrycznie jest zainstalowane), nie ma możliwości ustawienia obrysów budynków ? tak z ciekawości ponieważ przypadkiem zauważyłem że w Omni jest zainstalowana wersja 8i i są obrysy ?!
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.09 21:26
Pytanie 2 - nie mam niestety pojęcia.
SN3
Member
Utworzony: 2010.01.09 22:25 Zmieniony: 2010.01.09 22:26
1 - wybranie aplkiacji "Navigacja", w menu głównym Nomada powoduje wyświetlenie paska Windows na dole ekranu i oczywiście uruchomienie Garmin-a
2 - Ekran powitalny (czarny z logo Garmin), po kilku sekundach pasek pojawia się i zostaje w górnej części ekranu
3 - Ekran ostrzeżenia z paskiem Windows na górze
4 - Menu główne Garmin z paskiem Windows na górze (zasłania wskaźnik sygnału i opcje pomocy)
Pasek nie występuje w innej części aplikacji
Poza tym aplikacja działa poprawnie narazie co prawda "na sucho", ale nie omieszkam sprawdzić po mieście - chociaż jestem dobrej myśli
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.10 10:00 Zmieniony: 2010.01.10 10:16
...no i gotowe. Zaktualizowałem Link podany wyżej do najnowszej wersji patcha ze zmienionym sposobem chowania paska z menu start. Sposób jest wydaje mi się bardziej naturalny, niezawodny, a co więcej pozwalający uruchomić Garmina szybciej w stosunku do poprzedniej wersji. Uruchom patcha z katalogu Garmin i gotowe. Zadziała bez względu czy masz nową instalację, czy patch został już wcześniej użyty.
Daj znać jak teraz to wygląda u Ciebie.
SN3
Member
Utworzony: 2010.05.30 22:20
Po chwilowej nieobecności znowu usiadłem do mojego sprzętu i zainstalowałem Garmina na Nomadzie, wszystko działa jak w Nuvi Garmina - nie ma żadnej wizualnej różnicy w wyświetlaniu i obsłudze. Trzeba przyznać że zakup tego urządzenia jak i rejestracja na tym forum była strzałem w 10! ...i jeszcze raz: to rozwiązanie z uruchamianiem programu uwzględnionego obecnością karty SD - !SUPER!
Od 1 do 16 z 16