Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »
eon cineo 5116-4 nie komunikuje z komputerem
Od 1 do 8 z 8
autodafne
Member
Utworzony: 2010.01.11 22:02
Witam,
mam Pentagram Eon Cineo 5116-4, kiedy chcę go podłączyć do komputera wyskakuje tylko następujący komunikat <jedno z urządzeń usb podłączonych do tego komputera ma awarię, ale system Windows nie może go rozpoznać>, urządzenie nie komunikuje z komputerem i przestawia się na ładowanie baterii. Czy miał ktoś kiedyś podobną sytuację?
Jestem już zmęczona, ten eon nie ma jeszcze roku a już był w serwisie (na koszt użytkownika), traktuję go jak jajko, ale ciągle są jakieś kłopoty.
Ratunku, pomocy
Pozdrawiam
Autodafne
mam Pentagram Eon Cineo 5116-4, kiedy chcę go podłączyć do komputera wyskakuje tylko następujący komunikat <jedno z urządzeń usb podłączonych do tego komputera ma awarię, ale system Windows nie może go rozpoznać>, urządzenie nie komunikuje z komputerem i przestawia się na ładowanie baterii. Czy miał ktoś kiedyś podobną sytuację?
Jestem już zmęczona, ten eon nie ma jeszcze roku a już był w serwisie (na koszt użytkownika), traktuję go jak jajko, ale ciągle są jakieś kłopoty.
Ratunku, pomocy
Pozdrawiam
Autodafne
pentaMarek
Member
Utworzony: 2010.01.11 22:05
Witam,
a próbowałaś zmienić kabel usb? Albo po prostu inny port usb? Sprawdź ten pmp na innym komputerze. Jak to też nie pomoże, to w biosie komputera wyłącz USB 2.0 (EHCI).
A tak poza tym, to temat był już wałkowany pare razy na forum...
Powodzenia :)
a próbowałaś zmienić kabel usb? Albo po prostu inny port usb? Sprawdź ten pmp na innym komputerze. Jak to też nie pomoże, to w biosie komputera wyłącz USB 2.0 (EHCI).
A tak poza tym, to temat był już wałkowany pare razy na forum...
Powodzenia :)
autodafne
Member
Utworzony: 2010.01.11 22:11
sprawdzałam na innym komputerze wyskakuje ten sam komunikat, zmiana portu tez nie pomaga; nie mam innego kabla niestety, ale jeśli byłby to kabel to czy w takim razie urządzenie mogłoby ładować energię via komputer?
Przeglądałam kilka wątków, zrobiłam niektóre rzeczy, ale bez skutku; (nie mam zielonego pojęcia jak wejść do biosa, a tak jeszcze na marginesie czy ten problem może być związany w wersja Windowsa? wersja Beta Windows Professional, chociaż do tej pory (2 tygodnie) wszystko działało, nawet jeszcze dziś rano).
Przeglądałam kilka wątków, zrobiłam niektóre rzeczy, ale bez skutku; (nie mam zielonego pojęcia jak wejść do biosa, a tak jeszcze na marginesie czy ten problem może być związany w wersja Windowsa? wersja Beta Windows Professional, chociaż do tej pory (2 tygodnie) wszystko działało, nawet jeszcze dziś rano).
pentaMarek
Member
Utworzony: 2010.01.11 22:21
W takim razie może być wina kabla. Mój cineo z oryginalnym kablem też odmawiał posłuszeństwa na moim kompie, ale na innych już działał. Zaś z innym kabelkiem wszystko hulało elegancko.
Tak, urządzenie będzie się ładowało z wadliwym kablem transmisyjnym (to tak w skrócie bez wdawania się w szczegóły).
Opis biosa swojego komputera znajdziesz w instrukcji obsługi swojej płyty głównej - powinnaś ją dostać z komputerem. Zazwyczaj żeby wejść do biosa trzeba wcisnąć DEL lub F2 podczas startu komputera. Który klawisz wcisnąć to zawsze pisze, np. "Press DEL to enter setup". Ze swojego doświadczenia powiem ci, że jeżeli winowajcą jest marny kabel, to zmiana trybu pracy USB z 2.0 na 1.1/1.0 zawsze pomaga. Pod linuksem można by to szybko i łatwo wyłączyć USB 2.0, pod windowsem niestety nie wiem czy się da tak zrobić :)
Beta windows professional - nie wiem, nie znam :)
Pozdr.
Tak, urządzenie będzie się ładowało z wadliwym kablem transmisyjnym (to tak w skrócie bez wdawania się w szczegóły).
Opis biosa swojego komputera znajdziesz w instrukcji obsługi swojej płyty głównej - powinnaś ją dostać z komputerem. Zazwyczaj żeby wejść do biosa trzeba wcisnąć DEL lub F2 podczas startu komputera. Który klawisz wcisnąć to zawsze pisze, np. "Press DEL to enter setup". Ze swojego doświadczenia powiem ci, że jeżeli winowajcą jest marny kabel, to zmiana trybu pracy USB z 2.0 na 1.1/1.0 zawsze pomaga. Pod linuksem można by to szybko i łatwo wyłączyć USB 2.0, pod windowsem niestety nie wiem czy się da tak zrobić :)
Beta windows professional - nie wiem, nie znam :)
Pozdr.
autodafne
Member
Utworzony: 2010.01.11 22:32
Od jutra rozpocznę poszukiwanie nowego kabla, dziękuję :)
mindcrasher
Member
Utworzony: 2010.07.08 12:03
A ja zmieniłem kabel, ale mam z kolei wyruszane gniazdo usb i też nie działa, tzn tylko ładuje i nic więcej. A zmiana na usb 1.1 nic raczej nie pomoże, bo jak jeszcze działało to miałem tak wolne transfery, że to na pewno nie było usb 2.0
redbull00
Member
Utworzony: 2010.09.03 21:13 Zmieniony: 2010.09.03 21:14
Miałem ten sam problem. Kable, które dołączają do pentagramów to porażka, wszystkie od razu można wyrzucić. (miałem wcześniej Vanquish R Wave i Vanquish R Touch, w obu przypadkach kable do kitu). Wystarczyło że wpiąłem odtwarzacz na innym kabelku, wyłączyłem go, a następnie sam się uruchomił w trybie USB i wszystko działało bez zarzutów. Jeżeli nie wyłączymy odtwarzacza przed wpięciem go do komputera, to wyskakuje komunikat o nieznanym urządzeniu (win XP) i odtwarzacz tylko się ładuje. Dzieje się tak zarówno w przypadku sprawnych kabli, jak i kabli uszkodzonych (no chyba że ze złości przetniemy kabelek, to wtedy nawet się ładować już nie będzie :P).
Od 1 do 8 z 8