Kategoria: Nawigacja GPS »
Problem z ładowaniem navi.
Od 1 do 6 z 6
Centosz
Member
Utworzony: 2010.01.17 13:24 Zmieniony: 2010.03.12 14:41
Witam.Od wczoraj jestem posiadaczem navi nomad 35.Po wyjęciu z pudełka navi była naładowana.Po "zabawie" na ekranie pojawiła sie informacja że bateria jest na wyczerpaniu i trzeba navi podłączyć do ładowania.Podłączyłem navi do ładowania (zapaliła sie czerwona dioda).Po paru godzinach ładowania zapaliła sie zielona dioda informująca o naładowaniau navi.Dziś rano zdziwienie.Navi nie chciała sie włączyć.Podłączyłem navi do kompa przez usb.Navi sie włączyła.Odpinając kabel pojawił mi sie komunikat żebym o niskim stanie bateri i navi sie wyłączyła.Przez noc sie rozładowała?
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.17 17:14 Zmieniony: 2010.01.17 17:15
Kolory diody - w porządku. Podstawowe pytanie, czy zostawiłeś nawigację na noc włączoną?
Jeśli tak - całkiem możliwe, że nie uciagnie nocy będąc cały czas na chodzie. Jeśli ją uśpiłeś - to nie jest normalne, aby na drugi dzień była rozładowana. W stanie uśpienia chodzi napewno kilka dni. Ile dokładnie - nigdy nie sprawdzałem. Jeśli wyłączyłeś całkowicie - powinna chodzić jeszcze dłużej.
Jeśli tak - całkiem możliwe, że nie uciagnie nocy będąc cały czas na chodzie. Jeśli ją uśpiłeś - to nie jest normalne, aby na drugi dzień była rozładowana. W stanie uśpienia chodzi napewno kilka dni. Ile dokładnie - nigdy nie sprawdzałem. Jeśli wyłączyłeś całkowicie - powinna chodzić jeszcze dłużej.
Centosz
Member
Utworzony: 2010.01.17 17:55
Navi raczej nie była włączona.Jak sie nią bawiłem to wyskoczył komunikat że naładuj baterie i ekran zgasł.Podłączyłem do ładowania.Niby sie naładowała bo zaświeciła sie zielona dioda,ale rano nie mogłem jej włączyc bo niby sie rozładowała.Dziś naładowałem ją ponownie i wszystko jak narazie chodzi.Zobacze jutro rano czy sie włączy.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.17 19:38
Ekran ostrzegający o słabej baterii pojawia się istotnie gdy ta jest słaba. Nawigacja zaraz po nim sama się wyłącza. Gdy nawigacja jest na uśpieniu cały czas pali zieloną diodę, jak jest wyłaczona dioda nie świeci się wcale. Zostaw ją na uśpieniu. Jak jutro wstaniesz i zobaczysz, że dioda już się nie świeci - znaczy że bateria się rozładowała, a to w przeciągu jednej nocy na 100% nie powinno nastąpić.
Centosz
Member
Utworzony: 2010.01.18 18:12
Sprawa wygląda tak.Navi zostala ponownie naładowana.Wczoraj od godz. 23 zostawiłem ją w trybie uśpienia.Dziś rano (godz. 8) normalnie sie włączyła.Zobaczyłem stan bateri i wskazywała full.Zostawiłem ją znowu na uśpieniu na cały dzisiejszy dzień.Pisząc teraz zeszła jedna kreska bareri.Tak więc myśle że wszystko jest ok.Zastanawia mnie tylko co wtedy poszło nie tak że sie tak zachowała.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.18 18:42
Teraz brzmi to normalnie. Ja bym pierwsze ładowanie potraktował jako incydent. Bateria musi się uformować, może przy pierwszym razie zbyt wcześnie zapaliła się zielona dioda sygnalizująca koniec ładowania. Można gdybać.
Od 1 do 6 z 6