Kategoria: Akcesoria graficzne »

Photoshop CS4 nie widzi Titan'a

Utworzony: 2010.01.20 00:09 Zmieniony: 2010.01.20 00:10

Witam,

Po długiej przerwie w korzystaniu z mojego titana stwierdziłem, że odpalę go ponownie, a w miedzy czasie stałem się posiadaczem studenckiej wersji PS CS4. Tu zaczynają się schody.
W programie od tabletu wszystko gra i tańczy, pomiar nacisku działa jak należy, ale jak odpalam PS'a i chce włączyć w pędzlach opcje reagowania na nacisk to dostaje error "Sterowanie za pomocą nacisku pióra wymaga pulpitu przyciskowego" mniemam, że chodzi tu o tablet :P którego nie widzi.

Więc tablet mi w PS'ie działa tylko w formie myszki =/.
Mam 64bit wersje win7 ściągałem najnowsze stery do tabletu i próbowałem uaktualniać PS'a.
Ma ktoś może pomysł co może być nie tak?

Utworzony: 2010.01.20 16:41 Zmieniony: 2010.01.20 16:52

Zrobiłem test na Windows 7 i dwóch rodzajach PS CS4 Extended - jedna wygląda na 32bity a druga od razu w nazwie miała 64bit. W pierwszym przypadku nacisk działa poprawnie w drugim nie i jest info, że nie widzi sprzętu z naciskiem. Prawdopodobnie kwestia sterownika lub Photoshopa w tej wersji, trzeba pewnie zaczekać na nowy sterownik lub jakąś aktualizację softu i może się wyjaśni co z tym Windows 7 64bit.

Dopiska.
Zacząłem grzebać w plikach i jest oddzielnie sterownik do Win7_64, a domyslnie chyba wrzucał się X86 wiec jutro przetestuję i dam znać bo skasowałem win7 wrrrr.

Utworzony: 2010.01.20 21:21

Dzięki za pomoc.
Kombinowałem z instalacją innych sterowników(starszych i od innych systemów) i nadal nie działa.
Na lapku z Vistą 32bit przetestowałem i działa. Wiec podejrzewam, że to stery.

Utworzony: 2010.01.21 11:15

Nie mam dobrych wieści, zrobiłem jeszcze raz od początku i jest to samo, sterownik pobiera teoretycznie z właściwego miejsca x64. jak wrzucałem u ręcznie to zakatrupiłem Win7 a myślałem że się nie uda. Nic trzeba czekać na jakąś poprawkę albo win7 x64 i PS x86.

Utworzony: 2010.01.21 11:23

Tak jak myślałem, jak się nie pojawią stery w najbliższym czasie to będzie trza tablet wymienić.
W między czasie przypomniałem sobie czemu go odstawiłem, przy takim formacie za dużo trzeba ręką machać xP

Utworzony: 2010.01.21 11:39

:bigsmile: