Kategoria: Nawigacja GPS »
nomad 35 p 5230 nie działa ikonka nawigacja po aktualizacji mapy
Od 1 do 15 z 15
piotrpw80
Member
Utworzony: 2010.01.24 18:18 Zmieniony: 2010.03.12 14:39
pomocy zaktualizowałem mapę navigo 9i i teraz nie mogę jej uruchomić przyciskiem nawigacja
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.24 19:44 Zmieniony: 2010.01.24 19:45
Do jakiej wersji wykonałeś aktualizację? I jaką metodą wykonałeś aktualizację?
piotrpw80
Member
Utworzony: 2010.01.24 20:20
mapa była navigo 9 i pl z turystyką wer 9.3 zaktualizowałem mapę do wer 9.7 i turystykę do wer 9.6 na stronie producenta navigo zarejestrowałem się ściągnąłem pliki i klops :-(
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.24 21:31 Zmieniony: 2010.01.24 21:33
Rozumiem, że wykonałeś aktualizację oprogramowania, a nie instalację od zera. Napisz jeszcze czy metodą przez ActiveSync czy przez kartę pamięci SD?
Jutro podniosę swój soft do tej wersji to zobaczę jak to działa. W każdym razie nie ma stresu - wszystko na tym etapie można naprawić. Póki co mógłbyś jeszcze napisać, co masz w pliku \ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.ini oraz co masz w pliku \ResidentFlash\SHELL.INI. Ewentualnie załącz tu oba pliki.
Jutro podniosę swój soft do tej wersji to zobaczę jak to działa. W każdym razie nie ma stresu - wszystko na tym etapie można naprawić. Póki co mógłbyś jeszcze napisać, co masz w pliku \ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.ini oraz co masz w pliku \ResidentFlash\SHELL.INI. Ewentualnie załącz tu oba pliki.
piotrpw80
Member
Utworzony: 2010.01.24 22:41
przez ActiveSync, w instrukcji było napisane że zmiana wersji wiąże sie z usunięciem starych plików, i zostawiłem tak jak było pozaznaczane w instalce . w \ResidentFlash\MobileNavigator jest tylko plik aplikacji MobileNavigator i ustawień konfiguracji,SHELL.INI nie posiadam wcale aplikacja SHELL jest w windows-ie a ustawienia konfiguracji w pliku ResidentFlash aktualizacja z karty nie wchodziła w gre po chociaż była pusta całe 4G to wyskakiwał komunikat że jest na niej za mało miejsca.
piotrpw80
Member
Utworzony: 2010.01.24 23:10
dobra doszedłem gdzie byl błąd \sdmmc\MobileNavigator\MobileNavigator.exe w pliku shell.ini zamiast residentflash mapa działa tylko ma teraz jakięś nie pełne dane ?
piotrpw80
Member
Utworzony: 2010.01.25 01:57
dobra ponowna instalacja i rejestracja map załatwiła resztę wszystko jest ok , przesiedziałem czytając forum dwa dni no i się opłaciło :-) dzięki za oświecenie Tempak bez ciebie bym nie ruszył :-)
Tempak
Member
Utworzony: 2010.01.25 16:57 Zmieniony: 2010.01.25 20:15
No problem.
Istotnie w \ResidentFlash\SHELL.INI powinno być:
\ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.exe
Jeśli po aktualizacji zrobiło się:
\SDMMC\MobileNavigator\MobileNavigator.exe
to aplikacja miała prawo się nie uruchomić, no chyba że zainstalowałbyś ją na karcie SD.
Zaś w pliku \ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.ini powinno być:
NAVIGO\NAVIGO_PNA.exe
Ja wykonałem aktualizację własną, szybszą metodą, bo przez ActiveSync, to czuję trwało by to znacznie dłużej. A mianowicie:
1. Skopiowanie plików z ulubionymi punktami na PC:
\ResidentFlash\NAVIGO\PRDF\user.poi
\ResidentFlash\NAVIGO\PRDF\user.poi.bak
2. Wypakowanie zawartości Navigo9_1377_Dane_9.7.exe na PC
3. Skopiowanie wyłącznie katalogu NAVIGO z NavigoUpdate na kartę SD umieszczoną w czytniku
3. Usunięcie z nawigacji całego katalogu \ResidentFlash\NAVIGO\
4. Przeniesienie na nawigacji katalogu NAVIGO z \SDMMC do \ResidentFlash (przy pomocy Total Commandera CE)
5. Skopiowanie plików z punktu 1 spowrotem na nawigację
6. Odpalenie Navigo, zamknięcie
7. Rejestracja danych poprzez ActiveSync przy pomocy NavigoManager.exe wchodzącego w skład aktualizacji
Tym samym pominąłem wąskie gardło w postaci słabego transferu przez ActiveSync i nowe Navigo 9.3 z danymi 9.7, zajmujące 340MB zamiast wcześniejszego prawie 1GB śmiga jak trzeba. Zastanawiam się jednak ja nowa wersja sprawować się będzie na drodze. Pewno coś musieli skompresować, skoro zmieniszyli rozmiar trzykrotnie, a co za tym idzie, żeby się nie okazało, że nowy soft będzie działać wolniej.
Istotnie w \ResidentFlash\SHELL.INI powinno być:
\ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.exe
Jeśli po aktualizacji zrobiło się:
\SDMMC\MobileNavigator\MobileNavigator.exe
to aplikacja miała prawo się nie uruchomić, no chyba że zainstalowałbyś ją na karcie SD.
Zaś w pliku \ResidentFlash\MobileNavigator\MobileNavigator.ini powinno być:
NAVIGO\NAVIGO_PNA.exe
Ja wykonałem aktualizację własną, szybszą metodą, bo przez ActiveSync, to czuję trwało by to znacznie dłużej. A mianowicie:
1. Skopiowanie plików z ulubionymi punktami na PC:
\ResidentFlash\NAVIGO\PRDF\user.poi
\ResidentFlash\NAVIGO\PRDF\user.poi.bak
2. Wypakowanie zawartości Navigo9_1377_Dane_9.7.exe na PC
3. Skopiowanie wyłącznie katalogu NAVIGO z NavigoUpdate na kartę SD umieszczoną w czytniku
3. Usunięcie z nawigacji całego katalogu \ResidentFlash\NAVIGO\
4. Przeniesienie na nawigacji katalogu NAVIGO z \SDMMC do \ResidentFlash (przy pomocy Total Commandera CE)
5. Skopiowanie plików z punktu 1 spowrotem na nawigację
6. Odpalenie Navigo, zamknięcie
7. Rejestracja danych poprzez ActiveSync przy pomocy NavigoManager.exe wchodzącego w skład aktualizacji
Tym samym pominąłem wąskie gardło w postaci słabego transferu przez ActiveSync i nowe Navigo 9.3 z danymi 9.7, zajmujące 340MB zamiast wcześniejszego prawie 1GB śmiga jak trzeba. Zastanawiam się jednak ja nowa wersja sprawować się będzie na drodze. Pewno coś musieli skompresować, skoro zmieniszyli rozmiar trzykrotnie, a co za tym idzie, żeby się nie okazało, że nowy soft będzie działać wolniej.
Kacper
Member
Utworzony: 2010.02.10 01:08
Witam.
Mam taki sam problem jak autor wątku i po przeczytaniu tego wszystkiego i tak niewiele zrozumiałem i nie wiem co zrobić aby nawigacja działała. Proszę mi wyjaśnić krok po kroku co mam zrobić żeby znów działała prawidłowo.
Mam taki sam problem jak autor wątku i po przeczytaniu tego wszystkiego i tak niewiele zrozumiałem i nie wiem co zrobić aby nawigacja działała. Proszę mi wyjaśnić krok po kroku co mam zrobić żeby znów działała prawidłowo.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.10 08:36 Zmieniony: 2010.02.10 08:37
Osobiście nie wykonywałem aktualizacji z wykorzystaniem standardowego instalatora, ale domyślam się, że instalator kopiuje zły plik SHELL.INI. Po uruchomieniu instalatora, rozpakowuje on swoją zawartość do katalogu C:\NAVIGO\NAVIGO9_1377. Pewnie nadal masz ten katalog, jeśli nie uruchom instalator raz jeszcze i pozwól mu się rozpakować do tej ścieżki. Następnie wejdź do ścieżki: c:\NAVIGO\NAVIGO9_1377\NavigoUpdate\Nomad35\ i tam będzie plik shell.ini. Skopiuj go do katalogu \ResidentFlash w nawigacji zastępując plik oryginalny. Daj znać czy pomogło.
Kacper
Member
Utworzony: 2010.02.10 15:43
Jest jeszcze jeden problem - po przytrzymaniu rysika na jakimś budynku na mapie nawigacja zamiast wskazać adres tego miejsca wyświetla "Punkt z mapy". Z tego co napisał piotrpw80 wnioskuje że on też to miał - określił to jako "nie pełne dane". Co zrobić aby to naprawić ?
piotrpw80
Member
Utworzony: 2010.02.10 17:13
zainstaluj jescze raz mapę ,albo ją masz nie zarejestrowaną spróbuj tych opcji -najpierw rejestracji jeżeli wszystko pójdzie to powinna działać
Od 1 do 15 z 15