Kategoria: Nawigacja GPS »
Pentagram P 5230 - pytanie o procesor
Od 1 do 11 z 11
dj_witus
Member
Utworzony: 2010.02.01 18:07 Zmieniony: 2010.03.12 14:40
Witam.po lekturze wątków i opisie menu pana Tempaka, postanowilem kupic Nomada.dzis otworzylem pudelko,powoli obczajam ale mam juz pewna watpliwosc odnosnie procesora.Mianowicie w informacji systemu pisze, iz posiadam w nim procesor o nazwie ARM926.A w instrukcji i na stronie produktu pisze SIRF Atlas III.Czy jest sa to dwie nazwy tego procka czy moze jakas inna wersja nawigacji?
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.01 20:41
Zacząć trzeba od tego, że intrukcja nie oddaje w pełni rzeczywistości, chociażby w kotekście punktu o podłączeniu do PC. Jeśli chodzi o screen z "System Info" w instrukcji faktycznie widać inny procesor. Ale spokojnie. Producent podaje, że procesor to Centrality 400MHz, a układ GPS to SiRFAtlas-III. Tak się składa, że ten typ procesora produkowany był przez firmę Centrality, a zatem jego pełna nazwa to: Centrality ARM926T-AT4X0A. Wyczytałem, że od połowy 2007 roku firma Centrality już nie istnieje i te procki od tej pory znane są jako SiRFAtlas-III. Wyczytałem również, że odbiornik GPS zintegrowany jest z CPU, zatem całość nazywa się po prostu SiRFAtlas-III.
Inna sprawa dotyczy częstotliwości taktowania. Producent podaje 400Mhz. Próbowałem dotrzeć do jakiejś dokumentacji, która by to potwierdziła, jednak nieskutecznie. Aplikacja TCPMP pokazuje 328Mhz. Ponoć TCPMP nieco zaniża wynik, ale moim zdaniem i tak bliżej mu do 372Mhz niż 400Mhz. Ciężko też o dziwo znaleść też jakieś oprogramowanie mierzące taktowanie. Póki co znalazłem tylko takie które mogą określić częstotliwość metodą porównania czasu realizacji jakichś operacji w stosunku do innych modeli.
Przyznam, że jest to temat nie do końca zbadany i może znajdzie się ktoś, kto napisze na ten temat coś więcej. Byłoby najlepiej rozebrać nawigację i zobaczyć faktyczny model CPU, jeśli oczywiście nie jest zalany i widać jego symbole.
Inna sprawa dotyczy częstotliwości taktowania. Producent podaje 400Mhz. Próbowałem dotrzeć do jakiejś dokumentacji, która by to potwierdziła, jednak nieskutecznie. Aplikacja TCPMP pokazuje 328Mhz. Ponoć TCPMP nieco zaniża wynik, ale moim zdaniem i tak bliżej mu do 372Mhz niż 400Mhz. Ciężko też o dziwo znaleść też jakieś oprogramowanie mierzące taktowanie. Póki co znalazłem tylko takie które mogą określić częstotliwość metodą porównania czasu realizacji jakichś operacji w stosunku do innych modeli.
Przyznam, że jest to temat nie do końca zbadany i może znajdzie się ktoś, kto napisze na ten temat coś więcej. Byłoby najlepiej rozebrać nawigację i zobaczyć faktyczny model CPU, jeśli oczywiście nie jest zalany i widać jego symbole.
Krytyk_RoHS
Member
Utworzony: 2010.02.01 20:52
Temat faktycznej częstotliwości tego procesora była wielokrotnie poruszana zarówno na my-navia.pl jak i na pdaclub.pl. Wszyscy producenci podają częstotliwość 400 mhz bo tak podaje producent procka a faktyczna szybkość to w granicach 375mhz. No i softu do sprawdzenia tego brak - core media player (TCMP) za każdym razem podaje inna wartość wiec do mierzenia średnio sie nadaje. Inne programy podają tylko typ procesora, a nie prędkość :)
Krytyk_RoHS
Member
Utworzony: 2010.02.01 20:54
... procesor o nazwie ARM926.A w instrukcji i na stronie produktu pisze SIRF Atlas III....i?
ARM to może być nie oznaczenie procesora ale np architektury - na wikipedii piszą coś na temat architektury ARM.
dj_witus
Member
Utworzony: 2010.02.02 09:22
hmmm czyli w sumie mamy odpowiedzi na pytania,myślę ze 2 takie same odpowiedzi na ten temat wystarcza.wychodzi na to ze to po prostu mało znaczący chwyt,który ma nastręczyć użytkowników.Swoja droga,zadałem równocześnie pytanie sklepowi na Allegro, u którego kupiłem sprzęt i póki co cisza.W razie komicznych interpretacji z ich strony rzucę ich odpowiedz.
Krytyk_RoHS
Member
Utworzony: 2010.02.02 09:49
Po krótkich poszukiwaniach znalazłem speckę producenta tego procesorowa - http://www.sirf.com/products/Atlas-IIIProductInsert.pdf
Oznaczeniem głównego układu to ARM926EJ-S
Oznaczeniem głównego układu to ARM926EJ-S
dj_witus
Member
Utworzony: 2010.02.02 10:07
wszystko jasne.czarno na białym mamy chodzi o cały okład a nie sam procesor.Mogli by chociaż w instrukcji o tym napomknąć,by się człowiek nie głowił.ciekawi mnie tylko co oznacza ze 600 MIPS dla wymagających aplikacji.że niby układ GPS wspomaga główny procesor?
Krytyk_RoHS
Member
Utworzony: 2010.02.02 10:12
Hmm.. raczej na odwrót.
Z praktyki w modelu 5210 na tym samym układzie wnioskuję iż praca głównego procesora jest bezpośrednio powiązana z jakością sygnału GPS.
Wygląda to tak: dopóki GPS nie złapie dobrego sygnału (czyli męczy się z ustaleniem pozycji) automapa troszkę przycina i wolno reaguje. Ale jak już ma stabilny sygnał to chodzi szybko. No przynajmniej u mnie tak to wygląda.
Z praktyki w modelu 5210 na tym samym układzie wnioskuję iż praca głównego procesora jest bezpośrednio powiązana z jakością sygnału GPS.
Wygląda to tak: dopóki GPS nie złapie dobrego sygnału (czyli męczy się z ustaleniem pozycji) automapa troszkę przycina i wolno reaguje. Ale jak już ma stabilny sygnał to chodzi szybko. No przynajmniej u mnie tak to wygląda.
dj_witus
Member
Utworzony: 2010.02.02 10:18
Czyli wychodzi na to,że to działa w obie strony:jak jest sygnał to wspomaga multimedia i CPU,a jak muli to odwrotnie,CPU wspomaga GPS.w sumie tak powinno być,to w końcu nawigacja a nie PPC :).
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.02 20:10 Zmieniony: 2010.02.02 20:50
ARM to istotnie architektura procesorów. ARM926T powinno jednak oznaczać konkrektny model z tej rodziny. Wyczytałem gdzieś, że ARM926EJ-S widziany jest jako ARM926T więc jest szansa że specyfikacja dotyczy tego właśnie procka. Ale jaki jest na prawdę, pewnie po rozkręceniu obudowy możnaby sprawdzić. Co do TCPM to zapewne próbuje określić taktowanie jakimś szybkim testem, w stylu wykonuje ileś operacji w określonym czasie i na tej podstawie szacuje wynik w Mhz. Wynik się waha i to normalne, bo pomiar wykonywany w czasie pracy systemu operacyjnego, w czasie działania sterowników i innych programów nie zawsze będzie taki sam. Specyfikacja dla tego procka mówi wyraźnie UP to 396Mhz, zatem nie jest powiedziane, że ten w nawigacji taktowany jest właśnie taką częśtotliwością.
Co do Centrality i SiRF'a w istocie można wyczytać, że w roku 2007 SiRF wykupił Centrality:
Link1 Link2
Zrobiłem test przy pomocy PocketPCMark'a i wyszło mi 123.57 MIPS'ów. Dla porównania aplikacja pisze, że XScale 398Mhz ma wynik 145.70 MIPS, XScale 198Mhz ma 84.65 MIPS'ów, a StrongARM 206Mhz ma 75.78 MIPS'ów. Zatem nie wykluczone, że CPU śmiga blisko tego co pokazuje TCPMP.
Co do Centrality i SiRF'a w istocie można wyczytać, że w roku 2007 SiRF wykupił Centrality:
Link1 Link2
Zrobiłem test przy pomocy PocketPCMark'a i wyszło mi 123.57 MIPS'ów. Dla porównania aplikacja pisze, że XScale 398Mhz ma wynik 145.70 MIPS, XScale 198Mhz ma 84.65 MIPS'ów, a StrongARM 206Mhz ma 75.78 MIPS'ów. Zatem nie wykluczone, że CPU śmiga blisko tego co pokazuje TCPMP.
dj_witus
Member
Utworzony: 2010.02.05 18:57
Gosc,od ktorego kupilem Nomada przeslal niby zapytanie do Pentagrama odnosnie rozbieznosci.wrzuce ich dopowiedz (jesli dostane) i porownamy.
Od 1 do 11 z 11