Kategoria: Akcesoria graficzne »

ThinType P 2006 - pytania nt. sterowników Windows 7

Utworzony: 2010.02.06 18:38

Witam,

chcę zakupić tablet Pentagram ThinType, ale nigdzie nie mogę się doczytać ani dowiedzieć, czy da się go skonfigurować do pracy w pionie i / lub wydzielić obszar roboczy.

Nie rozumiem też, co oznacza na stronie http://pentagram.pl/wsparcie_techniczne/tablety_graficzne/thintype
, że sterownik jest 'Windows 7 beta' - jest on dla Windows 7 beta, czy jest on dla finalnej wersji Windows 7, tylko sam sterownik jest w wersji beta?

Jeżeli to sterownik jest w wersji beta, czy to oznacza, że działa niestabilnie na Windows 7?

Jakie są wasze doświadczenia z pracy na tym tablecie pod Windows 7?

Pozdrawiam.

Utworzony: 2010.02.08 11:59

To prosty tablet więc jego opcję nie są rozbudowany. Na wersji 3.48.

<blockquote><cite>Wysłany przez: gMaker</cite>chcę zakupić tablet Pentagram ThinType, ale nigdzie nie mogę się doczytać ani dowiedzieć, czy da się go skonfigurować do pracy w pionie i / lub wydzielić obszar roboczy.</blockquote>

oficjalnie nie ma, ale wydzielić obszar roboczy można używając sterownika od open'a xxl

<blockquote><cite>Wysłany przez: gMaker</cite>Nie rozumiem też, co oznacza na stronie http://pentagram.pl/wsparcie_techniczne/tablety_graficzne/thintype
, że sterownik jest 'Windows 7 beta' - jest on dla Windows 7 beta, czy jest on dla finalnej wersji Windows 7, tylko sam sterownik jest w wersji beta?</blockquote>

działa normalnie pod windows 7, beta to oznaczenie dla sterownika, że jeszcze może być coś nie tak, ale ja nie zauważyłem

<blockquote><cite>Wysłany przez: gMaker</cite>Jakie są wasze doświadczenia z pracy na tym tablecie pod Windows 7?</blockquote>

wszystko zależy do czego go potrzebujesz, jeśli prace bardziej zaawansowane to polecam Virtuoso, jeśli coś na szybko i nie jesteś jeszcze zdecydowany czy chcesz się bawić tabletem to dobry wybór, pod windows 7 nic nie zauważyłem negatywnego dlatego nie będę potwierdzał na 100% czy wszystko jest ołki

Utworzony: 2010.02.08 15:04

Odp. powinieneś znaleźć tutaj:
http://forum.pentagram.pl/discussion/348/thintype-p-2006-a-monitor/#Item_0

Utworzony: 2010.02.09 12:07 Zmieniony: 2010.02.09 12:11

Dzięki za odpowiedzi.
Z tym obszarem roboczym, to rozumiem, że jakoś się uda (mimo, że w podanym wyżej wątku jest opis na Windows XP), a co z tym działaniem w pionie? Chodzi mi o to, żeby tablet obrócić o 90 stopni i w ten sposób pracować. Mam konfigurację monitorów taką jak w załączniku i chcę pracować na dwóch monitorach jednocześnie z obróconym tabletem o 90st. Da radę?

Pozdrawiam.

edit:
Jeżeli chodzi o wybór tabletu to już jestem zdecydowany, ma on służyć trochę do photoshopa (amatorsko) i do częściowego zastąpienia myszki w programach typu sekwencery muzyczne. O to się nie pytam, naczytałem się sporo w sieci na ten temat i nie chcę dublować tematów w stylu 'jaki tablet wybrać' ;) Pytałem się o to tylko, czy są jakieś problemy pod Windows 7, ale jeśli nie to dobrze :)

Utworzony: 2010.02.11 12:03

ThinType nawet działa ok pod Win7, ale tego z poziomem na nim nie zrobisz - sterownik przynajmniej ten który jest tego nie robi. Zmieniają się całkowicie proporcje tabletu (16:9) w stosunku do proporcji monitora, sterownik tego nie zinterpretuje bez odpowiedniej opcji tak żeby przeliczyć/odwrócić proporcje, jak dla mnie to powinna wtedy wyjść elipsa zamiast koła. Virtuoso miał chyba coś takiego, ale nie dam ręki.

Utworzony: 2010.02.12 12:15

W takim układzie będę musiał się jednak zastanowić nad tym zakupem jeszcze raz.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam.