Kategoria: Nawigacja GPS »
co zrobić po nieudanej aktualizacji
Od 1 do 13 z 13
robus44
Member
Utworzony: 2010.02.08 15:55 Zmieniony: 2010.03.12 14:39
witam
mam P5230. podczas aktualizacji do wersji navigo z 2.1 do 9.3 z Polską 9.7 została ona przerwana i nie dokończona (zerwało połączenie z pc). później niedało się już połączyć z activesync, navigo nie odpalało z ikonki. zainstalowałem na karte i później jakoś połączył sie z pc-więc szybko skopiowałem do ResidentFlash z fabrycznej wersji navigo 2.1część kopii-wszystkiego nie dało sie. później zaktualizowałem do 9.3 i PL 9.7 na ResidentFlash. jednak nowsza wersja bardzo długo sie wczytuje i zamiast zajmować niecałe 300MB to ma prawie 450MB. musiało więć chyba zostać coś z poprzedniej wrsji. I teraz mam PYTANIE: jak bezpiecznie wyczyścić flash nomada i nagrać od zera tylko wersje 9.3 -boje sie że po usunięciu z ResidentFlash znów nie da sie połączyć z pc.....
mam P5230. podczas aktualizacji do wersji navigo z 2.1 do 9.3 z Polską 9.7 została ona przerwana i nie dokończona (zerwało połączenie z pc). później niedało się już połączyć z activesync, navigo nie odpalało z ikonki. zainstalowałem na karte i później jakoś połączył sie z pc-więc szybko skopiowałem do ResidentFlash z fabrycznej wersji navigo 2.1część kopii-wszystkiego nie dało sie. później zaktualizowałem do 9.3 i PL 9.7 na ResidentFlash. jednak nowsza wersja bardzo długo sie wczytuje i zamiast zajmować niecałe 300MB to ma prawie 450MB. musiało więć chyba zostać coś z poprzedniej wrsji. I teraz mam PYTANIE: jak bezpiecznie wyczyścić flash nomada i nagrać od zera tylko wersje 9.3 -boje sie że po usunięciu z ResidentFlash znów nie da sie połączyć z pc.....
Krytyk_RoHS
Member
Utworzony: 2010.02.08 15:58
Hmm..
Z tego co się orientuję to nawet navigo zaleca usunięcie starej wersji - usuń wszystkie dane znajdujące się na ResidentFlash i zainstaluj tam nową wersję.
Z tego co się orientuję to nawet navigo zaleca usunięcie starej wersji - usuń wszystkie dane znajdujące się na ResidentFlash i zainstaluj tam nową wersję.
robus44
Member
Utworzony: 2010.02.08 16:04
<blockquote><cite>Wysłany przez: Krytyk_RoHS</cite>Hmm..
Z tego co się orientuję to nawet navigo zaleca usunięcie starej wersji - usuń wszystkie dane znajdujące się na ResidentFlash i zainstaluj tam nową wersję.</blockquote> obawaiam się że po usunięciu starej wersji od razu stracę połączenie z pc. a i z katalogu Windows nie da się wszystkiego usunąć -a tam trochę namieszałem- jak Windows całkiem wyczyścić i wgrać od nowa?
Z tego co się orientuję to nawet navigo zaleca usunięcie starej wersji - usuń wszystkie dane znajdujące się na ResidentFlash i zainstaluj tam nową wersję.</blockquote> obawaiam się że po usunięciu starej wersji od razu stracę połączenie z pc. a i z katalogu Windows nie da się wszystkiego usunąć -a tam trochę namieszałem- jak Windows całkiem wyczyścić i wgrać od nowa?
Krytyk_RoHS
Member
Utworzony: 2010.02.08 16:12
No to nie działa tak jak sobie wyobrażasz. Nie wiem co namieszałeś ale dopóki grzebiesz tylko w residentflash to windowsa nie uszkodzisz.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.08 16:55 Zmieniony: 2010.02.08 16:58
System operacyjny oraz niektóre programy, takie jak menu producenta zawarte są w pamięci tylko do odczytu ROM. Nie znajdują się w \ResidentFlash. Wyłącznie system operacyjny decyduje o możliwości połączenia przez ActiveSync. W \ResidentFlash masz tylko Navigo. Nie jest potrzebne posiadanie poprzedniej wersji aby zainstalować nową. Jeśli Ci zrywa połączenie z PC użyj krótszego kabla, a jak nie masz podłącz kabel do tyłu obudowy zamiast np. do gniazd wypuszczonych z przodu obudowy PC.
Najprościej zrób to tak:
0. Usuń z \ResidentFlash katalog NAVIGO
1. Uruchom instalator aktualizacji, który wypakowuje na wstępie pliki domyślnie do C:\NAVIGO\NAVIGO9_1377, anuluj instalację jak się uruchomi
2. Wejdź do katalogu C:\NAVIGO\NAVIGO9_1377\NavigoUpdate i skopiuj katalog NAVIGO do \ResidentFlash
3. Skopiuj też katalog MobileNavigator do \ResidentFlash jeśli usunąłeś
4. Wejdź do katalogu Nomad35 i skopiuj znajdujący się tam plik shell.ini do \ResidentFlash jeśli go usunąłeś
Odpal Navigo z nawigacji, po czym zamknij.
Następnie podłącz nawigację do komputera przez ActiveSync i z katalogu c:\NAVIGO\NAVIGO9_1377\ uruchom NavigoManager.exe. Wybierz drugą opcję "Rejestruj, aby zarejestrować dane" i postępuj zgodnie z podpowiedziami. Musisz mieć połączenie z internetem aby zarejestrować dane.
Co do pytania o dane, to o jakie konkretnie Ci chodzi?
Najprościej zrób to tak:
0. Usuń z \ResidentFlash katalog NAVIGO
1. Uruchom instalator aktualizacji, który wypakowuje na wstępie pliki domyślnie do C:\NAVIGO\NAVIGO9_1377, anuluj instalację jak się uruchomi
2. Wejdź do katalogu C:\NAVIGO\NAVIGO9_1377\NavigoUpdate i skopiuj katalog NAVIGO do \ResidentFlash
3. Skopiuj też katalog MobileNavigator do \ResidentFlash jeśli usunąłeś
4. Wejdź do katalogu Nomad35 i skopiuj znajdujący się tam plik shell.ini do \ResidentFlash jeśli go usunąłeś
Odpal Navigo z nawigacji, po czym zamknij.
Następnie podłącz nawigację do komputera przez ActiveSync i z katalogu c:\NAVIGO\NAVIGO9_1377\ uruchom NavigoManager.exe. Wybierz drugą opcję "Rejestruj, aby zarejestrować dane" i postępuj zgodnie z podpowiedziami. Musisz mieć połączenie z internetem aby zarejestrować dane.
Co do pytania o dane, to o jakie konkretnie Ci chodzi?
robus44
Member
Utworzony: 2010.02.08 17:01 Zmieniony: 2010.02.08 18:06
chodzi mi o to skąd urządzenie po hard resecie przywraca dane
CZY u Was tez po zmianie na najnowsza 9.7 tak długo wczytuje sie navigo?
CZY u Was tez po zmianie na najnowsza 9.7 tak długo wczytuje sie navigo?
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.08 21:37
Ale o jakie dane Ci chodzi?
Mój czas uruchomienia Navigo 9.3: 36 sekund
Mój czas uruchomienia Navigo 9.3: 36 sekund
robus44
Member
Utworzony: 2010.02.08 22:03
<blockquote><cite>Wysłany przez: Tempak</cite>Ale o jakie dane Ci chodzi?
</blockquote>
chodzi mi o windows skad jest brany do przywracania
</blockquote>
chodzi mi o windows skad jest brany do przywracania
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.08 22:11 Zmieniony: 2010.02.08 22:11
Windows + menu producenta zalega w ROM-ie, który nie jest tracony podczas resetu. Można powiedzieć to taki rodzaj BIOS-u.
robus44
Member
Utworzony: 2010.02.08 22:14
<blockquote><cite>Wysłany przez: Tempak</cite>Windows + menu producenta zalega w ROM-ie, który nie jest tracony podczas resetu. Można powiedzieć to taki rodzaj BIOS-u.</blockquote> a ten WIndows co jest w katalogu WindowsCE obok ResidentFlash? jak przywrócić Windows + menu producenta zalegające w ROM-ie -czyli Hard Reset?
Krytyk_RoHS
Member
Utworzony: 2010.02.09 10:44
Navigo wcześniej zajmowało bodajże 900 MB, teraz około 300. Optymalizacja ze strony navigo to na pewno też zwiększenie kompresji danych. Faktycznie starsza wersja szybciej się uruchamiała - ale jak już się uruchomi to nie ma większych różnic.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.02.09 18:53
Po pierwsze nie wiem czy myślimy o tym samym pisząc o Had Reset. Jedno to Reset z tyłu obudowy, drugie to to samo plus wciśnięty przycisk ON\OFF i to jest ponoć Hard Reset. Jest jeszcze Soft Reset, czyli wyłączenie/załączenie nawigacji lub restart przy pomocy jakiegoś programu. Każde z nich nie usuwa ani nie modyfikuje zawartości Windows oraz menu producenta. Za każdym startem zawartość wszystkiego poza \ResidentFlash i \SDMMC jest przywracana do oryginalnej postaci. Bez względu czy coś stamtąd usuniesz czy coś tam dograsz. Jedynie zawartość rejestru WindowsCE pozostaje nietknięta po resecie.
Od 1 do 13 z 13