Kategoria: Nawigacja GPS »

Pentagram Nomad 35 P5230

Utworzony: 2010.02.22 08:12 Zmieniony: 2010.03.12 14:28

Witam, chciałabym dowiedzieć się jakiś opinii na temat tego GPS(w temacie), ponieważ chciałabym go dziś za mówić, a trochę się waham. Jestem jeleniem w tym temacie. GPS służyłby mi tylko do jazdy po mieście i czasem kawałek za miasto. Czy to dobry wybór?

Utworzony: 2010.02.22 08:35

Na allegro mozna go kupic juz za niecale 200 zl - do tej kwoty nie ma chyba nic lepszego.

Utworzony: 2010.02.22 13:16

Dzięki za odpowiedź ;)

Utworzony: 2010.02.22 16:58 Zmieniony: 2010.02.22 17:00

To moja pierwsza nawigacja. Wcześniej zastawiałem się nad Mantą lub Larkiem, jednak pierwsza generalnie ma średnią opinię, ludzie narzekają na kiepski serwis i zwiechy na słońcu. Lark natomiast ma opinię - jak pochodzi przez pierwsze dwa tygodnie, to będzie chodził, wszystko zależy jak się trafi. O Pentagramach złych rzeczy nie wyczytałem, więc zaryzykowałem i nie żałuję. Ekranik 3,5'' w zupełności wystarcza. Dzięki niemu nawigacja jest po prostu mniejsza i mieści się w kieszeni. Działa stabilnie, posadzisz na tym dowolną aplikację do nawigacji pod WinCE 5.0, gdyby znudziło się oprogramowanie dostarczane domyślnie. Szybko się uruchamia, bardzo szybko łapie fix'a. Kolejna zaleta to bardzo dobry serwis. Każdemu urządzeniu może zdarzyć się zapaść, ale jak widać na forum serwis się stara, odpisuje na maile, gdy jest w stanie reaguje na potrzeby społeczeństwa (chociażby udostępnił obraz systemu 5230). Nawigacja jako że bazuje na WinCE, fajnie daje się personalizować. Osobiście wyskrobałem dla niej dodatkowe menu z popularnymi narzędziami, garstką gier i możliwością uruchamiania różnych programów do nawigacji. Kolejny plus to to forum dedykowane dla użytkowników Pentagrama, myślę trzymające właściwy poziom.

Co do funkcjonalności, gdybym miał prosić o więcej, poprosiłbym o regulację głośności wyprowadzoną na obudowie, ale to gadżet, którego brak nie przeszkadza zbytnio. Poza tym szkoda że domyślnie z urządzeniem producent nie dokłada ładowarki sieciowej (jest tylko kabelek USB do kompa (przez niego też można ładować) oraz ładowarka do gniazda zapalniczni samochodowej). Jeśli jednak kupisz dowolny zasilacz USB - będzie działał.

Przy zakupie karty pamięci zwróć uwagę na to, że z niektórymi bywają problemy. Tutaj wątek na ten temat. Na szczęście karty to dziś nie majątek.

Podsumowując osobiście gorąco polecam.

Utworzony: 2010.02.22 17:42 Zmieniony: 2010.02.22 17:42

Tempak, dzięki wielkie, bardzo mi pomogłeś ;) Zamówiłam już nawigacje ma przyjść koło środy ;)

Utworzony: 2010.02.23 16:23

Zatem witamy w rodzinie :)

Utworzony: 2010.03.01 23:34

Witam, mam taki mały problem z automapa 6.1.0a , że przestały działać dźwięki, chodzi mi komunikaty itp; nawet nie ma podczas załączania automapy. Robiłem wszystko czyli wgrywanie od nowa bezpośrednio na SD przez czytnik i przez ActiveSync i nic to nie pomogło. Normalnie dźwięk jest w "nomad 35" oraz tak samo jest w Navigo. Nie wiem co dalej robić. Ma ktoś może jakieś sugestie? . Dziękuje i pozdrawiam.

Utworzony: 2010.03.02 21:53

- czy nie wyłączyłeś po prostu dźwięków w Automapie? Ikonka głośniczka w lewym górnym rogu, nad ikoną przełączenia trybu 2d/3d lub Menu->Opcje->Dźwięki
- czy słyszysz dźwięk stuknięć w ekran gdy masz włączoną Automapę (piknięcia)?
- czy wgrywając od nowa masz na myśli Automapę? i czy usunąłeś wcześniej katalog Automapy?
- Menu->Ustawienia->Komunikaty, masz zaznaczone że AM obsługuje głośność? Procentowa głośność rozumiem powyżej zera?

Utworzony: 2010.03.03 19:49

Witam, Szanowny Panie "Tempak", dźwięki w automapie są załączone, skala głośności jest na 100%, słychać tylko dźwięki puknięć nic poza tym. Tak cały katalog AutoMapy były usuwany, nawet zrobiłem format karty. A zapomniałbym automape mam z google, tylko dziwi mnie to, że przedtem było wszystko w porządku (:.
Pozdrawiam.

Utworzony: 2010.03.03 20:00

Zapomniałbym się spytac, czy podczas instalacj konieczne jest wybranie z listy dodatków jakiejś pozycji?

Utworzony: 2010.03.03 21:04 Zmieniony: 2010.03.03 21:04

Dodatki zbędne. Wygląda na to że ustawienia dźwięków w WinCE z jakiegoś powodu są niepoprane. Jeśli zainstalowane jest moje menu to lecimy kolejno: panel sterowania, Volume & Sounds i ma być tak jak na ostatnim obrazku:

1

2

3

Utworzony: 2010.03.03 21:34

Bardzo dziękuje za pomoc !!!, wszystko teraz ładnie gra.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Utworzony: 2010.03.04 16:21

Cieszę się. Pozdrawiam.