Kategoria: Nawigacja GPS »

Nomad 5230 czas pracy baterii??

Utworzony: 2010.02.24 14:27 Zmieniony: 2010.03.12 14:28

Jestem zainteresowany zakupem tej nawigacji. Chcialem oprocz samochodu wykorzystac ja rowniez do jazdy na rowerze i tu mam pytanie do jej uzytkownikow. Jak dlugo bedzie chodzic przy pelnym naladowaniu?? Czy jest mozliwosc dokupienia osobnego akumulatora aby wrazie rozladowania go sobie w czasie wycieczki wymienic??

Utworzony: 2010.02.24 17:56 Zmieniony: 2010.02.24 17:56

Szczerze nie zastanawiałem się ile chodzi po pełnym naładowaniu. Dokupienie dodatkowego akumulatora raczej odpada. Ten w nawigacji jest wewnętrzny i nie ma możliwości jego prostej wymiany. Możnaby co najwyżej myśleć o jakimś zewnętrznym źródle zasilania, które ładowałoby nawigację przez port mini-uSB, podobnie jak ładowarka, gdyż oczywiście ładując się urządzenie jest w pełni sprawne. Ale nie szukałem tego typu rozwiązań.

Wstępnie wydaje mi się, że czas pracy na baterii wynosi kilka godzin. Skłaniałbym się ku dwum, może trzem - ale jak przetestuję to dam znać.

Utworzony: 2010.02.24 19:17

ok daj znac jak cos wymyslisz w tej sprawie bo szczerze mowiac od tego uzalezniam jego zakup, fajnie by bylo jakby sluzyl dodatkowo z mapa topograficzna w czasie wycieczek.

Utworzony: 2010.02.24 19:31

Chyba znalazlem cos takiego http://www.allegro.pl/item921889729_zasilacz_bateryjny_aa_usb_lub_mini_usb_gps_ipod.html . Dzieki za podpowiedz!!

Utworzony: 2010.02.24 19:39

No widzisz, cos takiego by Ci pomogło, tylko potzrebujesz wtyczki mini USB (wtyk męski), zamiast gniazda żeńskiego USB, ale jak widać za drobną opłatą można to mieć.

Utworzony: 2010.02.24 19:52 Zmieniony: 2010.02.24 20:30

ja bym był sceptycznie nastawiony do takiego rozwiązania, obstawiam że 4 paluszki będą trzymały jeszcze krócej niż wbudowany akumulator w nawigacji, ale na pewno przedłuży to w jakimś nieznacznym stopniu jej prace

dodam tez, ale to z innej beczki ze nawigacje w cenie 2000 zł mają prawie takie same akumulatorki i trzymają bardzo porównywalny okres czasu

ja bym się bardziej zastanawiał na Twoim miejscu nad czymś w rodzaju dynama (plus układ stabilizujący, lądujący jakiś akumulator podłączony do navi), jeśli już naprawdę złapałeś taką zajawkę żeby używać nawigacji na rowerze, ale to wymaga współpracy z jakimś zaprzyjaźnionym elektronikiem, odrobiny własnej wiedzy, lub farta na allegro

ja osobiście tez czasem zabieram nawigacje na rożnego typu wycieczki, rowerowe, piesze, ... ale biorąc pod uwagę krótki czas pracy mojej p5210, jakis 1,5h (obstawiam że p5230 ma podobny czas pracy i dużo droższe nawigacje też), używam jej w taki sposób że włączam ją, sprawdzam to co chce sprawdzić, obieram azymut, wyłączam i idę, jak dochodzę do wniosku że się zgubiłem to znowu ją włączam:P

Pozdro

http://www.allegro.pl/item925544243_nowa_novatec_edh_2_dynamo_loz_masz_6v_3w_wys_0.html
http://www.allegro.pl/item921365252_piasta_przod_shimano_hb_nx32_dynamo_36otw_silver.html

może coś w tym stylu,,, ale tak jak wspomniałem wyżej, przydałby się do tego pewnie jakiś układ elektroniczny,,, no to musiałby być taki mini ups zasilany dynamem , lol

Utworzony: 2010.02.24 20:35

Dzieki za info faktycznie 4 bateryjki moga slabo trzymac. Oprocz roweru chodze tez na wycieczki piesze w gory a mapa garmina topo jest bardzo dobra. Znalazlem jeszcze cos takiego o pojemnosci 4400 mAh tylko ze ma wtyk usb http://www.myapple.pl/iphone-akcesoria-i-peryferia/128270-justmobile-pp-08-dodatkowa-bateria-do-iphona-ipoda.html

Utworzony: 2010.02.24 20:48

Dolaczam jeszcze link do filmiku z tym urzadzeniem http://www.xtand.net/cms/id/8

Utworzony: 2010.02.28 16:52

hej!

dokladnie nad tym samym sie zastanawialem... :) tez chodze po gorach i bataeria musia co najmniej 5h potrzymac zeby cos z tego bylo..:) widzialem rozne rozwiazania ale nikt jeszcze nie wspomnial tu o czyms co odkrylem na allegro: otoz mozna tam znalezc male panele sloneczne z wbudowanym akumaltorem :) ten akumulator moze byc ladowany slonecznie lub uprzednio 220V z gniazdka:) podlacza sie toto kabelkiem do urzadzenie za pomoca roznych dolaczonych koncowek (telegon, ipod, gps itp) i tyle... :) urzadzenie ciagnie prad z baetrii a w miedzy czasie moze sie na sloneczku troche podladowywac..:) tak wyglada teoria a jak praktyka ? nie wiem.. dopiero co zamowilem ale na ebayu taki cus (z akumulatorem o pojemnosci 2600).. jak przyjdzie wezmiemy na testy :)
ale tak na pierwszy rzut oka moze cos z tego bedzie :)
poszukaj po allegro lub na ebay pod haslem "solar charger"

pzdr

Utworzony: 2010.03.01 09:21

Lukasz bardzo fajny pomysl z ta bateria sloneczna. Tylko zastanawiam sie nad tym co bedzie jak na polu bedzie pochmurnie. I cos mi sie nie podabaja dziwnie niskie ceny tych ladowarek slonecznych, czy taki noname ma dobra jakosc. Jak potestujesz swoja ladowarke to napisz pare zdan jak to dziala i czy zdaje egzamin.

Utworzony: 2010.03.02 11:55

z ta pochmurna pogoda to ja to widze tak, ze to po prostu tylko taki dodatkowy maly bonusik przy tej ladowarce..:) z tego co pisza czas ladowania baterii na sloncy wynosi 13-15h wiec to raczej bym powiedzial taki dodatek ze jak bedzie ladnie to cos sie podladuje akumulator..:)
natomiast co IMO najwazniejsze to to ze jest to dodatkowa bateria ktora mozna ladowac wczesniej z gniazdka normalnie wiec masz pelna dodatkowa baterie z ktorej aby skorzystac NIEmusisz wylaczyc urzadzenia co tak naprawde wlasnie bylo najciezsze do przeskoczenia... :)
owszem mozna bylo dokupic 10 baterii ale zeby ja wymienic trzeba gps wylaczyc..:) co mi np. bardzo nie odpowiada poniewaz bede chcial sobie zapisywac pokonane trasy i zapisywac spotkane po drodze "poi" :) wiec z wymianami baterii trzeba by zapisywac po kawalku a potem sie z tym bawic..:)
pod tym katem patrzac te ladowarki sloneczne moze nas uratuja :)))))
a czy noname bedzie sie sprawowal ??? no coz.. mam taka nadzieje :)
chwile trzeba bedzie poczekac na testy bo ladowarka dopiero w drodze zakupiona na ebay w anglii :)
jak przyjdzie i cos potestuje napisze :)

Utworzony: 2010.03.15 14:27

Drodzy panowie ,kupiłam nomada 35 z myślą o rowerze właśnie, bo ciągle się gubię..
Może ja źle myślę ,ale jeżeli jego wbudowana bateria (1000 mAh ) wystarcza na 1,5-2 h to 4 paluszki
po 2600 mAh powinny wytarczyc na bardzo długo, Tak czy nie :shamed:?

Utworzony: 2010.03.15 14:59

Wydaje mi się że tak - jak używasz jakiegoś zewnętrznego banku energii na paluszki. Ale nie spodziewałbym się 10x dłuższego działania.

Utworzony: 2010.03.15 15:09

Na moje wycieczki np. po Jurze wystarczy 4 do 8 godzin.
Co do pomysłu Alojzego, to nie na moje siły, po jurajskich piaskach jedzie się wystarczająco
ciężko nawet bez dynama..

Utworzony: 2010.03.15 15:18

Hehe :D

Utworzony: 2010.03.15 16:50

no to ja dołożę jeszcze moje hehe:))

Utworzony: 2010.03.15 16:53

Wysłany przez: Nogajeżeli jego wbudowana bateria (1000 mAh ) wystarcza na 1,5-2 h to 4 paluszki
po 2600 mAh powinny wytarczyc na bardzo długo

Potencjalnie 2,6 raza dłużej, bo wiadomo - ogniwa łaczone są szeregowo, a co za tym idzie pojemność całości będzie wynosić tyle co pojemność pojedynczego ogniwa.

Utworzony: 2010.03.15 18:46

Dziękuje za wyjaśnienia ,jak się poprawi pogoda to sprawdzę w praktyce!
Nie mogę się doczekać.

Utworzony: 2010.03.20 19:39

Trochę wody upłynęło, ale zrobiłem test pracy 5230 na wbudowanej baterii, z uruchomionym Navigo w trybie lokalizacji. Od pełnego naładowana (via USB z PC), czyli gdy dioda ładowania zapaliła się na zielono do pierwszego komunikatu o słabej baterii i przejścia urządzenie w stan uśpienia:

- podświetlanie ustawione na 1 kreskę: 2 godziny 21 minut
- podświetlanie ustawione na 0: 2 godziny 29 minut

Zatem w prawdziwym boju, gdzie głośniczek zabiera zapewne jeszcze nieco energii myślę że 2 godziny powinien pochodzić.

Utworzony: 2010.03.20 20:20

A ja właśnie wróciłam z małej ,testowej wycieczki. Po godzinie jazdy na mapie topograficznej
(bez głośnika,w końcu tego się używa w lesie),na wbudowanej baterii ubyło cztery kreski,
więc podłączyłam zasilacz bateryjny.Zapaliła się dioda ładowania i po czterech godzinach,
po powrocie do domu wciąż stan wbudowanej baterii był taki sam. Tak więc jestem bardzo
zadowolona.

Utworzony: 2010.03.20 20:41

lol, no to naprawdę ładnie to działa, zdradzisz jeszcze jakie baterie włożyłaś do tego pudelka?:P

Utworzony: 2010.03.20 20:47

No to trzeba chyba kupic ten zasilacz:-) @noga jakiego programu i map topo uzywasz do jazdy na rowerze??

Utworzony: 2010.03.20 20:58

Baterie mam 4 razy 2300 mAh, a program to KaMap i mapy compass.Polecam.

Utworzony: 2010.03.20 21:16

Ja myslalem nad uzyciem Ozieplorera. Uzywalas go moze? Jak Ci sie sprawuje KaMap??

Utworzony: 2010.03.21 11:56

Też się skusiłem. Trochę tego typu adapterów znaleść można na Allegro w atrakcyjnych cenach, czasem jednak z inną końcówką. Wystarczy przerobić kabelek i można cieszyć się taką za mniej niż 10zł + koszty przesyłki. Pewnie można by kupić w jakimś elektronicznym samą taką obudowę za parę złotych. Widziałem nieco inną, tyle że bez wyłącznika i diody za 2,40zł na 4 paluszki.

Noga: Ja też jestem ciekaw tego KaMap'a. Czytałem że pogram jest za darmo a mapy są płatne. To prawda?

Utworzony: 2010.03.21 12:09

Tempak ja mam do Ciebie posbe co do tego Kamap. Dzisiaj troche z nim powalczylm i udalo mi sie go uruchomic dzieki forum Kamap. Na Naszego Nomada potrzeba specjalna wersje instalacyjna na win ce bo wersja na palmtopa nie chce sie instalowac. Podaje Ci link do tej dzialajacej wersji .
www.download.kamap.pl/kamap_demo_tatry_WCe5.zip

Sa tam dwie mapy niestety demo.Sam program jest darmowy a za kazda mape danego rejonu trzeba placic jakies 30 zl ale sa bardzo dobre. Jesli by Ci sie udalo do Twojej nakladki dodac ikonke uruchamiajaca byloby fajnie bo program jest bardzo ciekawy.

Utworzony: 2010.03.21 12:34

Dzięki. Zdążyłem już wyczaić, że generalnie wszystko można ściągnąć (program+mapy), potem płaci się tylko za aktywację mapy. Jak najbardziej dorzucę możliwość uruchamiania z menu w wersji 1.5.

A jak z dokładnością pozycjonowania na mapie? Można spokojnie jechać w ciemno? Pytam bo jeżdżę na rowerze zupełnie amatorsko. Kiedyś wydrukowałem sobie ścieżki rowerowe w Krynicy i pomino jakichś tam oznaczeń na drodze i tak udało mi się wylecieć z trasy.

A co z mocowaniem? Jak z tym jeździcie? Jakiś uchwtyt do roweru, czy może używacie od czasu do czasu trzymając nawigację w plecaku/kieszeni?

Utworzony: 2010.03.21 12:58

No wlasnie tez sie zastanawian nad uchwytem rowerowym do Naszego Nomada. Moze @Noga napisze jaki stosuje i poda jakis link jaki pasuje. Zastanawiam sie tez nad tym jak zamocowac do nomada smycz na szyje do pieszych wycieczek, bo niestety pentagram nie pomyslal o tym zeby dac jakies oczko. Myslalem moze nad jakims etui z mozliwosci podpiecia smyczy. Mo cos ktos doradzi w tych sprawach.

Utworzony: 2010.03.21 14:49

No więc tak, jak już wiecie mapy są płatne, ale ja używałam papierowych ,to pozostałam przy
tej firmie.Mocowanie do kierownicy za pomocą obejmy na sztyce z tylnej lampki+śrubka do
jednego z otworów tego plastiku trzymającego ekran i to wszystko.
Zasilacz warto chyba wybrać taki z układem przepuszczającym prąd w tylko jedną stronę
Acha , dokładność wskazań według mojej oceny jest rewelacyjna, gdy navigo pokazuje że jade
po rzece, KaMap pokazuje idealną pozycje.
Mam go na karcie i uruchamiam z oryginalnego menu zamiast ebooka, To dzięki Tempakowi .

Utworzony: 2010.03.21 15:45

Noga jakbys kiedys mogla zrobic zdjecia tego uchwytu z nawigacja jak to wyglada w praktyce to bylbym wdzieczny. Znalazlem jeszcze taki futeral moze by zdal egzamin: http://ngps.pl/futeral-rowerowy-dla-gps-hama-hard-case-bike