Kategoria: Nawigacja GPS »
Nomad 5230 czas pracy baterii??
Noga
Member
Utworzony: 2010.03.21 15:57
Futerał fajny, może się przyda.Może monitor będzie lepiej widoczny.
Moje bardzo proste mocowanie wygląda tak:
Moje bardzo proste mocowanie wygląda tak:
Tempak
Member
Utworzony: 2010.03.21 21:01
Faktycznie futerał niezły pomysł na wypadek deszczu, ale ten podany chyba zyt duży. Przydałby się mniejszy, bardziej dopasowany do urządzenia.
Co do zasilania bateryjnego daję głowę, że cały układ zabezpieczający przed prądem zwrotnym to zwykła dioda, najlepiej Schottky'ego, bo ma mały spadek napięcia. Nie wykluczone również, że takie zabezpieczenie jest już w samej nawigacji. Wszystkie zasilacze bateryjne które można znaleźć na Allegro wyglądają identycznie więc napewno mają to samo w środku bez względu na to czy kosztują 6,90zł czy 59zł (taki rozrzut widziałem w sieci). Różnią się tylko wyprowadzonym gniazdem/wtyczką.
Co do zasilania bateryjnego daję głowę, że cały układ zabezpieczający przed prądem zwrotnym to zwykła dioda, najlepiej Schottky'ego, bo ma mały spadek napięcia. Nie wykluczone również, że takie zabezpieczenie jest już w samej nawigacji. Wszystkie zasilacze bateryjne które można znaleźć na Allegro wyglądają identycznie więc napewno mają to samo w środku bez względu na to czy kosztują 6,90zł czy 59zł (taki rozrzut widziałem w sieci). Różnią się tylko wyprowadzonym gniazdem/wtyczką.
chimba
Member
Utworzony: 2010.03.21 21:24
Tempak a znalazles taka ladowarke z wtyczka mini usb?? Bo szukam i nigdzie nie moge znalesc:-(
Tempak
Member
Utworzony: 2010.03.21 21:35
Nie szukałem z mini USB. Wystarczy mi jakakolwiek, w której sam sobie wymienię kabelek na mini USB. Przyznam, że nawet chyba nie będzie mi się chciało szukać wtyczki mini USB na kabel, tylko kupię w pierwszym lepszym sklepie kabelek mini USB na USB, obetnę wtyczkę USB i będę miał piękny kabelek z wtyczką mini USB do podmiany na ten, który będzie w ładowarce. Lutownica nie jest mi obca, ale i bez niej pewnie da się radę.
chimba
Member
Utworzony: 2010.03.21 21:59
Tempak czyli wystraczy odciac wtyczke od kabla zasilacza bateryjnego i dolutowac do niego kabel miniusb??
Tempak
Member
Utworzony: 2010.03.21 22:07
Dokładnie tak. Każdy z nich ma 4 baterie AA (paluszki) o napięciu 1.5V lub 1.2V w przypadku akumulatorków. Przy połączeniu szeregowym daje około 5V, czyli tyle ile port USB. Zamówiłem sobie taki. Jak tylko przyjdzie wrzucę kilka fotek jak podmienić kabel, które kabelki gdzie podlutować.
chimba
Member
Utworzony: 2010.03.21 22:10
ok to daj foto i opis jak to polutowac, bo nie znam sie za bardzo na elektronice.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.03.25 21:25 Zmieniony: 2010.03.25 21:26
Zatem stworzyłem mały tutorial w jaki sposób zmienić kabelek do zasilacza bateryjnego, którego kupiłem za 9zł. Taki sam zasilacz, tyle że oryginalnie z kabelkiem zakończonym wtyczką mini USB można kupić za 39zł. Zatem pomijając cenę kabelka, który miałem na zbyciu, 30zł zostaje w kieszeni.
Link do tutoriala
Link do tutoriala
chimba
Member
Utworzony: 2010.03.27 20:33
Dzieki za opis super robota!! Teraz bezproblemu przerobke moze zrobic nawet laik.
Yogi
Member
Utworzony: 2010.03.30 15:12
Ja tak może nie całkiem w temacie ale pomyślałem sobie że skoro mapy Kamap można aktywować legalnie w ramach licencji na dwóch róznych GPS to może w ramach wzajemnej pomocy można by się mapami wymienić. Np jedna osoba kupuje Tatry i udostępnia drugą kopię komuś innemu a ten odwzajemnia się inną mapą. W ten sposób każdy ma dwie mapy w cenie jednej. Jeśli ktoś byłby chetny to można by temat rozwinąć. Sam zamierzam kupić Karkonosze i chętnie się z kimś podzielę z wzajemnością :-)
chimba
Member
Utworzony: 2010.04.02 23:07
Jakby ktos chcial wykorzystac do ladowania nawigacji swoja wlasna enegie to znalazlem jeszcze takie bardzo fajne rozwiazanie: http://charbike.webpark.pl/