Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »
Gwarancja Pentagram - totalna porażka! Dałem się oszukać i to kupiłem.
Beton
Member
Utworzony: 2010.02.25 17:52
thexter
Member
Utworzony: 2010.02.26 00:14
Beton
Member
Utworzony: 2010.02.26 01:20
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.02.26 09:58 Zmieniony: 2010.02.26 10:00
Wysłany przez: thextera nie jest przypadkiem tak, że zamawiasz kuriera do domu i przyjezdza po przesyłkę?
Warunki gwarancji opisane są wyraźnie na karcie gwarancyjnej produktu, nie są utajnione. Wystarczy się z nią zapoznać przy zakupie urządzenia.
thexter
Member
Utworzony: 2010.02.26 11:49
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.02.26 15:21 Zmieniony: 2010.02.26 17:22
Beton
Member
Utworzony: 2010.02.26 18:14
boczek1130
Member
Utworzony: 2010.02.26 19:30
Beton
Member
Utworzony: 2010.02.27 10:14
boczek1130
Member
Utworzony: 2010.02.27 13:33
prix
Member
Utworzony: 2010.03.01 10:36
Beton
Member
Utworzony: 2010.03.01 17:37
Beton
Member
Utworzony: 2010.03.01 19:10
3. Zabezpiecz sprzęt na czas transportu, najlepiej w pudełko kartonowe z wypełnieniem np: folia bąbelkowa lub inny materiał, który zabezpieczy urządzenie w długim procesie przeładunkowym. Towar musi być zabezpieczony przed przemieszczaniem wewnątrz opakowania. Paczka obowiązkowo musi być oklejona naklejką "Uwaga Szkło".
Multimedia Vision nie odpowiada za uszkodzenia spowodowane nieodpowiednim zapakowaniem i oznakowaniem sprzętu.
4. Umieść w widocznym miejscu na paczce Numer Zgłoszenia Reklamacyjnego.
5. Wypełnij czytelnie i dokładnie (drukowanymi literami) list przewozowy.
6. Prawidłowo przygotowany sprzęt należy wysłać na SWÓJ KOSZT!!!!!!!!!! do Autoryzowanego Serwisu."
Beton
Member
Utworzony: 2010.03.01 19:19
bravo
Member
Utworzony: 2010.03.01 20:16
pozdrawiam.
Beton
Member
Utworzony: 2010.03.01 21:21
weasel
Member
Utworzony: 2010.03.02 05:30
A teraz krotko opisze jak dziala serwis w HP. Cos sie psuje Dzwonisz na help desk. Wysylasz im maila ze skanem dowodu zakupu i umawiasz sie na dowolny najlepszy dla ciebie termin przybycia kuriera Ja sie umowilem nastepnego dnia. Kurier do ciebie dzwoni przed przybyciem aby ci przypommniec. Na twoich oczach pakuje w specjalne pudelko TYLKO zepsute urzadzenie bez baterii i zadnych akcesoriow. Siadasz przed kompem i sledzisz paczke ktora eci w ciagu 2 dni do swajcarii. Dostajesz maila ze naprawiono. Za dwa dni dostajesz pacze do domu wraz z dokladnym raportem naprawy i wydrukiem testow sprawnosci. Nastepnego dnia przychodzi ci mail z serwisu czy wszystko dziala i czy jestes zadowolony z uslug No pewnie ze jestem zadowolony TAK POWINIEN DZIALAC SERWIS
karko
Member
Utworzony: 2010.03.02 09:34
SputnikWwa
Member
Utworzony: 2010.03.02 11:18
Beton
Member
Utworzony: 2010.03.02 12:21
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2010.03.02 14:54
bravo
Member
Utworzony: 2010.03.02 18:24
Uściślijmy jakie mamy prawa:
1. Produkt zakupiony poza siedzibą sprzedawcy podlega ustawie o zakupach na odległość, czyli możemy odstąpić od umowy do 10 dni od zakupu, bez podania przyczyny. bieg tego terminu przerywa pisemne oświadczenie dostarczone (wysłane) do sprzedawcy. Jeżeli jednak nie zostaliśmy poinformowani o takiej możliwości, to możemy odstąpić do 3 miesięcy od zakupu.
2. Jeżeli produkt jest wadliwy/nie można go używać zgodnie z jego przeznaczeniem - mamy towar niezgodny z umową. Reklamacja wadliwego towaru może odbyć się na dwa sposoby:
a) na podstawie gwarancji - wtedy stosujemy się do procedur w niej zawartych i określonych w niej warunkach. Gwarancja określa zakres i okres gwarancji (np. 12mc, 36mc, D2D, SOS, na własny koszt itp.)
b) na podstawie rękojmi - okres ten wynosi 2 lata od zakupu i realizuje się u sprzedawcy, składając pismo reklamacyjne, w którym określamy wady jakie ma sprzęt. Podajemy również nasze żądania (wymiana na nowy, naprawa, zwrot pieniędzy).
Klient sam wybiera z jakiego sposobu chce skorzystać.
3. Sprzedawca musi się ustosunkować do 14 od złożenia przez nas reklamacji. Jeżeli nam nie odpowie w tym czasie, musi uznać tą reklamację i załatwić ją zgodnie z naszymi żądaniami. Jeżeli odpowie to on przedstawia sposób załatwienia. Przy czym 14 dni nie jest terminem ewentualnej naprawy. Naprawa może trwać dłużej, jeżeli tego wymaga sytuacja np. wysyłka do jakiego odległego serwisu, czy czas na zamówienie części - wszystko jednak bez przesady (max to chyba miesiąc).
4. Jeżeli sprzedawca odmawia nam naszych praw, to łamie prawo. W ostateczności możemy zgłosić to do Państwowej Inspekcji Handlowej.
5. Jeżeli sprzęt psuje się się na 2 dzień, a sprzedawca wypina się na nas, to na pewno nigdy więcej bym tam nie poszedł i odradzał wszystkim na około. Porządny sklep wymieni wadliwy sprzęt bez żadnego problemu, nawet do 5 czy 7 dni.
pozdrawiam.
Beton
Member
Utworzony: 2010.03.02 18:52 Zmieniony: 2010.03.02 18:54
bravo
Member
Utworzony: 2010.03.02 19:45 Zmieniony: 2010.03.02 19:51
pozdrawiam
edit:
PS. Ale to, że dostałeś instrukcję z Pentagrama taką a nie inną, to wina Ich. Z drugiej strony miałeś całą instrukcję wysyłki opisaną w karcie gwarancyjnej. Jak nie zastosowałeś się do niej to .... chmmm. W każdym razie zachowaj wszystkie rachunki związane z wysyłką i licz na dobrą wolę i uczciwość Pentagrama.
weasel
Member
Utworzony: 2010.03.03 05:00 Zmieniony: 2010.03.03 05:04
Wysłany przez: BetonSprzedawca po informacji o awarii sprzętu podbił kartę gwarancyjną i umywa ręce, bo niby mam door to door i mam to sam załatwić. Czyli jak rozumiem nie miał do tego prawa?
Tak nie miał prawa.
"Często, kupując towar, otrzymujemy od sprzedawcy dokument gwarancyjny. W przypadku ujawnienia się wady wydaje nam się, że jest to jedyna podstawa do dochodzenia roszczeń i tylko od gwaranta. W rzeczywistości jednak mamy prawo reklamować towar przede wszystkim u sprzedawcy, który ponosi odpowiedzialność ustawową (z mocy prawa) za sprzedany nam towar."
Wysłany przez: BetonCo do wymiany sprzętu to z tym byłby problem, bo odtwarzacz został zamówiony dla mnie a nie był on na stanie sklepu.
To nie ma znaczenia. Jak masz dowód zakupu (paragon, fakturę) to: "W ciągu dwóch lat od wydania nam rzeczy możemy sprzedawcy zgłaszać reklamację."
źródło
Niestety żyjemy w takich czasach, że każdy chce nas wy... TRZEBA znać swoje prawa bo potem jest płacz i zgrzytanie zębów.
Wysłany przez: Betonjestem zwykłym prostym konsumentem a nie prawnikiem/pasjonatem przepisów prawa handlowego i paragrafy nie są mi znane.
Jak mniemam masz internet skoro tu piszesz. Więc wystarczyło w google wpisać "wadliwy towar" i w pierwszym linku jest wszystko wyjaśnione prostym językiem z przykładami. Jakby ktoś miał jednak problem ze zrozumieniem to można w swoim mieście skontaktować się z przedstawicielem federacji konsumentów i zapytać co mam zrobić w danej sytuacji. (wszystko za darmo nie licząc kosztów. połączenia)
Na przyszłość. Internet to twój przyjaciel a szczególnie fora. Zanim kupisz za "ciężkie pieniądze" cokolwiek to poświęć godzinkę na przejrzenie forum producenta czy innego związanego z twoim zakupem. Dowiesz się jakie ludzie mają problemy, czy są zadowoleni z produktu, czy się psuje i jak działa serwis. Na TYM forum wszystko jest wyłożone czarno na białym. Zaoszczędzisz na nerwach i pieniądzach.
karko
Member
Utworzony: 2010.03.03 12:21
Wysłany przez: BetonSprzedawca po informacji o awarii sprzętu podbił kartę gwarancyjną i umywa ręce, bo niby mam door to door i mam to sam załatwić.
To standardowa praktyka sklepów (sprzedać i zapomnieć o czymkolwiek - dlatego takie sklepy wcześniej czy później padną jeśli nie zauważą korzyści jakie daje odrobina zaangażowania w sprawy klienta, czasem to banał ktoś nie przeczyta instrukcji nie wie jak działa urządzenie i wystarczy go naprowadzić żeby wszystko było ok i każdy był zadowolony), ale trzeba być twardym i stanowczym, DoD nie ma tu znaczenia.
Dla osób zainteresowanych zakupami na odległość jeszcze kilka wskazówek można znaleźć tutaj - "ABC konsumenta – sprzedaż na odległość (Zakupy bez wychodzenia z domu)" http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=395
Wysłany przez: BetonCo do wymiany sprzętu to z tym byłby problem, bo odtwarzacz został zamówiony dla mnie a nie był on na stanie sklepu.
To nie ma znaczenia, teraz prawie żaden sklep nie ma nic na stanie (prawie) więc jeśli jest w ofercie (sklepu) to ich z niczego nie zwalnia, ani nie tłumaczy. A tym bardziej, że go sprowadzili dla ciebie.
Wysłany przez: BetonCo do sugestii Pana Acmon skontaktowałem się już z Panią Aleksandrą Szostak.
To jest chyba kierownik serwisu, więc zawsze jest dobrze wszelkie wątpliwości wyjaśnić z taką osobą. Ludzką rzeczą jest się mylić i pracownik serwisu też może się pomylić dlatego jeśli coś budzi twoją wątpliwość to najlepiej i najprościej to wyjaśnić z kierownikiem.
A i podstawowa zasada zawsze stosuj to co jest napisane na gwarancji (jeśli reklamujesz właśnie w ten sposób) te warunki otrzymujesz w momencie zakupu i one obowiązują nawet jak ktoś coś zmieni.
Beton
Member
Utworzony: 2010.03.03 15:21
Beton
Member
Utworzony: 2010.03.03 19:30
Beton
Member
Utworzony: 2010.03.04 18:57