Kategoria: Sieci i komunikacja »

Cerberus p6331-4a brak zakładki wireless

Utworzony: 2010.02.25 20:33

po zaniku zasilania znikneła mi zakładka wireless w dziale interface setup i nie moge skonfigurować sieci bezprzewodowej sieć lan działa bez problemu(zakładki internet i LAN są) reset nie pomógł prosze o pomoc

Utworzony: 2010.02.25 22:01 Zmieniony: 2010.02.25 22:32

Witam, mam podobny problem, z tą różnicą, że u mnie zakładka Wireless pojawia się i znika cyklicznie praktycznie po każdym restarcie - tak się dzieje od nowości (router ma raptem dwa dni). Jak już zadziała to mimo udanego połączenia z wifi nie działa internet, nie mogę spingować ani komputerów w sieci, ani nawet samego routera. Jedyne co działa to połączenie komputera stacjonarnego przez kabel - tam nawet pudelek.pl śmiga :] Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić, bo jest to naprawdę irytujące i powoli wybieram się oddać tego złoma, ewentualnie wymienić na inny.

<strong>Edit:</strong> Zapomniałem dodać, że ipconfig w komputerze z wifi wygląda jakby wszystko było ok: komputer dostał ip z prawidłowej puli, adres bramy i serwera dns wskazuje na router więc teoretycznie powinno działać... Problem w tym, że nie działa i do tego po restarcie, albo jest, albo nie ma zakładki Wireless.

Utworzony: 2010.02.26 10:56

dokladnie wyglada to tak http://img109.imageshack.us/img109/8827/pentagramz.jpg

Utworzony: 2010.02.26 11:20

Możesz spróbować z przerzuceniem oprogramowania, ale jak na mój gust to może mało pomóc. Jeżeli ginie ta zakładka to może być problem z kartą wifi w routerze, jeśli jest oddzielnie wpinana to można sprawdzić czy się nie wysunęła (ale zazwyczaj są zaklejane łącza) lub jest po prostu uszkodzona.
zacznij jednak od softu bo to możesz zrobić raczej bez większego ryzyka a jak jest po gwarancji to możesz sprawdzić czy się wysunęła.

Wysłany przez: lolekWitam, mam podobny problem, z tą różnicą, że u mnie zakładka Wireless pojawia się i znika cyklicznie praktycznie po każdym restarcie

Znika? A bez restartu też znika?

Wysłany przez: lolekZapomniałem dodać, że ipconfig w komputerze z wifi wygląda jakby wszystko było ok: komputer dostał ip z prawidłowej puli

Zobacz czy ping po wifi działa na router. Wgrywałeś jakiś soft?

Utworzony: 2010.02.26 15:14 Zmieniony: 2010.02.26 15:21

Znika? A bez restartu też znika?

tzn. po włączeniu routera wifi albo działa, albo nie (nie świeci się/nie mruga dioda wlan i nie ma zakładki Wireless). W trakcie działania nie zauważyłem, żeby znikała.

Zobacz czy ping po wifi działa na router.

Jak już wspominałem:
nie mogę spingować ani komputerów w sieci, ani nawet samego routera

Wgrywałeś jakiś soft?

Masz na myśli firmware? Nie ruszałem nic. Wszystko jest fabryczne. Jeżeli chodzi o instalowanie czegokolwiek na laptopie - też nic nie instalowałem. To nie pierwsze wifi w moim życiu i do tej pory wszystko zawsze działało out-of-the-box.

Tak mi przyszło do głowy - na laptopie hula Windows 7, jest jakaś szansa, że to jakiś jego firewall blokuje? Bo router w panelu pokazuje, że laptop się połączył, ipconfig pokazuje prawidłowe parametry, więc nie wykluczone, że to jakiś firewall wszystko psuje.

Co do odłączania się karty wifi w routerze to może być to, tylko pytanie - czy jak rozkręcę obudowę, żeby się przekonać to nie stracę gwarancji? Czy lepiej oddać "fachowcom", żeby sprawdzili - szkoda byłoby tracić pewnie ze 2 tyg. zanim się tym zajmą jeżeli to tylko kwestia dopchnięcia styku.

Utworzony: 2010.03.01 19:05

Problem rozwiązany. Wymieniłem gruza na nowy i po kilku minutach konfiguracji net działał, aż miło.

Utworzony: 2010.07.22 17:06 Zmieniony: 2010.07.22 17:09

Witam, Ja mam identyczny problem co rys00. Czasem pomagał restart routera lub wyłączenie go. Teraz już nic nie mogę zrobić. Internet chodzi ale nie mam możliwości rozdzielenia go na dom bo brak tej zakładki. W ogóle dioda Wlan też nie świeci. rozumiem że router idzie na gwarancję??

Utworzony: 2010.07.23 10:13

Wykonaj reset urządzenia oraz wyczyszczenie pamięci podręcznej przeglądarki, jeżeli w dalszym ciągu brak tej zakładki to możesz się skontaktować z pomocą techniczną MMV i spróbować zaktualizować oprogramowanie router. Jeśli nie chcesz tego robić lub nie dało to pozytywnego rezultatu skontaktuj się z serwisem MMV celem reklamacji urządzenia.

Utworzony: 2010.07.23 19:07 Zmieniony: 2010.07.23 19:08

Reset robiony był kilkukrotnie. W końcu się wkurzyłem i go wyłączyłem zupełnie. po 2 /h zadziałał. Śmigał 1 dzień aż do dziś. Rano działało, wracam z biura a tu lipa. Teraz jest jeszcze gorzej. Nie da się go w ogóle zresetować. Cały czas migają diody na przemian a dioda ADSL na chwilę co jakiś czas się zapała, nie może połączenia nawiązać. internet mam na pewno w porządku, podłączyłem inny router i działa to samo sam modem ADSL i też działa. Moim zdaniem jeśli z tym się dzieją takie cyrki i serwis mi tego nie naprawi lub nie da nowego to wtedy to był mój pierwszy i ostatni modem pentagrama. Takiego shitu jeszcze nie spotkałem. Jeszcze ta bzdurna gwarancja zamiast prosta wymiana w sklepie to będę przez kilkanaście dni bez routera i tym samym muszę nowy kupić czy chce czy nie chce. Dziękuję ale do swojej firmy nie kupię już na pewno tego badziewia.

Utworzony: 2010.07.26 12:14

Niestety, ale naprawy gwarancyjnej nie możemy wykonać u ciebie w domu. Procedura reklamacji wydaje mi się normalna i nie odstająca od innych na rynku.

Utworzony: 2010.08.02 20:50

Mam normalnie ten sam problem co poprzednicy, wireless gdzieś wcina po restarcie... Co jest tego powodem? Frimware jakiś trefny?

Utworzony: 2010.08.03 09:29

Było kiedyś o tym firmware może pomóc, ale najczęściej przyczyna leży po stronie usterki hardware i dlatego znika bo padło wifi.

Utworzony: 2010.08.03 10:01

Hmm, no to jednym słowem buble te pentagramy... Po dłuższej zabawie z nim, doszedłem do wniosku, że po dłuższym (jak długo popracuje) albo krótszym (gdy o wiele krócej) to wifi zaskoczy... :neutral:

Utworzony: 2010.08.03 16:43

Wysłany przez: dzyndzelloPo dłuższej zabawie z nim, doszedłem do wniosku, że po dłuższym (jak długo popracuje) albo krótszym (gdy o wiele krócej) to wifi zaskoczy...

Że co bo nie rozumiem?