Kategoria: Nawigacja GPS »

Problem z rejestracją Navigo w Pentagram nomad 35 p5230

Utworzony: 2010.03.01 20:04 Zmieniony: 2010.03.12 14:28

Witam,
Mam problem z rejestracją mapy navigo. Po aktualizacji do wersji 9.7, gdy chcę ją zarejestrować poprzez NavigoManagera, po wyborze urządzenia do którego ma być przypisana pojawia się komunikat - Brak lub niepoprawny format identyfikatora sprzętowego. Czy ktoś spotkał się z takim komunikatem? Z góry dziękuję za pomoc.

Utworzony: 2010.03.01 23:32

Czy zanim spróbowałeś zarejestrować Navigo uruchomiłeś je choć raz w nawigacji? Jeśli nie - uruchom je raz, wyłącz, następnie zarejestruj.

Utworzony: 2010.03.02 00:14

Tak uruchamiałem Navigo, wszystko robiłem tak jak w instrukcji. Próbowałem też aktualizować w sposób podany tu na forum czyli kopiując folder navigo i też jest ten sam komunikat przy rejestracji. Jakieś pomysły?

Utworzony: 2010.03.05 12:49

Carmelo ja miałem podobnie. Jest jeszcze inny sposób. Jeśli dokonasz już aktualizacji np. wg instrukcji Tempaka, "kopiując folder Navigo z rozpakowanej aktualizacji". Jeśli masz wszytko skopiowane to:
1) uruchamiasz Navigo,
2) wchodzisz w "ustawienia" - lewa dolna ikona
3) wchodzisz w "opcje programu" --> rejestracja
4) pojawi Ci się co nie jest zarejestrowane, zaznaczasz to i potwierdzasz "ptaszkiem"
Pojawią Ci się dane jak numer seryjny i danych i numer kontrolny.
Teraz wchodzisz na http://rejestracja.navigo.pl/login, logujesz się i wchodzisz w "aplikacje i "rejestracja urządzenia". Jako "numer seryjny" wpisujesz numer z pierwszego wiersza - drugie pole (PL......), numer kontrolny to wiadomo tak jak klucz licencyjny który masz. Klikając "Rejestruj" wyświetli się Klucz rejestracyjny. Wpisujesz go i potwierdzasz "ptaszkiem". Powinno zarejestrować, tak samo robi się chcąc zarejestrować drugi składnik - turystykę.
Wyłączasz i włączasz Navigo po tych operacjach i ma wszystko działać.

Utworzony: 2010.06.27 20:36 Zmieniony: 2010.06.27 20:37

witam. Mam ten sam problem z rejestracją - po aktualizacji do wersji 9.4 mapa polski 10.3.0 (menager krzyczy- Brak lub niepoprawny format identyfikatora sprzętowego a na stronie navigo Niepoprawny klucz kontrolny!) cały dzień się z tym bawię wypróbowałem każdy sposób z forum i już ręce opadają... :devil: POMOCY

Utworzony: 2010.06.27 21:39 Zmieniony: 2010.06.27 22:44

Do tej wersji jeszcze się nie podnosiłem, ale spróbuj tak:

1. W katalogu Navigo znajdziesz plik navigo.ini. Usuń go.
2. Uruchom Navigo (jeszcze przed rejestracją), po czym zamknij (powstanie plik navigo.ini)
3. Spróbuj zarejestrować przy pomocy managera, a jak nie da rady to przez stronę

Przed chwilą podniosłem się do wersji 9.4, dane 10.3 i zarejestrowałem bez problemu. Do głowy przyszły mi jeszcze inne możliwości:

- upewnij się, że podczas rejestracji masz włączone urządzenie i ActiveSync widzi je jako podłączone
- upewnij się że masz połączenie z internetem (na pececie)
- upewnij się, że firewall nie blokuje połączenia managera z ActiveSync oraz managera z internetem
- bez względu na powyższe trzy rejestracja przez stronę powinna się udać

Utworzony: 2010.06.28 00:51

Wreszcie poszło! Przez stronę ALE uwaga dotychczas używałem firefoxa a puściło dopiero na internet explorer :shocked: wielkie dzięki za zainteresowanie teraz sprawdzę jak to się spisze na drodze :wink:

Utworzony: 2010.12.28 22:14

Witam. Jestem początkującym użytkownikiem pentagrama evo 4.3 p9440. Po kilku nieudanych próbach rejestracji mapy i urządzenia na stronie navigo.pl proszę o kilka wyjaśnień:
1. Urządzenia i mapy są (podobno) zarejestrowane i tak to widać po wejściu do "Zestawy danych". Właśnie, co jest co w zestawie danych: >Polska (10.4.0) zarejestrowane< - pewnie mapa; >D1 (10.4.0) zarejestrowane - ???<; D0 zarejestrowane - ???<. Po zaznaczeniu któregokolwiek i kliknięciu na "v" widać-> brak klucza rejestracyjnego: Czy jest on potrzebny? Do każdego z osobna?
2. Jak w zestawie danych nic nie zaznaczę i kliknę na "v" znowu "wołanie " o klucz rejestracyjny.
Na stronie navigo.pl wpisywałem te klucze i nry seryjne w różnych konfiguracjach i...nic Jest info o błędach to w kluczu, to w aplikacji. Urządzenia nie podłączałem do komputera, a usiłowałem te powyższe czynności zrobić na stronie navigo wpisując dane spisane z pentagramu.
Jak ktoś wie o co w tym chodzi niech "oświeci" początkującego. Nigdzie na forum nie znalazłem wątku z takim problemem.

Utworzony: 2010.12.29 10:02 Zmieniony: 2010.12.29 10:03

Dlatego było założyć oddzielny wątek, który dotyczy twojego modelu.

Kontaktowałeś się z pomocą Navigo, oni najlepiej będą wiedzieli co jest nie tak - tel. 022 483 11 11, w dni powszednie w godz. 10.00 – 15.00.

Utworzony: 2010.12.29 13:07

Dzięki, balibabli.
Telefon do infolinii rzeczywiście był potrzebny. Okazało się, że wystarczyło tylko zarejestrować aplikację. Po podaniu nr klucza z pudełka otworzyło się okno z dostępem do aktualizacji mapy i turystyki.
Myśle, że innym też ta informacja się przyda!!!

Utworzony: 2010.12.30 22:55

Dzieki chmyz
Dokładnie wystarczy tylko zarejestrować aplikację.
A dalej po pobraniu aktualizacji są jakieś problemy? Czy wszystko robić tak jak w tej instrukcji
http://www.kraina.org.pl/upload/Navigo9_instrukcja_instalacji.pdf
Z góry dzięki za rady i pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy evo 4.3.

Utworzony: 2010.12.31 12:41

No właśnie o to chodziło!! O ten link do instrukcji. Navigo nic nie napisało, ze po rozpakowaniu instalatora jest tam instrukcja, co i jak należy po kolei robić - a ta instrukcja załatwia sprawę. Dzięki.

Utworzony: 2011.01.14 12:31

Hej witam wszystkich, cześć czołem, pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Panowie i Panie... Zgłaszam się z problemem, którym nie mogę dać sobie rady - posiadam Nomad Evo 4.3 od zaledwie kilku dni chcę zarejestrować urządzenie (mapę) i dokonać aktualizacji. Obecnie posiadam wersję 10.4 - taka była już wgrana. Teraz po kolei.
1. Zarejestrowałem się na stronie http://rejestracja.navigo.pl/login jako nowy użytkownik.
2. Przeszedłem cały proces rejestracji urządzenia według wskazówek z forum jak również pomocy FAQ navigo.
3. Ściągnąłem aktualizację ze strony http://rejestracja.navigo.pl/licences/browse wer. 10.7
4. Podłączyłem urządzenie do kompa i uruchomiłem instalację programu - ta przebiegała bez żadnych problemów (nie mam karty pamięci zew)
5. Po komunikacie instalacja sakcesfull itd, według wskazówek zamieszonych w instrukcji wewnątrz katalogu uruchamia się drugi raz menu instalacji i klikam rejestruj - tuta też komunikat, że wszystko OK.
6. Po wypięciu nawigacji i wył/wł zamiast wcześniejszej struktury katalogu widzianej przez (Ustawienia Nawigacji) tj. Navigo - tworzą się kilka innych.
7. Teraz jest dla mnie problem: Praktycznie w każdym z katalogów jest plik z rozszerzeniem exe (aplikacja), która uruchamia mi nawigację, wchodząc w ustawienia i wersji programu jest faktycznie zainstalowana wersja 10.7, ale z komunikatem "niezarejestrowana"
8. Próbując wejść w opcję pokaż Lokalizuj - pokazuje mi puste biały ekran (brak mapy)
9. Wchodząc w np. Nawiguj > Dom - pojawia się komunikat, że jakieś dodatki nie zostały wczytane.
10. każda z nowo zainstalowanej aplikacji działa w ten sam sposób. Działą tylko moja stara wersja 10.4.

Proszę o pomoc fachurów. Może ktoś zamieści instrukcję, krok po kroku. To moja pierwsza nawigacja jaką mam, nie mam doświadczenia w tych zabawkach. A tak naprawdę skaczę tylko od strony do strony i szukam strzępów informacji do instalacji. Podczas kiedy jasna instrukcja powinna być zamieszczona tutaj.
Będę wdzięczny za okazaną pomoc.

Utworzony: 2012.02.24 15:37 Zmieniony: 2012.02.24 15:40

Witam serdecznie
mam problem i pytanie odnośnie przeprowadzenia aktualizacji na urządzeniu, który wcześniej był zarejestrowany i była przeprowadzana aktualizacja a został wysłany do serwisu z powodu awarii.

Oczywiście EVO 4.3 przyjechał na ustawieniach fabrycznych. I mam pytanie bo kupiłem aktualizacje Polska 11.1 i otrzymałem klucz licencyjny który nie jest przyjęty po instalacji na urządzeniu bo chce zarejetrowac program na EVO i przez strone wpisuje to pokazuje się komunikat że klucz niewlaściwy? a bez tego EVO nie ma bazy danych na sobie i nie mozna go używać?

Czy aktualizując Polska 11.1 muszę kupić aktualizację Turystyka 11.1?

Proszę o pomoc
Z gory dzięki