Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram 6361 - rozłączanie neta

Utworzony: 2010.03.02 19:13 Zmieniony: 2010.03.02 19:24

Witam. mam Pent. cerberus 6361 od listopada 2009, i internet w ASTER, mam 2 kompy + laptop na wi fi. Nieźle daje po łączu bo mam 20/10/2 ale niestety jest poroblem. Router notorycznie rozłacza neta, tzn. w stausie jest Connect ale internetu nie ma, nie jest to wina dostawcy na 100% router tak jak by zawiesza sie, odłączenie od prądu i reebot pomaga. Systemy to win7. i win xp. adresy ip wewnętrzne mam na sztywno przypisane, próbowałem wiele metod i na statyku i dynamic, zawsze rozłacza. na dynamiku connection timer ładnie sie resetuje, nie ma czegos takiego ze jest DISCONNECT, tylko ze jak go najdzie to po prostu łapie zwieche, nie wiem zapych sie czy cos, i z deka jest za ciepły jak dla mnie, kupiony w listopadzie 2009 na gwarancji. napisałem maila do "pomocy" w sprawie gwarancji . a tak w ogole dlaczego zawsze gdy loguje sie na router widze "Kreatora" ? chyba powinien być status domylsnie

jezeli ktos ma pobobne problemy albo zna rozwiązanie prosze o odpowiedz

oto screeny:

http://i50.tinypic.com/2z80oq1.jpg

pozdrawiam

Utworzony: 2010.03.03 19:07

super. pisze na pomoc do pentagrama, i okazuje sie że musze zapłacic za dostarczenie ZEPSUTEGO produktu.

"door-to-door - sposób realizacji naprawy urządzenia, który polega na przesłaniu pocztą kurierską uszkodzonego sprzętu do serwisu (na koszt serwisu). Naprawione urządzenie wraca następnie przesyłką kurierską do właściciela także na koszt serwisu,

jak to na mój koszt ? kupiłem sprzęt który jest w door to door i mam jeszcze płacić za gwarancje bo jest niesprawny ?"

w odpowiedzi:

"Witam

Reklamacji z tytułu gwarancji dokonuje się na podstawie otrzymanej, oryginalnej, wydanej przez MMV karty gwarancyjnej i zgodnie z warunkami w niej zawartymi.
Zatem jeżeli w Pańskiej karcie gwarancyjnej napisane jest, że koszt transport DO Klienta pokrywa MMV to znaczy, że dostarczyć sprzęt do Serwisu należy na własny koszt, w sposób dowolny.
Można zgłosić się do naszego Serwisu mieszczącego się przy ul. Szyszkowej 35/37 na terenie Warszawskiego Centrum Dystrybucyjnego również osobiście od poniedziałku do piątku w godzinach 10:00 - 18:00."

"Witam

Zgodnie z przesłanymi przez Pana skanami karty gwarancyjnej - koszt transport DO Klienta pokrywa MMV to znaczy, że dostarczyć sprzęt do Serwisu należy na własny koszt, w sposób dowolny. Urządzenie nie ma wsparcia door-to-door."

świetnie

Utworzony: 2010.03.03 21:49

Witam
Miałem identyczny problem z wysyłką zepsutego routera (Cerberus P 6381-3). Chciałem wysłać router do serwisu korzystając z systemu S.O.S. („Serwis Odbiera Sprzęt - Serwis Odsyła Sprzęt” - zgrabne rozwinięcie ze strony MMV) Niestety jak się okazało po korespondencji mailowej i dokładniejszej lekturze karty gwarancyjnej mój sprzęt był objęty gwarancją na pół-S.O.S. (Serwis Odsyła Sprzęt). Oczywiście na stronie serwisu MMV nie ma nawet najdrobniejszej wzmianki o takim podziale, klient dowiaduje się o tym dopiero po zakupie sprzętu. Serwisanci tłumaczą, że "po prostu trzeba dokładnie czytać kartę gwarancyjną" co nie zmienia faktu, że strona wprowadza klientów w błąd.
Złożyłem reklamacje w sklepie (dokładnie 21.01.2010) i router został wysłany przez sprzedawcę (niestety nie znam dokładnej daty wysyłki sprzętu ze sklepu do serwisu MMV). Czekam już miesiąc aż serwis naprawi/wymieni uszkodzone urządzenie i zastanawiam się czy faktycznie tyle czasu potrzeba żeby przetestować i dokonać wymiany/naprawy.
Jak widać reklama na stronie serwisu MMV (Wygodny! Błyskawiczny! Bezpłatny!) ciut mija się z rzeczywistością.

Utworzony: 2010.03.03 22:14 Zmieniony: 2010.03.03 22:17

a co się stało z routerem że oddałeś na gwarancję ? masz UPC ? rozłączało ci neta ?

i tak jak oddam go na gwarancje (jutro) pewno powiedzą że jest sprawny, zwalą wine na moją strone. Ciekawe czy można zwrócić ten router, kupując go nie wiedziałem że to taki grat który nie potrafi ogarnąć niezbyt szybkie łącze xDSL.

zastanawiam sie nad tym: http://www.allegro.pl/item945627602_tp_link_tl_wr941nd_2_4ghz_300mbps_upc_aster_mm.html

Utworzony: 2010.03.03 22:28

Niby działał i miał połączenie ale co 10-15 min rozłączał na sekundę lub dwie. Przy poruszaniu się po stronach problem był niezauważalny, ale przy grach sieciowych i ściąganiu większych plików np. z rapida problem był poważny. Próbowałem różnych ustawień, zmiany firmware i podłączenia do innych sieci z różnymi dostawcami niestety problem się powtarzał więc złożyłem reklamację. A teraz czekam i czekam...

Utworzony: 2010.03.03 22:40

Może te informacje odnośnie reklamacji ci się przydadzą:
http://www.szczecin.pl/urzad/wydzialy/bmrk/poradnik.htm
Też zastanawiałem się nad którymś TP-Linkiem mają dobre opinie na komputronik.pl
Z resztą teraz używam pożyczonego TP-Linka jako routera zastępczego, działa bez zarzutu a wiem że ma już 3-4 lata.

Utworzony: 2010.03.29 00:48 Zmieniony: 2010.03.29 00:49

Jeśli chodzi o sam sprzęt pentagrama to nie ma do niego większych zastrzeżeń. Jedyne do czego można się przyczepić to ten ich serwis - MMV. Nie można się do nich dodzwonić, nikt nic nie wie, na naprawę czekasz się 3 tygodnie a i tak gamonie nie diagnozują prawidłowo problemu tylko rutynowo coś wymieniają (najczęściej zasilacz) i wysyłają z adnotacją że naprawione. Ostatnio wysłałem do nich sprzęt - kobieta z firmy mi powiedziała że sprzęt jest diagnozowany i najprawdopodobniej zostanie wymieniony a nowy bo nie widzą czy da się usterkę usunąć. Dzwonie za dwa dni a oni że sprzęt był sprawny i odsyłają mi go na mój koszt. Normalnie idioci, raz mówią jedno raz drugie. Firma śmiechy warta.