Kategoria: Nawigacja GPS »

Pentagram Nomad P 5210 - problem z wylaczajacym sie wyswietlaczem podczas pracy na baterii

Utworzony: 2010.03.06 23:59 Zmieniony: 2010.03.12 14:50

Witam.

Jestem "szczesliwym" posiadaczem nowego Nomada P 5210. Mam go dokladnie 2 dzien ... Bateria zostala naladowana narazie 1 raz .. na maxa (zgodnie z zaleceniem instrukcji) i czekam na jej rozladowanie.
Oczywiscie w czasie ladowania baterii staralem sie poznac wszystkie funkcje urzadzenia i nie bylo zadnych problemow ale co ciekawe po naladowaniu i odlaczeniu od ladowarki nawigacja dzialala jakies 30-40 minut bez problemu po czym wtrakcie jazdy pojawil sie na wyswietlaczu obrazek zegara i literki "zzZZZzZ" co ewidentnie oznacza wejscie w jakis stan czuwania czy cos w tym stylu .. W opcjach nawigacji jest "zarzadzanie energia itd." ale sytuacja powtarza sie czy "ptaszek" (v) jest zaznaczony czy tez nie.

Zaznaczam ze podczas ladowania ta sytuacja nie ma miejsca.

Dlatego prosze bardziej doswiadczonych uzytkownikow o pomoc !!!

Utworzony: 2010.03.07 00:44

nie wiem czy problem z wygaszaczem ekranu został już poprawiony, tak czy inaczej fistaszek w ustawieniach AM lepiej zostaw nie zaznaczony, zapobiega to wyłączaniu wyświetlacza z powodu bezczynnosci

a jeśli chodzi o Twój problem, to wydaje mi się że nie powinieneś podczas jazdy odłączać zabawki od ładowania ... bo po co??? ... baterie w tego typu zabawkach są po prostu DO D..., wiec polecam zacząć przyzwyczajać się do używania nawigacji podłączanej non stop do ładowarki

a jeśli chodzi o ten zegarek i literki zzz to chyba, jeśli myślimy o tym samym ... jest to odliczanie chyba 60sec, i po upływie tych 60sec zabawka przechodzi w tryb uśpienia, bo bateria zdechła

Utworzony: 2010.03.07 14:26

Dzieki za odpowiedz ale nie calkiem jestem przekonany .. glownie dlatego ze po odlaczeniu nawi od zasilania ikonka bateryjki byla naladowana na maxa .. a po 30-40 minutach wylaczyla sie (weszla w stan czuwania jak napisales i wcale nie trwalo to 60s tylko chwile) tyle ze na ikonce bateryjki byly jeszcze 2 kreski .. czyli raczej jeszcze miala troche energii? Chyba ze to normalne w tym urzadzeniu ze wylacza sie/wchodzi w uspienie przy nie do konca wyladowanej baterii :) ... paranoja ...

Swoja droga to troche dziwne zeby urzadzenie dzialalo poprawnie tylko non stop podlaczone do zasilania a nie dzialalo na baterii jak powinno .. nawet te 2h jak napisano w instrukcji ....

Utworzony: 2010.03.07 15:11 Zmieniony: 2010.03.07 15:19

laptopy też mogą działać tyle co napisane w instrukcji ... oczywiście pod warunkiem że ekran jest zamknięty:)
obawiam że to jednak będzie normalne ... myślę że jak włączysz nawi, ustawisz adres i nic więcej nie będziesz robić oprócz patrzenia na ekran to może osiągniesz czas działania koło godziny z małym hakiem.

tego typu zabawki nie są przeznaczone raczej do używania poza obszarem wnętrza samochodu, wiec jeśli wyjść z założenia że ma to służyć podczas jazdy to czemu ma nie być non stop podłączone ... jest to nawigacja samochodowa

a żeby Cie pocieszyć to powiem Ci że zabawki za dużo większe pieniądze wcale nie są dużo lepsze, wręcz powiem ze model p5210, przynajmniej moim zdaniem jest chyba jednym z najlepszych produktów pentagrama ... mam kumpla który ma zabawkę za 2 tysie i żal mi go:) clarion za 2 kafle nie dorasta nomadowi do pięt, co prawda że jest to zabawka z przed chyba 3-4 lat.
bateria trzyma 30 minut, zawiesza się co chwila, a w zimie robi za grzejnik w samochodzie.

jeśli będziesz tego używał zgodnie z przeznaczeniem i nie będziesz od tego wymagał nic więcej, powinieneś być zadowolony

ja z mojego nomada jestem zadowolony, dorobiłem se w nim tylko autostart AM, nic więcej mi do szczęścia nie trzeba ... chyba tylko szybszy samochód:)

edit:
a jesli faktycznie bardzo Cie to nie cieszy ... to pozostaje Ci zadzwonic do serwisu i zapytac co oni na to:)

Utworzony: 2010.03.07 17:27 Zmieniony: 2010.03.07 17:28

Nie jestem posiadaczem 5210, ale wydaje mi się, że powinien pochodzić dłużej niż te 40 minut. Moim zdaniem narazie nie ma stersu, to nówka, więc i bateria musi się sformatować. Jak po trzecim cyklu pełnego rozładowania i ładowania nadal będzie tak krótko to można się zastanawiać czy to jest w porządku. Nie wiem jak u Was, ale w 5230 komunikat o kończącej się baterii różni się od przejścia w stan uśpienia. Może to Zzzz nie ma związku z baterią?