Kategoria: Nawigacja GPS »

nomad p5210 - video i kompresja

Utworzony: 2010.03.14 00:13

Witam, jestem posiadaczem nomada p5210 ... nie narzekam, ...

Mój problem polega na tym że totalnie nie znam się na kompresji video i właśnie w tym temacie potrzebuje pomocy ...

Fajnie by było gdyby ktoś pomógł mi zdobyć następujące programiki do tej zabawki ..
1. Jakiś dobry programik odtwarzający video w odpowiedniej rozdzielczości dla tego nomada.
2. Jakiś konwerter audio-video którym będę mógł z poziomu peceta skonwertować filmiki do jak najlepszej jakości, którą ten nomad potrafi płynnie odtwarzać.
Zależy mi żeby umiał koncertować także pliki .flv

Utworzony: 2010.03.18 16:05

Kurcze po reinstalacji systemu straciłem fajny program - podpytaj marekmc - on coś fajnego miał do konwertowania filmów.

Utworzony: 2010.03.20 23:57

Ja używałem Total Video Converter. Pozwala on na konwersję filmów do wybranej rozdzielczości. Na początku byłem naiwny i myślałem ze mój 5210 potrafi odtwarzać filmy normalnej rozdzielczości ale szybko wróciłem do rzeczywistości :-). Zrobiłem parę eksperymentów przy pomocy TVC i ustaliłem że po konwersji do rozdzielczości ekranu czyli 482:272 pix film wyświetla się w dobrej jakości lecz miewa jeszcze lekką czkawkę, gdy ustawiłem konwersje do 75% rozdzielczości czyli 362:204 pix jakość filmu odrobinkę spadła ale film był odtwarzany płynne, natomiast przy konwersji do 50% rozdzielczości czyli 240:136 pix zaczęła się pojawiać pikseloza. Tak więc osobiście konwertuję do 75% chociaż może pośrednie wartości będą jeszcze lepsze. Trzeba tylko uważać na rozdzielczość oryginału bo jeśli oryginał będzie w proporcjach 4:3 a przekonwertujemy go na panoramę to zrobi się śmieszny :-). Gdyby była potrzebna pomoc to po odświeżeniu moich wiadomości chętnie jej udzielę.