Kategoria: Nawigacja GPS »
nomad p5210 - video i kompresja
Od 1 do 3 z 3
Alojzy
Member
Utworzony: 2010.03.14 00:13
Witam, jestem posiadaczem nomada p5210 ... nie narzekam, ...
Mój problem polega na tym że totalnie nie znam się na kompresji video i właśnie w tym temacie potrzebuje pomocy ...
Fajnie by było gdyby ktoś pomógł mi zdobyć następujące programiki do tej zabawki ..
1. Jakiś dobry programik odtwarzający video w odpowiedniej rozdzielczości dla tego nomada.
2. Jakiś konwerter audio-video którym będę mógł z poziomu peceta skonwertować filmiki do jak najlepszej jakości, którą ten nomad potrafi płynnie odtwarzać.
Zależy mi żeby umiał koncertować także pliki .flv
Mój problem polega na tym że totalnie nie znam się na kompresji video i właśnie w tym temacie potrzebuje pomocy ...
Fajnie by było gdyby ktoś pomógł mi zdobyć następujące programiki do tej zabawki ..
1. Jakiś dobry programik odtwarzający video w odpowiedniej rozdzielczości dla tego nomada.
2. Jakiś konwerter audio-video którym będę mógł z poziomu peceta skonwertować filmiki do jak najlepszej jakości, którą ten nomad potrafi płynnie odtwarzać.
Zależy mi żeby umiał koncertować także pliki .flv
Krytyk_RoHS
Member
Utworzony: 2010.03.18 16:05
Kurcze po reinstalacji systemu straciłem fajny program - podpytaj marekmc - on coś fajnego miał do konwertowania filmów.
Yogi
Member
Utworzony: 2010.03.20 23:57
Ja używałem Total Video Converter. Pozwala on na konwersję filmów do wybranej rozdzielczości. Na początku byłem naiwny i myślałem ze mój 5210 potrafi odtwarzać filmy normalnej rozdzielczości ale szybko wróciłem do rzeczywistości :-). Zrobiłem parę eksperymentów przy pomocy TVC i ustaliłem że po konwersji do rozdzielczości ekranu czyli 482:272 pix film wyświetla się w dobrej jakości lecz miewa jeszcze lekką czkawkę, gdy ustawiłem konwersje do 75% rozdzielczości czyli 362:204 pix jakość filmu odrobinkę spadła ale film był odtwarzany płynne, natomiast przy konwersji do 50% rozdzielczości czyli 240:136 pix zaczęła się pojawiać pikseloza. Tak więc osobiście konwertuję do 75% chociaż może pośrednie wartości będą jeszcze lepsze. Trzeba tylko uważać na rozdzielczość oryginału bo jeśli oryginał będzie w proporcjach 4:3 a przekonwertujemy go na panoramę to zrobi się śmieszny :-). Gdyby była potrzebna pomoc to po odświeżeniu moich wiadomości chętnie jej udzielę.
Od 1 do 3 z 3