Kategoria: Nawigacja GPS »
Ładowanie aku w GPS Nomad GT 5220
Od 1 do 4 z 4
kaersky
Member
Utworzony: 2010.03.16 10:05
Mam kłopot z ładowaniem akumulatora 5220.Kupiony 4 dni temu.Po całonocnym ładowaniu z USB nie zapaliła się zielona kontrolka, a bateria padła po pół godziny od odłączenia. Ładowanie z sieciowej kilka godzin, kontrolka zmienia kolor, ale bateria trzyma ok 30 minut. Samochodowa też ładuje na ok. pół godziny. Czy ktoś miał podobny problem i czy można reklamować taki feler u sprzedawcy?
Alojzy
Member
Utworzony: 2010.03.17 23:51 Zmieniony: 2010.03.17 23:55
ja bym się zastanawiał jeszcze jak bardzo stary masz komputer i czy przypadkiem nie masz w nim USB1.0 i czy ta wersja USB jest w stanie naładować tą nawigacje ... tego nie wiem, ale warto się dowiedzieć. a jeśli chodzi o ładowanie ogólnie to chyba Tempak ostatnio wspominał że najpierw trzeba baterie uformować czy tam sformatować, czyli należy wykonać ze 3 cykle rozładowania całkowitego i naładowania na maxa.
a generalnie to podejrzewam że skoro to Twoja nowa zabawka to pewnie dużo szperałeś w windowsie, sprawdzałeś jak się ogląda filmiki, możliwe że dużo klikałeś tu i tam, a w przypadku kiedy użytkownik non stop coś klika, grzebie i testuje, akumulatorek starcza na dużo krócej niż w przypadku kiedy po prostu włączasz automape, wyznaczasz trasę i nic więcej nie robisz.
reklamować pewnie by należało, i pewnie reklamacja zostanie uznana, ale pada pytanie czy ta dolegliwość nie jest spowodowana złym formatowaniem baterii ... to tak na przyszłość.
a generalnie to podejrzewam że skoro to Twoja nowa zabawka to pewnie dużo szperałeś w windowsie, sprawdzałeś jak się ogląda filmiki, możliwe że dużo klikałeś tu i tam, a w przypadku kiedy użytkownik non stop coś klika, grzebie i testuje, akumulatorek starcza na dużo krócej niż w przypadku kiedy po prostu włączasz automape, wyznaczasz trasę i nic więcej nie robisz.
reklamować pewnie by należało, i pewnie reklamacja zostanie uznana, ale pada pytanie czy ta dolegliwość nie jest spowodowana złym formatowaniem baterii ... to tak na przyszłość.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.03.18 17:09
Wersja USB nie ma znaczenia. Podczas ładowania liczy się tylko napięcie i ewentualnie wydajność prądowa. Obie są standardowe i niezmienne bez względu na standard. Co do tego jak długo 5220 powinien śmigać na bateriach - nie wypowiadam się, bo nie mam tego modelu.
Od 1 do 4 z 4