Kategoria: Nawigacja GPS »
Nomad 35 5230 pamiec ustawien i problem z ekranem
Od 1 do 5 z 5
TOMKWAS
Member
Utworzony: 2010.03.18 14:36
Moje problemy z P35 zaczely sie od pierwszego egzemplaza, który padł po 2 tygodniach uzywania. Serwis wymienił na nowy ale: 1. serwis nie aktywował mapy (normalnie po wyjeciu z pudełka urzadzenie jest gotowe do uzytkowania 2. zwykle po pierwszym właczeniu danego dnia ekran jest jasny -nieczytelny. dopiero po ok 20 min udaje sie uruchomic z normalnym kontrastem 3. Urzadzenie nie pamieta zadnych ustawień np.daty, czasu, ustawień GPS -zawsze sa fabryczne i 12:00 2008-01-01 -bateria jest naładowana i ok. 4. Dosc niska dokładnosc wskazań -zwykle pozycja jest jakies 10-20 m od drogi po której jadę. Czy to oznacza, ze znów musze zawiezc sprzet do serwisu?
Krytyk_RoHS
Member
Utworzony: 2010.03.18 15:27
Nawigacja to nie telefon - jak wyłączysz to dane dotyczące daty i godziny są kasowane. Urządzenie samo sobie ustawi znowu datę i godzinę jak tylko pobierze te dane z systemu gps. Co do wskazań to jak ci skacze pozycja w ostro zabudowanym terenie to raczej jest ok, chyba że na drodze z idealną widocznością nieba to wtedy coś nie tak jest.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.03.18 17:41 Zmieniony: 2010.03.18 17:41
1. Pewnie przy okazji zaktualizowali Ci oprogramowanie Navigo, po czym bez numeru licencji, którego pewnie nie mieli - nie byli w stanie zarejestrować. Nawet gdyby go mieli to musieliby zarejestrować się w serwisie Navigo na siebie (login/hasło), zatem zdecydowanie lepiej że tego nie zrobili, bo to Twoja zabawka i Ty masz prawo mieć własne konto na Navigo. Oryginalna wersja Navigo 9i, nie potrzebowała rejestracji map.
2. Nie brzmi dobrze. Nigdy nie miałem żadnych zmian w kontraście i jasności, bez względu na czas po jakim uruchomię sprzęt. Obraz zawsze jest ostry.
3. Jak pisze kolega wyżej - normalne. Brak podtrzymania bateryjnego czasu i ustawień. Czasami po całkowitym wyłączeniu/restarcie przestawiają się ustawienia głośności (do zera) lub automatyczne wyłączanie podświetlania (na 1 minutę).
4. Dokładność prezentowana rozumiem w Navigo - zupełnie w porządku. Przykładowo u mnie 8 satelit, dokładność ok. 35-50m w poziomie i pionie. W tym samym czasie MapaMap pokazuje dokładność 10m, więc nie wiem czy to co pokazuje Navigo jest do końca wiarygodne. Generalnie Navigo ma tendencję klejenia się do najbliższej drogi jaką widzi. Czasami zjeżdzasz z głównej drogi na drogę równoległą do głównej, blisko niej położoną - Navigo myśli, że dalej jedziesz po głównej. Czasami zbyt wolno detektuje sytuacje, w których zjeżdżasz z wytyczonej trasy. Pamiętaj, że wpływ na to ma nie tylko dokładność GPS, ale również dokładność map i oprogramowania. Przykładowo jadąc z Automapą, ta mniej 'klei się' do drogi i szybciej reaguje na sytuacje, w których nie jesteś już na wyznaczonej trasie.
2. Nie brzmi dobrze. Nigdy nie miałem żadnych zmian w kontraście i jasności, bez względu na czas po jakim uruchomię sprzęt. Obraz zawsze jest ostry.
3. Jak pisze kolega wyżej - normalne. Brak podtrzymania bateryjnego czasu i ustawień. Czasami po całkowitym wyłączeniu/restarcie przestawiają się ustawienia głośności (do zera) lub automatyczne wyłączanie podświetlania (na 1 minutę).
4. Dokładność prezentowana rozumiem w Navigo - zupełnie w porządku. Przykładowo u mnie 8 satelit, dokładność ok. 35-50m w poziomie i pionie. W tym samym czasie MapaMap pokazuje dokładność 10m, więc nie wiem czy to co pokazuje Navigo jest do końca wiarygodne. Generalnie Navigo ma tendencję klejenia się do najbliższej drogi jaką widzi. Czasami zjeżdzasz z głównej drogi na drogę równoległą do głównej, blisko niej położoną - Navigo myśli, że dalej jedziesz po głównej. Czasami zbyt wolno detektuje sytuacje, w których zjeżdżasz z wytyczonej trasy. Pamiętaj, że wpływ na to ma nie tylko dokładność GPS, ale również dokładność map i oprogramowania. Przykładowo jadąc z Automapą, ta mniej 'klei się' do drogi i szybciej reaguje na sytuacje, w których nie jesteś już na wyznaczonej trasie.
TOMKWAS
Member
Utworzony: 2010.03.19 08:12
1. Zgadza sie, zrobili aktualizacje -ale zabrali karte gwar.starego urzadzenia z naklejką z kodem i wydali nową bez naklejki. Zarejestrowałem mape tylko dzieki temu, ze miałem skan starej gwarancji z naklejką :-) -przy okazji na ten jeden numer zarejestrowałem tylko mape Polska 9.6.0, mapy Turystyka (D1) juz nie mam jak zarejestrowac, bo pisze mi na stronce, ze kod juz jest zuzyty
2. Chyba mialo to zwiazek z poranną temperatura. Objaw ustal jak sie zrobilo cieplej, teraz ekranjest ok
3. Sorki, nie wiedzialem ze nie ma podtrzymania -przyzwyczajenie z pocketów
4. Wydaje mi się, ze sciaganie do drogi dziala tylko w trybie nawigowania do celu, a w trybie lokalizuj juz nie
Dzieki za wyjasnienia
jeszcze drobiazg -czy warto zglaszac bład mapy? ktos to poprawi? Ulica przy której mieszkam jest przesunięta na mapie o jakies 35m na wschód w stosunku do rzeczywistosci, juz pare osób do mnie nie moglo trafic uzywajac nawigacji bo prowadzila ich doslownie w pole. ma ktos jakies doswiadczenia ze zglaszaniem bledów mapy?
2. Chyba mialo to zwiazek z poranną temperatura. Objaw ustal jak sie zrobilo cieplej, teraz ekranjest ok
3. Sorki, nie wiedzialem ze nie ma podtrzymania -przyzwyczajenie z pocketów
4. Wydaje mi się, ze sciaganie do drogi dziala tylko w trybie nawigowania do celu, a w trybie lokalizuj juz nie
Dzieki za wyjasnienia
jeszcze drobiazg -czy warto zglaszac bład mapy? ktos to poprawi? Ulica przy której mieszkam jest przesunięta na mapie o jakies 35m na wschód w stosunku do rzeczywistosci, juz pare osób do mnie nie moglo trafic uzywajac nawigacji bo prowadzila ich doslownie w pole. ma ktos jakies doswiadczenia ze zglaszaniem bledów mapy?
Tempak
Member
Utworzony: 2010.03.19 21:22
1. Nie ładnie z ich strony. Powinni dać nalepkę z naklejką. Ja bym wysłał do serwisu maila z zapytaniem gdzie numer licencji? Dobrze że byłeś przezorny, ale to nie jest w porządku. Numer jest Twoją własnością. Spróbój podnieść się do wersji 9.7.0, czy wtedy też będzie problem z zarejestrowaniem danych. Jeśli tak - ścigać serwis za zwędzenie numeru licencji.
2. Przyznam, że nie testowałem urządzenia w temperaturach ujemnych, zostawiając go np. na noc w aucie. Wsiadając do auta, zabieram go z domu, więc po jakimś czasie i tak ogrzewanie sprawia, że nigdy nie jest mu zimno.
3. TTTM
4. Przyznam, że nie jeździłem w trybie lokalizacji. Co do błedów map Navigo sam zgłosiłem dwa na początku stycznia i dalej wiszą w trybie oczekiwania :) Czyli nie liczyłbym na szybką reakcję. Błędy można zgłaszać logując się na stronie http://rejestracja.navigo.pl/login, po czym po czym z lewej na dole masz link zgłoś błąd.
2. Przyznam, że nie testowałem urządzenia w temperaturach ujemnych, zostawiając go np. na noc w aucie. Wsiadając do auta, zabieram go z domu, więc po jakimś czasie i tak ogrzewanie sprawia, że nigdy nie jest mu zimno.
3. TTTM
4. Przyznam, że nie jeździłem w trybie lokalizacji. Co do błedów map Navigo sam zgłosiłem dwa na początku stycznia i dalej wiszą w trybie oczekiwania :) Czyli nie liczyłbym na szybką reakcję. Błędy można zgłaszać logując się na stronie http://rejestracja.navigo.pl/login, po czym po czym z lewej na dole masz link zgłoś błąd.
Od 1 do 5 z 5