Kategoria: Nawigacja GPS »
Nomad GT P5220-Automapa nie zapisuje ustawień
Od 1 do 9 z 9
krzychu
Member
Utworzony: 2010.03.19 21:33
Posiadam nawigację P5220 z Automapą Europy na karcie SD. Nawigacja działa OK ale po wyłączeniu zasilania przełącznikiem z tyłu ON/OFF wszystkie ustawienia dla Automapy znikają. Karta SD nie jest zablokowana przełącznikiem LOCK. Sprawdzałem i przez ActiveSync mam możliwość zapisania pliku na karcie. Czy ktoś miał taki problem? Proszę o pomoc.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.03.19 21:48
Automapa dostarczana z urządzeniem, czy sam doinstalowywałeś?
krzychu
Member
Utworzony: 2010.03.19 21:51
Automapa dostarczona z urządzeniem wersja OEM na karcie. Włożyłem kartę i nawigacja działa.
marekamc
Member
Utworzony: 2010.03.21 21:44
Problemem może być albo karta pamięci, albo samo urządzenie. Potestuj tą kartę na innym urządzeniu.
Alojzy
Member
Utworzony: 2010.03.21 22:00
... kontynuacja tego co powiedział marekamc
... i inną kartę w swoim urządzeniu, oczywiście na innej karcie nie będziesz miał oryginalnej AM i mapy będą nie zarejestrowane, ale sprawdzisz czy ustawienia się zapisują.
po prostu na żywca skopiuj AM z oryginalnej kary na jakąś inną.
no i właśnie teraz jak to pisałem przyszło mi jeszcze do głowy takie coś, pewnie zaraz ktoś da mi do zrozumienia że znowu stosuje zbyt radykalne metody. zastanawia mnie czy masz na karcie najnowszą wersje AM, jeśli nie to może upiecz dwie pieczenie na jednym ogniu i trzaśnij na karcie formata i zainstaluj od zera najnowszą wersje ...
niby najprawdopodobniejsze przyczyny tego co się u ciebie dzieje to wina karty lub urządzenia, ale istnieje znikoma szansa na to ze jest to wina błędnie zainstalowanej AM, ... hmm to by chyba był pierwszy taki przypadek ... ale jak ja to mawiam co problem to obyczaj.
... i inną kartę w swoim urządzeniu, oczywiście na innej karcie nie będziesz miał oryginalnej AM i mapy będą nie zarejestrowane, ale sprawdzisz czy ustawienia się zapisują.
po prostu na żywca skopiuj AM z oryginalnej kary na jakąś inną.
no i właśnie teraz jak to pisałem przyszło mi jeszcze do głowy takie coś, pewnie zaraz ktoś da mi do zrozumienia że znowu stosuje zbyt radykalne metody. zastanawia mnie czy masz na karcie najnowszą wersje AM, jeśli nie to może upiecz dwie pieczenie na jednym ogniu i trzaśnij na karcie formata i zainstaluj od zera najnowszą wersje ...
niby najprawdopodobniejsze przyczyny tego co się u ciebie dzieje to wina karty lub urządzenia, ale istnieje znikoma szansa na to ze jest to wina błędnie zainstalowanej AM, ... hmm to by chyba był pierwszy taki przypadek ... ale jak ja to mawiam co problem to obyczaj.
Tempak
Member
Utworzony: 2010.03.21 22:00
Jeśli OEM to powinno być OK. Na wszelki wypdadek sprawdź czy pliki w katalogu "Settings Files" nie mają przypadkiem ustawionego atrybutu "tylko do odczytu". Jeśli mają zawsze możesz na wszelki wypadek skopiować sobie je na peceta, a potem usunąć dokładnie wszystkie z tego katalogu. AM utworzy je sobie od nowa z właściwymi atrybutami.
Zastanawiam się jeszcze nad tymi ustawieniami. Jakie dokładnie masz na myśli? Te pod przyciskiem ustawień, czy może np. ulubione punkty?
Zastanawiam się jeszcze nad tymi ustawieniami. Jakie dokładnie masz na myśli? Te pod przyciskiem ustawień, czy może np. ulubione punkty?
krzychu
Member
Utworzony: 2010.03.22 13:34
Wszystkie ustawienia znikały. Brak punktów w historii, brak ulubionych punktów.
Na stronach AutoMapy znalazłem również informacje o sposobie działania przy niezapisywaniu ustawień: http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=205798
W katalogu "Settings Files" tylko jeden plik "am.info" miał atrybut archiwalny reszta widziana przez ActiveSync nie miała żadnych atrybutów. Skopiowałem pliki (tak na wszelki wypadek) i usunąłem z katalogu "Setings Files". Automapa utworzyła nowe pliki z atrybutami archiwalny.
W katalogu "Data Files" dwa pliki nie miały atrybutów "categories.data" i "categories.data.bak" skopiowałem je przez co uzyskały atrybuty archiwalny i z powrotem wrzuciłem na kartę.
Problem rozwiązany, dzięki za pomoc!
Na stronach AutoMapy znalazłem również informacje o sposobie działania przy niezapisywaniu ustawień: http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=205798
W katalogu "Settings Files" tylko jeden plik "am.info" miał atrybut archiwalny reszta widziana przez ActiveSync nie miała żadnych atrybutów. Skopiowałem pliki (tak na wszelki wypadek) i usunąłem z katalogu "Setings Files". Automapa utworzyła nowe pliki z atrybutami archiwalny.
W katalogu "Data Files" dwa pliki nie miały atrybutów "categories.data" i "categories.data.bak" skopiowałem je przez co uzyskały atrybuty archiwalny i z powrotem wrzuciłem na kartę.
Problem rozwiązany, dzięki za pomoc!

Tempak
Member
Utworzony: 2010.03.22 17:43
Na zdrowie :) Swoją drogą nieładnie, że oryginalna wersja posiadała taki feler. Druga rzecz, skoro producent wie o problemie, sam mógłby obsłużyć taki przypadek w aplikacji próbując poprawiać atrybuty plików z własnymi ustawieniami lub chociażby krzyknąć użytkownikowi że coś jest nie tak.
Ostry74
Member
Utworzony: 2010.04.17 15:55
Tu generalnie problem jest taki, że karta z oryginalną AM jest w 100% zapełniona i dlatego nic nie zapisuje. Ja zrobiłem update do AM 6.2 i jest OK.
Od 1 do 9 z 9