Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »

Problem z Pentagram Vanquish R Skit P5102-4BL

Utworzony: 2010.03.22 08:57

Witam, mam problem z mp3 Pentagram Vanqish R Skit.

Przyczyna problemu: Pożyczłyłem player mojej siostrze, podłączyła do komputera i jej antywirus znalazł wirusa w sofcie więc siostra usunęła "zawirusowane" pliki. Nie mogę oddać player'a do serwisu bo zgubiłem gdzieś paragon, poza tym player nie jest uszkodzony fizycznie więc problem z softem mogę rozwiązać sam (z odpowiednią pomocą).

Objawy: Komputer nie wykrywa podłączonego mp3, poza tym mp3 się nie uruchamia - przy próbach włączenia pojawia się "Loading..." i player zawiesza się.

Chciałem zapytać w jaki sposób można wgrać ponownie soft na mp3 player. Próbowałem uaktualnić oprogramowanie w sposób opisany w *.pdf pobranym z download'u z Waszej stronie, ale efektu zero.

Za wszelakie podpowiedzi i pomoc będę niezmiernie wdzięczny :)
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Utworzony: 2010.03.23 13:25

Zacznij od innego komputer na nim może działać. Czy zmieniałeś coś tak banalnego jak kabel z tymi kabelkami usb jest różnie więc warto spróbować.

Wysłany przez: dejv_21Komputer nie wykrywa podłączonego mp3

Ale nie wykrywa nic Menadżerze Urządzeń -"Inne Urządzenia", "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej"? Nie ma tam czego nieznane urządzenie usb lub coś z wykrzyknikiem?

Czy przed instalacją wprowadziłeś urządzenie w stan do updateu (powinno się zainstalować jako ADFU lub Actions USB 2.0 i pojawiło ci sie to zielone kółko na końcu?

Utworzony: 2010.03.23 15:09

Komputer w porządku - podłączyłem do niego ten sam model player'a od kumpla i bez problemu go "czyta", kabel usb sprawny - sprawdzany na innym sprzęcie. Niestety mój Skit zachowuje się tak samo przy podłączeniu do innych komputerów.

Jedyne co udało mi się wykombinować to zainstalowanie Skita wykrytego jako "Actions USB 2.0 (HS) WinUSB Device" (po zrobieniu update'u sterowników systemu operacyjnego - obecnie Win MX8), niestety urządzenie w dalszym ciągu nie zostaje wykryte jako pamięć przenośna, a przy przeprowadzanym update'cie softu Skita wykonywanym zgodnie z instrukcją (*.pdf zamieszczony w download, z pominięciem formatu playera z wiadomej przyczyny - nie wykrywany jako dysk przenośny) efektem końcowym jest 'czerwone kółko'.

Jakieś pomysły?

Utworzony: 2010.03.23 15:19

Tak sobie przed chwilą pomyślałem - czy to może być niezgodność urządzenia z firmware'm (v2.0) używanym do update'u jeżeli urządzenie ma numer seryjny 0906SKIT2130 a ta wersja firmware'u zalecana jest dla urządzeń z numerem powyżej R SKIT01090001? Próbowałem też z firmware'm v1.6 ale efekt ten sam - a raczej jego brak. Czy można dostać gdzieś firmware v1.7? - Bo wyczytałem gdzieś, że urządzenie bazowo sprzedawane jest z tą właśnie wersją firmware'u...

Utworzony: 2010.03.25 16:50

Numerków to bym proponował się trzymać zazwyczaj wychodzi się na tym lepiej, ale nie zawsze. Sprawdzałeś może czy ktoś inny nie miał problemu z obsługą urządzeń masowych na MalcolmaX. Może czegoś brakuje w systemie lub jeśli na tym mp3 był wirus to skąd, może masz coś w systemie.

Utworzony: 2010.03.27 06:54 Zmieniony: 2010.03.27 06:56

System jest ok - postawiony niedawno, sprawdzony 2 AntyVirami, więc MalcolmX nie zawinił - wykrywa ten sam model Skita, który działa bez zrzutu, a mojego nie wykrywa jako pamięci przenośnej. Podejrzewam, że siostra skanując mp3 wywaliła pliki odpowiadające za "rozruch" player'a (mówiła, że wyskoczył jej komunikat, że znaleziono wirusa i bez namysłu wybrała usuń i Skit przestał działać), a podmienić firmware'u nie idzie prawdopodobnie dlatego, że został z pamięci Skita przez AntyVira usunięty - teoria siostry. Dziś mam trochę więcej czasu więc spróbuję go wskrzesić jakoś - na prawdę lubię tego palyer'a więc się nie poddam raczej - ale podpowiedzi i sugestie w dalszym ciągu mile widziane bo ja już powoli ręce załamuję ;)

Utworzony: 2010.08.10 18:12 Zmieniony: 2010.08.10 18:12

mam identyczny objawy. Napis loading i nic dal;ej!
Nie mam karty gwarancyjnej tylko paragon [sprzedawca mi jej nie dał:] i serwis chce żebym pokrył kuriera w 2 strony :/ MP3 leżało ponad rok a w listopadzie mija 2 lata od zakupu

Proszę o pomoc

Utworzony: 2010.08.11 13:48

Najprościej zareklamuj u sprzedawcy.

Utworzony: 2010.08.24 11:40 Zmieniony: 2010.09.03 13:43

sprzedawca okazał sie oszustem.

e-mail do serwisu
Witam w listopadzie 2008 roku zakupiłem MP3 Vanquish R SKIT. Produkt
przestał prawidłowo działać, po zgłoszeniu do serwisu dostałem
informacje że będą problemy z przyjęciem z powodu braku karty
gwarancyjnej.

Produkt zakupiłem za pośrednictwem allegro
Cxxxxx Mxxxx Sxxxxxxxxx UL. Sxxxxxx Sxxxxxxx x/xx 87-100 TORUŃ,
www.Sxxxx-xx.pl. Sxxxx-xx to Sklep internetowy, działający pod adresem
xxxxxxxxx.pl , jest własnością firmy Cxxxxxx, zarejestrowaną przez .........

Informacje o ich nierzetelności można znaleźć na listach z nieuczciwymi sprzedawcami.

[Acmon] Dane dotyczące sklepu w którym dokonałeś zakupu nie są zweryfikowane i zostały poddane edycji - usunięte.

Utworzony: 2012.04.07 19:15

znalazl ktos rozwiazanie ? Takze mam ten problem a nie wiem jak to naprawic

Utworzony: 2012.04.12 16:22

nie wiem za bardzo jak to zrobic bo komputer w ogole nie wykrywa mp3jki, nawet w trybie do updatu firmware'a, mam windowsa 7 i nie moze znalezc sterownikow, mysle ze ma problem z rozpoznaniem urzadzenia, ktos ma jakies pomysly ?

Utworzony: 2012.04.13 11:43

Wysłany przez: lenix18bo komputer w ogole nie wykrywa mp3jki

nie wykrywa ????

Wysłany przez: lenix18mam windowsa 7 i nie moze znalezc sterownikow

czy jednak wykrywa (system widzi urządzenie fizycznie, ale nie przypisuje sterownika)????

Różnica jest taka, że w drugim przypadku najlepiej spróbować na systemie XP, a w pierwszym o ile przyjmiesz, że nie jest uszkodzone usb w nim (gniazdo - wtedy serwis) to bym spróbował inny port usb, kabel, inny komputer. Sterownik powinien być w paczce z FW lub znajdować się w katalogu programu do aktualizacji (w lokalizacji po instalacji - jeśli oczywiście jej wymaga).

Utworzony: 2012.04.13 19:40

widzi ale nie umie przypisac sterownika ;/ nie wiem co robic , jak ktos ma jakies pomysly pisac tu albo gg 8164315

Utworzony: 2012.04.13 20:14

Mam bardzo podobny problem z tym, że odtwarzacz w ogóle nic nie pokazuje, nawet się nie ładuje :/ komputer go nie wykrywa, próbowałam już na kilku i żaden go nie widzi :/

Utworzony: 2012.04.13 21:44

czuje ze to juz cegla i nie zostalo nic jak kupic nowy ;/ oczywiscie taki sam bo byl mega <3

Utworzony: 2012.04.16 11:29

@lenix18 Sterownik do aktualizacji jest jak coś w ścieżce Program Files -> Media Player Product Tool 5.20 -> Product -> driver i po instalacji jest wykrywany jako Actions USB 2.0 (HS) WinUSB Device wtedy można wykonać aktualizację (tylko nie sprawdzaj tego na Win7 a tym bardziej jeśli to jest x64). Jak znowu nie znajdzie to kontaktuj się z serwisem.

Utworzony: 2012.04.16 22:13

jutro wezme mp3jke do szkoly tam mamy xpki bo u mnie na pokladzie x64 win 7 ;x

Utworzony: 2012.04.17 22:40

udalo sie <3 naprawilem ja, udalo sie wrzucic soft na XPku <3 dzieki Grymer masz u mnie piwo ;)

Utworzony: 2012.04.18 10:55

No i fajno. Pozdr

Utworzony: 2012.04.19 20:16

Witam, mi sie przydarzył nagły problem. Tzn. mp3 działała bez zarzutu (mam ją prawie 2 lata), a wczoraj wyłączyła się i nie da się jej włączyć. Vista ją widzi, ale nie czyta, bo twierdzi, że brakuje sterowników. Nic nie usuwałam od czasu, gdy ostatni raz ją podłączałam do laptopa.
Będę wdzieczna za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam:)

Utworzony: 2012.04.22 21:43

spawdz ja na XPku, ewentualnie aktualizacja softu