Kategoria: Nawigacja GPS »

Problem z Navi PENTAGRAM Nomad [P 5210]-przełączanie w stan uśpienia+długi czas wyszukiwania sat

Utworzony: 2010.03.24 13:40

Witam,
Mam dwa problemy z tym urządzeniem:
1. Po włączeniu urządzenia w samochodzie, urządzenie bardzo długo wyszukuje satelity (nawet 5 minut). Po przeszukaniu tego archiwum myślałem, że to kwestia ustawień, zmieniłem je i na chwilę pomogło... na wolnym powietrzu było ok. Jednak po tym jak wsiadłem do samochodu wczoraj znowu - ponad 5 minut męki...
2. urządzenie po znalezieniu satelity automatycznie przełącza się w stan uśpienia. Wyszukuje satelity, daje sygnał dźwiękowy o znalezieniu satelity i pokazuje się ekran zzzzz. Urządzenie nie jest w tym czasie dotykane, więc wykluczam przypadkowe włączenie przycisku.
Czy to wada urządzenia czy trzeba coś zmienić w ustawieniach?
Pozdrawiam,
D.

Utworzony: 2010.03.24 13:56

1. jak masz podgrzewana przednią szybę może być problem. Te podgrzewania skutecznie blokuje sygnał. Uruchom na zewnątrz i popatrz sobie jak wyglądają słupki z jakością sygnału w system info. I porównaj jak się zachowywują po wejściu do auta. Jak gwałtownie spadną to na bank szyba jest tutaj powodem.

2. A to ciekawe. Nie słyszałem o tym problemie. Jaki masz numer seryjny urządzenia?

Utworzony: 2010.03.24 14:13 Zmieniony: 2010.03.24 14:13

skasuj katalog setings, i wykonaj pierwsze uruchomienie nawiagacji po tej czynnosci nie w budynku

wejdz w ustawienia AM i odchacz fistaszek ktory nazywa sie jakos tak, zazadzanie energia i ekranem ...
ma byc nie zaznaczony

Utworzony: 2010.03.24 14:24

<blockquote><cite>Wysłany przez: Krytyk_RoHS</cite>1. jak masz podgrzewana przednią szybę może być problem. Te podgrzewania skutecznie blokuje sygnał. Uruchom na zewnątrz i popatrz sobie jak wyglądają słupki z jakością sygnału w system info. I porównaj jak się zachowywują po wejściu do auta. Jak gwałtownie spadną to na bank szyba jest tutaj powodem.

2. A to ciekawe. Nie słyszałem o tym problemie. Jaki masz numer seryjny urządzenia?</blockquote>

Numer seryjny:
P5210I49090109

co do ogrzewanej szyby - tak, jest ogrzewana, sprawdzę tak jak pisałeś.

Utworzony: 2010.03.24 14:25

<blockquote><cite>Wysłany przez: Alojzy</cite>skasuj katalog setings, i wykonaj pierwsze uruchomienie nawiagacji po tej czynnosci nie w budynku

wejdz w ustawienia AM i odchacz fistaszek ktory nazywa sie jakos tak, zazadzanie energia i ekranem ...
ma byc nie zaznaczony</blockquote>

dzięki, sprawdzę. mam nadzieję, że pomoże.

Utworzony: 2010.03.25 10:02

o którym katalogu "Settings" mówisz? tym w AM czy innym z WIN?

<blockquote><cite>Wysłany przez: Alojzy</cite>skasuj katalog setings, i wykonaj pierwsze uruchomienie nawiagacji po tej czynnosci nie w budynku

ma byc nie zaznaczony</blockquote>

Utworzony: 2010.03.25 10:35

Z AM (Settings Files) - tam masz tworzone i zapisywane wszystkie ustawienia dla profilu, jak skasujesz to AM po włączeniu ustawi je od początku, na czysto. Z łapaniem fiksa jest różni zależy od wielu czynników, u mnie często lepiej jest w dzień pochmurny niż słoneczny.

Menu -> Ustawienia -> Inne -> zakładka 3/5 - Zarządzaj energią i ekranem. jak nigdy nic takiego nie miałem, dziwne że wymusza przełączenie w tryb ZZZZZ, raczej AM powinno wymusić wygaszenie ekranu. i nic zawsze są jakieś ciekawostki.

Utworzony: 2010.03.25 10:47

w AM masz katalog settings files, jak go wywalisz wszystkie pliki konfiguracje stworzą się od nowa, te które odpowiadają za łączenie się z satelitą tez ... generalnie wystarczy jak wywalisz z tego katalogu te pliki ... gps.info i gps. settings ... po skasowaniu ich uruchom nawigacje na otwartej przestrzeni

a jeśli chodzi o ten fistaszek ...
wejdź w AM w menu/ustawienia/inne/trzecia zakładka ... i tu masz "zarządzaj energią i ekranem" ... jak używasz standardowego panelu startowego ten fistaszek powinien być nie zaznaczony, gdyż zaznaczenie jego sprawia że w panelu startowym w opcjach włączą się wyłączanie ekranu po jakimś czasie ... taki mały błąd ...
u mnie tego problemu nie ma, ja używam skryptu autostartu AM z pominięciem panelu startowego

Utworzony: 2010.03.29 11:43

Dzięki za pomoc, problem częściowo rozwiązany... jeśli chodzi o wyszukiwanie satelity - zadziałało i jest ok. Jeśli chodzi o ekran zzz... nie podzialalo. W zarzadzaniu energia mam pole odznaczone, a mimo to (tylko teraz po krotszym czasie, bo satelite znajduje szybciej ;))) wlacza mi sie ekran zzzz.... a ja powoli dostaje jasnej cholery, bo choc wystarczy go jeszcze raz wlaczyc i jest ok, to nie tak byc powinno :))
pytanie - kontaktowalem sie juz z dzialem usterek ale oni mi z automatu przydzielili numer reklamacji... bez slowa komentarza, wiec nie mam pojecia czy mieli juz wczesniej taki problem czy nie... zastanawiam sie czy po prostu tego nie nagra w 2/3 probach, nie zapisac na plycie i nie dolaczyc do wysylki, zeby uniknac sytuacji, kiedy reklamacja bedzie uznana za bezzasadna... moze jest jeszcze inny blad w ustawieniach... troche to dziwne, ze dzieje sie zawsze tylko po znalezieniu satelity i to za pierwszym razem... bardziej mi to wyglada na blad w programie niz zwarcie, jak sie nad tym zastanowic, bo niby czemu potem ten problem nie wystepuje?

pozdroawiam,
D.

Utworzony: 2010.03.29 12:17

Też mi to tak wygląda. Daj znaka serwisowi - pewnie dadzą ci soft do updajtu.

Utworzony: 2010.03.29 16:37

To przełączanie w stan uśpienia po znalezieniu satelity dzieje Ci się po uruchomieniu Automapy, jakieś innego programu do nawigacji i czy tak samo dzieje się, gdy nie włączysz żadnego programu do nawigacji. Poza tym czy jesteś pewien, że to ma związek ze złapaniem fixa, czy raczej masz tak zawsze określoną ilość czasu od uruchomienia urządzenia?

Utworzony: 2010.03.30 10:41

nie używam innego programu do nawigacji więc nie wiem, będę musiał sprawdzić. raczej też nie używam urządzenia bez AutoMapy ;) więc też nie wiem...
jestem pewien, że ma to związek z łapaniem satelity... przed usunięciem problemu z łączeniem miałem to czasem po 4 czasem po 10 minutach (w zależności od tego ile szukał satelity), wczoraj zmieniłem ustawienia, satelitę znajduje w minutę i potem zzzzzzzzz.... a mnie krew zalewa :) choć wczoraj po złości, na 5 prób tylko 3 razy miało to miejsce.

<blockquote><cite>Wysłany przez: Tempak</cite>To przełączanie w stan uśpienia po znalezieniu satelity dzieje Ci się po uruchomieniu Automapy, jakieś innego programu do nawigacji i czy tak samo dzieje się, gdy nie włączysz żadnego programu do nawigacji. Poza tym czy jesteś pewien, że to ma związek ze złapaniem fixa, czy raczej masz tak zawsze określoną ilość czasu od uruchomienia urządzenia?</blockquote>

Utworzony: 2010.03.30 11:14

A wrzuciłeś sobie soft ze stronki pentagrama? Wygląda to na błąd w sofcie więc może nagranie od nowa systemu pomoże.

Utworzony: 2010.03.30 13:19

A czy próbowałeś nie uruchamiać AutoMapy tylko włączyć Pentagarma i poczekać parę minut? Można w tym czasie przejść do ustawień systemowych urządzenia (AutoMapy nie ruszać) i zobaczyć linijki z siłą sygnału odbiornika GPS. Jeśli zrobią się cztery zielone to fixa już w tym momencie masz. Ciekawe czy przy takiej próbie też wejdzie Ci w ZZZZZZ. Jeśli tak to wina urządzenia a jeśli nie to wina AutoMapy

Utworzony: 2010.03.30 18:24

Dokładnie chodziło mi o to samo o czym pisze kolega wyżej. Sprawdź bez uruchamiania Automapy.

Utworzony: 2010.03.31 10:07 Zmieniony: 2010.03.31 10:07

wczoraj sprawdziłem. włączyłem urządzenie, nie odpalając AM przeszedłem do podglądu linijek z sygnałem GPS... 20-30 sekund... kilka pól robi się żółtych, potem zielonych i.... ZZZZZZ :)
tradycyjnie po re-uruchomieniu urządzenia wszystko ok.
Dla sprawdzenia - powtórzyłem operację, wyłączając jeszcze 2 razy całkowicie urządzenie, za każdym razem reakcja była identyczna.
Czyli wychodzi na to, że winny jest soft Nomada, tak?
Czy ktoś się orientuje czy gwarancja to obejmuje? przyznam się, że nie chce mi się kombinować z softem samemu, wydaje mi się, że lepiej dla gwarancji będzie, jeśli moją interwencję ograniczę tu do minimum.
Ktoś się może orientuje? :)
pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Utworzony: 2010.03.31 10:10

Powiem Ci tak - ściągnij sobie ze strony pentagrama soft do twojej sztuki i załaduj od nowa windowsa. Praktycznie nie ma szans abyś coś uszkodził. Jeżeli nie pomoże to do serwisu zawsze możesz wysłać ;)
Mam ten model już chyba ponad rok czasu i choroby wieku dziecięcego ma już za sobą ;)

Utworzony: 2010.05.06 16:48

Witam. Przepraszam, że odgrzewam temat, ale mam dokładnie to samo. Z tą tylko różnicą, że problem występuje również na iGo8, Navigonie, AM 6.2. Dopóki nie uruchomię programu do nawigacji jest OK. Po uruchomieniu jakiejkolwiek aplikacji korzystającej z GPS po kilku sekundach wspominane zzzz...Nawet przy stanie baterii 80%.
Problem ustępuje na podłączonym zasilaniu -pomaga natychmiast, nawet bez restartu.
Sprzęt jest fabrycznie nowy (kupiony miesiąc temu), firmware uaktualniony (datowany na 2010-03-18), dopasowany do SN urządzenia P5210I49XXXXXX. Ustawienia zasilania i podświetlania - "zawsze włączone". Bateria trzyma dosyć długo, wykluczam raczej problem sprzętowy.
Navi używam codziennie, wolałbym więc unikać wysyłania do serwisu czegoś, co ledwo wyjąłem z pudełka. Co ważne, problem nie wystąpił nigdy bez korzystania z GPS (odtwarzacz, przeglądanie zdjęć).
Da się z tym żyć, ale ile się człowiek naklnie...
Wracając do podgrzewanej szyby na początku wątku -też mam taką, ale opisanych problemów z fixem raczej nie zauważyłem.
Pozdrawiam

Utworzony: 2010.05.06 17:08

Ja bym spróbował załadować jeszcze raz obraz systemu do navi i test. Odpal też ręcznie program z WinCE.

Utworzony: 2010.05.07 00:44

witam.u mnie też dokładnie dzieje się to samo . Po znalezieniu satelit nawigacja przechodzi w stan uśpienia.

Utworzony: 2010.05.07 12:04

Ja mam jedną z pierwszych i nic takiego u mnie się nie działo. Próbowałeś załadować obraz systemu.

Wysłany przez: tomek247Po znalezieniu satelit nawigacja przechodzi w stan uśpienia.

Z programu czy tylko z tego menu nawigacji.

Utworzony: 2010.05.07 12:52 Zmieniony: 2010.05.07 12:55

Wysłany przez: balibaliZ programu czy tylko z tego menu nawigacji.

Bez znaczenia. Każdy program korzystający z GPS uruchomiony pod WinCE (nie tylko nawigacyjne) oraz ten w menu (Uruchomienie Nawigacji, po czym ->System->System Info) - w sekundę po złapaniu fixa mam zzz...
Co ciekawe, po kilkukrotnym wybudzeniu jest OK.
Jak nic nie wymyślę, pobiorę ponownie firmware i wrzucę do urządzenia. Dam znać, czy coś pomogło.
@tomek247 - Jaką masz wersję oprogramowania? Tą samą co ja?

Utworzony: 2010.05.07 21:34

U mnie obraz oprogramowania jest z 2010-03-18 v1.04 (918790),ściągnięty ze strony pentagram wsparcie techniczne.Version mojego pentagramu to 918790.O020.0000.0000 ,Urządzenie P5210D081.....

Utworzony: 2010.05.07 21:43

Nie pamiętam dokładnie ale chyba przed aktualizacją oprogramowania nie miałem takiego prloblemu.

Utworzony: 2010.05.09 10:06

Dodam tylko, że w moim przypadku, zgodnie z poradą na tym forum, aktualizacja softu pomogła i jest znośnie. Co prawda uważam, że soft urządzenia nie jest doskonały i wymaga poważnego dopracowania, ale przynajmniej nie jest już tak strasznie jak było wcześniej...
pozdrawiam,
Dominik

Utworzony: 2010.05.13 18:20

Mam podobny problem z nawigacja czyli wchodzi w stan uspienia po znalezieniu satelity. Czy aktualizacja softu pomogla i nawigacja juz nie wchodzi w stan uspienia?

Utworzony: 2010.05.13 20:35

A czy nie odpowiedziałem "piętro wyżej" :))) pomogła, jest ok.

Utworzony: 2010.05.15 20:51

Zrobilem aktualizacje softu i nawigacja nie wchodzi w stan uspienia.

Utworzony: 2010.05.15 21:58

hmmm... niemożliwe :)))

Utworzony: 2010.05.18 08:44

U mnie aktualizacja softu (na ten sam!!!) również pomogła. Poprzedniej dokonałem z "niezalecanej" karty SDHC, tym razem z SD. Może tu tkwił problem...
Pozdrawiam