Kategoria: Nawigacja GPS »

nomad 35 p 5230

Utworzony: 2010.04.03 06:57

Witam.
Mam pytanie czy ta nawigacja informuje mnie ze przekroczyłem dozwoloną predość i czy wyświetlane są na niej znaki np.zakaz skrętu lub tym podobne. Ostatnio w Opolu nawigacja pokazuje skręć wiec skręciłem i po chwili za mną pojawił się radiowóz okazało się że od paru lat jest tam zakaz skręcania a ja na znaku nie zauważyłem ale skończyło się na pouczeniu.Pozdrawiam:wink:

Utworzony: 2010.04.03 12:29

Żadna nawigacja nie powie Ci czy przekroczyłaś predkość. Tego typu informacje może pokazać odpowiedni program do nawigacji, a na 5230 można uruchomić prawie każdy. Bez względu na to jaki program wybierzesz, nie możesz liczyć na to, że każdy znak ograniczenia prędkości będzie w niej uwzgędniony. Niektóre programy pokazują prędkość maksymalną na danej drodze, ale bardziej bazując na kategorii jezdni, nie faktycznym ułożeniu znaków. Tego typu ostrzeżenia nie koniecznie zatem muszą być prawdziwe i podawane są orientacyjnie. Co do kwestii wytyczenia trasy pod prąd - tu również wszystko zależy od dokładności mapy zamieszczonej w określonym oprogramowaniu do nawigacji. Jeśli producent mapy nie oznaczył sobie danej drogi jako jednokierunkowa - możesz co najwyżej mu to zgłosić licząć, że może kiedyś to wyprostuje. Pamiętajmy, że oprogramowanie wie tyle ile zapisał w jej logice autor oprogramowania. Nie widzi znaków drogowych, pieszych, remontów dróg itp.

Utworzony: 2010.04.03 21:53

Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz.