Kategoria: Nawigacja GPS »

Nomad GT P5220 zrywa połączenie z komputerem

Utworzony: 2010.04.06 10:55

Witam wszystkich forumowiczów.
Kupiłem niedawno Nomada GT z mapą Europy. Totalne rozczarowanie. Nie będę już pisał o tym, że mapa nie trzyma ustawień, bo z tym można sobie jakoś poradzić. Najbardziej się załamałem, jak zdałem sobie sprawę, że urządzenie, żeby się połączyć z komputerem potrzebuje pewnego wynalazku o nazwie ActiveSync! Szybko się okazało, że moje obawy były słuszne. Urządzenie się co prawda łączy, ale przy próbie aktualizacji mapy... zrywa połączenie po około minucie kopiowania. Przy próbie kopiowania dowolnych plików jest to samo. Daje się skopiować tylko pojedyncze, małe pliki. Czy ktoś spotkał sie z tym problemem ? Czy jest na to jakiś sposób?
I bardzo proszę nie radzić mi używania czytnika kart, bo chodzi mi o wykorzystanie pamięci urządzenia.

Utworzony: 2010.04.06 14:16

pogdybać można że to może być kabel usb.

Utworzony: 2010.04.06 14:52

Wątpliwe. 3 kable sprawdziłem.

Utworzony: 2010.04.06 15:48

to sprawdź jeszcze na innym kompie, np u kumpla, może twój system na kompie zryty i usb w kompie nie wyrabia ... warto to sprawdzić zanim zaczniesz interweniować w serwisie:)

Utworzony: 2010.04.06 17:43 Zmieniony: 2010.04.06 17:43

Co do ustawień - już było. Generalnie fachową pomoc masz opisaną tutaj.

Co do ActiveSync - tak, pod XP wymagany, ale to nie jest sprawa nadzwyczajna. Da się przełączyć się do trybu masowego urządzenia magazynującego, ale sam nigdy tego nie sprawdzałem. Przez ActiveSync jest na pewno wolniej, jednak masz możliwość zdalnego zarządzania nawigacją z poziomu PC, edycji rejestru z pociomu PC itp.

Co do zrywania połączenia - też już było. Problem musi dotyczyć kabla lub Twojego portu USB. Jeśłi testowałeś inne kable to zapnij je najlepiej do portu z tyłu obudowy PC. Porty z przodu zwykle są przedłużone, zatem długość całości = kabel + przedłużka w obudowie. Porty z tyłu wyprowadzane są bezpośrednio z płyty (pomijając przypadki gdzie USB wyprowadzone jest na śledziu).

Utworzony: 2010.04.07 12:01

No nie, proszę państwa.
Prędzej w czary uwierzę niż w to, że to wina portu USB albo kabla.
Do USB podpinam najróżniejsze rzeczy, filmy przez to oglądam, a tu nagle ActiveSync się wywala i to wina portu USB?! I nie ma długich kabli bo to jest notebook.
Jeżeli chodzi o ustawienia, to przepis z linku od Tempaka nie działa. Kasuję te foldery i jak sie tworzą na nowo, jest tak samo. Radzę sobie tak, że kopiuję plik konfiguracyjny na PC (takie małe pliczki na szczęście się da) zmieniam ustawienia i kopiuję go na kartę. No porażka.

Utworzony: 2010.04.07 12:15

Alojzy,
Problem w tym, że nie chcę takim badziewnym oprogramowaniem (mowa o ActiveSync) zaśmiecać systemów bo to niebezpieczne. Już jednego windowsa wysadziłem tym w powietrze. Po prostu system przestał sie odpalać. Na szczęście to był właśnie taki system do testowania i chyba się wywalił bo nie miał poprawek - tak to sobie tłumaczę. Nie wiem, co tam się instaluje, ale fakt jest faktem, że po zainstalowaniu ActiveSync windows już się nie ruszył :(

Utworzony: 2010.04.07 12:20

Lol... ActiveSync to program microsftu w CELU umożliwienia komunikacji z urządzeniami z windowsem CE na pokładzie. Nie wiem jak to zrobiłeś że rozwaliłeś system instalując activesynca :D

Utworzony: 2010.04.07 12:28

Faktem musi być to że jak nie instalujesz w windowsie aktualizacji to Twój system działając w internecie jest dziurawy jak ser szwajcarski, innymi słowy cud że działa.
a jeśli chodzi o ActiveSync(produkt w 100% kompatybilny z windowsem bo tej samej firmy co windows), to jest to programik który jest tak samo szkodliwy jak aktualizacje windowsa czyli, nie jest szkodliwy, wszyscy go używają nie tylko do gpsow i jakoś nie mają problemów

wniosek: zacznij dbać o system

ps. jeśli nie instalowałeś w windowsie aktualizacji to w najgorszym wypadku twoje USB także nie jest zaktualizowane, innymi słowy nadaje się tylko do zasilania lampki albo podgrzewacza do kawy

Utworzony: 2010.04.07 12:38

Tempak,
Jak przełączyć do trybu masowego urządzenia magazynującego? (marzę o takim rozwiązaniu). Przecież Win CE w Nomadzie jest zablokowany.

Utworzony: 2010.04.07 12:46

Alojzy,
To był zupełnie inny system. Taki do testów. Nie podłączony do internetu itd. Ten, do którego normalnie podłączam GPSa i na którym ActiveSync niby działa jest w pełni zaktualizowany. Proszę cię nie mieszaj tych dwóch rzeczy. Zwykle dbam o swój system i właśnie z tego powodu mam opory przed instalowaniem takich niby nieszkodliwych programów jak ActiveSync, gdzie popadnie. A to, że zrobił go Microsoft jakoś mnie nie uspokaja.

Utworzony: 2010.04.07 13:11

poddaje się ... może zacznę wychodzić z założenia że jako komputerowy samouk z ponad 20letnim stażem w komputerach, nic o nich nie wiem:)
ale jednak na moim bardzo zaniedbanym systemie (moim zdaniem) AS działa jak należy i niema on żadnego wpływu na stabilność systemu.
innymi słowy jeśli AS wywaliło Ci system zacząłbym się zastanawiać nie nad tym czy jest to wina AS ... ale co spaprałeś albo co jest nie tak z Twoim kompem, ewentualnie z GPSem, ... ale AS na 100% nie popsuł Ci kompa, co najwyżej uwidocznił fakt że komp był popsuty wcześniej

Utworzony: 2010.04.07 15:43

Alojzy,
Chcesz mi pomóc, czy uparłeś się, żeby udowodnić, że ActiveSync nie działa z mojej winy?
Jeżeli to drugie, to nie zabieraj więcej głosu w tym wątku, bo tylko pokazujesz, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Kilka razy juz napisałem, że to był inny system. Przyznałem też, że nie miał poprawek i dlatego mógł się wyłożyć. Dlatego szkoda twoich wysiłków, żeby udowaniać to, co już dawno było stwierdzone. Temu panu już podziękujemy.

A pytanie jest proste i nadal brzmi:
Co może być przyczyną, że w zdrowym, aktualizowanym systemie, połączenie jest zrywane podczas kopiowania plików pomiędzy PC a Nomadem GT i jak to naprawić?

Utworzony: 2010.04.07 16:04

Nie mam tej nawigacji, ale powodów może być kilka:
- uszkodzone gniazdo usb (w nawigacji lub komputerze)
- za mały prąd na gnieździe usb (raczej nie powinno mieć aż takiego znaczenia, ale warto sprawdzić inny port, inny kabel)
- zamiast AS w wersji 4.5 można sprawdzić 4.2 (jak się nie pomyliłem co do wersji)
- kabel usb (ale najlepiej od markowego aparatu foto i nie za długi)
- wygaszacze itp (ale to pewnie masz wyłączone)
- można spróbować przełączyć tryb komunikacji za pomocą USB Setting (tylko nie wiem czy ona nie wymaga restartu jeśli tak ten model z tego co czytam to resetuje ustawienia, więc ta droga tego nie da się zrobić) - może kolega @Tempak ma jakiś pomysł na zmianę trybu komunikacji bo ja nie łykam za bardzo tematu nawi.

Najprościej podłączy tą nawigację na innym komputerze lub pożycz od znajomego inna nawi, która komunikuje się po AS i będziesz miał odpowiedź.

Utworzony: 2010.04.07 16:43

no dobra ... to zapodam Ci rozwiązanie które nie wiem czy zadziała, ale może warto sprawdzić

http://forum.pentagram.pl/discussion/168/polaczenie-nomada-z-komp-ale-nie-przez-active-sync/#Item_9 ... ściągnij to ... to jest ten plik o którym pisał Tempak

a tu masz opis jak to uruchomić na zabawce która ma zablokowanego windowsa, ale nie obiecuje że zadziała

1. wyciągasz z tego archiwum plik o nazwie USBSetting.exe i zmieniasz mu nazwę na wceAM.exe
2. kopiujesz sobie ten plik na kartę pamięci ... na tą kartę na której masz oryginalnie zainstalowane AM ... tylko zrób sobie najpierw kopie oryginalnego pliku wceAM.exe, który jest już na tej karcie i służy do uruchamiania AutoMapy ... znajduje sie on w katalogu "AutoMapa EU"
3. z tak spreparowaną kartą uruchom nawigacje i kliknij to co się tam klika żeby uruchomić AM ... powinien się uruchomić ten programik zamiast AutoMapy (oczywiście pod warunkiem ze nie wymaga on uruchomionego pulpitu na windowsie w nawigacji, niestety nie mogę tego sprawdzić bo mam tak zrobiony system ze u mnie nie ma panelu startowego ... od razu uruchamia mi się windows)

a najlepiej jak byś miał drugą kartę pamięci, ... zakładasz na niej katalog Automapa EU i w tym katalogu umieszczasz ten plik

Utworzony: 2010.04.07 16:56

Wysłany przez: bobbybearTempak,
Jak przełączyć do trybu masowego urządzenia magazynującego? (marzę o takim rozwiązaniu). Przecież Win CE w Nomadzie jest zablokowany.

Link do postu i programu masz w mojej pierwszej wypowiedzi. Wystarczyło kliknąć napis "masowego urządzenia magazynującego". Ale kolega wyżej już temat pięknie wyłożył.

Co do ActiveSync, osobiście nie lubię jak mi coś zalega non-stop w tray-u, ale alternetywy nie znam. Tyle że można po pierwsze znaleść soft do wyłączania AS jeśli nie jest potrzebny, po drugie znaleść na sieci wersję portable (nie wymagającą instalacji). Sam taką gdzieś znalazłem, ale jeszcze nie testowałem czy istotnie działa.

Utworzony: 2010.04.08 09:54

Myślę, że z taką wiedzą powinienem jakoś rozwiązać ten problem.
Jak znajdę rozwiązanie, to dam znać.
Dzięki wam wszystkim za odpowiedzi.

Utworzony: 2010.04.14 13:04

No i winowajca zrywania połączenia się znalazł. Okazał się nim ActiveSync 4.5.
Po zainstalowaniu ActiveSync 4.2 kopiowanie chodzi całkiem nieźle. Choć i tak nie jest na 100% pewne, bo raz w ciągu godzinnego kopiowania sie zerwało. Z tym już można żyć, ale chyba zrezygnuję z planów instalacji mapy w pamięci urządzenia.
Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki za pomoc.