Kategoria: Nawigacja GPS »

P5220 a komunikacja z PC

Utworzony: 2010.04.17 16:48 Zmieniony: 2010.04.19 10:49

Witam,
przeczytałem chyba całe to forum w temacie nawigacji samochodowych GPS. Mój nowy P5220GT nie chce połączyć się z PC. Ani w trybie MassStorage (jak deklaruje producent w instrukcji), ani przez ActiveSync/Centrum Synchronizacji. Testowałem z różnymi kablami, na dwóch systemach XP i 7. Ten sam komunikat o uszkodzonym urządzeniu. Użyłem programiku USBSettings i nadal nic. Czy mogę mieć uszkodzony egzemplarz?

Utworzony: 2010.04.19 11:41

Może ale nie musi, to że sprawdzałeś to jeszcze nic nie znaczy u mnie w sklepie nie raz się ktoś pojawia z urządzeniami i czasem jest tak że u mnie działa bez problemu i reklamację muszę odrzucić. Nie wiem co ci doradzić sensownego, więc raczej nie będę się wymądrzał.

Utworzony: 2010.04.19 11:57

Zgłosiłem problem do serwisu, podrzucę im urządzenie dzisiaj.
Tymbardziej sytuacja dziwna, że po podłączeniu do komputera w pracy co prawda w trybie mass storage nie połaczył, ale w ActiveSync 4.5 już się połączył! W domu testowałem na dwóch systemach i różnych wersjach AS bez rezultatu. I tak musze reklamować ze względu na wadliwy uchwyt, który nie trzyma się szyby. A bez tego mały pożytek z tego urządzenia. Nie będe go trzymał w zębach :-) Potwierdza się opinia, że to dobry sprzęt, ale dla weteranów IT. Amatorzy raczej nie podołają.

Utworzony: 2010.04.19 12:03

Komunikację po mass storage można chyba zablokować w systemie, no wiesz żeby danych nie wynosić :D

Utworzony: 2010.04.19 12:06

I w tym obszarze moje IT ma duże doświadczenie.:) Niemniej mam odpowiedni poziom upranień, żeby to zadziałało. Używam na codzień pamięci masowych.

Utworzony: 2010.04.19 12:13

Hehe czyli możesz wynieść dane :D W takim razie pewnie urządzenie, jak i tak wysyłasz to nich to sprawdzą.

Utworzony: 2010.04.19 12:26

To nie jest tematem tego wątku ani forum :-)
Jak jednak wytłumaczyć problemy z komunikacją na domowym PC?

Utworzony: 2010.04.20 11:47

Podłącz kabel do portów USB na płycie głównej jeśli dalej nie będzie wykrywał urządzenia, spróbuj na innym kablu USB (tylko taki lepszej jakości, ekranowy itp. np kable HP,Noki)

Utworzony: 2010.04.20 22:44

Próbowałem kilka kabli w domu, ale fakt, że były dość długie. W pracy podpiąłem krótkim kabelkiem od BlackBerry i wtedy połączył. Co prawda tylko w trybie ActiveSync, ale już coś.
Niemniej oddałem wczoraj do serwisu. Zobaczymy jak w tym elemencie wypadnie firma Pentagram.