Kategoria: Nawigacja GPS »

P 5230 - instalowanie softu

Utworzony: 2010.05.29 22:38

Cześć Tempak ;)
Czy da się / jak instalować programy wymagające właśnie tejże instalacji, a nie wgrania po prostu na kartę SD?
Próbowałem zainstalować np SeeYouMobile albo GPSlog, ale kończy to się niepowodzeniem na takim etapie jak na obrazku, czyli PAMIEĆ GŁÓWNA ma za mało miejsca, a na innych (ResidentFlash, SDMMC...) się nie da.

Utworzony: 2010.05.30 20:03 Zmieniony: 2010.05.30 20:08

Hmm... skąd wiedziałeś, że odpiszę ;)

Przyznam szczerze, że nigdy nie zastanawiałem się dlaczego instalacja via ActiveSync nie jest możliwa na /ResidentFlash lub /SDMMC. Przypuszczam, że są to magazyny nie specjalnie związane z systemem operacyjnym, stąd jedyna możliwa lokalizacja to ta, na której znajdują się katalogi Windows, Program Files. Zawartość tych katalogów przechowywana jest w pamięci głównej, zatem może dlatego tylko w niej można coś instalować. Istotnie jest jej mało bo jest częścią RAM-u. Można ją zwiększyć ale kosztem dostępnej dla aplikacji pamięci RAM i raczej nie warto.

Zamiast próbować z tym walczyć postaram się zniechęcić Cię do tej drogi. Dlaczego? Gdyby nawet udało Ci się zainstalować jakąś aplikację gdzie indziej niż pamięć główna, bądź pewien, że większość aplikacji instaluje swoje biblioteki dll do katalogu \Windows, czyli tak czy siak do pamięci głównej. Oczywiście zawartość pamięci głównej jest tracona po wyłączeniu urządzenia. Zatem wyleciały by też i dll-ki, a z nim prawidłowe działanie zainstalowanej aplikacji. Druga kwestia - sprawdzanie gdzie aplikacja wrzuciła swoje biblioteki czy też inne dodatkowe pliki, po to aby upewnić się, czy nie zalegają przypadkiem w ulotnej pamięci głównej byłoby zajęciem mało przyjemnym. Te dwie kwestie sprawiają, że nigdy nawet nie myślałem o wykonaniu typowej instalacji przy pomocy instalatora exe lub cab. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej wykonać instalację kontrolowaną, poprzez wypakowanie zawartości instalowanych plików z cab-a, przyglądnięcie się co i gdzie zostałoby umieszczone, a następnie wrzucenie wydobytej zawartości na urządzenie w miejsce gwarantujące brak utraty bibliotek czy innych składników instalowanej aplikacji (ResidentFlash lub SDMMC). Jeden ze sposobów wydobywania zawartości plików cab opisałem w tym tutorialu. Jeśli natomiast posiadasz instalator w pliku exe, tak czy siak w którymś momencie wyodrębniany z niego jest plik cab. Znajdziesz go najczęściej w ścieżce ActiveSync'a (C:\Program Files\Microsoft ActiveSync\) w katalogu zwykle zbliżonym do nazwy programu (oczywiście po uruchomieniu instalatora z exe). Czasami cab ląduje w katalogu C:\Program Files\ z nazwą producenta oprogramowania. Są też programy potrafiące wydobywać zawartość z plików exe, jak np. Universal Extractor.